Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   164 / 234
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 / 1
 
Ha igy csinálnám akkor inkább fesz figyelésen menne a dolog hogy az akksik meddig vannak.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Nem jó ötlet szerintem. Miért az aksit figyelnéd ami bonyolultabb is és veszélyesebb.
6v 900mA vagy 24v több 100A már elégé sütős. Az eszköz csak a bojlert és a klímát kapcsolná egy időzítővel ellátva hogy ne egyszerre menjenek.
Ne adj isten nem éri el 2-3 napig a megadott feszültséget mert nem süt annyit a nap, akkor nem is lesz fürdés? A bojler mint aku úgy fog működni. Ami hamar megtelik(2-3 óra) Azután a klíma és a vasaló is mehet mert már nem fog lekapcsolni az inverter.
(#) sirály12 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Egy akku figyelésben azért semmi bonyolult vagy veszélyes nincs szerintem. Mi lenne veszélyes benne? Amúgy szerintem a két ötlet kombinációja lenne a legjobb. Figyelni az akkut, de ha mondjuk délig nem jött be elegendő áram, akkor a bojler átkapcsol hálózatra. Ezen felül pedig lehetne priorizálni, hogy melyik eszköz fontosabb, hogy működjön.
(#) antikzsolt válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Igen erre én is gondoltam hogy érdemes egy "okos" relét betenni a rendszerbe. Sonoff Basic (R2) WiFi-s egység jó is lehet. Időzíthető és távolról vezérelhető. Árban sem vészes.

Miért veszélyes?Egy aksi figyelése sem veszélytelen. Elég egy rossz mozdulat és szikrázik rendesen. Nem hogy egy komplett blokk. Mert 24volt mellett mennyi amper szaladgál a vezetékben ami neked van? Én azzal nem játszanék feleslegesen mikor van egy sokkalta egyszerűbb, olcsóbb(?) és biztonságosabb megoldás. A te jelenlegi aksi kapacitás mellett egy zárlat és máris kész a tűz.

Priorizálás is van mert első körben a napelemet használod ha van elegendő napsütés a bojler melegítésre. Azután jön aksi és hálózat. De ezt már az invertereden állítod be.

De ez természetesen az én egyéni véleményem és elképzelésem.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Idézet:
„Egy aksi figyelése sem veszélytelen.”

Már másodszor írod ezt, de nem tudom mire gondolhatsz...
Legegyszerűbben az akku feszültségét lehetne mérni, amiben semmi veszélyes nincs. Ez a módszer nem igazán pontos, helyette lehetne az akkuba töltött illetve kivett áramot nézni, ez sem tűnik veszélyesnek. Áram mérésre lehetne használni a galvanikusan leválasztott Hall elemes ACS723-as ic-t. Ez 40A áram mérésére alkalmas elvileg, de egy áramosztóval jóval nagyobb áram is biztonságosan mérhető lenne vele.
Lehetne még terhelés alatt nézni az akku feszültségét, az talán jobban jelezné az akku töltöttségét (meg az állapotát is). Ezt is lehetne megfelelő elektronikával olyan rövid idő alatt mérni, amiben semmi veszélyes nem lenne.
(#) sirály12 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Ha nem kendácsolt akkupakkal összevissza drótokkal van dolgunk, akkor azért egy áram és feszültségmérés nem okoz sem zárlatot sem tüzet. Ez szerintem alap dolog. ACS-ből van akár 200A-es is!(ACS754) Galvanikusan leválasztott hall elemes árammérő, és nem is drága. Ettől jobb megoldás kevés van. Ráadásul oda-vissza mér, vagyis a fogyasztáson túl lehet nézni, hogy mennyivel tölti a napelem a pakkot.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
2x is leírtam. Hatalmas amperokat tudnak leadni az aksi ami nem éppenséggel játék. A 17 villáskulcsot úgy égeti el hogy észre sem veszed. 2-3 aksival még hegeszteni is tudsz.
Azért gondolt át hogy egy közepes aksi akár 600A is le tud adni és csak egy darabról beszélünk. De ha ezt nem tudod inkább hozzá se nyúlj. Hívj szerelőt aki ért hozzá.
Amúgy miért akarod annyira figyelni az aksi feszültséget? Azt simán meg tudod oldani az inverterről. Főleg ha van rajta wifi. A bojlert akarod fűteni miért terhelnéd az aksit feleslegesen?
Megvan kellő fény a napelemeknek egyből kapcsol a bojler. Addig meg tölt az aksi és táplálja a ház többi fogyasztóját.

Amúgy puszta kíváncsiságból kérdem. Mennyi ampert tud leadni maximálisan az aksi amit összeraktál? Zárlatban.

Az állapot változást észre fogod venni. Rövid üzemidő és sötét van a lakásban.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 1 /
 
Annyira túlmisztifikálod a dolgot, hogy süt az akksiból a hozzá nem értés.
Hiszen minden autóban van akksi, naponta akár tízszer is többszáz amperrel indítanak vele, de ma már sok olyan autó is van, amit az akku hajt. Ehhez képest nem túl sok autó ég ki naponta. Ami mégis, általában a karbantartás hiánya miatt.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Most is van az előszobában "figyelés alatt" egy 12V 100 Ah-s akku, az van még ráírva, hogy 800A /EN. Ez az elmúlt 2-3 évben két-három havonta előfordult. Egyszer sem akartam villáskulccsal "figyelni" az akkut, annál többször feszültségmérővel. Most éppen töltöm lassan, kis árammal. A párja üzemben van, azt egy GSM távvezérlővel figyelem, és kisütési görbét veszek fel vele, heti méréssel. Mértem már a kapacitásukat is, 2-3A-es terhelőárammal (az üzemi terhelésük 40 mA körül van). Értek annyira hozzá, hogy nem kell hozzá szerelő...
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Igen járnak az autók de azok a kábelek eldugva vannak, vastag szigetelés alatt és nem is piszkálod őket napi szinten.
Sajnos volt szerencsém látni milyen az mikor zárlat miatt a bőr leég az ember tenyeréről pedig csak aksi volt rajt nem veszélyes. Egy hibás mozdulat volt az egész. 17 villáskulccsal zárta össze az áramkört véletlenül. Csontig hatoló élmény.

kendre256 akkor csak nyugodtan köss rá egy tákolt valamit az egész aksipakra de remélem nem látunk a híradóban. Egy egyszerű és veszélytelen dolgot akarsz túlbonyolítani, telerakni hiba lehetőséggel. De tudod mit. Legyen ahogy akarod. Amúgy egy aksi vagy egy aksi csomag nem egy lapon vannak.
Növeled az üzemidőt mert visszafogod a teljesítményt pedig ha jól van beosztva akkor még jó is lehetne.
Volt tanárom mondása: Takarékoskodni néha drágább mint költeni a megfelelő dologra. Amit te csinálsz saját magadat szívatod.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Szerintem elvesztetted a fonalat, nem tudod, hogy kinek válaszolsz...
Nem nekem, hanem dara fórumtársunknak van hibrid invertere, ő írta, hogyan oldotta meg az egyidejű nagyobb teljesítmények csökkentését, és ő akarja figyelni az akku feszültségét.
Én csak arról írtam, hogy ebben semmi veszélyes nincs.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 8, 2022 / 1
 
Idézet:
„Egy hibás mozdulat volt az egész. 17 villáskulccsal zárta össze az áramkört véletlenül.”

Ott nem a mozdulat volt hibás, hanem az egész munkafolyamat!
Azzal kezdünk minden munkát, hogy megvizsgáljuk milyen veszélyek, buktatók fordulhatnak elő és védekezünk ellene! Minden másra ott a Darwin díj!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Nem a munkafolyamat volt a hibás. Maga a mozdulat egy hibás lépésből alakult ki. Az ismerős az aksikat cserélt és szerelte volna vissza a védő burkolatot és ahogy fordult megakadt a lába és egyenesen az aksi tetejére hasalt rá kezében a villáskulccsal. A többit már ti is tudjátok.

Kendre256 tényleg benéztem a nevet. Fel sem tűnt. Bocsi. Személy szerint a hibrid aksi csomagokat nem igazán szeretem. Elég "bonyolult" összehozni jól és elég sok vezetékezéssel jár. Amúgy is a volt műszaki tanárom tanácsát megfogadva élek. Ami működik nem piszkáljuk csak jegyzetelünk. Amúgy én nem a teljesítményt csökkenteném hanem az egyidejű fogyasztást okos kapcsolóval. A korában sonof is ezt a cél szolgálja. A nagy és nem állandó fogyasztók elé lehet betenni, és máris lehet távirányítani mindent. Megy a bojler kell a mosógép? Ok bojler le, mosógép be akár még időzíteni is lehet ha ért valaki a programozáshoz. De ez már az okos otthon felé néz el.
(#) proba válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Amit nem tudok, a triakos szabályzót mennyire szereti az inverter. Ha csinálnám is, fél hullámonként szabályoznák.
Ami még eszembe jutott, vannak terhelésfigyelő áramkörök viszonylag egyszerűek, ha megy a vasaló / mosógép fűtőszál, akkor a bojlert lekapcsolod azt mindenki boldog. Esetleg a lakás áramfelvétele több a kelleténél, a bojler lekapcsol, ha meg mehet együtt a kettő akkor miért ne.
(#) B.Panther hozzászólása Jún 9, 2022 /
 
Sziasztok. Írtam másik topicba én is kérdést. Beirom ide is. A lényege, hogy 3 fázisú invertert átkapcsolni belső hálózatra, (hálózati invertert) és uszkve adni neki egy szimulált 3 fázist. Akár egy aksirol működő kis teljesítményű inverterrel, akár máshogy, hogy úgy észlelje, mintha rá lenne csatlakozva a hálózatra. előnye, hogy vsz jóval olcsóbb megoldás lenne a napsütéses órákra az áram ellátás, mint egy hibrid rendszernél. Persze este nem lenne áram, ha nincs hálózat. Ez a megoldás csak arra az esetre kellene, ha nem lenne hálózat, viszont legalább nappal lehetne túlélésre játszani. Köszi előre is.

Más. Amennyiben napelemrendszeri kérdés, string, rendszer, stb kérdés lenne, szívesen helpelek. Egy ideig telepítettem. Szép estét.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2022
(#) erbe válasza B.Panther hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Olvass vissza! Már kitárgyaltuk.
(#) B.Panther hozzászólása Jún 9, 2022 /
 
Ok, köszi. Remélem nem hibridre gondolsz. Az aksi áráért még egy rendszert lehet venni. Hibridet nem szeretnék.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2022
(#) erbe válasza B.Panther hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Ha válaszolsz, kattints az érintett címsorában a "Válasz" szövegre! Akkor tudni fogjuk, hogy kinek szól a válaszod.
(#) B.Panther válasza erbe hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Ok. Ha esetleg tudsz kozelebbit az eredeti kérdésemre, szívesen veszem. Olvasásban hamar faradok. (Balosnak születtem, és még óvodában át szoktattak jobb kézre. Agyfélteke funkciók cserélődtek, bizonyos szintig borultak.. na mindegy , szóval pár oldal után kampec xD, node ez van.)
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2022
(#) DJ Tacki válasza B.Panther hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
A felvázolt ötleteddel a probléma, hogy a tisztán hálózatra termelő inverter feltételezi, hogy van mögötte egy korlátlan mennyiségű energiát elnyelni képes hálózat, így ő a maximális termelésre törekszik (a feszültség emelésével). Ha mégsincs ami elnyelje ezt az energiát, akkor addig emeli a feszültséget amíg eléri a maximális engedélyezett feszültséget és kiáll hibára. Szerencsés esetben ezzel a magasabb feszültséggel nem teszi tönkre a 3F hálózatot szimuláló eszközödet.
(#) B.Panther válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Ok, köszönöm, jogos. Kérdés. ha esetleg egy 2kw-os aksis invertert használok, az megfelelhet erre a célra? A hálózatos napelemes inverter így is úgy is igazodik. Gondolom a sinuszos inverter alap követelmény lenne, ezen kívül kell még valamire figyelni? Bár vsz egyszerűbb 1f rendszert alkalmazni erre az esetre. Elvileg a solar edgeket lehet állítani megfelelő jogosultsaggal
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2022
(#) B.Panther válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Most jutott el, amit mondtál.... Szóval a megtermelt áramot valamivel folyamatosan meg kéne etetni. Ami mondjuk elég gyorsan reagál az ingadozásra........
(#) dB_Thunder válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Idézet:
„eléri a maximális engedélyezett feszültséget és kiáll hibára.”

Nem áll ki hibára, de nem emeli tovább a feszültséget, ezáltal nem lesz kihasználva a rendszer maximális teljesítménye!
(#) DJ Tacki válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Ez saját tapasztalatod? Ami teszteket én eddig láttam (Bővebben: Link, külföldi fórumok), ott terhelés hiányában minden esetben túlfeszültségre futott az inverter és megállt. Nekem hibrid Huawei van, itt is viszonylag új fejlesztés, hogy képes túlfeszültségre visszaszabályozni.

Ha úgy van ahogy írod, akkor egy szükségállapotban működőképes megoldás lehet amit B.Panther felvázolt. Ebben az esetben nem gond, ha nincs kihasználva a teljes teljesítmény, lényeg, hogy legyen.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2022
(#) B.Panther válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Szia. A solar edge-ek beallithatoak (persze megfelelő jogosultsaggal) hogy a helyi transzformátor stb hálózati gyengesegeket, távolságokat a trafitol stb, ill ha magas a helyi betap, akkor is tudjon vissza termelni. Persze ez talán fél volt szokott lenni, de erre akkora ralatasom nincs, ezzel a részével nem én foglalkoztam. Viszont ha az uresjarati feszt nem akarjuk hogy elszabaduljon, egy sima égő is jó lehet, hogy adjon némi terhelést?
(#) DJ Tacki válasza B.Panther hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
A biztos megoldást az jelentené, ha a fogyasztás elbírná a teljes napelemes termelést, és ahogy írtad, folyamatosan igazodna az éppen aktuális viszonyokhoz. Ez ideális esetben egy töltésvezérlővel egybeépített off-grid inverter, ami a visszatermelő inverter teljesítményét akkuba tölti, feszültséggel vagy frekvenciával folyamatosan vezérli annak a teljesítményét (ha lehet). Ez azonban az akku és a plusz inverter miatt nem olcsó.

Pár napos áramszünetre egyébként egy aggregátor a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás.
(#) B.Panther válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
A harmadik világban tuti kefés motorral szivattyuznam a vizet toronyba.....
(#) proba válasza B.Panther hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
20-30 év múlva meg vizet bontanék. A hidrogén meg jó lesz áramot termelni, vagy az autóba.
(#) sirály12 válasza proba hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Kár, hogy ennek a hatásfoka csapnivaló. Ettől még az is jobb, ha valami normálisabb akkuba eltárolod azt az energiát.
(#) dB_Thunder válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 10, 2022 /
 
Pedig már csinálják is... Hidrogénnel egy a baj! Speckó tartály kell neki, mert diffundál a legtöbb fémbe...Az meg rideg lesz tőle...
Következő: »»   164 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem