Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Simson elektronikus gyújtás
Lapozás: OK   47 / 49
(#) ABU hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Sziasztok,

Simson megszakítós gyújtásának az alaplapon lévő gyújtótekercse mekkora feszültséget produkálhat? Szeretném átalakítani elektromosra, ebben már külön ki van vezetve a trafó a tank alá, a rendszer 6V-os.
(#) ujvari98 hozzászólása Aug 8, 2022 /
 
Üdv mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni simson elektronikus gyújtáshoz.
Max. 2 hetet bír ki egy tilisztor. Már a harmadik megy tönkre. Minden alkatrész az alaplapon új, beleértve a lendkerék is. És mind a három tilisztornanak ugyanaz a hibája.
Az egyik szét lett szedve és egy forrasztási hiba volt BT151 800 lábánál. Javítva lett, szikra lett, de nem indul be a motor, olyan mintha nem jó helyen adja a szikrát. Ha berakom a negyedik újat azonnal indul.
Mi lehet a hiba ?
(#) nyemi válasza ujvari98 hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Mindig a gerjesztő tekercs a ludas , hiányzik róla a rövidre-zárt tekercselés. A megnövekedett A_K feszültség a tirisztort tönkreteszi , van hogy részlegesen (megnövekedik a "gate" árama) és e-miatt elmászik a gyújtás is.
Lásd kép :IG függése az UAK-tól.

tirisztor.jpg
    
(#) ujvari98 válasza nyemi hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Köszönöm gyors választ. Már a második gerjesztő van benne, és ugyanaz a hiba. Ma 5 perc múlva tönkrement az elektronika. Hogy lehet leellenőrizni a rövidre-zárt tekercselést, hogy van-e rajta?
Melyik alkatrészt intézi el az elektronikában ?

Előre is köszönöm.
(#) nyemi válasza ujvari98 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
A képen látható gyári tekercsnél a csévetest mindkét oldalán levő forrasztásból (~1mm réz huzal) lehet következtetni a rövidre-zárt tekercselés meglétére . Feszültség méréssel is ellenőrizhető, mert túl nagy feszültség keletkezik ami általában a tirisztort teszi teljesen vagy mint írtam csak részlegesen tönkre. A megoldásra többféle lehetőség kínálkozik:Vagy pótoljuk a rövidre-zárt tekercselés a meglévő felett elhelyezve úgy, hogy 1mm Cu huzalból rátekerünk annyit hogy a kivezetés mellet még elférjen (soha nem próbáltam de működni kell. lásd képek) vagy 12V-os világító tekercset berakva a helyére egy 230V/24V ~15-20VA teljesítményű transzformátorral állítjuk elő a ~400V az elektronika részére.
Képek a Motelek.net-ről :1,2,3,4,
(#) nyemi válasza nyemi hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Még egy megoldást találtam ami mint
Idézet:
„"Tuning durch lebensverlängernde Massnahmen"”
avagy a tekercsről lekerül a rövidre-zárt tekercs és ezáltal a folyamatos hő terhelés. Úgy, hogy a túlfeszültség szabályzást 600Voltra korlátozza 3db sorba-kapcsolt
1.5KE200CA-E3/54 (PD=6.5W!Bidirectional Suppressor diode) TVS diódával . Persze ezeket is hűteni kell, de így a gerjesztő tekercs élettartama, a gyújtás stabilitása jelentősen meg nő. Véleményem szerint e diódák alkalmazásával még előny is kovácsolhatunk egy gyártási hibás gerjesztő tekercsből.
(#) stevi hozzászólása Szept 9, 2022 /
 
helló
Simsonon van egy Ducati energia gyújtás és van ez 5 szálas feszültségszabályzó, hogyan lehetne bekötni hozzá?
(#) szs válasza stevi hozzászólására (») Szept 9, 2022 / 1
 
Van ám a szabályzatban egy olyan sor, hogy
"Egy kérdést csak egy helyen teszünk fel"
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 25, 2023 /
 
Sziasztok! Babetta gyujtás elektronikáját szeretném megépíteni . Tudna nekem valaki kapcsolási rajzzal segíteni ?
(#) VIM válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Szia! EZ megfelel?
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
(#) SteveBrownJr hozzászólása Feb 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy ideje már alakulni látszik az én egyedi generátorom. Nagyvonalakban el szeretném érni, hogy 3 ugyan olyan töltőtekercsről DC-DC converterrel, jó hatékonysággal lehessen tölteni egy normális 12V-os savas akkumulátort.
A cél az lenne, hogy az így létrejövő 60+ wattot fel lehessen használni a gyújtásra és az összes többi fogyasztóra.

Gyújtásban odáig jutottam, hogy szeretném megőrizni a jelenlegi megszakítós vezérlést és a gyújtótrafót. Ami egy utángyártott Bolgár BZM márkájú trafó, eredetileg a dobozára az volt írva, hogy Trabanttól kezdve a Wartburgon át mindenbe jó. Sajnos a bolti gyújtótekercs indításkor nem tudja ellátni megfelelő feszültséggel <4V ezért az indítás nehézkes, csak kicsi gyertyahézagnál indul be a motor, viszont így magas fordulaton pedig bedadog. Ezért szeretném ezt a tekercset az aksiról megtáplálni. A gondolatom az volt, hogy a 15-ös csatlakozás kapja a feszt az aksiról, az 1-es testpontot pedig rákötöm a megszakítóra és a kondira.

Na most a kérdés csak az, hogy mennyi egy ilyen trafónak az ellenállása? 4-5 Ohm? Tehát egy 14.4V-ra töltött aksinál 41-51W teljesítményt kér? Hiszen a megszakító az idő nagy részében zárva van. Felkapcsolt helyzetjelzőnél ennyire nem is tudja felpumpálni még a három tekercs sem.

Bevallom, hogy ennek a tudatában azt sem értem, hogy a gyújtótekercsen hogyan mérhetek magasabb fordulaton akár 15V-ot? Hiszen egy normál megszakítós gyújtásnál a gyújtótekercs rövidre van zárva még a gyújtótrafó előtt és amikor a megszakító elemelkedik akkor kezd keresztülpumpálódni a váltóáram (vagy a szinuszhullám valamely félhulláma) a gyújtótrafón.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Idézet:
„Tehát egy 14.4V-ra töltött aksinál 41-51W teljesítményt kér?”


Álló motornál, zárt megszakító esetén, igen. Működő motor esetén a fordulatszám függvényében alakul a trafó áramfelvétele, mivel ekkor nemcsak az ohmos ellenállása, hanem a trafó induktivitása is korlátozza a felvett áramot. Nagyobb fordulatszámnál kevesebb áram folyik, elvileg csökken a gyújtási energia is, de ez nem okoz egy ilyen motornál gondot.
Hanem ez a dc-dc konverteres megoldás, ráadásul három...
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Kérlek látogass el erre a fórumra ha van jó ötleted.
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Három tekercs, egymástól 120°-ra ha megvalósítható, egy csillagpont, és egy tirisztoros háromfázisú söntszabályzó. Ami lehet gyári, bontott alkatrész is.
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
3 tekercs egymástól nem egészen 120 fokra és körülöttük 6 mágnes pörög. Igazából a tekercsek ~30 fokra vannak eltolva egymástól
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
A szkóp meg kétsugaras..

Jó lesz így is.
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
És akkor annyi a kulcs, hogy mindegyiknek ugyan azt a felét kell letestelni?
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Nem testelni, hanem csillagba kell kötni!!
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
És akkor a következő kapcsolás megfelelő lenne?
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_225413.html#225413

Ahogy látom minden beszerezhető hozzá máig.
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Igen, működőképes. A potenciométert helyett a végleges beállítás után érdemes fix osztót alkalmazni.
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Egy ilyen trimmer nem maradhat?

Valamint a 1N5341B zener és a VS-HFA15TB60-M3 dióda megfelelő a célra?

Vagy esetleg mit tudsz ajánlani? Ilyenkor eléggé el vagyok veszve.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2023
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Bőven elég egy ilyen zener, és a diódák is megfelelőek.
Nem azt mondom, hogy nem maradhat a trimmer, de sokkal előbb lesz kontakthibás egy ilyen alkatrész, mint egy fix tagokból álló osztó, ha normálisan be van forrasztva.
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
A következő hülye kérdés, hogy én nekem van 2db ilyen tekercsem: Link Ezeket napra pontosan 2 éve vettem. Azóta ezeket is használtam. Most ezekhez szeretnék venni még egyet. Viszont mivel a duplájába kerül itt, nem innen venném hanem mofakerben, ezt: Link

Na most szemre nekem ez ugyan annak tűnik. Ha nem tűnik ugyan annak, ellenállásra, pofára stb akkor természetesen visszaküldöm.
Viszont ha ugyan olyan honnan tudhatom biztosra, hogy jó végüket közösítem? Mit okoz ha az egyik a többihez képest fordítva van bekötve? Nézzem meg, hogy melyik vége jön belülről és kössem össze azt? Arra rá tudok jönni, hogy melyik irányba kezdték tekercselni? Vagy az egész nem számít és túlgondolom?
(#) Gafly válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Mivel van oszcilloszkópod, az egyenirányitott jelet megnézve rögtön észre fogod venni.
(#) mex válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
A linkelt képen látható, relatíve vastag huzallal tekert vasmagról simán megállapítható melyik a kezdet, és melyik a vég. Ha a menetirány ís egyforma mindhárom tekercsnél, akkor akár a kezdeteket, vagy a végeket összekötve , (mindegy) helyesen képezel csillagpontot. Ha a menetirányok nem egyformák, illetve nem lehet szemrevételezéssel megállapítani, akkor egyszerű módszert ajánlanék: A vasmagos tekercsek azonos oldalát, (pólusát) egy állandómágnes közelítésével gerjesztve feszültséget lehet indikálni a tekercskivezetéseken. Mindig azonos kivezetésekre csatlakoztatva a műszerzsinórokat, egy digitális feszültségmérővel mérve kijelzi az indukálódott feszültség polaritását. Ha ezek egyformán pozitív, illetve negatív előjelűek, akkor a három tekercs azonos kivezetései, (akár kezdet, akár vég) összeköthetőek. Természetesen az állandómágnest is mindig azonos oldalával kell az egyes tekercsekhez közelíteni...
Na ez jó szájbarágós lett, remélem azért nem kavartam meg nagyon
A műszert szkóppal helyettesítve "látványos" lesz a polaritás kijelzése, ahogy előttem is írták.

Még annyit: a csillagpontot érdemes jól elszigetelni, önmagán kívül sehová nem kell bekötni!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023
(#) SteveBrownJr válasza mex hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Köszönöm!
(#) SteveBrownJr hozzászólása Feb 26, 2023 /
 
Ránéztem szkóppal. A három tekercs habár egymástól 120 fokra van az alaplapon, a lendkerékben 6 mágnes van. Ezáltal majdnem fázisban vannak. A 3 hullám kb 180 fokon belül van. Szerintem nem igazán van értelme a három fázisnak.

A három darab tekercset egyenként egyenirányítanám 1-1 KBPC2506QDR graetz híddal, az adatlapja szerint fém háza van így tennék mindegyikre bordát. És a már itt látott áramkörrel 1-1 BTA08-as triakot nyitnék rájuk. Azért választanám őt mert neki csak 5mA kapuáramra van szüksége a nyitáshoz, a BT152-nek 3mA kell, ehhez a BTA08 áll a legközelebb az 5mA-rel, ahogy nézem. Ez így működőképes? Vagy mindenhol antiparallelbe kötött BTA151/152-őt kéne használnom? Főleg azért mert itt szerintem a 8 ampert meghaladó áram folyik.

IMG_0657.JPG
    
(#) kaqkk válasza SteveBrownJr hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Miért kell a tekercseket rövidre zárni ? Nem lenne egyszerűbb egy 3 fázisú egyenirányító meg egy töltőáramkör az akkunak ? Keress rá a féligvezérelt egyenirányító kifejezésre .
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) SteveBrownJr válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Nem lehet 3 fázisúként egyenirányítani, most írtam le mert szinte egyszerre vannak a fázisok 150 fokon belül.

Ennek a kapcsolásnak a minimális átalakításáról van szó.
Következő: »»   47 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem