Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemekből hálózati feszültség előállítása
Lapozás: OK   7 / 8
(#) antiktelefon válasza giskard hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
"Én kihozom max 40 ből."
Na ezt megnézem, már a fejlesztés alatt több félvezetőt fogsz ellőni és attól még mert kicsi, a minőségű kapcsolóüzemű trafók több kW-ra elég húzósak, akár készen veszed, akár tekered, meg több, mint 100 óra bele fon menni, amire üzembiztosan menni fog, kivéve ha kínai vezérlőpanelre építed. Arról nem is beszélve, hogy több kW-os rendszeren gondolkozol és 12-24V-ra tervezed, 200+A-t szeretnél vezetgetni meg invertert építeni hozzá?
Persze ha fogsz egy négyszöges ősi UPS-t és jelentősen javítasz a hűtésén, félvezetőkön és a trafót olyan teljesítményen járatod, hogy ne süljön meg folyamatos terhelés mellett, akkor jó sok veszteséggel, de lesz valamid, de ezek az UPS-ek már mind 48V-osak vagy több.
Szerintem a mostani árfolyam mellett 180-ért ha kapsz olyat, ami megbízható és tudja amit akarsz, örülj neki.
(#) giskard válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Ember te is a negatívokhoz tartozol.
Nekem vannak gyári nagyfrekis trafóim, de ha nem is lennének a hegesztős topicban megtanulhatod, hogyí is kell ezeket elkészíteni.
Ha teljes hidat használsz kell 4 db nagyáramú fet (a skála nagyon sok , de vegyünk egy általánosat 300 A 500 W 980 Ft)
Fet meghajtó: veszel gyárit vagy fabrikálsz.
Talán a kondik a legdrágábbak. Opto stb stb.
Semmi kreativitás nincs bennetek.
(#) erbe válasza giskard hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
(#) Moderátor hozzászólása Aug 11, 2022
 
A személyeskedő és témához nem tartozó hozzászólások eltávolítva. Kérjük a továbbiakban ezeket mellőzni!
(#) dara válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Itt van ezt megpróbálhatod.24V ra prim 2x4 menet szek 65 menet segéd 4 menet vagy amennyi kell.Lehet 48V is trafót átszámolni,feteket nagyobb feszre méretezni.
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Hasonlón törpölök egy ideje, és most jön a de. Meg hogy minek ide ennyi napelemes topik amikor 1 is elég lenne, na mindegy...
Szóval, sziget üzem, illetve inkább valamiféle hibrid üzem. Éppen az inverter az amivel nem kell és nem is lehet spórolni, mivel az minél intelligensebb és sokoldalúbb annál jobb, házilag azt nem lehet megcsinálni. Amivel spórolni kéne az a napelem és az akku. A napelemmel nem nagyon lehet spórolni, mert nincs belőle a használt piacon olyan, hogy itt van tessék 5kW féláron, csak 3 évet mentek. Az újból meg 80-90 egy tábla, és kell belőle tizen darab, máris ott vagyunk másfél milliónál. Hogy az invertert 250-ért veszed meg itthon garival, vagy kínából 160-ért az már részlet kérdés ehhez képest.

Első körben azt érdemes tisztázni, hogy soros legyen-e a rendszer (hálózat->inverter (vele páérhuzamosan az akkuk) ->fogyasztók), ekkor az inverternek sosem szabad leállnia, azaz bármi van, nem süt a nap, lemerült az akku, szünet nélkül tudni kell működnie hálózatról. Nem tudom hogy az itt nemrég kitárgyalt inverter tud-e ilyet, elvileg igen, gyakorlatilag fogalmam sincs. Vagy, legyen párhuzamos, ekkor ha az inverter leáll, akkor egy mágneskapcsoló vált át a hálózatra, de ugye ennek mivel ideje van ezért nem megvalósított a korrekt szünetmentesség.

Akku. Nos, ez az amin nagyon spórolni kellene a szintén brutális ára és a pár év időtartama miatt és lehet is, már ha háztartásról beszélünk és nem a műhelyben lévő hegesztő, flex, gyalugép és egyebek ellátásáról. Mégpedig úgy lehetne, hogy ugye az ember nem éjszaka mos és vasal, meg a mikrót, porszívót, egyebeket sem éjszaka használja hanem napközben amikor van a napelemből bejövő, Marad tehát a bojler és a hűtő mint nagy fogyasztók. A hűtővel nem lehet mit csinálni, de a bojlerrel igen, mert egy időkapcsolóval és egy mágneskapcsolóval meg lehet neki "mondani" hogy kizárólag nappal fűthet, éjszak nem. Maradnak tehát a hűtők és a kis fogyasztók éjszakára, amihez viszont már nem kell 5-600Ah kapacitás hanem elég mondjuk 100-150Ah is.

Na ezt kellene szerintem úgy összehozni, hogy egy értelmes és használható rendszer váljon belőle. A napelemeknél már az is nagy könnyítés lenne, ha meg lehetne őket venni valahol áfa meg tréfa nélkül de hát nem lehet... Jobb helye lett volna ennek az egész írásnak a napelemes topikban, azt többen nézik szerintem.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 11, 2022 /
 
Ja, és még egy nagyon lényeges dolog lemaradt. A napelemeknek nem mono hanem poli-nak kell lennie, és nem telepíthető a tetőre hanem kell valami földi állvány neki amin dönthető, forgatható (K-DK-től NY-DNY-ig), mert az a 20-25% plusz amit így ki lehet venni az nagyon nem kevés.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Dögivel lehet bontott, használt napelemet venni. Egyik rendszerhez, amit feltettem, 2 éves, Görögországban bontott 235 W-os napelemeket vettünk (Trinasolar). Akkor az éppen aktuális ár ~kétharmadáért (Ft.-/W).Nemrég láttam 220 W-osakat, de nem nézegettem, mert éppen nem érint. De igazából úgy érdemes, ha a szerelvényeket, sín, leszorító, ... kedvező beszerzési forrásból, saját gyártásban, stb. meg tudja oldani az ember, mert új szerelvény ugyanannyiba kerül, mint az új napelemhez és akkor már kritikus. A szerelvényt nem bontják le, csak ráteszik a 400 W-os paneleket.
(#) mnyugger válasza erbe hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
hol lehet bontottatt venni?
(#) mnyugger hozzászólása Aug 21, 2022 /
 
Sziget üzemen gondolkodom, de csak 3 db napelem táblával. Max 1kW.
PWM töltővel, Szinuszos inverterrel.
A kicsi "fogyasztók" lennének rákötve, amik állandóan mennek és ez adja a nagy fogyasztást.
Egy időben max. 300W. Pl. hűtő.
A nagy fogyasztók mint sütő, mosó, mosogatógép csak heti 2-3szor vannak kb 10 percre bekapcsolva.
Hol tudnék jó napelem táblát venni elfogadható áron?
A Hyundai jó?
(#) nedudgi válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Arra is gondolj, hogy a hűtő induláskor nagy áramot fogyaszt, amit naponta többször ismétel. Ennek megfelelően az inverternek ezt is tudnia kell, tehát a tízszeres teljesítményű szükséges.
(#) mnyugger válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
3-5kW-osra gondoltam.
(#) dara válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Értelmetlen amit akarsz.Kisfogyasztók táplálása 1Kw napelemmel és 3-5Kw inverterrel?Mikor az egész mehetne sziget üzembe?Nálam 3Kw inverter,2,5Kw napelem,és Kb 10Kwó akksi van ami az egész házat ellátja.Hálózatot nem használok persze mostanában volt bőven nap.Biztos lessz olyan is mikor elfogy az akksi de ugye ez benne van.Addig is ingyen.Ezt a hűttő mizériát nem értem,mikor az én inverterem 3Kw os de ha jól emlékszem 6Kw ot kiad 5mp ig.Láttam már rajta 3,5Kw 30mp ig is mivel montirozom.Hát,a hűttőnek olyan rövididelyű az áramfelvétele hogy sosem láttam a a diagramon hogy megugrott volna.Na ehez az egészhez kellett az asszony átkonfigurálása a villany használatához.Pl:bekapcsolta a mosógépet este 9 kor,hozzá a vasalót is mivel az előző mosást ki kell vasalni.Mondanom sem kell a 3Kw iverter azt mondta hogy elég.Kérdem mi történt mondta hogy bekapcs a gép,és még kérdem,ja a vasalót is bedugtam.Na szóval az átkonfigurálás hónapok munkája után úgy néz ki sikeres.mert nem kapcsolgat egymás után mindent be ezáltal folyamatos az ingyen energiám.Szóval azt mondom gondolkodj kicsit bővebben mert amit leírtál az semmi.A kisfogyasztók táplálása a büdös életben sem hozza vissza a befektetett költséget.
(#) erbe válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Mivel ez nem a hirdetés helye, nem illik más hirdető oldalakat sem ide idézni. Van elég, pl. Vatera, Jófogás, ..., csak keresni kell.
(#) mnyugger válasza dara hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Köszönöm válaszod. Egyelőre csak tapogatom a témát.
Milyen napelemet, invertert, akkut, töltőt használsz?
Egy sémát kérhetek?
(#) nedudgi válasza dara hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
A monitorozás mikéntje érdekes. Milyen időközönként mented az adatokat, milyen alapon?
Kezdetleges módszerrel, egy olcsó kínai fogyasztásmérővel loggoltam egy tíz éves hűtőszekrény (Intuition) fogyasztását. A fogyasztásmérő 6400 impulzust ad kilowattóránként, ebből próbáltam előállítani valami értelemezhető adathalmazt. Mellékelem a nyers forrásadatokat, valamint a (talán) könnyebben fogyasztható Excel formába alakított változatot.
Fogalmam sincs az inverterek túlterhetőségéről, sem az általam használt kütyü pontosságáról, így fogjuk fel relatív pontosságként. A logfájlban nem jeleztem, hogy mikor vettem ki egy-egy üveg sört a hűtőből.
Én azt következtettem ki a rögzített adataimból, hogy az inverterrel nem érdemes spórolni. Úgy a napelem, mint az akkucsomag ára változhat, amit egy mezei fehérember nem tud megsaccolni. Szerintem érdemes felkészülni a szigetüzemre, hiszen eafejlett nyugaton már belengették a véletlenszerű áramkikapcsolást. Én a HE nélkül félember lennék, tehát az internet, router alap .
(#) Ge Lee válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Nézelődtem, használtat nem találni sehol, az az egy kettő ami néha van azért meg olyat árat kérnek mintha új lenne (valószínűleg senki nem azért ruház be egy vagyont hogy utána 2-3 év múlva leszedje). Olyat lehet találni újban olcsóbban ami projektből maradt meg, ilyet láttam 65/tábla árban de az is mono volt, meg ha jól emlékszem csak 8db, és az ilyen is ritka mint a fehér holló. A hirdetési oldalak ebben a témában most a "keresek" hirdetésekkel vannak tele.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Nézegettem én is. ~7 éve egy 3290-es mezőt 2 éves, Görögországban bontott Trinasolar 235 W-osakból raktunk fel. Az akkori árakhoz képest ~2/3 áron. Nem fél, negyed meg tized-.. áron, mint ahogy egyesek írják. Most valóban semmi sincs. Mindenki ráhajtott, főként a támogatások miatt. Aztán ahogy az új fogy, az ára meg megy föl, úgy jár a használt is. 50 W-osat láttam 35000-ért. Na neeee!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) mnyugger válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Idézet:
„de az is mono volt”

Valahol olvastam, hogy csakis a mono
Hogy van ez?
(#) erbe válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1
 
Nincs lényeges eltérés. Nálam mono van, több helyre polit telepítettem, majd poli mellé ugyanarra az inverterre mono-t. Nem lehet észrevenni lényeges eltérést az évenkénti kWp/kWh termelésben. 1-2 %, de azt sok más is okozhatja.
(#) Ge Lee válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 23, 2022 / 1
 
Nagyon sokat kell olvasni mert rengeteg a mellébeszélés és a marketing, ha az egyik helyen olvasod ott azt írják hogy csak a mono, a másikon meg hogy csak a poli, a harmadikon meg hogy éves szinten nincs különbség. A mono hatásfoka néhány %-kal jobb, viszont ilyenkor amikor egész nap nem látni a napot az elvileg nem termel semmit, a poli meg akkor is termel valamennyit. A mono nem szereti a szórt fényt. Ez az egész éves szinten akár ki is egyenlítheti egymást, na de ha egy teljes értékű rendszert tervez magának az ember, főleg javarészt sziget üzemre, ott az nem engedhető meg, hogy télen amikor 3 héten át nem látni a napot akkor semmi termelés ne legyen.
Akkor legyen inkább 3%-kal kevesebb termelés, de legyen valamennyi akkor is ha felhős van. Konkrét adatokat az tudna mondani akinek mindkettő van, hogy pl amikor esik, akkor mennyit termel az egyik és mennyit a másik. Erről magyar oldalakon nem nagyon találtam semmit, mert azokon inkább eladni meg telepíteni akarnak, szóval elsődlegesen a haszon a cél, nem az hogy az ügyfél tájékozott legyen.
(#) abszoluthobbi hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Üdvözletem a fórumozoknak.
Van egy ötletem,akkor amikor felgyorsult a villanyórám.
Kerti szétszedhetős medence,vízforgatós szűrő + uv sterizáló.
Ehhez kellene valami profi megoldás.
Ami csak akkor működik,ha süt a nap,aksi nuku.
(#) Massawa válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
A vizet hajtsd át egy szolár panelen. ( 2 üveglap közé feltekert fekete müanyagcsö). Készen is kaphato.
Arra szerelj egy hökapcsolot, ha kb 25 foknál melegebb a viz indithatod a szivattyut stb.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Idézet:
„A vizet hajtsd át egy szolár panelen.”

A szivattyúra egy inverter, elé egy méretezett napelem tábla, ha süt a nap megy a szivattyú. ( jobban süt, jobban megy..)
(#) nedudgi válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Az előbbi javaslatot azzal lehet turbózni, hogy kihagyod az üveglapokat. Az eredeti felállást a jobb hatásfok érdekében az UV sterilizáló eltávolításával lehet hekkelni, a sötétződ csicsa nem távolítja el az algákat, és csak arra van hatással, ami átment a csövön: amelyik megtapad valahol, vagy nem kerül bele a szórásba, az tovább él, virul, és boldogan szaporodik.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Akku nélkül ez nem lesz jo, a vizet még sokáig lehet keringetni a szolar panelben amikor egy felhö takarja el a Napot.
(#) abszoluthobbi válasza proba hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Üdv.
Most már csak az a kérdésem,mekkora napelem tábla+inverter kellene a szivattyú meghajtásához.
(#) Gafly válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Van egyenáramú szivattyú is, ahhoz nem kell inverter...
(#) nedudgi válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
A medence térfogatának háromszorosát kell a szűrőn átküldeni egy nap alatt.
Azt is vedd figyelembe, hogy a szivattyúk nem szeretik a gyakori indítást.
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Pontosan ezért tartom zsákutcának a napelemes ötletet. A napelem akku nélkül teljesen alkalmatlan erre a feladatra. A legkisebb felhö stb pillanatok alatt megszünteti az energiellátást.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem