Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V/400V-os áramfejlesztők
Lapozás: OK   11 / 12
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
A jelzett piros sapkát szereld le (két csavar), hátha a forgórészhez tartozó (szén)kefék ott vannak és azok nem érintkeznek jól.
(#) hzsiga válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Szia. Forrasztási hibát találtam a csúszógyűrűnél amit meg akartam forrasztani de rájöttem, hogy alumínium vezetékről lehet szó mert nekem sem sikerült. Milyen módszert ajánlasz. A feszültség szabályzónál a 4- es kivezetésnél a piros és fehér vezetékek nem szín a színre megy vagy ez igy van jól?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2022
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Nem biztos, hogy alumínium vezeték. Megpróbáltad lekaparni a lakkot?
(#) hzsiga válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Leszedni nem szedtem le a vezetéket a forrasztási pontról de késsel meg kapargattam de a forrasztás nekem sem lett jó.
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Távolítsd el a forrasztóónt és ellenőrizd a vezetéket. Lehet, hogy csak oxidos az a része, amit forrasztani kellene. Nem valószínű, hogy alumínium, különben eleve nem forrasztották volna. Igaz, ha CCA vezeték, akkor nincs mit tenni.

Hasonló volt nálam javításon. Összetákoltam amennyire lehetett és megmondtam a gazdájának, többet ne hozza. Azon a szénkefetartó égett/tört el de messziről látszott, hogy az egész egy ipari hulladék.
(#) Gafly válasza hzsiga hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Addig vakard ott a helyén kis helyen, ameddig a tiszta fém nem látszik.
Attól függően, hogy réz vagy alu, másként kell majd forrasztani...
(#) hzsiga válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
A kivezetéseken megjelenik a feszültség 1 KW fűtőtest működik róla. A mérő műszernek adható 230V? Gondolom igen. Ha a műszer nem jó akkor mi lehet a baja?
(#) hzsiga válasza Gafly hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
És ha alumínium akkor hogyan lehet forrasztani?
(#) hzsiga hozzászólása Aug 16, 2022 /
 
Lehet meg találtam a hibát, nézétek már meg a képeket lehet nem sikerült jól a forrasztás? A spirálrugó végét kellene nézni, mintha annak rögzítve kellene lenni.
(#) mpisti válasza hzsiga hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Ha a spirálrugó szakadt, akkor dobd el jó messzire,ne próbáld forrasztani mert agybajt kapsz a kísérletezéssel. HAa sikerül, az eredmény csak 1 percnyi boldogsággal jár és újból elszakad,pontosabban szétrázkódik.
(#) hzsiga hozzászólása Aug 18, 2022 /
 
Üdv. Köszönöm szépen Mindenkinek a segítségét minden rendben működik. A 12 V-ott az állórészre tekeréssel lehetne megoldani vagy a forgórészről is meg oldható lenne?
(#) Lacika71 hozzászólása Aug 22, 2022 /
 
Hever egy ideje egy 3 és 1 fázisú, ha jól emlékszem honda motoros áramfejlesztőm. Már szétszedve szereztem, motorhibával. És a motorhoz hiányoznak alkatrészek. A generátor része éppnek látszik. Nemsokára eljön az ideje, hogy más hasznát vegye. Nyilván az adásvételi topikban lesz a helye, de felkészítelek benneteket, hátha érdekes valakinek. Ha jól emlékszem 5KW a teljesítménye.
(#) totipityu hozzászólása Okt 20, 2022 /
 
Sziasztok!

Fagázgenerátor által üzemeltetett Otto-motorra szeretnék egy áramfejlesztőt kapcsolni!
Egy osztrák cég honlapján nézelődtem:
https://www.rotek.at/produkte/generatoren-alternatoren-De.html
generátorok
Minden esetben elektromosan szabályozott gépekről van szó, viszont árulják kefe nélküli és kefés kivitelben is a gondolom kínai gyártmányokat. Nos mechanikai különbségek egyértelműek, de kérlek segítsetek, elektronikai szempontokat figyelembe véve, melyik kialakítás lenne célszerűbb??? Pro/kontra....
(#) btamas81 hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Üdv!
Segítség kellene. Adott egy 5,5kw 3fázisú búvárszivattyú. Mekkora aggregátort kellene venni ehhez a szivattyúhoz?
(#) mpisti válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
20 kVA a biztos méret, ha kisebbet akarsz, akkor a szivattyú csak terheletlenül, és lágyindítóval vagy frekvenciaváltóval fog elindulni.
(#) btamas81 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Köszönöm! Még egy kérdés. Kardános hajtásút nézgettem (traktor hajtaná).
Egy ilyen 20kva-hoz kb 30LE traktor kell. Nekem 25LE a traktor. Hogy kell ezt elképzelni, hogy a szivattyú indítása pillanatában le fog esni a traktor fordulata és nem fog elindulni a búvár?
Azt még leírnám, hogy a kardán harmad annyit forog mint a motor főtengelye (1400 motorfordulatnál van 430 kardánfordulat, ami az agregátornak kell) szóval nyomaték az lenne.
(#) mpisti válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Igen, le fog esni a fordulat, ezzel együtt a frekvencia is. A generátor-ha 4 pólusú- akkor 1500 1/min fordulaton kell hogy forogjon ha 50Hz-et szeretnél, ha 2 pólusú akkor 3000 1/min fordulat kell neki.
Nem tudom milyen megoldás ez a kardános áramfejlesztő, de ha 25 LE-s traktorral akarod hajtani, akkor az nagyon nyögvenyelős villamosenergia előállítás lesz, és nem biztos hogy a szivattyú ezt tolerálni fogja. A mélykúti szivattyúk eléggé érzékeny szerkezetek, ráadásul mindig terheléssel indulnak.
(#) btamas81 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Köszönöm!
Az áramfejlesztőben még van egy áttétel ami 7szeresre gyorsít, így megvan a 3000fordulat amit írsz.
A szivattyú nem lenne folyamatosan kapcsolgatva, hanem mikor bekapcsolt, akkor 16órát menne egyfolytában.
Van nagyobb traktor is, de ez a kisebb azért lenne jó, mert léghűtéses, nem kell félnem attól, hogy felfőzi a vizet, ha ott van hagyva néhány órára. Na meg nem kell benne ülnöm és figyelni a vízhöfokmérőt.
Sajnos a hálózati áramra 2évet kell várni mire telepítik
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2023
(#) mpisti válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Hát ha ott lesz még hétszeres gyorsítás, akkor a motorhajtás hatásfoka jó eséllyel még az 50%-ot sem fogja elérni. De hát a puding próbája az evés, megpróbálod és vagy összejön vagy nem. Ami nagyon fontos a szivattyú szempontjából, az az 50Hz-es frekvencia megléte 400V feszültség mellett.
Ha ez megvan üzem közben, akkor minden OK, de ha ezt nem tudja a traktor-generátor páros, akkor a szivattyú könnyen rámegy a kísérletre.Egyébként mekkora teljesítményű generátorod van a projekthez?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2023
(#) btamas81 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Egyenlőre még semmilyen, de az általad is írt 20kva-ost(16kw, ha jól tudom)akarok venni.
(#) mpisti válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Nem lenne egyszerűbb -és olcsóbb- megoldás egy bérelt áramfejlesztővel tesztelni mielőtt költségbe vered magad?
(#) btamas81 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Az ötlet jó. De, hogy én itt a környéken nem találok bérelhetőt az fix. A másik dolog, ezt rendelni kell, örülök ha megjön mire locsolni kell.
(#) mpisti válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Ennél a cégnél van komplett kardános áramfejlesztő. Igaz, 27 kVA-es a legkisebb:https://medved.hu/wp-content/uploads/2022/12/Katalog-elektrocentral-MEDVED-CZ-ENG-RU.pdf
Itt is találsz, itt vannak kisebbek is:https://www.agroazis.hu
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) Atis57 válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Szia!
Ez nem annyira vészes --De mindent ki kell próbálni együtt , hiába irja a katalógus,hogy igy,úgy,amúgy ---lehet hogy együtt mégsem jó!

Az az 50Hz sem vészes ,tehát 45hz---majdnem 60Hz ig fog működni,(tehát a fordulat is eltérhet )A feszültség szabályzó jelet kell 50Hz alatt kisebbre venni (200V) --felette meg nagyobbra akár 270Vig.
ha egy 20kW-s generátort csak 8kWal terhelsz akkor a tengelyen 8+ veszteséget kér --max 10kW!
Viszont ki kell próbálni,hogy a billenőnyomaték elég-e ? (nem fullad le? )
Hát bizony elsőre zsákba macska ---vagy mielőtt megrendeled oadállitasz egy kisérletre ?
Hacsak nincs ebben is referenciájuk?(mit ,mivel, hogyan birja )
(#) mpisti válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Atis,én egy 10kVA-es Honda(?) áramfejlesztőről akartam elindítani egy 3,6 kW-os csillagkapcsolású motort, a terhelés 1:1 áttételen keresztül dupla ékszíjjal hajtott üresen forgó csapágyház volt. Az áramfejlesztő simán térdreesett. Az az 5,5 kW-os búvár terheléssel indul, és ha csillagkapcsolású akkor is lehet számolni 4-5-szörös indítóárammal,ami egy ekkora motornál már eléggé tetemes . Korábban egy Ganz 10 kVA-es generátorral próbálkoztam elindítani egy 5,6 kW-os 6 pólusú motort, de nem jött össze mert a gerjesztőelektronika nem tudott akkora gerjesztést szolgáltatni amennyi kellett volna, a hajtóteljesítmény is elég volt, mert egy 45 LE-s Zetor motor hajtotta direkt módon. Ezért is írtam az elején hogy lágyindító vagy frekiváltó lehetne a megoldás, akkor kisebb generátor is szóba jöhet. de ami minimum kell az legalább a motor teljesítményének a kétszerese kW-van, tehát kell oda 15-16 kVA-es generátor. Kardánhajtásnál felesleges veszteséget számolni,hiszen ha 450-es kihajtási fordulatot tud a kardán akkor közel 7-szeres gyorsítás kell 2 pólusú generátornál, és ott a hatásfok jó ha a 30%-ot eléri. Jobb megoldás lenne egy 4 pólusú gép,jobb lenne a hatásfok. Egyébként ha a gerjesztés egy "kicsi" segédgenerátorral megoldható lenne, akkor a generátor a frekvenciával (motorfordulattal) arányos kimenőfeszültségével a lágyindítás is megvalósítható lenne. Persze ennek a megtervezéséhez minden generátor paraméter szükséges lenne.
(#) Atis57 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Szia!
Igen a HONDA-n van a hangsúly.Ha egy régi Ganz, "IIVH háborús akármilyen szörny " elinditja ,de a maiak nem ! Nincs bennük forgó tömeg.
Nekem egy MÁVtól selejtezett Jendrasik feliratú volt .kb 15LE ! Mert akkor még a villanymotor is LE -t adott le!Ezen a lendkerék 2x45kg volt.

Nem véletlenül irtam kétszer is --működési próba.
(#) mpisti válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
A Ganz az eredeti transzformátoros gerjesztéssel simán képes volt rövid ideig akár 150%-os terhelést elvinni, de az elektronikus gerjesztés ezt nem teszi lehetővé mert vagy tönkremegy vagy letilt.
(#) Tamas1640 hozzászólása Jún 13, 2023 /
 
Sziasztok!
Áramfejlesztőt szeretnék venni, kimondottan tartaléknak, esetleges hosszabb áramszünetek esetére. Elsősorban egy 1100 W-os 1 fázisú szivattyúhoz és egy 2200 W-os darálóhoz, ami 3 fázisú. Elvileg ez utóbbit be lehet kötni egy fázisra is, de a fórumokban úgy olvastam, hogy akkor csak kb. a fele teljesítményt tudja majd leadni, ami lehet, hogy kevés lesz. Plusz indítókondenzátor kell, munkakondenzátor kell, át kell kötni, stb., szóval ez eléggé kompromisszumos megoldásnak tűnik, főleg, ha csak áramszünet esetén menne áramfejlesztőről. Nem tudom...
Ezért gondoltam egy 3 fázisú áramfejlesztőre, amivel viszont pl. az 1 fázisú hidrofor szivattyú indításánál lehet gond, mert oda elvileg kéne kb. 3,5 kW egy fázison, és azért ez nem kevés egy 3 fázisú áramfejlesztőtől. Azonkívül a 2200 W-os 3 fázisú motor indításához is kéne cirka a háromszorosa – habár a daráló nyilván üresen indul, de akkor is meg kell forgatnia az elején.
Mit gondoltok, ez az áramfejlesztő tudná mindezt? Előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Ha nem egyszerre akarod a felsorolt motorokat ráakasztani, akkor szerintem ez neked jó lehet.
(#) Tamas1640 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem