Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   697 / 727
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Látom kötözködős kedvedben vagy, legyen... Azt az erősítőt nekem nem 6000 de 6 fontért sem fogod eladni soha, de 6000-ért másnak sem, de még a feléért sem. Amikor elmegy valaki és konkrétan nálad hallgatja meg konkrétan a saját rendszeredben, majd arra jut hogy inkább a csövesét hallgatja tovább, ami ráadásul egy teljesen átlagos csöves, még csak nem is tartozik a legjobbak közé, akkor az mindent elmond az erősítődről, illetve pont azt mondja el amit eddig is tudtunk...
Gugli fordítós idézet abból az írásból: "Egy példa erre a Stereo Sound díj a mögötted lévő falon, az EAR 859-ért. Érdekes módon több 859-est adtam el Japánban abban az évben (1995–1996), mint az összes többi szeleperősítő versenytársa együttvéve!"
Majd ha nálad is ott lesz a falon a Stereo Sound díj, meg több fetest adsz el egy évben mint az összes többi fetest gyártó együttvéve, akkor majd felkapom a fejem, addig meg el tudom tenni azt az egész előerősítős/földelt fetes/hálózati stabilizátoros izét pont oda ahova való...
Mert ha tetszik ha nem, hogy valami jó vagy nem azt ezek a dolgok (népszerűség stb.) határozzák meg, nem az hogy mekkora thd-t mutogat neked a szimulátor. Az csak arra jó, hogy ne unatkozz éjjel 2-kor ha épp nem tudsz aludni.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 10, 2022
 
Kérjük, hogy a hitvitákat és személyeskedét legyetek szívesek a fórumon kívül hagyni, ellenkező esetben kénytelenek leszünk súlyosabb eszközökhöz folyamodni!
(#) Fidel hozzászólása Aug 11, 2022 /
 
Hát a szigorú moderátor, kinyírta a bulit!
Nem volt még szerintem ez annyira durva, mint amit a hifi hívők szoktak csinálni!
Lehetett azért ebből hasznos dolgokat is kimazsolázni!
(#) teddysnow válasza Fidel hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Na ja. Csak az a kérdés hogy mennyire hitelesek ezek az "CSAK IS ÉN TUDOM A TUTIT, AKI MÁST MOND HAZUDIK" emberek...
(#) Fidel válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Olyan ez, mint a neten lévő sok marhaságból és átverésből mindenkinek ki kell válogatni a használható információt.
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1
 
Az a baj, hogy csak az tudja kiválogatni, akinek nincs szüksége az infóra, mert már tudja.
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Ez azért nem így van, mert van más információ forrás is, rendelkezésre áll, sok helyen, sokféle elmélettel.
Aztán van a fizika. Ezekből kell összerakni logikusan a legvalószínűbb működő modellt.

Rengetegszer kapom meg azt az érvelést, hogy ja az interneten olvastad, az tele van hülyeséggel!

Persze, rengeteg mindenki mond mindent, de pont ezért mindent minél több helyen meg kell futtatni.

Nekem például a stílus is egy árulkodó dolog, nem a legokosabb emberek szokták kezdeni a gyökérkedést!
(#) tothbela válasza Fidel hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1
 
Gyakran az ad okot a morgolódásra, hogy a kérdező azt érzi, nem akarnak neki segíteni.
Mivel viszonylag kevés ember épít szakszerűen hangsugárzót, ezért inkább egy hasonlattal szeretném demonstrálni a problémát:
"-Milyen zenét érdemes játszani, amivel be lehet futni?"
Ezt konkrétan Nagy Feró garázs című rádiós műsorában kérdezte egy fiatal srác, aki még el sem kezdett zenélni. Természetesen nem lehet erre válaszolni, mert sok a változó.
Vagyis lehet, csak előtte ismerni kell sok dolgot.
Hangsugárzó építés során én is kérdeztem régebben, de a kérdésemre nem jött válasz. Vagy nem akartak, vagy nem tudtak. Nekem az volt a kérdésem, hogy a TS paraméterek milyen irányban változnak, ha megnövelem a membrán tömegét.
A TS paramétereket legjobb otthon kimérni, mert az adatlap csak az igazán professzionális hangszórók esetén hasonlít a valósághoz, olcsóbb hangszórók esetében meg sem adják. Másik ok, amiért érdemes felkészülni az otthoni mérésre az az, hogy vannak javított hangszórók amiknek már vélhetően változtak a paraméterei. Nekem is van több ilyen.
Gyakran előfordul, hogy nem jó a hangszóró. Paraméterei olyanok, hogy sem zárt, sem reflex, sem más dobozban nem tud mélyre menni. Ilyen esetben meg lehet próbálni elhangolni a hangszórót. Legkönnyebben a lengő tömeget lehet növelni. Ez lejjebb viszi a rezonanciafrekvenciát, de sajnos az érzékenység el is csökkenti. Előfordul, hogy így újra mérve még rosszabb lesz, de lehet hogy sikerül valamit kihozni belőle. Most egy ilyen moddolt hangszóró pár dolgozik a konyhai zenemasina végein. 3 colos kis nyavalya valami 5.1 rendszerből várta a küldetését sok évig, most pár gramm plusz tömeggel 4l literes 65Hz-re hangolt reflexben teljesen vállalható a hangja.
Egy mondatban nem lehet leírni a folyamatot, de viszonylag egyszerű eszközökkel bele lehet kezdeni a méregetésbe. Vannak online szoftverek amelyek segítenek. Nyilván el kell sajátítani a használatukat, de utána már meg lesznek azok a paraméterek, amiket bepötyögve egy hangsugárzó tervező progiba segítenek kikalkulálni a hangsugárzót. Kis gyakorlás után már sikerülhet jó dobozt készíteni. De ez még csak az alsó regiszter. A hangváltókhoz már akusztikai mérést is kell csinálni, amihez már mérőszoba is kell, meg mérőmikrofon. Ezek hiányában nem nagyon tudunk mit csinálni. Én a saját olcsó elektret kapszulámat hasonlítottam össze egy kölcsönkért Dsp mikrofonjával, így még tudnám határozni az átviteli hibáit. Nem tökéletes, de meg tudnám vele határozni, hogy meddig egyenes az átvitele a hangszórónak, valamint van e kiugró csipke a sávban amit nem szabad kiengedni a térbe. Csak mérőszobám nincs, ezért nem tudok ilyen mérést csinálni. Panelban élek.

Tehát csak bátran előre!
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Idézet:
„Ilyen esetben meg lehet próbálni elhangolni a hangszórót. Legkönnyebben a lengő tömeget lehet növelni.”

Ez a mondat szöget ütött a szemembe és megint Enrico Lojk jutott eszembe. Szinte minden tudását magával vitte a sírba. Érdekes figura volt. Olasz volt, az NSZK-ban dolgozott, de Békéscsabára nősült. Véletlenül futottunk össze, sokszor meghívott magához és sokat mesélt a hangsugárzók titkairól amiknek a felét sem értettem. Valószínűleg ez ki is ült az arcomra ezért nem fogta vissza magát. Mindenkinek jól esik azt a belső "heuréka érzést" kiadhatja magából egy olyannak aki figyel is rá. Néhány mondatfoszlány belém vésődött.
Az egyik, hogy a tölcséres sugárzókhoz csak az 1, vagy ennél nagyobb Qts-szel rendelkező hangszórók jók. mert a tölcsérben lévő levegő tömege hozzáadódik a membrán tömegéhez. Ebből következik, hogy hangszóró rezonancia és a jósági tényező is lefelé tolódik, a sugárzási ellenállás és a hatásfok pedig megnő. De a tölcsér nagy helyet foglal. sokan összehajtogatják, de ismert okok miatt ez nem megoldás.
Kitalált valami olyant ami egyesíti a Transmission Line elvet a reflexével. miközben egyik sem. Ennek is az a lényege, hogy a dobozba zárt levegő tömege hozzáadódik a membrán tömegéhez, lefelé tolódik a rezonancia, megnő a sugárzási ellenállás a mélytartományban. A hangszóró membrán nem a levegőben kalimpál, hanem hangot sugároz a rezonanciáján is. (Ezt meg tudom mutatni a gyakorlatban is, hogy valóban így van.)

Huszti Zsolt is megtalálta (gyaníthatóan) ugyanezt az elvet. Ilyenek az "Enigma" és a "Herald" fantázianevű dobozai. Most előkerestem a "Hang és Technika" lapszámait és visszaolvastam. Mélyen hallgat erről a levegőtömeg hozzáadódásról, de a mérésekben ott lapul a sorok közt. Érdemes ezeket az újságokat átbogarászni azoknak akiket érdekel a hangsugárzó építés (szabadon letölthető a netről). Engem nem. És már megint beleugattam.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1
 
Köszi a tippet, rá fogok keresni. Sajnos nagyon keveset konyítok a hangsugárzókhoz, egyedül a reflex elrendezése bújtam bele jobban. Ez is inkább a PA miatt érdekelt, mert folyton beleakadok néma, vagy dünnyögős ládákba.egyik nem szól, másik egyetlen hangon dübög. Sajnos nem csak méretezés kérdése, mert a hangszóró paraméterei változnak az idővel. Nem évekről van szó, hanem órákról. Gyári basszus láda elmászik a próbahelyen, pontosabban a kezdetben szép lapos átvitelbe egy 100 Hz-es pukli keletkezik a próba felénél. Cigiszünet, pihenő, és megint jól szól.
Talán nem csak azért jók a tölcsérek mert jók, hanem mert kevésbé számít a hangszóró saját tulajdonsága, inkább a tölcsér fizikai mérete a domináns. TL elrendezésnél a cső hossza szoros kapcsolatban van a hangszóró rezonanciafrekijével, és ha az elmászik, akkor baj van. Az pedig el fog mászni, mert elég ha megnövekszik a légnedvesség, puhul a papír, nehezedik a membrán.
Lágy felfüggesztésű hangszóró zárt dobozban nem hangolódik el annyira, mert alapjában a levegő rugózik (megeshet hogy rosszul gondolom).
Persze én mindig PA-ban gondolkodom.
Talán bizonyos gyártók az SR-71 mintájára üzemmeleg állapotban hangolja a sugárzót, hiszen az az üzemi állapot.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Pont az a baj a kihangolt dobozokkal amit leírtál, ilyenekbe járatni szokták a hangszórót mérés és beépítés előtt, de még úgy is szoktak lenni meglepetések, ha nem is órák múlva de 2-3 év után.
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Csak sima mezei 4. rendű reflexdobozról (mint hangolt doboz) van tapasztalatom. NEM PA!
Gyártói adatokra kell méretezni, bejáratás szükséges. A kilágyulás sem probléma hosszútávon egy JÓ hangszórónál.
Volt erre egy AES cikk is. A lényege, hogy a reflex esetén a hangszóró felfüggesztés (Cms) változása csak kicsi mértékben befolyásolja a mély átvitelt. Ugyanis a többi paraméter változása ellentétes, kompenzálja a kilágyulást. Anno végigszámoltan, és nyert a fizika.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) Fidel válasza tothbela hozzászólására (») Aug 14, 2022 /
 
Ez egy olyan téma, amiről a végtelenségig lehet beszélni a műszaki tartalom kapcsán, és ha nem is jön konkrét válasz a kérdésekre, mások meglátásaiból és tapasztalataiból lehet építő kockákat csipegetni.
Addig működik a dolog, amíg megérkezik egy arrogáns műértő és elkezdi lesajnálni, degradálni a többieket, meg leszarozni mások meglátásait, mindenféle alá nem támasztott állításokkal!
Innentől kezdve vége az értelmes eszmecserének!

Nagyon szeretem azokat a megnyilvánulásokat, mikor arra hivatkoznak, hogy nem értesz hozzá, olvassál!
Azért vannak a fórumok, hogy az ember több véleményt is meg tudjon vizsgálni, más-más szempontból.
Ez így jó, és biztos, sokan olvassák mások is, amiből tisztulnak a dolgok olyanoknak is, akik nem szólnak hozzá!
Ilyenkor szokott jönni az önkéntes fitymáló, és szól, hogy ne kérdezgessél már, tudjad a dolgokat!
Az ilyenek elküldésére érez nagy kedvet az ember, csak hát nem szeretne olyan szintet lépni a rossz irányba.
(#) Gafly válasza Fidel hozzászólására (») Aug 14, 2022 /
 
Neked ebben sajnos tökéletesen igazad van:
Idézet:
„Az ilyenek elküldésére érez nagy kedvet az ember, csak hát nem szeretne olyan szintet lépni a rossz irányba.”

Aztán ha kitilják a fórumról, akkor fröcsög tovább, ahol alacsonyabb a küszöb, és megtűrik még a hifistákat.
(#) Dióda válasza Gafly hozzászólására (») Aug 14, 2022 / 1
 
Drága mentős barátom szokta mondani ( engedd el ). Az ilyennel úgysem lehet mit kezdeni.
(#) Fidel hozzászólása Aug 16, 2022 /
 
Hogyan kell a magas és a középsugárzót lehalkítani?
Csak ohmikus ellenállást kell eléjük rakni?
Vagy a tekerccset és a kondit is kell módosítani?
(#) uniman válasza Fidel hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Pont úgy kell, ahogy itt (nem is oly rég) megbeszéltük...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022
(#) uniman hozzászólása Aug 17, 2022 /
 
Hello! Van 2 darab 8 ohmos 30 cm-es hangszóróm...melyik a "jobb" ?

A bal oldali súlya 4,8 kg, nagyobb, de "laposabb a mágnessel...ez újratekercselve (ismeretlen paraméterekkel). Eredeti adatlapja szerint teljesítménye 30VA-es, de láttam már 100W-osnak is megemlítve. Típusa saccra valamelyik RFTL35xx....L36xx

A másik csak 3,5 kg-os, kis átmérőjű, de magasabb mágnessel...LA1231-es, eredeti tekercseléssel (igaz most szétszakadt az egyik bevezetőszála). 100 W-os...

A "jóságra", mint hangosabb (nagyobb hatásfok)...szebb hangzásra, jobb mélyhangátvitelre gondolnék...
Köszönöm.

2_spk.jpg
    
(#) dB_Thunder válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Szemre ezt senki nem mondja meg!
Paramétereket kellene mérni! Azután el lehet dönteni melyik passzol jobban a koncepcióba!!
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Ránézésre ezek valami gitárhangszórónak tűnnek. Mérés nélkül csak annyit tudsz csinálni, hogy kerítesz valami dobozt, ideiglenesen akár vastagabb kartondoboz is megteszi ha nincs más, vagy veszel 3-4 tábla nikecellt és abból ragasztasz össze egyet. Beleteszed, meghallgatod, összehasonlítod, és eldöntöd neked melyik miben jobb vagy rosszabb. A jobb hatásfokú lesz mélyben rosszabb.
(#) uniman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Sajnos mérni nem tudok, csak szubjektív, meghallgatás alapján dönteni. Persze az igazi az lenne, ha kettő azonos ládában tudnám egyszerre tesztelni őket. De csak egyetlen ládám van, ráadásul elégge speckó darab.
(#) tothbela válasza Fidel hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
A lehalkításnak több módja van. Legegyszerűbben ellenállás osztóval. Többnyire ezt alkalmazza minden gyártó. Otthoni hifihez, vagy kisebb PA rendszernél ez rendben is van.

Ha az energiagazdálkodás is fontos, akkor járható út még a transzformátoros illesztés. Ilyenkor nem vész el az ellenállásokon teljesítmény, de mivel ez nem jelent sok előnyt, igazából csak elméleti szinten érintett, gyakorlatilag nem találkoztam csak egyetlen példánnyal, azt is én csináltam. A magas hangszóró hangváltójának induktivitása autotrafóként lett tekerve.

Aktív hangváltó esetén egyszerűen kevésbé van maghajtva a magas csatorna. Gyári aktív kétutas rendszernél ugyanarról a tápról a magas szekció sima félhidas, a mélyközép teljes hidas kapcsolásról hajtható. A napokban járt nálam egy ilyen, ahol 2X35V-ról mentek az erősítők. A magas ráadásul 8 Ohmos, a mélyközép 4 Ohmos. Ez nyolcszoros teljesítmény igény, azaz 9dB érzékenységeltérés miatt volt megoldás.
(#) deebo válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Mindenki tud mérni, akinek van PC-je. Bővebben: Link
(#) uniman válasza deebo hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Köszi, erről most "hallok" először...elsőre (nekem) elég bonyolultnak tűnik a kezelése.
(#) deebo válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Nyugi nem az, nézd meg hogy csinálják az arta box-ot, a többit meg kisilabizálod.
(#) uniman válasza deebo hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Köszi, talán majd karácsonykor lesz rá idő...

SPK_X.jpg
    
(#) Fidel válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Erre emlékszem, a vifa magasam 4ohm, a többi 8ohm.
Tegnap beraktam elé egy 4ohm 25W-os ellenállást, és méregettem, ahol úgy látom, hogy most a közép van nagyon magasan kiemelve.

Tehát akkor oda is elég egy előtét, vagy egy osztó két ellenállással?

De mi a lényege a soros és a párhuzamos ellenállásnak?
Jobb megoldás, mint csak egy ellenállás sorosan berakva?
(#) uniman válasza Fidel hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Jobb hát! Az hangsugárzó "eredő" impedenciája, amellyel a hangváltót megterheli, nem változik.
A 4 ohmos soros ellenállással ezt megdupláztad, így a hangváltó keresztezési frekvenciája is "elmászott", azaz lecsökkent úgy kb. a felére
Hangváltó számoló képletekkel ez pontosan kiszámolható...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022
(#) Fidel válasza uniman hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Ez akkor lenne így, ha a hangváltó 4ohm-hoz lenne tervezve, nem?
8ohm-os a hangváltó, amin van 8ohm mély, 8ohm közép, 4ohm magas.
Ebbe raktam be sorba egy 4ohm ellenállást a magassal.

Ha a közepet szeretném lehalkítani, a 8ohm-os hangszórót, akkor oda kellene az lpad megoldás, hogy ne menjen el a keresztezési frekvencia!?
(#) Fidel hozzászólása Aug 18, 2022 /
 
Ennek a mikrofon kapszulának van valami köze az emlegetett mérőmikrofon alapjául szolgáló kapszulához?Bővebben: Link
Következő: »»   697 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem