Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   174 / 233
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 / 1
 
Az "engedélyezett típusok listája" azt jelenti, hogy azok lettek bevizsgálva, nem azt, hogy azon kívül ne lenne még nagyon sok alkalmas a feladatra. Egyébként abban a listában vagy kismillió inverter van, de ahogy néztem azok mind on grid rendszerűek, mást nem is hiszem hogy vizsgálgatnak mert minek. Mi a francnak vizsgálgattatnának be olyan invertert ami csak fogyasztóként kapcsolódik a hálózatra? A szolgáltató nem gondolja azt, hogy bárki amatőr nekiáll otthon és összebütyköl magának egy saját rendszert, pedig ugye egyre többen teszik, de ezzel semmiféle gondot nem okoznak a hálózatnak, a szolgáltatónak is csak annyit, hogy onnantól töredéke villanyszámlát fizetnek.
(#) sirály12 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Miért is vizsgálna meg a szolgáltató olyan készülékeket, amihez köze nincs? Igazából értelmezni sem lehet, hiszen a sziget üzem eleve arról szól, hogy nincs hálózat, vagy nincs rákötve.
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 1 /
 
Az, hogy te nem ismersz valamit, még nem hiba.
Oszcilloszkóp felvételeket is tettem már ide a hálózatra tápláló inverter működéséről. No meg rendszeresen javítok elég sokféle invertert.
(#) Doky586 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Tagadhatatlanul nagyon jól ki tudjátok forgatni az ember szavait... Nem erről volt szó.
Hanem arról hogy miért javasolta (sziget üzemre is, szerintem helyesen, szerinted helytelenül) az általa bevizsgált eszközöket az mvm, és nem egy bevizsgálatlan akármit.
Érthetetlen miért toporzékoltok e miatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) pajesz66 hozzászólása Aug 25, 2022 /
 
Sziasztok!
EPEVER U3000-HM10022 invertert kötött már valaki össze windowssal az inverter mellé kapott CH343 kábellel?
Nem tudom megetetni a win-el a kábel drivert. Valószínűleg csak 32 bites a driver, az oprendszer meg 64bites. Van ezzel tapasztalata valakinek esetleg 64bites driver?
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Az MVM csak a bevizsgált inverterek listáját tudja ajánlani, mert arra van rálátása. Ha van közte sziget üzemre is alkalmas, (hibrid) használhatod. De sziget üzemre bármilyen vásárolható (nem hálózatra tápláló) invertert alkalmazhatsz, mert azt nem kell engedélyeztetni. Feltétel, hogy a kimenetét soha nem kötheted össze a szolgáltatói hálózattal.
(#) dara válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Hát az úgy van,hogy nem javasolja hanem előíja hogy ezek közül lehet választani.És szerinted az mym ezeket egytől egyig bevizsgálta?HA HA HA.Az a gyártó amelyik be akar kerülni csatol egy bevizsgálási jegyzőkönyvet és az illetékesnek elegendő manit aztán bent is van a körbe.
(#) gulyi88 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Mit ír a driverre a win?
Ha régebbi driver (ami nem win10 támogatott még) és reklamál miatta, akkor win 10 csökkentett mód driver hitelesítés nélküli indításban told fel neki a drivert, utána normál módban indítva próbáld ki. (eszközkezelőben nézd meg milyen eszköznek jön fel és milyen drivert használ hozzá)

Régebbi USB-RS232 átalakító (HCxxx valami IC volt az is) win7 driverét sikerült win 10 alá feltolni így és működött, pedig előtte nagyon köpködött a win10, hogy ez így meg úgy nem támogatott.
(#) sirály12 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Nem toporzékolok, csak felhívtam a figyelmed, hogy kevered a dolgokat! Te a visszatáplálós engedélyezett listát mondogatod, miközben a szigetüzemben nem kompetens a szolgáltató, tehát nem is lesz fenn ilyen invereterkről lista nála! Tehát amit akarsz, nem létező dolog.
(#) Doky586 válasza erbe hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Idézet:
„sziget üzemre bármilyen vásárolható (nem hálózatra tápláló) invertert alkalmazhatsz”

Ezt már cáfoltam. NEM bármilyet. Tipikus példa az autós inverter volt. És minden olyan inverter ami azzal azonos elven működik. NE általánosíts.
(#) segítő hozzászólása Aug 25, 2022 /
 
Sok a félreértés, még a
Idézet:
„szigetüzemmel”
is. Ha lekapcsolod a betápnál, és a saját általad kiépített, saját tulajbonodat képező lakásban átalad vésett hálózatot használsz, az sem életbiztosítás. Tilos is, de nem is ajánlott. Akárki/hozzánemértő vissza is kapcsolhtja a hálózatot. És Te fogsz rosszul járni, bünti, hatóságilag. Ez a hatóság hozzáállása, és jogos.
Szigetüzem: Külön hálózat ingatlanon belül. Mai árak mellet (energiatárolás horror áron) pár száv év alatt megtérül-het.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) sirály12 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Pedig de, mert bármilyen invertert használhatsz, ami a készülékeidet biztonságosan ellátja árammal. Nézz körül mennyi fajta ilyen invertert lehet kapni a boltokban, és ha kapni lehet, akkor használni is. Mivel szigetüzem, a szolgáltatónak köze nincs hozzá, hogy az egy APC márkájú UPS, vagy egy sima 12-24-48V-os inverter, vagy egy EASUN napelemet is fogadó inverter, mivel szigetüzemről beszélünk, még mindig. Kinek mi köze van hozzá, hogy Te otthon valamit akkuból vagy napelemből nyert árammal látsz el, amíg a közcélú hálózatot nem bolygatod vele? Ha biztonságosan megoldod, akkor mi baj lehet vele? A példád szerint akkor Én itthon nem használhatom a két APC szünetmentesemet sem, hogy a gépeimet és a többi perifériát ellássam árammal egy áramszünet esetén? Mert ugye az APC ezen termékei sem szerepelnek a szolgáltató listájában. De a legnagyobb gyártók szigetüzemű inverterei sem fognak szerepelni. Mi okból vagy ennyire a szigetüzem ellen?
(#) sirály12 válasza segítő hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Tehát akárki bemehet nálad és kapcsolgathatja a hálózatot nálad? Ez számomra inkább nevetséges, mint érv. Na nálam nem kapcsolgatja senki, csak Én. A szigetüzem pedig pont a mai árak mellett egyre jobban megéri, csak okosan kell használni. Ajánlom ezt a videót: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) segítő válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 26, 2022 / 1
 
Szerintem a szigetüzem kapcsán teljesen eggyetértünk. Az égvilágon senkinek semmi köze ahhoz, hogy a saját lakásomban mit látok el milyen energiával. De biztonságosabb első körben pár hosszabbító/elosztó, külön, amire rákötök amit jónak látok..Kísérlet. Nem is nagy tétel. Aztán majd meglátjuk.
Nem tudhatod, mindig Te fogod-e kezelni a hálózatot. Mérnök vagyok, videók nem érdekelnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
(#) Doky586 válasza segítő hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Igen valóban valószínű ezt itt mindenki másképp értelmezi, ezért a nézeteltérés.
Szigetüzemen én nem azt értem hogy pl egy PC-t csak 11-16h ig használhatok az egyik konnektorból (napelemről), utána le kell állítani és átdugni a másik konnektorba és újra bekapcsolni... Hanem azt hogy napi 24h-ban megszakítás nélkül üzemelhessen hol napelemről hol MVM-ről.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Ha végig nézed az oldalt fentről az aljáig, ott le van írva minden, ábrák mutatják a különféle használati módokat, működhet akkuval együtt és anélkül is, az adatsorban ott van, hogy 10ms alatt vált hálózatra ha nincs napelem vagy akku stb. És ott van az oldal alján a tanúsítványa is, nyilván nem az MVM-es hanem az amit a cég állított ki róla. Nem értem mi nem érhető ezen...
Nem én gyártom őket, de a logika elvét követve gondolom az összes ilyen, mert ugye az nem igazán életszerű, hogy ha elmegy a nap, akkor minden fogyasztó leáll és kézzel kapcsolgatunk vissza a hálózatra.
(#) giskard válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
"12 V / 230 V inverter
scooby_ válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 28, 2022
Azthiszem GeLee tett fel egyébként cikket szinuszos inverterről talán. Kb. hasonló topológia volt. Csináltak 3-400VDC-t egy SMPS táppal, aztán annak a kimenetére ráakasztották a szinuszos konvertert. "

Nem találom a cikket, hol lelhető fel ?
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Ha végig nézed a hozzászólásokat itt, eddig nem erről beszéltünk. Persze hogy lehet kapni felárért átkapcsolót. Ezen ne csodálkozz. Nem véletlenül említettem hogy a saját inverternek szinkronban kell járnia a hálózattal. De így már világos miért nem értetted.
(#) Atis57 válasza segítő hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Szia!
Az utólsó bekezdés; "pár száv év alatt megtérül-het. "

Szerintem a 80 év is elég .
Az akkuk ára -cseréje miatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Nincsenek már fent a cikkeim, töröltem őket az oldalról, de az sem szinuszos volt hanem négyszögjeles. Nagyfrekin ment a konverter, majd a 300V DC-t szaggatta egy 4 fetből álló híd 50Hz-el. Egy gyári invertert rajzoltam vissza.
(#) sirály12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Az a rajz nincs meg valahol? Érdekelne.
(#) Doky586 hozzászólása Aug 26, 2022 /
 
Készítettem pár skiccet hogy miről is beszélünk.
Én a sziget-2 verziót javasoltam. A rajzon a védőák azt a célt szolgálja hogy ha a szolgáltatótól nem érkezik feszültség, ne okozhasson a visszatáplálás balesetet. Az óra tuti nem fog visszafele járni.

proba (aug.19.) esetében nem volt védő ák, gondolom ezért vették észre egy karbantartás során hogy feszültséget nyom ki, de mivel nem okozott balesetet nem büntették meg. Itt HE-n azért lehet hogy akad aki egy ilyen feszültség figyelő (relés) kapcsolást össze tud dobni. (maradhat az óra mellett, csak közbe kell iktatni, nem kell sehova távolba vinni semmit) A visszatermelős órába meg már be van ez építve.
A lényeg hogy nem kell esetleges hosszú vezetéket húzni, nem kell csodálkozni hogy a szolgáltató is a bevizsgált invertert javasol szigetre is, sőt még váltani is könnyű termelőre ha úgy alakul.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Idézet:
„A visszatermelős órába meg már be van ez építve.”

Mi van beépítve?
(#) Ge Lee válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Adsz privátban egy mail címet és elküldöm.
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
A sziget-2 rajzod teljesen értelmetlen, így senki nem köt be és nem is köthet be off grid invertert, amellett élet és önveszélyes is ha bármi hibásan működik benne. Akkor újra leírom, de most már utoljára: villanyóra->inverter->fogyasztók. És nem, nem kell neki a szolgáltató által bevizsgáltnak lennie, mert ebből a szempontból pont ugyanolyan fogyasztó az inverter is, mint bármelyik másik, mondjuk a TV-d vagy a PC-d.
Ha még most sem érthető akkor lerajzolom.
Amit magyarázni próbálsz, hogy közönséges akármilyen (akár négyszöges) inverter alkalmazása, olyan esetben mindenképpen el kell választani a két hálózatot, ugyanúgy mint ahogy egy mezei PC szünetmentes esetében is van, ahol egy relé kapcsol át, csak az nem fog tudni átkapcsolni 10ms alatt hanem kell neki mondjuk 300.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Nagyon gyorsan átkapcsolnak a UPS-ek is, a múltkor mértem mágneskapcsolót és 10ms alatt tudott be és kikapcsolni, amúgy a UPS-ek kimeneti feszültsége szinkronizálva van a hálózathoz hogy ne legyenek nagy tranziensek átkapcsoláskor.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Azt azért tartom kizártnak, mivel mezei relé van bennük, amiknek a katalógusadatában az van, hogy mondjuk 220ms. Képtelenség, hogy az 10ms alatt átkapcsoljon. Sőt, amiket javítottam, azokban csak maga a hálózat kiesésének az elektronikus figyelése (komparátorral) már eleve egy fél periódus, ami már önmagában 10ms, és ehhez jön még a relé kapcsolási ideje. De nem is értem ezt az egész polémiát, amikor ott van készen a gyári megoldás csak meg kell venni és használni kell, akkuval vagy anélkül, kinek hogy...
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Az online UPS-eké igen. Az egyszerű szinuszos vagy éppen négyszögjelű nem szinkronizált. Hiába is lenne, hiszen mikor van hálózat nem megy az invertere, mikor átkapcsol, akkor indul.
(#) dara válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Na az első,a második baromság.Az elsőnél a kapcsoló helyére az inverter és minden rendbe van.
Miért nem nézel már utána az ilyen inverterek működésének?Az inverterbe be van építve az étkapcsoló áramkör.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Tudom elég furcsa de ez: "És nem, nem kell neki a" és utána írt dolgokban teljesen az én véleményemet hangoztatod csak átfogalmazva.
Az előtte levőben sincs sok különbség, de ahhoz rajzot kell mutassak hogy megértsd.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
Következő: »»   174 / 233
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem