Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1364 / 1384
(#) Ge Lee válasza niedziela hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Nem, a képen (már ami kivehető belőle) pont ugyanazt látom amit írtam is, miszerint nem lehet, mivel az is átlátszik... Utána meg jön a szívás a világítással meg az előhívással. Körbe jártam én már ezt elég alaposan, köszönöm. Azóta inkább vasalok.
(#) niedziela válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
jól van örülök neki
Lényeg ne add fel !
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Ehhez képest sokan használnak házilag nyomtatott maszkot. Írásvetító fóliára, két réteget egymás fölé rakva bőven elég a kontraszt, hogy könnyedén le lehessen világítani. Ha még előre lakkozott panelt is használsz, sokkal egyszerűbb dolgod van, csomó buktató kimarad, a végeredmény is sokkal jobb minőségű, a rézréteg gyári marad.
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Ha neki nem megy, akkor nem lehet. Értsd már meg
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Egészségükre. Nálam lézernél a 2 réteget soha nem lehetett egymásra tenni, mert a meleg nyújtja a fóliát, és természetesen nem ugyanúgy, tehát eleve nem is lett egyforma a két nyomat. Persze, van aki nagyon "ügyes", meg van akinek jó az úgy is, meg aki mindent (is) jobban tud...
Amíg volt rá lehetőségem addig nyomtattak nekem gyárban rendes maszkot, na az takart is, de ma már ilyen lehetőségem nincs.
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Megértettem...
(#) djadji hozzászólása Aug 13, 2022 /
 
Sziasztok! Lehet ez furcsa kérdés: Honnan tudok venni olyasmi vezetéket, mint az alkatrészek lábai? Teszt NYÁK-ra ha forrasztok (vagy légszerelés) akkor úgy kell vadásznom a hosszabb lábakat. Nem lehet ezt megvenni valahol? Vagy van "légszereléshez" vezeték? Vagy "alkatrészláb-vezeték"?
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Telefonosoktól lehet lejmolni.
Kék/pirosban tudnék is adni ajándékban, ha nem titkolnád honnan kéred.
(#) KBal76 válasza djadji hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Mit értesz alkatrészláb-vezetéken? Tömör réz vezetô ami elô van ónozva? Vagy pár-tíz mm-es drótdarabkák? Vagy mint a ledek/tranzisztorok lábai, amik szögletesek? Ez utóbbiak azért olyanok, mert születésükkor még egybefüggô lemezek, úgy préselik-vágják ki miután felragasztották/bekötötték a félvezetô-morzsát, és köré-fröccsöntötték a tokot. De ezek elég sok vasat is tartalmaznak, technológiai okokból.
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
(#) djadji válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Szeged. De olyanra gondoltam ami nincs szigetelve. Bár miből tart lehúzni róla? (nem pazarlás?) A telefonosoknak melyik kábelük ez? Ami az RJ11-be csatlakozik? Mert a LAN kábel vezetéke szerintem túl vékony ehhez a munkához... a telefon vezetéke vastagabb?
(lehet nekem is van telekomiunikációs szerelő ismerősöm, ha tudnám mit kell kérnem tőle... biztos van leeső-kieső 1-2 méter)
KBal76: Alakja tökmindegy nekem. Csak olyan jól forrasztható legyen mint a LED, dióda, ellenállás, bármi. Hosszra meg 10 cm darabokkal már elvagyok légszerelésnél.
(#) nagym6 válasza djadji hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Négy eres telefon kábel, így kérem a villamossági boltban, más nevét nem tudok. Pont olyan amit keresel, nagyon könnyű hosszan blankolni.
(#) djadji válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Utána járok. Köszi szépen!
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1
 
Idézet:
„nem ugyanúgy, tehát eleve nem is lett egyforma a két nyomat”
Ez nálam is ugyanígy van, kollégáknak mondom én is, van ilyen. Nyilván nyomtató minőség vagy fólia kérdése, gondolom jobb nyomtatóval fóliával ez működik.
(#) nagym6 válasza djadji hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Nem ónozott ez hátrány, de azért jól forrasztható.
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Aug 14, 2022 /
 
Szia,
amit szerintem te keresel az az "acetát" huzal. A régen használt szigeteléséről kapta a nevét, csak rajta maradt mint szamáron a fül. Mostmár hőre lágyuló szigetelése van, cserébe nagyon könnyen lehámozható róla.
Távközlésben tipikusan kábelrendezők huzalozásához használják. Kábelrendező az, ahol az egyik oldalon, a kábelek vannak kifejtve, irányonként, a másik oldalon meg a berendezés, mondjuk telefonközpont végpontjai mondjuk hívószám szerint.
Régen ezek M3 csavarosak voltak, és a kettő között használták ezt a kék-piros 0.5 vörösréz huzalt (ami az ónozás miatt inkább bruttó 0.6 mm).
Most is kapható boltban.
UTP kábelt nem javaslom, mert vékony és egyre inkább aluminium.
Az RJ11-be való meg sodrott és nem ónozott tipikusan.
Ha nagyon nem találsz a környéken, akkor küldhetek pár métert.
Üdv,
G.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
(#) Suba53 válasza djadji hozzászólására (») Aug 14, 2022 /
 
Rengeteg fajta vezeték jó erre a célra. A wrap huzalok is jók például. De kicsit húzós az ár, ha csak kis mennyiség kell. De a fali LAN kábelek erei is jók, tömör vezetővel. Ha beírsz az "Elfogadnám, ha ingyen elvihető" topicba, biztosan sokan tudnak adni sok félét.
( Nyilván az Alu nem jó, de a régebbiek még tömör rézből voltak. Igaz nem ónozott, de jól forrasztható )

De én ezt úgy oldom meg, hogy már évtizedek óta gyűjtöm az ellenállás lábakat. Igaz, volt pár munkám, ahol rengeteget ültettem be, így mára már mindig van, ha éppen szükséges.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
(#) giskard hozzászólása Aug 16, 2022 /
 
Elnézést a késői válaszért, de eddig nem jártam erre.
Régen P20 hoz a fólia maszkot egy nyomdaipari vállalkozástól rendeltem (miután szembesültem, hogy nem tudok megfelelő feketét nyomtatni), olcsón megcsinálták (de még több macera).

A levágott alkatrész lábakat mindig összegyűjtöm egy egy vastagabb/vékonyabb dobozba.
Ha hosszabb kell: riasztó kábel (egy kábelben van vastagabb vékonyabb ér). A vékony ér prímán belemegy a 0,8-as furatba.
A színes szigetelés könnyen blankolható (körömmel is). Igaz hogy több eres, de a végéről körömmel lehúzom a szigetelést, sodrok rajta egyet, majd épphogy csak beónozom (nagyon jól ónozható) és simán belemegy a furatba. A többi részen rajtahagyom a szigetelést (így ha kedvem tartja szín szerint is megkülönböztethetem az átkötés típusát)

A papír: én ugyan Kínából rendeltem, de :
https://www.microcontroller.hu/termek/a4-melegitheto-transzfer-papi...eshez/
(#) Ráx Aladár hozzászólása Aug 18, 2022 /
 
Sziasztok! A nyomtatás miért nyalódott el így? Vastag műnyomó papír, lézernyomtatóval. Első nyomtatásom, szóval nekem ez még nagyon új dolog. Az alap beállításokkal nyomtattam, annyi, hogy beállítottam a vastag papírt a beállításoknál.
(#) Ge Lee válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Vagy túl vastag a papírod, de inkább az a toner már a végét járhatja. Nem tudom milyen, de az után gyártott tonerek és a tonertöltő porok is felejtősek, nem lehet velük vasalásos technikával normális nyákot gyártani.
(#) Lamprologus válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 18, 2022 / 1
 
Azért lehet kivétel is!
Nekem pl Samsung M2020 utángyártott tonerrel, kínai sárga papírral, ugyan úgy müködik mint az redeti tonerrel működött!
(#) giskard válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Az én nyomtatómban (hp6l) két minőség között lehet választani (nyilván mindig a magasabb minőségű nyomtatást választom).
Te is nézd meg a nyomtató setup-ban milyen lehetőségek vannak és válaszd a legmagasabb minőséget.
Aztán nyomtass valamit sima papírra (akár szöveget), ha úgy látod , hogy a nyomat nem elég lefedett (halványabb a kelleténél), akkor vagy a nyomtató nem alkalmas, vagy a toner kezd kimerülni.
(#) Suba53 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Aug 18, 2022 / 1
 
Akkor szokott ilyet produkálni egy lézer nyomtató, ha nem jó a beégetője, és a toner port szétkeni. De a szelén, sem százas, ami re az utalhat, hogy duplikált rajzolatok is vannak.

Ugyanis amikor a szelén hengerről átnyomódik a toner por a papírra, ez után van egy elég forró beégető, ami megömleszti a toner port, ami kvázi ráég a papírra, és nem lehet elmaszatolni utána.

Próbáld ki egy sima papírral, nyomtass egy ábrát, és utána próbáld meg az ujjaddal szétdörzsölni. Ha sikerül, akkor nem jó a beégető.
Ha nem tudod szétdörzsölni, akkor elvileg jó. Akkor másutt kell keresni a hibát.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2022
(#) karaszendre hozzászólása Aug 19, 2022 /
 
Sziasztok!

Régebb óta gondolkodom, hogy kipróbálom a galvanikus ón bevonattal ellátott NYÁK készítést. Alapvetően eddig kémiai ónozót használtam, többnyire jó volt. Főleg, amikor alapanyagokból saját magamnak kevertem ki frissen. Ettől függetlenül izgat ez a galván dolog, jó lenne egy teljesen biztos technológiát találni az ónozásra. De egyelőre nem tudom, hogy két járható út közül melyiket válasszam.

Kinek van az alábbi két módszerben tapasztalata? Kinek mennyire működött?

1. A NYÁK kap egy P20 réteget, amit inverz rajzolattal levilágítok, majd előhívom. Így ott lesz csupasz a rézfólia, ahol a vezetősávoknak meg kell maradniuk. Ezután ezt a kimaszkolt lapot galvanizálom (savas, ón-szulfátos, fenolos, enyves fürdőben, lsd. itt), majd a maszkot lemosom, végül szelektív maróban kimaratom. Elvileg (lásd pl. ezt a hozzászólást) a nátrium-perszulfát ilyen anyag, tehát az ónozott részt békén hagyja, a rezet leszedi. Ráadásul sok helyen azt olvastam róla, hogy lassabb, finomabb, nem agresszív anyag, szebb lesz a végeredmény.

2. A nyers NYÁK telibe kap egy galvánbevonatot, a fürdő ugyanaz a savas ónozó, mint az előbbi esetben. Ezután hagyományos fotózással megkapja a maszkot, végül kimaratom. Mondjuk a jól ismert H2O2+HCl kombóval. Elvileg ez a megoldás is működik, lsd. itt. Ez a megoldás egy picivel egyszerűbbnek tűnik, de nem tudom, hogy a peroxid+sósav nem marna-e be a sokkal jobban a maszk alatti ónozásba.
(#) soskajoska válasza djadji hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Esetleg Wire-Wrap huzal? Szintén HEStore.
(#) tlorincz72 hozzászólása Szept 2, 2022 /
 
Sziasztok! Érdeklődőm, hogy stencil gyártással foglalkozik-e valaki itt a fórumon? (Nekem kellene egy 200x230mm nettó felületű stencilt készíteni pasztázáshoz.)
(#) job335577 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2022 /
 
Lehet kapni olyan pauszt (A4 méretben), ami műanyag. Abból 1 réteg elég, én úgy használom. Igen, az írásvetítő fólia valóban sohasem egyforma a két réteg. Ezért csinálom én is pauszra.
(#) job335577 válasza tlorincz72 hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1
 
Ha nem sorozatgyártásról van szó, csak 1-2 kell, én úgy szoktam stencilt csinálni, hogy 200 g-os fényes műnyomó papírra (amire a névjegyet is gyártják, lézerrel kivágom a PAD-eket. 1-2 húzást kibír. Ha sorozathoz kell, JLCPCB, keret nélkül, vagy keretben.
(#) tlorincz72 válasza job335577 hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Köszönöm a választ! A JLCPCB-re nem is gondoltam, megnézem az áraikat.
(#) harcipocok hozzászólása Szept 5, 2022 /
 
Sziasztok!

három kérdésem lenne:

1.
A képen látható vezetősáv távolság problémás lehet?
A felső egy 3mm vastag GND, az alsó egy 3mm-es 12V-os vezetősáv.
Közötte megy el a 0,8mm-es logikai vezérlő sávja.
Egy logikai vezérlésű FET-ről van szó, és nyilván ez a 0,8-as sáv megy a GATE-re.

2. egy PCB-ra ültethető sokapocsnak, aminek a tüske átmérője 1mm, annak mekkora furatot érdemes csinálni? 1,2 vagy inkább 1,4?

3. Nyilván azért használok 3mm-es vezető sávot mert kb. 7-8A-t fogok rajta futtatni. Viszont ha tudnék vastagabbat is akkor talán nem kellene a 3mm széles. Ha 35 mikron helyett 70 mikront kérek akkor 3mm helyett 1,5 mm-es vezetősáv is elég?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2022

kép.jpg
    
Következő: »»   1364 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem