Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   125 / 137
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2022 / 2
 
Szerintem ilyen képekre gondolt Alkotó, csak jobb minőségben (lusta vagyok elővenni a fényképezőt emiatt).
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 1
 
Ott érzem, hogy kaptam már olyan megkeresést miszerint csak beszélek a levegőbe miközben nekem nincs is ilyen erősítőm. Visszaírtam, hogy ha nincs hát nincs...
A belsejében semmi érdekes nincs, arról nem teszek fel képet, de ott sem a szépség hanem a hangzás nem elrontására való törekvés érhető tetten. A bemenet és a csatlakozó között semmi nincs, még hangerőszabályozó poti sincs csak a kábel. A táp kialakításában is kerültem a csatlakozókat és ahol lehetett a kábeleket is, a trafóból a szekunder huzal közvetlenül megy az egyenirányítóra, de a CLC szűrőnél is a fojtók saját CuZ-je van közvetlenül a kondik lábára tekerve és forrasztva. Sarut elvből sem használok amióta egyszer láttam zenére világítani, pedig van belőle olyan ami szép fényes réz mindenféle adalék vagy bevonat nélkül.
Olyan apróságok pedig egyébként sem látszanak egy fényképen, hogy pl. a kimenők rézkábelei is mesterségesen öregítve vannak. Egy öreg csinálta (öregítette) még nekem, hogy mit és hogyan csinált (ha csinált) vele azt nem tudom mert nem árulta el, és már nem is fogja mert a covid őt is utolérte. Későn ismertem meg így keveset tudtunk beszélni, de neki már a 80-as években feltűnt, hogy az a kábel amit frissen vesz a boltban nem úgy szól mint amit már 10 éve használ. Példaként fogott egy darabot, elvágta 4 egyforma részre amiből kettőt magánál tartott kettőt pedig nekem adott hogy majd menjek vissza vele egy hónap múlva. Visszamentem, betettük őket a jelútba és tényleg jobb volt az a 2 darab amit öregített.

Doboz dizájnt illetően nekem valami ehhez hasonló tetszene de ezt nem tudom így megcsinálni magamnak az itthon fellelhető szerszámokkal és anyagokkal.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2022

k_s_k.jpg
    
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Igen, ennél a dugónál a tervező a sodrott kábelre hegyezte ki a tervezést, azért tehette a két csavart az ellenkező oldalakra és nem egymás mellé egy oldalra. Azt jól meg is fogja, mert meghúzáskor Z alakban feszíti bele az üregbe a kábelt, kitépni se lehet, na de a tömör érrel ezt nem lehet eljátszani ekkora helyen mert ahhoz valami hidraulikus prés is kellene.
(#) tépapa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Ettől a "kábel öregítéstől" padlót fogtam.
A továbbiakban inkább csak olvasom a hozzászólásaidat.

Szerintem te egy másik dimenzióban élsz, amit én nem ismerek.

Jó az, ha az embernek saját világa van.
(#) Ge Lee válasza tépapa hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Jobbat mondok, ne is olvasd! Egyébként igazad van, úgy néhány millió embertársammal együtt mi egy másik dimenzióban élünk és egyáltalán nem bánjuk. Persze, ha elkezdesz a nullánál kicsit többet olvasni a témában, elmenni másokhoz is hallgatózni, netán még építesz is ezt azt, akkor megismerheted ezt a világot is, nyilván nem muszáj, ha egyébként jól elvagy a sajátodban is. Ez a téma erről (is) szól, könyvet is írtak róla többet is, mondjuk magyar nyelven nem sokat, de hát ott van a gugli fordítója.
Jut eszembe, a Karesz hozzászólásait se olvasd, mert ő még a keleti szimbólummal ellátott matrica hangját is meghallja ami a dobozra van ragasztva, ráadásul ez még tökéletesen bele is illik az "ami bemegy az jön ki" filozófiájába is. Na én itt még nem tartok, valószínűleg nem is fogok...
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Üdvözlünk újra itt, a fórum hasábjain! Egy szemvillanás alatt eltelt ez a tíz év amíg nem voltál közöttünk. Nekem egy napnak sem tűnt. Látod, milyen gyorsan múlik az idő?!
Örömmel tölt el és boldoggá tesz, hogy nem felejtettél el ennyi év után sem és még mindig én vagyok számodra az etalon, akire hivatkozni lehet - ha kell, ha nem. Viszont sajnálattal látom, hogy az évek során mintha a leépülés jelei mutatkoznának nálad, pedig némi fejlődés lett volna elvárható. Nem mintha közöd lenne hozzá, de azóta már az egész házat körbe matricáztam - és így is tetszik.
Én még mindig használom a szimulátort, mérek is, építek is, meg is hallgatom amiket csinálok és fotókat is kiteszek a dolgaimról. Éppen tegnap mértem meg a Bastode fokozat fázismenetét, mert gyanúsan keveset mutatott rá a szimulátor. A szimulátor az az izé, amit én tudok használni. Még mást is mértem, de erről majd később - és a saját topic-jában...

Mellesleg: ha THD-t mér az ember és az mondjuk csökken, akkor nem azt hallja meg az ember, hogy a csökkenés mértéke 0.0001%, hanem azt, hogy közben jelentősen javul valamelyik, általad ismeretlen paramétere az erősítőnek.

További szép napot és kellemes önmarcangolást kíván neked szívből: Karesz
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2022
(#) tépapa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
Nincs más hátra, elkérjük tőled a rajzokat és mindenki megépíti magának és meghallgatja.
(#) Ge Lee válasza tépapa hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
Nem kell azt kérni, többször is feltettem már. Egy kis olvasnivaló hogy legalább egy hangyányit okosodjon a kobakod. Három oldal az egész, nem tart sokáig végigolvasni (gugli fordító segít), a maradék néhány ezer cikket hadd ne linkeljem be róla. Kevés olyan ember van a világon aki annyit letett az asztalra a hifi vagy audiofil témában mint ő, és ha tetszik ha nem, jobbára a csöves témában, ami szerinted csak hit kérdése, és ezt biztosan "tudod" is mert mindenkinél elképesztőbb látnoki képességekkel áldott meg a teremtő. Na én az ő Stereo Sound díjat nyert világhírű erősítőjét építettem után, de gondolom ezzel nem mondtam újat, hiszen egy látnok mindent (is) tud.
Megkérdeztem tegnap egy fogyatékkal élőkkel is foglalkozó ismerősömet, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy valaki képtelen legyen felfogni egy nagyon egyszerű közismert tényt, miszerint egy erősítő műszaki paraméterei és annak hangzása között nem hogy szoros, de kb. semmilyen összefüggés nincs (ezt még maga a nagy KD is leírta valahova emlékeim szerint nem is egyszer), mert ha lenne, akkor nem gyártanának meg építenének egyetlen csövest sem a világon, miközben nem csak hogy építenek, de azok kínálata adja az egésznek a krémjét, na meg árképzésben is azok vannak a piramis csúcsán, néha nem is kis kicsi, hanem többszörös különbséggel. Egyszerű választ kaptam, miszerint az illető vagy tényleg nem érti, annak ellenére sem, hogy alapvető intelligencia is elég lenne hozzá, vagy eleve nem is akarja érteni, mert az csorbítaná a tudományba vetett megrögzött hitét. Ha az utóbbi tárborba tartozol sincs ok aggodalomra, mert keringett már a nap a föld körül, oszt most meg mégse kering, fejlődik majd a "tudomány" is. A tranyósod majd ha elkészül örömmel megnézem, azt mondjuk nem állítom hogy meg is hallgatom vagy után építem.

Javítom magam. Ha a tranyósod is díjat nyer külföldön, meg ezrével vásárolják majd, szentül megfogadom itt és most hogy után építem, vagy veszek tőled egyet ha nem adod túl drágán.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2022
(#) tépapa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2022 / 1
 
Engem a süketelés, meg a vallási fanatikusok dolgai nem érdekelnek. Meg hogy ki mit mondott akkor, amikor.
Egy egyszerű rajz, amit után lehet építeni, bőven elég.
(#) Ge Lee válasza tépapa hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
Ha a világhírnév neked süketelés akkor mit fűzhetnék ehhez még hozzá? Csak valami nagyon bántót tudnék de azt ki kéne moderálni. Csak 3 oldalt kellett volna elolvasnod...
Itt a rajz.

EAR_859.pdf
    
(#) tépapa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2022 1 / 2
 
Maradjunk annyiban, hogy a világhívén kamu, üzlet.
Engem nem tud meghatni.

Aki meg úgy épít mondjuk erősítőt, hogy látszik a belseje, azt pláne nem tudom komolyan venni.
Mint említettem, részese voltam én is és még többen egy kísérletnek, aminek a lényege az volt, hogy a HANGJA után ítéljük meg, hát a "csövesen csúnyán felsültek.
Az ostobákat lehet csak megtéveszteni az amolyan sámános türkökkel, ahol van tűzijáték, füstfelhő, meg ima.
Ezek az urigellerek csak a tudatlanokat nyűgözik le.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
Ez az EAR859 SE global NFB-t használ, én ezt megoldást már több mint 30 éve elhagytam
TJ.
(#) majkimester válasza tépapa hozzászólására (») Szept 8, 2022 / 2
 
A 405-ös erősítőt 1975-1993 között több mint 162000 példányban adta el a Quad cég. Akkor a hifis körökben elismert darab volt. Világhívén tett szert. Ma 29 évvel a gyártás befejezése után már koránt sem ilyen a megítélése, hifis körükben fanyalognak, túlhaladott lett, vannak sokkal sokkal jobbak, akár a Quad utód modelljei körében is, amik már szintén történelem. (Főleg az kétes minőségű utánaépítéseknek köszönhetően, mert eredetit sokkal kevesebben hallottak.)

A linkelt EAR cikk 1994-ben készült, ha akkor tegyük fel, hogy ez volt etalon, akkor sincs semmi garancia, hogy majd 30 év távlatában még mindig az. Valószínűleg van rengeteg jobb, és még annál sokkal több rosszabb. Ha valakinek bejön a hangzásvilága, akkor még mai napig is lehet kedvelt darab.
(#) tépapa válasza majkimester hozzászólására (») Szept 8, 2022 1 / 3
 
Meg hát ott van még a reklám, ami mindent eldönt.

A reklám a gagyiból is varázsol nagyokat.

Sok embernek kell hogy lelkesedjen valamiért.
Ezekre nagyon könnyű hatni. Az észérvek úgyis leperegnek róluk.

Kell nekik egy hős, példakép, vagy bármi, amit különlegesnek hisznek.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2022
(#) mek-elek válasza tépapa hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
De Papi, azért itt nem mindenki átlagos.
Eszembe juttatod azokat, akiknek nem volt jó nője, és vallják, ha nekik nem sikerült ilyenek közelébe kerülni, akkor olyan nincs is, meg illúzió az ilyesmi....Az én tapasztalataim szerint, ami nem működött, abban nem a nő volt sok, hanem akkor én voltam kevés. De azért csodás audiofil hangja volt a dolognak.
(#) tépapa válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 8, 2022 / 1
 
Nem jó a hasonlat!
Akinek nem volt jó nője, azoktól azt hallottam, hogy minden jó nő ***.
Mert mással szóba áll, csak vele nem.
Nem panaszkodhatom.

"audiofil"

Ilyen marhaságot csak a botfülűek találnak ki.

Szóval nem süket a csákó, csak "audiofil".

A nő meg nem ronda, hanem "karakteres" arca van.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) mek-elek válasza tépapa hozzászólására (») Szept 8, 2022 /
 
Én is azt reméltem, remélem, hogy *** jó hallást örököltem.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása Szept 12, 2022
 
Kérjük, hogy térjen vissza mindenki a topvic valós témájához, ne legyenek itt (is) hitviták!
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 12, 2022 / 1
 
Na hogy vissza tereljük a témát az eredeti medrébe, éppen azt számolgatom, mekkora az a teljesítmény, amire valóban szükség van. Ezt befolyásolja egyrészt, hogy milyen hangosan hallgatunk zenét, milyen gyakran, mennyi ideig.
Mellékszálként ezt az értéket lefelé tolja az emelkedő villamosenergia ár, de ha a közelgő telet nézem, ha a fűtés re rá kell segíteni hősugárzóval, akkor inkább az erősítő fűtsön. Majd tavasszal átkapcsolunk "D" osztályra.
Nekem panelban jelenleg (ha a szilveszteri hangoskodást leszámítom) nem sok az igényem. Gyakorlatilag csatornánként nem szokott 1W felé ugrani a teljesítmény. Természetesen nem sokcsatornás házimozi, hanem szimpla sztereó. Ez már jó jel, mert akkor minek a nagy tartalék. Egy 2X5W-os jószág több mint elegendő.
Nagyon régen volt már "A" osztályú erősítőm, de ma is emlékszem milyen varázslatos volt a hangja. De az sincs kizárva, hogy csal az emlékezetem, és csak megszépült azóta.
Mi panellakók tudjuk hogy nem szabad feltekerni a hangerőt, mert átjöhet a szomszéd. De akkor már meg kell vigasztalni, viszont annyi pálinka meg nincs hogy neki is jusson.

Nos, hátha sikerül visszaterelődni a témába.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2022 1 /
 
Milyen igazad van! Munkát adtál! A osztályban elég a füleserősítőm. A tévéhez meg előveszek egy TBA810-et, vagy LM386-N-t.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2022
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Azt hogy lehet számolni? Mi megmértük amikor még társasházban laktam, nem közvetlen hanem felettem és tőlem jobbra lévő lakásban, 2x4W volt a maximum, arra már azt mondta a szomszédasszony hogy az őt már kezdi zavarni. És ez ugye napközbeni, külső zaj melletti mérés volt, nem éjszakai amikor mondjuk síri csend van. Na emiatt sem nagyon vágyom vissza társasházba, bár kétségtelenül sok előnye van, nem kell csinálni semmit, na meg töredéke a rezsi. Nem baj ha ki tudja izzadni a jószág legalább azt a 8-10W-ot csatornánként.
(#) Ódenka hozzászólása Szept 12, 2022 /
 
Azt olvastam egy régi magyar szakkönyvben, hogy egy lakószobába a 30 dB dinamika bőségesen elég.
Nos, kérdésem a következő:
Én is megnéztem szkópon valamikor, hogy átlagos hangerőnél mekkora amplitúdókkal szól az a zene. Meglepően kevés volt, néhány Volt cs-cs.
Akkor az a 30 dB mekkora erősítő csúcs-csúcs feszültséget kell tudnia? Most hangszóró hatásfokot ne vegyük figyelembe. Mert az átlagos teljesítmény igényt a 10W-os JLH szépen hozza. Ezzel szemben a valós 120W-os erősítő kis hangerőnél is más hangzást, dinamikát mutat. Így a JHT-t nyugállományba helyeztem, az is igaz, jelenlegi dobozaimat nagyon jónak ítélem, de érzéketlen és az alsó ajánlott erősítő hozzá 50W!
Valaki azt mondta, oké, halkan hallgatunk erősítőt, zenét, de az alsó erősítő szintnek a 25W ajánlott.
(Szerencsés vagyok, ha néha minőségi meghallgatáshoz jutok, azt a basszus gitár, orgona a bensőmben is rezgeti.)
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Hogy pontos legyek, gombhoz a kabát módszert alkalmaztam, mint függvényt.
Először is a tápegység a kiinduló pont. Van 40V-hoz készlet, van 28V-hoz, valamint van 2X15V, vagy 2X10V. Az első kettő az Jlh vagy DOZ féléhez, utóbbiak Hiraga féléhez. Azért féléhez-t írtam, mert nem konkrétan ragaszkodó eredeti kapcsoláshoz. Természetesen csatornánként független tápok. Ezek közül amelyik a minimálisan elegendő teljesítmény adja, az az életképes.
Az, hogy mekkora a szükséges teljesítmény, az abból adódik hogy a cimborám szerkesztett egy csúcsdetektort. Igazából egy olyan kivezérlésmérő, aminek a PEAK funkciója reteszelhető. A ledsor felső tagja addig világít amíg nem nem nullázzuk az áramkört. Kíváncsi volt hogy mekkora a max hangteljesítmény igény néhány esetben. Konkrétan kell e 100W gitár erősítőnek, vagy elég kevesebb is. Eleinte 4db 6L6, vagy 4db EL34 alkotta a gitárerősítője végét, de jelenleg 2db 6V6,, vagy 2 db El84. Ez csak 15W, de nem sokkal halkabb. Főleg, hogy sosem volt feltekerve a 100-as fej teljesen.
Nos ezt a kis szintjeljzőt akasztottam a erősítőm kimenetére, majd néha ránéztem, és nulláztam. Úgy tűnik, sem én, sem az asszony nem süket nagyon, ezért nem bömbölt soha az erősítő.
(#) mek-elek hozzászólása Szept 12, 2022 /
 
Csak a félreértések elkerülésére...
Az energiatakarékosságról volt szó. A kisszobánkba anno kiépítettem tévézési lehetőséget. 13" monitor, set-top-box, és egy kiserősítő (2xLM386-N). Csináltam hozzá két kis hangfalat 3-5W-os hangszórókkal. 3 méterről zavaró volt a feltekert hangerő. A fele alatt kellemesen, érthetően szólt. Kockatápról ment.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Elbizonytalanítottál jól értem-e. A 13"-os monitort (képátló kb. 33 cm) 3 m-ről nézed?
Én a közel 150 cm-est nézem 4 m-ről, és így is van, hogy nem látom a teniszlabdát.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 12, 2022 / 1
 
Szerintem a hangfalak voltak 3m-re, nem a monitor.
(#) tothbela válasza Ódenka hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Az az érdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb hangerőre vágyunk, akkor +3dB éppen hogy jelent egy kis emelkedést, de szinte alig vesszük észre. +6dB az már jelent valamit, de úgy érezzük, csak egy kicsivel lett több. Pedig az már négyszeres teljesítmény. 20dB, az már igen. Az már éppen egy kategória a normál, illetve kissé hangos zene között. De százszoros teljesítmény. Szilveszterkor nagyjából ennyivel szól hangosabban nálunk a zene. Valószínűleg a szomszéd is hallja.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Légyszíves jelölj meg egy témát, ahol ez nem témaidegen lenne, hogy a részleteket megbeszélhessük!
(#) segítő válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Igaz. Tízszer akkora bevezetett teljesítmény fog dupla hangérzetet okozni, feltéve, hogy ugyanaz a hangsugárzó kibírja.. Jobb lenne nem kW-okban gondolkodni, inkább a hangszóró hatásfokában.
Nem győzöm sokszor leírni az alábbi összefügést:
Zárt és reflex dobozoknál ugyanazon frekvencián a megmozgatott (membránátmérő x kitérés) légtömeg NÉGYZETE adja az akusztikus teljesítményt mély tartományban. A többi csak duma.
A tölcséres, és egyéb hatásfok javító megoldásoknál más a fizika, máshogy szólnak, máshogy kell méretezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2022
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Szept 13, 2022 / 2
 
Korrekt amit írsz, de nem teljesen pontos.

A hangosságérzet, vagyis a hangintenzitásszint, a közepes (hallható) frekvenciatartományban
(kb. az 500 Hz- 4 kHz közötti sávban) a feszültséggel - teljesítmény négyzetével - arányos.
Tehát körülbelül 6 dB kimeneti feszültségnövekedést érzünk kétszer hangosabbnak átlagos, normál - mondjuk úgy - "szobahangerő" mellett. De ez valamelyest szubjektív, kísérletileg meghatározott érték. Függ az egyén érzékenységétől, hangulattól, életkortól, stb...

48 db akusztikai mennyiség szerepel az alábbi táblázatban. Kerestem, de olyan nem szerepel közöttük, hogy akusztikai teljesítmény... de most csak kötekszem. Azért nézd át, hátha nem tudsz mindent.

A hangteljesítmény nem csak "membránátmérő x kitérés", hanem inkább az akusztikai impedancia (sugárzási ellenállás) és a hangenergia-sűrűség (sugárzási szög) függvénye.
És csak egyféle fizika létezik, amely vonatkozik a zárt- a tölcséres- és egyéb hangsugárzókra egyaránt. Hogy téged idézzelek: "a többi csak duma".
Következő: »»   125 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem