Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes rendszer kérdés
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Massawa válasza hutamas hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
A Fronius inverterek ezt tudják. Ott prioritásokat is lehet állitani, söt pl azt is, hogy csak akkor melegiti a bojlert, ha van elég energia.
A hálozati visszatápláláshoz valoszinü beszélned kell a szolgáltatoval, aki megmondja milyen invertert fogad el.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Nem az inverter ilyen intelligens. Az csak egy olyan egyszerű inverter, mint a többi. A lényeg az Ohmpilot. Fronius: Melegvíz napelemmel
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Nekem nincs Ohmpilotom, a Froniuson GEn24-en mindent be tudtunk állitani.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Ja persze. A Gen sorozat.
(#) hutamas válasza Massawa hozzászólására (») Szept 22, 2022 /
 
Már minden kész, azért is tettem fel a kérdést. Mikro-inverterek vannak a rendszerben, semmi intelligens vezérlő. Süt a nap, megy vissza az áram a hálózatba.
Szóval muszáj valami eszközt beiktatni. Találtam is ilyet a világban, de fölöslegesen intelligens és fölöslegesen drága. Úgy működik mindegyik, hogy a bejövő fázis vezetéken rajta van egy áramváltó és annak a jelével vezérelnek egy teljesítmény szabályzót a bojler fűtőszál felé. Nullára próbálja kihozni a visszamenő áramot.
Ez az elv. Gyakorlatban viszont gyakorlatlan vagyok. Itt kéne segítség. Bárkitől.
(#) Massawa válasza hutamas hozzászólására (») Szept 23, 2022 /
 
Egyáltalán beszéltél a szolgáltatoval? Mert az ugy simán szabálytalan, hogy megy vissza az áram a hálozatba, ha süt a nap. Annak van néhány elemi feltétele, ( pl. hogy a hálozatban van villany,)
Én épp a minap kerültem velük konfliktusba, mert még a Fronius által javasolt ( a gépkönyvben publikált) kapcsolást sem ismerik el, és az általuk kizárolag ajánlott dobozt kellene megvenni ( kb 10x drágábban, mint az abba beépitett cuccok ára).
Neked meg elég nehéz igy tanácsokat adni, ha az invertereidröl alig tudunk valamit. Elsösorban az inverter meg a hálozat közé kellene valamilyen intelligens méröeszköz, ami legalább azt tudná mutatni, hogy egyáltalán mikor küldesz/küldhetsz áramot kifele. Ez az eszköz adna jelet, arra, hogy van áramfelesleged, azaz több belsö fogyasztot (bojler) kapcsolhatsz be.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2022
(#) hutamas hozzászólása Szept 24, 2022 /
 
Ja, nem én csináltam. Így vettem az ingatlant, már egy pár éve. Minden hivatalos. És azóta is gondolkodom, hogy hogy kellene ezt megvalósítani. Az eszköz, amiről beszélsz az inverter és a hálózat közé, az egy ilyen lakatfogó szerű áramváltó. Ami a kimenő áramot méri. Aztán azzal a jellel már bármit lehetne szabályozni. Na, az a bármi hiányzik, amit szabályozzak vele.
(#) Massawa válasza hutamas hozzászólására (») Szept 24, 2022 /
 
Vannak un. smart meterek ( nemcsak a Froniustol). Azokat lehet bekötni a hálozat meg az inverterek kimenete közé. Azok képesek mérni mindkért irányba az áramot és ezzel az informácioval lehet valamit kezdeni. (Általában soros porton érhetök el az infok)

De elöbb mindenképpen elökeresném a hálozathoz valo kapcsolás dokumentjeit, mert az nagyon veszélyes játék, amit eddig töled hallottunk, és könnyen lehet, hogy egy tákolmányt adtak el neked.
(#) pipi válasza hutamas hozzászólására (») Szept 24, 2022 /
 
https://www.hestore.hu/search.php?q=%C3%81ram+traf%C3%B3 ilyet veszel, vagy az alin van kis erősítős panelon. Átfűzod rajta a kábelt es galvanikusan levalasztva mérhetsz. Mellé egy arduino, és azt progizol rá amit pontosan szeretnél. Vagy 2-t is tehetsz, méred a fogyasztott és termelt áramot és matekozhatsz... Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek az áramirânyt nem tudjak megkülönböztetni... Esetleg Skori weboldalan van egy áramtrafós áramirány jelző. A szenzoron többször átfűzve a madzagot érzékenyebb lesz, a ledek helyére vagy velük sorba lehet optokaput tenni, és mehet az arduinóra
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2022
(#) zaza99 hozzászólása Okt 30, 2022 /
 
Sziasztok!

5kW-os inverternél 12panel 445Wp/db esetén egy munkpontra kötnétek a paneleket vagy mind a két munkpontra hat-hat darabot?
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Milyen inverter, milyen napelem? Vannak nagyobb bemenő feszültségre és kisebbre készült inverterek, mint ahogy napelemből is van alacsonyabb és magasabb üzemi feszültségre készültek.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Hypontech HPT-5000 1000V a max dc feszültsége. Arra vagyok kiváncsi, hogy pl így téli időszakban nem e jobb ha egy körön van minden panel, hogy ha kevés a fény akkor így előbb lenne meg a 150V indításra mint ha két kör lenne?

panelek: Sharp-NU-JD445
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Mindenképpen 1 körbe kell kötni őket. Nem csak az számít, hogy mikor indul, hiszen amint fényt kap, megjelenik panelenként az üresjárási feszültség. Az is számít, mi marad belőle, ha elkezdi terhelni az inverter.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem