Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   897 / 958
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Szept 23, 2022 / 1
 
Egy ideig bírja, a probléma a kismegszakítóval lesz, főleg nyáron. A legegyszerűbb megoldás, hogy a két bojlerbe kisebb teljesítményű fűtőbetetéteket raksz.
(#) enree válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2022 /
 
Ez jo ötlet, köszi!
(#) _BiG_ válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2022 /
 
A kismegszakító bírni fogja, egy 16A-es (C) képes 21A-t is tartani, jó ideig.
(#) huggybear hozzászólása Szept 26, 2022 /
 
Sziasztok!

Éppen WC-t újítok fel, így leszedtem a lámpát a falról és nagy meglepetésemre az egyik vezeték kompletten kiesett (foglalatból kicsavaroztam a másik vége pedig egyszerűen elengedett). Na most, alapesetben nem jelentett volna gondot a visszahelyezése, gondoltam megmérem a fázist és a nullát aztán hipp-hopp meg is vagyok. Ja, hogy túl egyszerű lett volna? Hát igen! Elkezdtem méregetni és megpróbáltam egy képen jelölni mi, hogyan is történik. A drága villanyszerelő úr kezét most szívesen megszorongatnám, mivel annyit még én is tudok, hogy a kék a nulla, erre a fázisra van rákötve. Tessék, szakember.
A fürdőben van egy mennyezeti és egy mosdó feletti spot lámpa, ahol lekapcsolt kapcsolónál mindkét kábelen világít a ceruza. Ha felkapcsolom, akkor a barna megszűnik. Hogyan lehet ez? Mit kötöttek itt össze és mivel?

Csatoltam képeket, talán ezek alapján tudtok nekem segíteni. Előre is nagyon köszönöm és kérlek lehetőség szerint ne mesterembert tanácsoljatok nekem, mert ezt is egy "mester" csinálta, de ebből köszönöm, nem szeretnék többet! Köszi szépen! G.
(#) pipi válasza huggybear hozzászólására (») Szept 26, 2022 / 1
 
Nyilván a nullát kapcsolja a kapcsoló, ha lekapcsolva mindkét kábelen világít a ceruza
(#) huggybear válasza pipi hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Köszönöm, nekem is ez volt a gondoltam, de hadd kérdezzek egy nagy butaságot: ha a kapcsoló nullát szakít, akkor nem pont abban az esetben nem szabadna világítania? G.
(#) pipi válasza huggybear hozzászólására (») Szept 26, 2022 / 2
 
A fáziscerka, a fázisra világol Ha megaszakítod a fogyasztó nulláját, akkor ott is a fázis fog kukucskálni
(#) huggybear válasza pipi hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Ahha, köszi az infót . Azonban nem kellene ezt rendesen bekötni, úgy értem, hogy a kapcsoló fázist szakítson illetve a színek is rendben legyenek? Vagy hagyjam a fenébe, kössem be a wc lámpát ennek megfelelően és kész? Köszi! G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Szept 26, 2022 / 1
 
Hello! Régen a vizes helységbe olyan kapcsolót tettek, ami mind a fázist és a nullát is megszakította. Nem fordulhat elő, hogy most a kapcsoló csak a nullát bontja és a fázist zárták ott rövidre? Amúgy ha Led-es lámpát teszel bele, lehet halványan világít majd, esetleg villogni fog.
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Szia! Bocsánat, tudom ezt valahogy ellenőrizni ("fázist zárták rövidre")?
Újabb balga kérdés, össze lehet keverni a földet a nullával? Működhet úgy? Köszi! G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Meg kellene nézni, hogy a kapcsolónál hány vezeték van. ha 4 és kettő össze van kötve, akkor ott a gond. (Esetleg a lámpa nem alternatív kapcsolóval működik? Mert az is lehetne gond a szabálytalan régi bekötéssel. Bár egy budiban ez elég értelmetlen..)
Össze lehet keverni a földelést meg a nullát, főleg ha nincs FI relé. De szabálytalan!

De ha ilyen kérdéseid vannak, azt javaslom, hogy keress valakit aki tudja mit csinál, mert ez nem egy Led-es villogó, itt életvédelemről van szó és ha itt kupi van, akkor máshol is az lehet!..
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2022
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
A lámpa sima kapcsolós, pontosabban csillár kapcsoló szerű, két billentyűs, egyik a fürdő másik a wc. Holnap kikapom a kapcsolót és megnézem hány vezeték is van ott.
Nem gondolom, hogy óriási baj lenne, mert legalább 5 éve tuti így van és nem volt még semmi gond. G.
(#) erbe válasza huggybear hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Gond az csak egyszer szokott lenni.
(#) huggybear válasza erbe hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
Na ez mondjuk igaz!
(#) tothgyula válasza enree hozzászólására (») Szept 27, 2022 / 1
 
Én is hasonló cipőben járva. a következőképpen oldottam meg a feladatot.Mivel leválasztás külön-külön kell, 1-1db.FINDER16A-es relét építettem be,amelyek fázist és a nullát is megszakítják. Úgy tudom,hogy ezek a rádiófrekis vevők 25A-rel terhelhetők, de láttam HF vevőt(Elster) amelyre az volt írva: Ic=40A.
(#) Macsek71 válasza huggybear hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Idézet:
„legalább 5 éve tuti így van és nem volt még semmi gond.”


Tavaly vettem egy ~30 éves lakást, ami (állítólag) 10 éve lett elektromosan felújítva.
Hallgatva a kor szavára szereltettem be FI (ÉV) eszközt - kiderült a dugaljak kb. felében fel volt cserélve a védőföld és a nulla vezeték.

eddig nem volt vele semmi gond
(#) huggybear válasza huggybear hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Sziasztok! Nos, kikaptam a kapcsolót, de most már végleg nem értem a szitut. Csatolt képen a leírás. Van ötletetek, hogy mit-mivel kötött össze a "mester"? Nagyon köszi! G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Ebből az sejthető, hogy a nulla jön ide (ami nem világít) A másik a két lámpa. De valahol el van cserélve a fázis és a nulla. De nem itt..
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Lehet marhaság amit mondok, de mi van, ha móricka módszerrel megnézem, hogy melyik vezeték melyik? Sima rövidzár a multiméteren aztán ki is derül. Rossz gondolat? G.
(#) erbe válasza huggybear hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Soha nem olvastad még (itt), hogy a fázisceruza semmire nem jó? Legfeljebb éjszaka sejtelmes fényecskének. Hajlamos ott is világítani, ahol nincs semmi.
Ahogy látom, MM-fal vezetékelésed van, ahol nincs túl sok lehetőség a színek megválasztására. Rosszabb esetben még kötődobozt se találsz, hanem a lámpa fölött elvágták az egyik szálat, aztán rákötöttek. Bármit is tettek, helyre kell hozni, de nem lesz egyszerű.
Keress dobozokat a közelben, ahonnan indulhatnak a lámpák felé a vezetékek, abban fotózzál!
(#) gyuszo válasza huggybear hozzászólására (») Szept 28, 2022 / 2
 
Idézet:
„móricka módszerrel”

Fekete = fázis, kék = nulla, zöld-sárga = védővezető
Ha nem így van, cseréld ki, újítsad fel ilyenre.
(#) user1914 válasza huggybear hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Szevasz!
Mi az ami érthetetlen?
A fázisok mennek a lámpához. A kapcsolóval a lámpához menő nullát kapcsolod.
Ahol (jobboldali) erősen világít ott egy hagyományos izzó lóg a foglalatba. Az izzón keresztül erősen világít a ceruza. Felkapcsolva 0 lesz a feszültség.
Bal oldal gyengén világít. Ott vagy nincs izzó (esetleg LEDES van), és a vezeték a levegőben lóg. A mellette lávő jobb oldali szál és közte van egy kapacitás, ami elegendő arra, hogy a ceruza glimm bekapcsoljon. A világítása attól függ, hogy a jobboldali vezetéken milyen feszültség van, a 0 vagy a fázis az izzón keresztül.
Ha LED-es van és a mindkettő olldali le van kapcsolva, sötétben megnézheted a LED-es lámpádat valószínűleg be-be villan.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2022
(#) Gombszem hozzászólása Szept 29, 2022 /
 
Egy villanyóra meddig mutat hitelesen? 10 év, 15 év, 20 év, végtelen? Nyilván van egy időszak, ami után már nem hiteles. Akkor az erre kiadott számla milyen alapon korrekt?

Van valakinek erre konkrét adata? Mert az én villanyórámon 2001 szerepel, azaz 21 éves. Azóta senki sem nyúlt hozzá.
(#) mraulajos válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Hali! Nálam is van egy ilyen 2001 es évjátú mérő. (külön mért fesz)
A nappali mérőt a nyáron lecserélték, ami már eddig is digitális volt. Azt mondta a szakember, mikor meglátta régi analóg mérőt, hogy ez egy annyira eltalált típus, (talán Lengyel) hogy tologatják a lejárási határidejét, mert annyira pontos. Hát, - erről ennyit.
(#) Balaa16 válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 3
 
Szia! Mintavételes hitelesítést végeznek. Amikor lejár a 15 évnyi hitelesítése a mérőnek, akkor egy kis részüket bevizsgálás céljából leszerelik, ezek helyére újakat szerelnek. Megvizsgálják a leszerelt mérőket, amennyiben azoknak X %-a kellően pontos, akkor a többi marad újabb 5 évig, és így tovább.
Bővebben: Link
Az első találat a mekh oldalára mutat, a letölthető pdf-ben részletesen le van írva.
De tapasztalatom szerint szolgáltatója válogatja, hogy a hitelesítés tologatása mellett dönt, vagy nem. Nálunk Békés megyében már évek óta nem találkozok a régi elektromechanikus mérőkkel. Budapesten és környékén viszont nagyon gyakoriak még.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2022
(#) erbe válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Feltettem a napelemeket, nálam már a harmadik digitális mérő van azóta. Az első hibás volt, a többit "csak úgy". A sógoromnál már a negyedik van fenn azóta. Utcabelinél, ahol szintén én szereltem napelemet, szintén a harmadik. Közben van az utcában, akinek még forgó-morgója van.
(#) pont válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 1
 
Azt is tudni kell, hogy ellenőrzik a szakasz mérőket is, tehát ha pl. egy szakasz összes mérője által mért érték, és a szakaszmérő által mért egyezik, akkor kb minden mérő jó (vagy amennyivel siet az egyik annyit késik a másik )
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Amíg jó benne a fékmágnes, addig pontos is lesz.
(#) mraulajos válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Idézet:
„Nálunk Békés megyében már évek óta nem találkozok a régi elektromechanikus mérőkkel.”

Békés megyei vagyok...
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
(#) Balaa16 válasza mraulajos hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Akkor valahogy elkerült titeket a mérőcsere
Mindenesetre az, hogy régi a mérő, egyáltalán nem jelenti azt, hogy pontatlan.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
Következő: »»   897 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem