Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   771 / 778
(#) GPeti1977 válasza dara hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Nézd meg Skori weblapját!
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 1
 
Néztem már,melyik kapcsolásra gondolsz?
(#) GPeti1977 válasza dara hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Akkor trafó nélkül nem biztos hogy menni fog, mert egy sima step down-nak majdnem sok is az az áttétel, és akkor nem fog alacsony feszről elindulni. De miért kell 600V-ra? Mert feleannyira veszel egy dugasztápot és kész.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Mint írtam a 600V főtápból kell a segédtápot előállítanom mert a segédtápnak kell elöbb felállnia.Ha a főtáp áll fel elöbb hibára fut a készűlék.Soros fetes áteresztő?Bár 600-30 at?Ha jól emlékszem te készítettél valamikor ilyesmit.Végül is eléglenne 7-800mA.Nem kell leválasztottnak lennie.Az alacsony fesz meg olyan 200V körül lenne jó.
(#) lorylaci válasza dara hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Ha főtápnál van sok kondid, akkor ez biztos gyorsabban fog felállni.
(#) dara válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Azért valami ötlet?
(#) habazutty hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Sziasztok!

Van egy összetett vezerlőpanelem, aminek a segédtápja elhalálozott. Egy STR-G6551 meghajtó ic elfüstölt. Itt az adatlapja Bővebben: Link
Mivel értelmes helyről nem beszerezhető, az lenne a kérdésem, hogy helyettesíthető lenne-e másik meghajtóval?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) rascal válasza dara hozzászólására (») Okt 5, 2022 /
 
Szia! A főtáp és a fogyasztó közé nem lehet berakni valami kapcsolót (relé, triak, tranzisztor), amit a segédtápról üzemelő áramkör vezérel? Akkor mindegy melyik táp üzemkész hamarabb, ráerőltetheted a helyes sorrendet.
(#) dara válasza rascal hozzászólására (») Okt 5, 2022 /
 
Igen,ezt akartam,akarom elkerülni.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 19, 2022 /
 
Kaptam egy Samsung monitort, ami külső tápos lenne, de azért került selejtezésre, mert az nincs meg. 14V 3A igénye van. Találtam otthon egy 15V 5A-es Akyga tápot. Jobb ötletnek tűnt ezt visszább venni, mint egy 12V-ost felhúzni, maga az eltérés 10% alatti nem okozhat gondot. A táp IC OB2269, a szekunder körben a szokásos TL431-el és optocsatolóval. Könnyű lesz, csak az ellenállás osztót kell átalakítani. Minden SMD, alul 3,6k, fent egy szendvics, egymás hátán 2 ellenállás. A felső látható 80,6k, így 22k körüli lehet az alsó (eredő ~18k)...nem mérhető, a NYÁK-on levő egyéb alkatrészek miatt. 220k éppen jó lehet rá párhuzamosan, hogy kijöjjön a 14V. A forrasztás után próba, 17,7V... Nem igazán értettem...
Kiderült, hogy sikerült a forrasztás közben a szendvicsbe forrasztott 2 ellenállást szétválasztanom, csak az alsó vett részt az osztásban. Korrigálás után, természetesen beállt a 14V, ahogy kell. Más pontokra forrasztottam inkább.
A monitor működik, más kérdés, hogy tényleg gazdasági totálkár lenne ha külön kellene venni hozzá tápot. Így, hogy itthoni betárolt cuccokból megoldható már csak a dugó érdekes. Szerencsére az is volt itthon bontott, de csak ez több, mint ezer Ft-os tétel.
(#) don_peter hozzászólása Okt 30, 2022 /
 
Át küldtek ide, mert hogy ez tán ide tartozik. Mivel túl sok segítséget ezen felül nem kaptam kezdem előröl a kérdésemmel, hátha itt jártasabbak, azonnal tudnak segíteni és látják a megoldásokat is.

Tehát: Szeretnék készíteni egy MPTT töltésvezérlőt, amely bemenete ~200v körüli feszültséget kapna és 48v-os akkut töltene. (ez a feladat)

Találtam a neten egy kapcsolást, amelyre azt gondolom, hogy kiinduló pontnak jó lehet, de szeretném, ha elmondanátok a véleményeteket esetleg tapasztalataitokat, hogy ne nagyon fussak felesleges köröket. A bement 30A kb jó lesz, de azt is növelni kell majd később a kimenetnek valószínűleg nem lesz elég a 30A vagy is a mérő áramkör mérési tartományát növelnem kellene. (nem beszélve a FET sorról)

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ebből a rajzból kiindulhatok vagy nagyon tévúton jár?
Amit eddig kaptam infót, hogy a FET-eknek nincs meghajtója, ezt a részt átnézve kiderült, hogy egy PWM vezérlést kap (MCU-ról), utaltak itt a sebességre, hogy nem tudja majd kezelni a FET, de szerintem itt a PWM sebességén fog múlni a dolog mert nem gondolom, hogy ennek olyan nagyon gyorsnak kell lennie. (ez utóbbi a saját szubjektív meglátásom)

És még észrevételnek jött, hogy az OPTO nincs jól bekötve, itt is jó lenne tisztába tenni, hogy lenne jó.

És 2 dolog a végére, amit én sem igazán értek, hogy miért van.:
1. A rajzon az 5v-os feszültségeket (úgy néztem 40v-ra van méretezve az egész, max 30A-re) sima ellenállás osztóval osztja le? Fura megoldás, bár lehet ez is simán működhet én azért stabkockát tennék oda.
2. És a alul van két analóg mérés azzal az 5K-os potival GND-re húzva. (piros vezeték) Az egyik - a legalsó - méri a talán az aksi feszt (12v) és a másik mellett, ami vissza van csatolva a PV negatív oldalára egy 100K-os ellenállással az a PV feszt méri? Vagy fordítva? Ezt tisztába kellene tenni mert nem pontosan értem azt a gubancot.

Bocs a képért, sajna nincs klasszikus kapcsolási rajz hozzá.
Köszi előre is a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Csatoltam a javított verziót, mert közben megtaláltam.
Kérdés akkor már csak az, hogy szerintetek ebből ki e lehet indulni az előzőkben feltett kérdésekkel egyben. (FET meghajtás, 200v input és 48 töltés...stb)
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Az 5 V-ot az MC34063 tápegység IC állítja elő. Bár van előtte egy 1 Ohm-os ellenállás, mindenképpen tennék elé biztosítékot, még mielőtt bemegy a 48 (56) V az IC-be. Amit nem is lehet megengedni, mert az IC max bemeneti feszültsége 40 V. Ekkora áramoknál biztosan nem lesz elegendő az optocsatoló árama a FET-ek vezérléséhez, tehát mindenképpen kell egy erőteljesebb FET meghajtó vagy tranzisztorokból összeállított meghajtó áramkör. Ugyanígy a fojtót is át kell méretezni a nagyobb teljesítményigényhez.
(#) nemgyuri válasza don_peter hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 2
 
Ez a kapcsolás több sebből vérzik. Amit eddig láttam:
1. MC34063 bekötés - áramérzékelő 1 ohm - nézd meg az IC adatlapját 25v-->5V hasonlít hozzá.
2. A FET-ek gyors átkapcsolását biztosítani kell! (feltéve, hogy nem fűteni akarsz)
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Elindulni el lehet, csak majdnem mindent cserélni kell.
Nagyon oda kell figyelni, mert ha valami ott marad, ami nem bírja el a napelemek üresjárási ~240 V-os feszültségét, kezdheted elölről.
Ezen a rajzon nem látom az akkumulátor köri árammérő ACS... IC-t, pedig terveid alapján az is nagyon fontos lenne.
(#) don_peter válasza erbe hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Köszi, hogy ránéztél és elmondod a véleményed. (nemgyuri szintén köszi)
Próbálom összeszedni a kérdéseket és az arra tőlem telő válaszokat leírom.

Az MC34063 cserélve lenne egy 80-100v-os DCDC-re, jelenleg ezt nézegetem XL7035E1.
A FET meghajtásra van valami egyszerű kapcsolás, amelyet biztonságosan be tudok illeszteni a PWM vezérlésbe? Lényegében ezt a ~200v (nem lesz több 200v-nál, ez is túl méretezve van) maximum 100A-t (ez utóbbi a túlméretezés miatt) kellene vezérelni. ACS mérés esetében 100A-es mérők lesznek a kapcsolásban ACS758xCB. Az új áttervezett kapcsolási rajzban már nem látszik mind kettő, de ezt pótolni tudom, mivel csak az akku kimenő áramat kell vizsgálni, a GND-t megszakítva beékelem.

A fojtókkal bajban vagyok, mert nem egészen értem a szerepüket, hogy azok ott pontosan mit és miért csinálnak. Azt hittem szűrő, de kiderült nem az.

nemgyuri: igen, az MC34063 cserélve lesz, jelenleg ezt nézegetem XL7035E1. És nem csak fűtésre kellene a kapcsolás..
(#) Imti válasza don_peter hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Szia! Az induktivítás egyik fő alkotóeleme a step down rendszernek . fetek meghajtására van több célIC is sőt van olyan opto is ami direkt feteket hajt. PL MC34151P opto meg TLP250 vagy 350
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Az induktivitásnak energiatároló szerepe van. Ki kell bírnia az áramot. Az adott frekvencián (ha ismered egyáltalán) a meghajtó impulzus ideje alatt nem szabad betelítődnie, mert akkor az áram megszalad, a FET-ek meg kiszaladnak a tokjukból.
Tehát a kívánt teljesítményhez és a meghajtó frekvenciához kell méretezni.
(#) don_peter válasza erbe hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Értem, akkor ezt a PWM frekvencia illetve a vezérlés frekijéhez kell majd igazítani, hogy FET-ek nyitott állapotban ne tudják túltölteni, mert akkor kijön a fűst. Gondolom ebben az esetben a tekercset nem nagyon baj, ha túl van méretezve. Tiszta sor ez a része, akkor. Köszi.
(#) don_peter válasza Imti hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Köszi, megnéztem a TLP-t és az MC-t is. TLP esetében azt látom, hogy lassú lenne, ott 2.5uS-t ad meg az adatlap, ha jól olvasom. Az MC esetében jó lenne a sebesség mert optimális esetben ~20nS, ami már jó lenne, de az üzemi feszültség mind két esetben kisebb mint, ami rendelkezésre fog állni, vagy is 3v, 5v, és további feszültség szintekre is szükség lesz. (bár ezen része lehet nem lesz gond, mert 10v általában a FET-ek Gate feszültsége, szóval ha 10v-om van vagy felette, mondjuk 12v, az már elegendő lehet neki. De így is kiesik a TLP mert ott a vezérlés sem logikai, és MCU-val fogom majd hajtani, így az MC lenne a jobb választás mindenképpen. Jó látom?

Kérdés az, hogy a leválasztás megvalósul e az MC-vel, mivel hogy az nem opto.
(#) nemgyuri válasza don_peter hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
FET-ek meghajtására én méretezett tranzisztoros kapcsolásban gondolkodnék. Párhuzamosan kötött FET-ek gate kapacitása összeadódik - sok nF lesz! Komoly áramok kellenek a be és kikapcsoláshoz is.
( A fűtést irónikusan értettem, mert az opto-s meghajtással csak a FET-ek fognak melegedni. )
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2022
(#) don_peter válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Értettem az iróniát..
A leválasztás miatt gondolkodom OPTO-ban. Még sokat kell megtudnom a dologról, de rajta vagyok.
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Sehol nincs különválasztva a rendszer, akkor minek az optocsatoló? Nem olyan, mint egy hálózati tápegység, ahol érintésvédelmi okból Xezer V-ot bíró szigetelt leválasztást igényel.
(#) don_peter válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
Hát a 3v vagy 5v-os vezérlés és a 200v maximum feszültség közt van különbség. Nem kell leválasztani?
(#) Peter65 válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
A kapcsolás elég nehezen áttekinthető. Amit ki tudtam silabizálni, aszerint a mikro-vezérlő nulla pontja a kimeneten lévő akkumulátor nulla pontjával egyezik meg. A fetek nulla pontja nem ez, hanem a bemenet nulla pontja. Az eltérő potenciál szükségessé tesz valamilyen leválasztás, szinteltolást, itt optocsatolóval próbálkoznak, mondjuk elég rosszul.
Abban egyetértek, hogy ilyen esetben célszerű lehet a vezérlő elektronika, és a teljesítmény kapcsoló közös pontra hozása, és akkor nem kell az optocsatoló, hanem egy sima fet-meghajtó felhasználható. Persze ebben az esetben a kimenő feszültség méréséhez kell valamilyen szinteltolás, vagy leválasztás.
(#) Imti válasza don_peter hozzászólására (») Nov 3, 2022 / 1
 
Egy gyári MPPT vezérlőben pl ez van : VO3150A
(#) erbe válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /
 
Nincs itt semmi gond. Megvannak a megfelelő kapcsolási megoldások. Felesleges az optocsatoló.
(#) Imti hozzászólása Nov 16, 2022 /
 
Sziasztok. Nem pont idevágó a kérdésem,de hátha tud valaki segíteni. Egy 24V os inverter az alany. Elpukkant benne elég sokminden, felélesztettem,de egy apró funkció nem üzemel egy 8 lábú smd IC miatt teteje jelöletlen, alján van felirat. De számomra értelmezhetetlen. Google sem volt barátom. Ez az IC felel a ventilátor indításért,és az akku figyelése is rá van bízva,ha lemerülne, akkor sípol aztán tiltja az sg3525 öt. Csatolok egy képet hátha valaki felismeri,vagy találkozott már vele. Inverter típusa Vevor. Amit megnéztem már,hogy 1 lába a +. 8 as negatív, és 3 lába hajt meg egy tranzisztort. Erről nekem az 555 IC jutott eszembe ,de hiába tettem rá próbából sajnos nem nyert
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2022
(#) Travolta válasza Imti hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Az 555 1. lába a negatív, a 8. a pozitív.
Következő: »»   771 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem