Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   700 / 726
(#) djv válasza segítő hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Dj vagyok, így nem kívánok belemélyedni a hangosítás világába, 1 problémára keresek megoldást, nem okosításra vágyom. Maga a saját hangosítás csak azért van, mert manapság máshogy nem tudom eladni a szolgáltatást, hiszen megszűntek a diszkók, így strandokon, rendezvényeken és egyéb még működő helyeken lehet csak dolgozni.

Azért nem a PA részre írtam, mert hangszóró problémáról van szó, függetlenül a teljesítményétől, azaz a kettő egymásra dolgozik. Ez talán 100W alatt is előfordulhat.

Az olcsóság azért szempont, mert használtan vettem a mélynyomót és már így is költöttem rá nem keveset... most még az ajánlások alapján vennem kéne egy olyan drága crossovert bele, ami közel annyiba kerülne, mint maga az egész mélynyomó. Akkor már ennyi erővel vehettem volna újat is (de azt ebben a mai helyzetben nem tudnám visszatermelni). Ám ha azt veszem, hogy önmagában mindegyik hangfal szépen szól, csak együtt nem, akkor nem gondolom, hogy a gyári crossover hibás lenne.
A 4ohm-osítás pedig fél hangerőig is 4ohm, addig viszont jól szól, azaz a gyári eszközök 4ohm-on is működnek! És itt merül fel a kérdés, ha pár száz wattig jól szól, akkor tovább miért nem?

Az erősítő itt nem téma, mint PA eszköz, hiszen tudja a 8 és a 4 ohm-ot is, de 8-on csak fél teljesítménnyel.

Tehát továbbra is kitartok amellett, hogy crossover gond (egymásra hatás) és nem PA probléma, de beírom oda is... szerintem onnan visszaküldenek ide.
(#) segítő hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Idézet:
„Dj vagyok, így nem kívánok belemélyedni a hangosítás világába.”
Ez elég gáz hozzálólás egy DJ-től. Az akusztika, hangosítás egy szakma. Nem Wattokról, kWattokról szól. Keress hozzáértőt.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2022
(#) djv válasza segítő hozzászólására (») Okt 18, 2022 / 1
 
A "klasszikus" hangosítás valóban egy szakma annak, aki zenekari keverővel dolgozik és 20 mikrofonnal, több millás cuccal. Egy DJ a diszkó nélküli világban (hiszen mind bezárt) saját magát csak úgy tudja eladni, ha nem csak játszik, hangosít is. Nem profi hangosítást vár el tőle a megrendelő, főleg strandon és hotelekben felesleges a hiperszuper hangzás, mert a kutya nem foglalkozik vele, nem audiofil a közönség, bőven megfelel mindenkinek az alsó kategóriás mikrofon, nem várnak el Sennheiser-t, senki nem fog benne énekelni. Így ehhez a saját felsorolt hangtechnikám bőven elég. Úgy hogy nincs elég mély a mélyben, fel sem tűnne senkinek, de én tudom és vagyok annyira korrekt, hogy amit lehet, megteszem, hogy rendesen szóljon, de az anyagi lehetőségem véges, ezért nem viszem szakihoz, szervizbe, vagy ezért nem veszek másikat.
Amúgy a DJ vizsga előtt volt hangosítás-oktatás is, na persze nem szakma szinten, de az ember kapott egy alapot. 17 éve csinálom, felében saját hangtechnikával (korábban 1kW), nem volt különösebb gondom soha, most a mélynyomóval jött elő.

Keressek hozzáértőt... azért vagyok itt. Azért írtam ide, hiszen nem akarok vaktába forrasztgatni, kipakolni a felét, cserélgetni alkatrészeket, hátha változik valami. Kerestem hozzáértőt, hiszen feltettem a kérdést, hogy mi a hiba és hogyan lehet megszüntetni. Érdemi válasz eddig még nem jött, inkább csak kioktatás. Talán ezért dolgoznak sokan sz...r technikával, mert ha megkérdezik a "mestereket" ki lesznek oktatva és el lesznek hajtva.

Szóval a kérdés még mindig aktuális, hogy mi okozza a hibát és hogyan szüntethető meg.

Nem kívánok tovább vitázni, hogy kinek mi a szakmája és ehhez képest mivel foglalkozik, ez az oldal nem erről szól, hanem egymás segítéséről (tudtommal) az elektronika erdejében.
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Milyen alkatrész az a nyák túloldalán (alkatrész oldalon) amit kékkel bekarikáztam?

BX.JPG
    
(#) uniman válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
"Megsúgom": Itt már kiderült (még augusztusban!), hogy az nem is saját fotó (hanem netes kamukép)...és egy kapcsoló az az "alkatrész".

BX_schX.jpg
    
(#) djv válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Az egy kapcsoló, azzal lehet áthidalni (kiiktatni) a crossovert és az erősítő direktbe hajtja a hangszórót. Erről írtam, hogy csak direktbe működik, crossoverrel zörög a másikban s közép és magas.
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Remélem tudsz magyarul...
Segítséget kértek, nem minősítést!
(#) Karesz 50 válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Köszi! Tanulságos olvasmány volt.
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
A másik fórumon már javasolták a kondi cseréjét, de látom valamiért ez is nehézségekbe ütközik nálad.
(#) djv válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Ahogy írtam; a másik fórumban a hosszú kábelt, a dupla vastag tekercset 2 magra tekerve, a teljes cserét és még megannyi értelmetlen dolgot javasoltak. Ismét végigolvastam a kedvedért, egyetlen szóval nem említettek kondi cserét (csak tekercset), de még ha említettek volna, értéket/típust sem látok egyetlen ottani hozzászólásban sem, ezért jöttem át ide, hátha itt konkrétabb infót kapok és nem annyit, mint ott.

"Hiába nyitott a tekercs, de ekkora térerősségnél a ferrit mag simán telítésbe tud menni" Írja is, hogy nyitott (légmagos) a tekercs, azaz nem vasmagos, a mondata másik felében pedig már vasmagosról beszél.

"Esetleg megpróbálhatnád külön-külön saját kábellel bekötni őket (erősítő-->DX valamint erősítő-->BX), úgy, hogy csak az erősítő kimenetén találkozzon a két kábel. (kettős kábelezés)"

"Lehet hogy a torzítás, már az erösítőből jön. (pld. belép valami határolás)" Kikapcsolt crossoverrel az erősítőnek semmi baja??? Akkor mégsem az trozít.

A másik topic szélessávú (DX) hangfallal kapcsolatos kérdés volt csupán (mély nem szólt eléggé), abban egy hangszóró csere lett végül, tehát annak köze nem volt a 2 pár hangfal összekötéséhez, de ha már felhoztad és én is idéztem, kérlek te is idézt azt a bejegyzést, ahol írnak kondicseréről, még ha nem is nevesítik, hogy milyen kondira kéne, de ahol szóba kerül, hogy kondenzátor! Mert én a "kond" szóra rákerestem és csak én említettem, meg valaki, aki a panel bekötését írta le szavakban.

Szóval várom a szóban forgó mondatot, amiről beszélsz, hogy hol is található meg! Vagy csak neked nehézség az olvsás és mást látsz, mint amit a többiek írnak?
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Nekem vannak olvasási nehézségeim, mert valóban tekercset emlegetett valaki.
Én is találgatni tudok a józan paraszti eszemet elővéve (ha egyáltalán van).

Ha kikötöd a mélysugárzó elől a keresztváltót és ezzel megszűnik a torzítás, akkor könnyen elképzelhető, hogy kialakul egy éles rezonancia (egy impedancia minimum) valahol a középsávban amit a keresztváltó okoz.
Keresztváltó nélkül nyilván nem a mély hang lesz kevesebb, hanem a középtartomány lesz hangosabb - ami szubjektíven mélyhiány érzetet kelt. (Találgatok.)
Tehát a mély hangszóróról valahogy le kell vágni a magasabb (közép) frekvenciákat.

Ez két rövid kísérlet lenne a részedről. A mélysugárzó keresztváltójából első körben iktasd ki a kondenzátort. Vagy elcsíped az egyik lábát, vagy kiforrasztod - amelyik egyszerűbb.
A tekercs önmagában elsőfokú szűrőként működne a továbbiakban - de nem fog mert a hangszóró impedanciája néhány száz Hz-től növekszik - de valamennyit le fog vágni a magas tartományból. Talán hallható mértékben.

Ha ezzel az egy szál tekerccsel nem torzít nagy hangerőn továbbra sem, akkor próbálkozhatsz az eredeti kondi értékének a felével. Ha mondjuk 10 uFos van benne, akkor először 4,7 µF-dal. Így már nem engedi rá a mély hangszóróra a magasabb frekvenciákat.

Mivel mérésre nincs lehetőséged, ezt valamilyen szinten ki tudod kísérletezni fülre is.
Nagyobbat semmiképpen ne tegyél be az eredetinél, csak valamennyivel kisebb kapacitásút.
Ha nem jön be, nincs más ötletem látatlanban ilyen messziről.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
(#) djv válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Na ezért hoztam fel az itteni hozzáértőknek, hiszen én is olvasgattam a 2 fórum között más oldalakat is, ahol azt írták, hogy az elkó a legrosszabb erre a célra, de a legolcsóbb, ezért alkalmazzák sok helyen... nem lehet, hogy egy azonos kapacitású, de bipolár, fólia, olaj vagy ami erre a célra alkalmas, az megoldaná-e a problémát? (Mert erre a kérdésre még nem érkezett válasz, a kihagyás meg valljuk meg csak fél megoldás.)

Az olvasással meg nem cikizni akartalak, de tényleg végigfutottam még az itteni kezdés előtt, de számomra értelmes és használható választ a másik fórumban nem kaptam, csak hogy gagyi az egész és cseréljem ki. Így ha sértésnek vetted, kérlek ne annak vedd! Csak a tényeket írtam, ami ellen beszéltél.

Próbálkozom majd a kondi kihagyásával, de ugye a hangerő miatt ez a szomszédokra tekintettel nem mindig kivitelezhető, még ha a pincében is van.
(#) djv válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Subvoice - hangváltók

A hangszóró emelkedő impedancia menetét kompenzálja a Zobelnek nevezett, hangszóróval párhuzamos ellenállásból és kondenzátorból álló áramkör. Alkalmazása a magassugárzó kivételével általában minden hangszóró előtt szükséges.
Nem pont ez a problémám, hogy a szélessávú "lát" egy Zobelt, amikor rá lesz kötve a kondi és tekercs a másik hangfalban?


Amúgy kiforrasztottam a kondit és megszűnt a hiba. A mélyet nem hallgattam helyhiány miatt, de szerintem így már jó lesz.

Az oldalon írják, hogy Az elsőrendű szűrő mindössze egy, a hangszóróval sorosan kapcsolt tekercsből (aluláteresztő) illetve kondenzátorból (felüláteresztő) áll. A hivatalos adatlap szerint 15-300Hz között működik a hangfal, tehát a 300Hz felettieket a tekercs vágja, 15Hz alatt pedig EQ Low-Cut kapcsolóval már az erősítőre menő jelet tudom vágni, azaz a kondira eszerint nincs is szükség.

Tudom, próbálkozhattam volna korábban is a kiforrasztásával, de nem gondoltam, hogy ez lenne a hiba oka.
Nem tervezem eladni, nálam meg ugye van lehetőség 30Hz alatt vágni, tehát amíg nálam van, kondi nélkül működhet. Már csak az a kérdés, hogy a tekercsek nem dolgoznak-e egymásra (ami hangban nem hallható, de pl. melegedés vagy egyéb formában akár az is lehet probléma forrás).
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Bár csak messziről ugatom ezt a hangszórós szakmát, de megpróbálom tömören és egyszerűen összefoglalni a lényeget.

A. ábra. Van egy elsőrendű aluláteresztő szűrőnk ha a hangszóróval sorba kötünk egy tekercset. Ez 6 dB/oktáv (20 dB/dekád) meredekséggel vágja a magas hangokat. Elméletileg.

B. ábra a 12 dB/oktávos (40 dB/dekád) vágási meredekségű elméleti szűrő.

C. ábrán egy (valamilyen) mélysugárzó elbonyolított elektromos helyettesítő képe mutatja a valósághoz közeli impedanciamenetet. Valahol 50 Hz környékén van a jól ismert hangszóró rezonancia, majd a frekvenciát növelve egy rövid szakaszon közel névlegesre csökken az impedancia. Tovább növelve a frekvenciát a lengőcséve saját induktivitása miatt (mert az is egy tekercs) közel 6 dB/oktáv meredekséggel nő a hangszóró impedanciája. Tehát a hangszóró elektromos teljesítménye oktávonként a negyedére csökken. (Ezt a teljesítményt "meg lehet etetni" az általad említett Zobel-taggal, de szerintem erre neked most nem lesz szükséged, mert nem fogunk átviteli sávot linearizálni.)

A (D. ábra) azt szemlélteti amiről már írtam, hogy a valóságban kisebb lesz a vágási meredekség az elméleti 6 dB/oktávnál és pusztán szerencse dolga most, hogy mennyire vágja egyetlen tekercs a közép- ill. magas tartományt. De ha megjöttek a mélyek és nem torzít be a rendszer az már fél siker.

Az E. ábra azt mutatja amikor ajánlanak egy jó minőségű "bevált" keresztváltót. Minél drágább, minél precízebb, annál jobb lesz. Hát nem. A keresztváltót méretezni - és főleg mérni kell - az adott hangszóró/hangsugárzó konstrukcióhoz. Ez műszerek és némi hozzáértés nélkül reménytelen vállalkozás. Valaki mesélte, hogy az Accuton 5 db mérnöke 9 hónapig tervezett egyetlen keresztváltót (több-kevesebb sikerrel).

A kondival esetleg még "játszhatsz" valamennyit ha kedved van hozzá. De fordítva van, mint ahogy mondtam (ebből is látszik, hogy tényleg nem értek hozzá) nem csökkenteni kell hanem növelni - de sem biztos. Azt az ideális és kiemelésmentes vágási meredekséget amit az E. diagramon látsz vagy sikerül eltalálnod, vagy nem.
(#) djv válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
A kondi az említett oldalhoz képest (általában 10uF) a valóságban 220µF és még ezen kéne növelni?
Meglátom így milyen lesz a hangja rendes helységben, ki vagy bekapcsolva. Ha nem változik semmi, akkor marad bekapcsolva kondi nélkül.
Számolgatásba nem kezdenék, főleg ha szakiknak egy erre alkalmas stúdióban is annyi ideig tartott, akkor nekem egy pincében milyen eredményt hozhatna...

De köszönöm, hogy utánajártál a dolgoknak.
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Én is olyan 10-47 µF körülire tippeltem volna, de a fotón nem látszott mekkora. Ezen tényleg inkább csökkenteni kellene ha az elsőrendű szűrő (az egyszem tekercs) kevésnek bizonyul. Próbáld ki 100 µF-dal, ha nem jó akkor inkább hagyd amíg nem tudsz mérni. De óvatosan adagold a hangerőt, nehogy tönkre tegye a végfokodat egy esetleges áramrezonancia.

Örülök ha segítettem.
(#) segítő válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 18, 2022 / 1
 
Idézet:
„Remélem tudsz magyarul...
Segítséget kértek, nem minősítést!”

Segíts neki. Ha tudsz.
(#) segítő hozzászólása Okt 18, 2022 /
 
Idézet:
„Tehát a mélynyomó és a szélessávú párhuzamosan van kötve.
A mélynyomóval azonos teljesítményű a szélessávú hangfalpár is, tehát számoljunk zenei 600W 8ohm-al darabonként.”

Ha ez azt jelenti, hogy FIZKAILAG, passzív hangváltó nélkül, dróttal vannak párhuzamosan kötve, nincs több kérdésem. Ez esetben tök felesleges volt kb. 3 fenti oldal. Meg minden. Szomorú.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
(#) segítő hozzászólása Okt 18, 2022 /
 
Idézet:
„Valaki mesélte, hogy az Accuton 5 db mérnöke 9 hónapig tervezett egyetlen keresztváltót (több-kevesebb sikerrel).”

Régen, anno fel sem vették volna még őket középiskolába sem, ha ekkora "teljesítményre" képesek mindösszesen
(#) uniman válasza segítő hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Annak a cégnek pl. ez a hangszórója 900€ -ba kerül...
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Azt írta, ha áthidalja a keresztváltót elmegy a mélye, ha bekapcsolja torzít. Most azt írta, hogy van mélye és nem torzít. Miért lett volna felesleges?

Enrico Loyk (a hangdobozaim tervezője) csak elsőrendű szűrőkkel dolgozott és azt mondta nekem, hogy fél év kell neki egy jó keresztváltó megtervezéséhez. Szimulált, mért, meghallgatta, szimulált, mért, meghallgatta... Persze meg lehet tervezni egy keresztváltót tíz perc alatt is.
(#) veroka válasza segítő hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
És a kocsidat is le tudják fényezni fél óra alatt, meg ugyanazt 6 nap alatt is. Csak hát nem ugyanolyan lesz a végeredmény. Gondolom boldog a feleséged, barátnőd stb. ha mindenben a leggyorsabb eredményre mész rá.
(#) segítő válasza veroka hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Hölgyek, Urak! Én itt kiszálltam. Valami (reklám?) Nem nagyon idevaló. PA. Ha valakinek van pénze 900 Eurós hangszóróra, akkor miért gond kifizetni 15-20 ezer forintot?? Ráadásul az hozzáértők is csak okoskodnak, de észrevette már valaki mi a címe a topicnak?
Ki az az Enrico Loyk? Önjelölt prófétákból sajnos egyre több van, a régi nagyok meg már abbahagyták, csak hivatkoznak rájuk gátlás nélkül.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2022
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Idézet:
„fél év kell neki egy jó keresztváltó megtervezéséhez”

És most teljesen őszintén. Elvileg mennyi ellentételezést fizettél? (erre van a fórum)
(#) segítő válasza veroka hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
A hozzászólásod lényegét leírhatnád. Ez itt nem TOTALCAR.
(#) segítő hozzászólása Okt 19, 2022 /
 
Zárszóként. Akinek a felső 3 hozzászólásomhoz van Érdemi mondanivalója, PÜ.
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Enrico Loyk meghalt 7 éve. (Olasz születésű volt, Német országban dolgozott, ide nősült.)
A lánya ki akarta dobni a dobozt mert nem volt kedve tovább kerülgetni. Teljesen véletlenül került hozzám. Mellesleg ebben Peerless hangszórók vannak.

A fenti 7 hozzászólásodhoz van Érdemi mondanivalóm: teljesen felesleges voltak. Túl sokat forognak a felesleges gondolataid a pénz körül, irigy vagy és gonosz. De lehet ez nálad valamiféle fóbia is... akár. Amúgy semmi bajom veled, mint ahogy neked sincs velem.
(Privátot ne írj, mert olvasatlanul ki fogom törölni és letiltalak.)
(#) mek-elek hozzászólása Okt 20, 2022 /
 
Nem tudom, hogy nem lenne e jó bele?

Ajánlat.docx
    
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Idézet:
„Túl sokat forognak a felesleges gondolataid a pénz körül, irigy vagy és gonosz”

Gondold át. Biztos, hogy Nekem címezted?
(#) Karesz 50 válasza djv hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Mindenki azt gondol erről amit akar, de nekem hányingerem lett tőle.

MrV.JPG
    
Következő: »»   700 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem