Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1636 / 1714
(#) zenetom válasza exabit hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 2

Először is gratula a munkához, nekem nagyon tetszik, szép lett!
Viszont hogy-hogy lyukraszteres panelra került az elektronika? Mármint félreértés ne essék, semmi baj vele, pont nemrég készítettem én is egy vezérlőelektronikát lyukraszteresre.
Illetve van a forrasztási oldalról is kép? Kíváncsi lennék más hogy oldja meg az ilyet.
(#) Izeg. válasza exabit hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

A kép jobb oldalán lévő műterhelés publikus?
(#) exabit válasza zenetom hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 2

Még pár éve vettem rendes gyári panelt fórumtárstól. Akkor sikerült olyan jól elraknom hogy azóta sem találom. Nem évekig készült a táp, csak volt alkatrész amit nem akartam megvenni mert tudtam hogy előbb-utóbbi úgyis tudok majd bontani megfelelőt valahonnan.
Évi 1 db, nagyon maximum két panelt ha készítek: ehhez nem fogok panelmaratásra berendezkedni így marad ez. Nekem ezek a raszteres próbapanelok nagyon beváltak, szeretek ezekkel dolgozni. Jellemzően több ónra van szükség ezekhez, de mint mondtam kevés panelt készítek.

A műterhelés még régebben készült de csatoltam most rajzot arról is: Bővebben: Link
Nagyobb teljesítményre Bakman fórumtárs műterhelését építeném meg, én is részben az övéről koppintottam, és az is fent van itt valahol.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) zenetom válasza exabit hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Eltarthatott egy jódarabig, legalábbis magamból kiindulva a multkori hasonló panel elkészítése egy délutánba telt.
(#) trickentrack hozzászólása Okt 26, 2022 / 10

Sziasztok!
Egy régóta felkész projektemmel készültem el szinte teljesen.
Egy youtube video adta az alapjat meg kb. 2 évvel ezelőtt.
Használtam azóta párszor, az előlapja most lett a végleges. Lézer vágott/gravírozott műanyag. Pontos anyagát bem tudom, a munkahelyemen kábel tikettekhez illetve vezérlő szekrények feliratozására hasznaljuk. Nem egy túl bonyolult szerkezet, illetve nem is lett a legszebb, de gondoltam megmutatom.
További ötleteket szívesen fogadok, illetve az üveglap felemeléséhez kérnék ötleteket.
(#) sonajkniz válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 2

Idézet:
„illetve az üveglap felemeléséhez kérnék ötleteket”

Ezt mire értetted?
Az üveglap magasságán szetnél szabályozni, vagy csak ki akarod venni?
Ez utóbbihoz innen válogathatsz.
(#) lazsi válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 2

Bennem felmerült pár kérdés...
Van az üveglap, és alatta az UV forrás. Amikor ráteszed a nyák lapot, akkor az UV átmegy az üvegen, ami csökkenti az intenzitását. Gondolom olyan üveg, ami átengedi az UV-t... Nem lett volna jobb egy olyan megoldás, ahol a LED-ek (a kép alapján bizonyára azok...) és a nyák között nincs semmi?

Nálunk UV fénycsöves van, a LED-eknek jobb a hatásfoka, ez így mennyire melegszik? Mekkora a teljesítménye? (8 x 18 = 144 db LED) Bizonyára nem véletlenül van ott az oldalában a ventilátor... Gondolom az üveglapnak van olyan funkciója is, hogy a megkevert levegő ne vigyen szemetet / port a filmre.

A (600-700s) a beállítási tartományra vagy az optimális értékre utal? A képen 580s van beállítva, tehát valószínűleg az utóbbi... Milyen tartományban állítható be?

Van benne valamilyen védelem, hogy ha menet közben valaki kinyitja, akkor ne kapja a szemébe az UV-t? (Tető lecsukását érzékelő mikrokapcsoló, ami letiltja a
LED-ek áramát.)
(#) bbalazs_ válasza lazsi hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 2

Az üveglap nemcsak az UV-t csökkenti.
Biztosítja, hogy a film egyenletesen feküdjön fel a NYÁKra.
Finom rajzolatoknál (vékony vonalak) ez olyan fontos is lehet, hogy a filmet a festékkel lefelé teszik a NYÁKra, mert a film hordozó vastagsága is számíthat.
(#) lazsi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 2

Jobban belegondolva, teljesen igazad van... Itt a munkahelyemen mi is üveglappal szorítjuk a filmet a nyáklaphoz. Csak nem túl gyakran csináljuk (leginkább egy kollégám intézi, én csak tervezem a mintázatot), és nem gondoltam át. És természetesen a fólia festékes oldala van a réz - fotólakk felé.
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 2

Nem baj, ha csökkenti az intenzitását. Perpillanat UV ragasztó adatlapját találtam meg, ott is mW/cm2 -ben adják meg a szükséges fény "mennyiségét". Ha kevesebbet kap, tovább tart a levilágítás. Otthoni körülmények között a kollégák egyszerűen kísérlettel állapítják meg, mennyi a megfelelő levilágítás idő.
(#) Gabi75 válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 8

nagyon szép lett szerintem nincs ezzel semmi gond . Talán én is hasonló ötletet találtam a neten mint a tiéd . Pár kép az enyémrő ötletnek .
(#) bbatka válasza Gabi75 hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 3

Szkener házat is tudtok használni és akkor a dobozról már le van a gond.
(#) Suba53 válasza Gabi75 hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 2

Nekem rendesen adtátok az ötletet. Köszönöm.

A mai napig egy 50 éves kvarc lámpa belsővel világítom a P20 réteget.
Állandóan attól félek, hogy nehogy leejtsem, nehogy eltörjön a kvarc cső.

Mik a tapasztalatok ezekkel az UV ledes levilágító készülékekkel?
Milyen UV ledet használva a legoptimálisabb, hullámhosszban, teljesítményben?
Elég sűrűn vannak a ledek. Kell ez a sűrűség, vagy ritkásabban is megfelelő?

Építenék egy valami ilyesmi készüléket, de egy teljesen mezítlábasat elsőre, ahol csak ki-be kapcsolgatnám a régóta használt mechanikus időzítő órámmal kézi üzemben.

A scanner üveg is jó ötlet, valami mechanikus keretben. Sima ablaküveget használok egyszerűen ráfektetve a filmre, de valahogy nem tolerálják a leejtést, jó párat sikerült már ripityára törnöm.

Ez a led megfelelő lehetne?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2022
(#) kokozo válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 27, 2022 /

A P20 lakk 370-450nm-ig érzékeny az UV fényre, a dry fólia 390-405nm között.
(#) kaqkk válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 27, 2022 /

Még egy pár ötlet ***
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása Okt 28, 2022

Kedves Kollégák!
A fórum teljes területén tilos mindenféle kereskedelmi tevékenység!
(#) don_peter válasza Monster02 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Szuper kis projekt, kár hogy csak kevésszer jön szembe ilyen.
(#) trickentrack válasza lazsi hozzászólására (») Okt 30, 2022 /

A két üveglapnak van még egy fontos szerepe, hogy összeszorítsa a nyákot a filmel hézagmentesen. A ventilátor igazából a ledeket kapcsoló fetet hűti, le van választava a doboz eleje így eléggé melegedett. A ledszalag pontos típusaát már nem tudom, kínából rendeltem.
3 méter szalagvan benne, 5050es ledekkel, elvileg 395-405nm.
A (600-700s) az optimális időre utal, ami sajnos hibásan lett elkészítve, (500-700s) akart lenni. Ezért az apró hibáért nem akarom újragyártani az előlapot. Felnyitásra védelem nincs benne, ha be van kapcsolva én úgy is a közelében vagyok, illetve egyébként sem nyúlna hozzá senki aki hozzáférhet.
(#) mrbini hozzászólása Okt 30, 2022 / 10

Sziasztok!
Elkészült a 8W-os Hiraga….
(#) lazsi válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 2

Köszi a választ!
És így már azt is értem, hogy miért kérdezted az üveglap felemelését. Vagyis az egyik rögzítve van, a másik meg a lenyomás miatt van, ami alá kell betenni a nyákot, és ez utóbbinak a felemelésére kértél tippeket.

Gondolom a "megfúrod és két csavarral fogantyút szerelsz rá" benned is felmerült és elvetetted...
Esetleg a 4 sarkára 1-1 csücsök, amiket valamilyen rugós megoldással a közepén lévő fogantyúhoz rögzítesz?

Üveg.jpg

(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 3

A felső üveglapot cseréld ki szivacsra, amit a felnyitható fedélre ragasztasz.
(#) mohinger hozzászólása Okt 31, 2022 / 29

Kedves fórumtársak!

Amiatt, hogy a 40-50 éves csőmérő műszerekért sok száz dollárt/eurót kérnek, elhatároztam, hogy készítek egyet magamnak. A doboz egy leselejtezett lakásriasztó doboza, a trafók több éve hevertek a fiókomban. Állítható anódfeszültség 0-300V/200mA, G1 0-30V, a fűtés 0-50V/3,5A. A leggyakoribb előerősítő és végerősítő csövek méréséhez.

Köszönöm, hogy megnéztétek.
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 2

Ügyes.
Mindkét ágba illik biztosítékot tenni, ezt még most is pótolhatod.
Ha megtalálom az illetékes dobozt, és nem felejtem el, akkor legkésőbb Csabára viszek négy díszanyát a kapcsolókra.
(#) granpa válasza mohinger hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 2

Gratulálok! Mondjuk, a feliratokat nem értem, de ki tudom találni a funkciókat.
(#) trickentrack válasza lazsi hozzászólására (») Okt 31, 2022 /

Köszönöm az ötleteket! A szivacsos megoldáson gondolkoztam, viszont én be szoktam áztatni a filmet babaolajjal, így nem lenne túl jó. Valamit nyomtatok majd hozzá!
(#) Suba53 válasza mohinger hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 2

Ez igen!

Aki csövekkel foglalkozik, annak ez gondolom aranyat ér.
Nagyon szép munka.
(#) kaqkk válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 2

A babaolaj felesleges , a sima nyomtatólap ugyanannyi idő alatt levilágítható szárazon is , az uv úgy is átmegy rajta . Én egy szétnyitható keretet készítettem az egyik felében üveg a másik felében meg 0,5mm es polikarbonát lemez volt (van) a keretek közt légszigetelés . amikor a nyák+ az alsó-felső film belekerült a két réteg közül egy régi hűtőgépkompresszorral kiszivattam a levegőt , a vákuum tökéletesen összeszorította (elmozdulás kizárva) és kétoldalról egy egy arcszoli levilágította 45s alatt .
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2022

2899178.jpg

(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Okt 31, 2022 /

Valamit nem értek. A készüléked elnevezése Emission Tester, és ha jól látom éppen azt (ami a leglényegesebb lenne) nem lehet vele mérni. Vagy csak én nem látom, hogy hogy mérsz ezzel katódemissziót?
(#) mohinger válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 31, 2022 /

Anódáramot, segédrácsáramot lehet vele mérni. Gázosságot, esetleges rövidzárat lehet vele indikálni.
Nem értem a kérdésed egészen pontosan mire irányul?
(#) mohinger válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2022 /

Köszönöm szépen!

Szaporodnak otthon a csövek meg az erősítők az évek alatt, szükségem volt már nagyon rá.
Következő: »»   1636 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem