Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   276 / 292
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Szia!
Emiatt is van ezeken paneleken lehetőség akár 4 db kondenzátor párhuzamos bekötésére.
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Dec 8, 2022 / 1
 
Szia! Igen. Arra kell ügyelni, hogy az érték ne legyen nagyobb az oda beépítettől, mert akkor kétséges lesz a főégő elalvása. Ezért próbáltam a paneles (ha már egyszer megvette) vezérlőt előnyben részesíteni, mert ott van állítási lehetőség.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Idézet:
„Ezért próbáltam a paneles (ha már egyszer megvette) vezérlőt előnyben részesíteni, mert ott van állítási lehetőség.”

Arról nem beszélve, hogy ezzel nem működik szinte állandóan a keringető szivattyú a fűtési szezonban.
(#) sanyo09 hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Sziasztok
Az alanyom egy Termomax Inka vezérlő lenne.
Esetleg tudtok erről tipushibákat?
Úgy néz ki, hogy az alján az smd PNP tranyó pukkant el(2db).
Persze azzal kezdem, hogy kicserélem és kimérem az N-es FET eket is,
de hát ha van még valami
Szomszédoméknak csinálom, és addig nincs náluk fűtés :/
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Szevasztok. Segitséget kérek egy Star Master kazán hibaelháritáshoz. A kazán melegvize rendben működik, de a fűtést nem a beállitott szobatermosztát hanem a kazán ki-be kapcsolása szabályozza, amit eddig nem csinált. ráadásul nem is csöpög a kondenviz. Bekapcsoláskor felfüti a vizet 60-65fokra, de nem füt tovább folyamatosan ahogy a beállitott termosztát kivánná, hanem leáll, leesik a fűtőviz 55 fokra és visszakapcsol, megy addig a mig a vizhőfok ismét eléri a 60-65 fokfot és kikapcsol de közben nincs kondenzviz, Mi lehet a hiba? Az eredetileg beállitott fűtési hőfok 60 fok. Kösz a jó tanácsokat.
(#) jpuskas99 válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Szia! Ez a Star Master Plus+ készülék lenne? Mert ez már hibakód kiírását is tudja. Nem ír kódot?
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Szia jpuska99. Köszi a jelentkezést. Van hibakód kijelzője de nem jelez hibát.Úgy néz ki a dolog, hogy a fűtési NTC vezérli a kazánt és nem a termosztát. A termosztát jó, lehet, hogy vizköves a fűtőkőr? Ha igen, hogy lehet biztosra menni? Köszi a választ.
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Folytatnám az előzőt és pontositanék. Tehát, a szobai termosztát áll 21 Fokon. Elindul a kazán, a fűtési programon,


lassan eléri a 39 fokot, elindul a kondenzviz. A hőfok amikor eléri a kijelzőn a 60 fokot, a kazán kikapcsol, de a szivattyú megy keringeti a vizet.Egészen addig, amig a kijelző szerint 47 fok nem lesz A kazán bekapcsol, felmegy a fűtés 60 fokig-nem folyik kondenzviz-majd kikapcsol, szivattyú stb. Ez a folyamat egészen addig megy, amig a szobai termosztát ki nem kapcsolja a kazánt. De ez igy nem tartható sem a fogyasztás sem működési szempontból. Segitséget kérek. Köszönöm.
(#) jpuskas99 válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
A szobatermosztát jól működik? Ellenőrizted, hogy átadja kapcsoláskor a kontaktust a kazán felé?
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Szervasz, köszike a gyors kapcsolatot, de amint irtam, ha lehül a szoba hőfoka a termosztát a beállitott értékre-21 fok- bekapcsolja a kazánt és ki is kapcsolja, ha ezekkel a szakaszos periódusú fűtési móddal a szobai hőfok eléri a beállitott értéket.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia! Még mindig nem udni a kazán pontos típusát de gyanítom, hogy ez egy kezdetlegesen kialakított másodlagos hőcserélővel szerelt készülék (nem a klasszikus kondenzációs kazán). Nekem úgy tűnik, hogy a működése "fennakadt" a HMV készítésen. Ezt okozhatja az elektronikában ennek a relének a beégett érintkezője (talán bipoláris relével van megoldva az üzemmód váltás) vagy ehhez még társulhat a szelepváltó motor hibája, hogy nem áll át. A panelen a működés közben óvatosan meg lehetne kocogtatni a reléket egy kis méretű csavarhúzó nyelével, hogy akkor megváltozik-e az üzemmód.
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Helló VIM. Köszi, hogy beléptél a jó ötletekkel. A kazán 2017 évjáratú Westel Star Master. Az általad emlitett HMV része rendben van azzal nincs probléma. Az üzemmód váltással sincsen gond, szelepváltó motor és a háromjáratú szelep rendben. A fűtési program a probléma a már korábban leirtak szerint. Valaki azt mondta, hogy elvan vizkövesedve a fűtési hőcserélő.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Akkor ez a rekuperátoros készülék. Azt kellene megmérned, hogy a fűtési NTC (a klipszes) az előremenőn az milyen értékű? Talán csak annak nem megfelelő az értéke. Szobahőmérsékleten 10kΩ és melegítve csökkenie kell.
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia VIM! Szerintem ez egy Star Master Plus+ készülék.
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia! Ez?
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Igen.
(#) Tarr Róbert hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Üdvözletem tisztelt hölgyeim és uraim!

Van itt olyan, aki vállalja egy Ariston kombi gázkazán (turbós)
vezérlésének a javítását?
A típusa,ha minden igaz,mert nem találtam az adattábláját
BS II 24FF
Én magam nem vagyok elektronikai zseni, sőt zseni sem
annyira jutottam, hogy a füst gáz szellőztető ventilátor nem kap áramot.
Ez egy 220Voltos 30Wattos motor, két szál kábel megy rá a vezérlőtől.
A motor nincs megszorulva, könnyen forog, rá mértem nem szakadt a tekercselése.
Indításkor a multiméterrel nem tudtam feszültséget mérni a két sarun,a motornál.
Ezért gondolom hogy a vezérlőben van a hiba,de ez csak feltételezés.
Könnyen lehet hogy egy relé csere megoldja a dolgot, de én nem álltam neki méricskélni.
Szóval,ha van valaki aki ért ezekhez a vezérlőkhöz, kérem jelezze.
(#) uniman válasza Tarr Róbert hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia! Ez apróhirdetésnek tűnik...amit nem ide írunk.
Na de például itt van néhány ajánlat. Náluk érdeklődj!
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Helló VIM. Annyi az érték amit mondtál. Milyen hiba lehet még?
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ez az a Westel Star Master kazán.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Milyen is az a fűtési program amiről említést tettél? Milyen termosztát vezérel?
(#) VIM válasza Tarr Róbert hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia! Mit mutat a kijelzője? Van valamilyen hibakód? A szivattyú az megindul? Egyáltalán van áram a konektorban vagy eljut a készülékbe? A benne lévő biztosíték jó? Etc, etc .... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Azt nézd már meg a pdf 20. oldalán, hogy az F16-ban megadott érték jó értéken van e de az előtte lévő 13-14-15 értékeit is.
(#) jpuskas99 válasza Tarr Róbert hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Szia! Nem biztos, hogy panelhiba. (A füstgáz ventilátor csak akkor indul, ha előtte kap egy kontaktust valamely műszerről.) Ez lehet nyomás kapcsoló, vagy áramlásérzékelő is, vagyis annak a hibája. Sajnos robbantott ábrát e kazánról nem találtam. Az áramlásérzékelő talán így néz ki:
(#) szucs_g hozzászólása Dec 11, 2022 /
 
Tudna kérem valamelyőktök segíteni, hogy egy Honeywell gyújtóelektronika melyik másikkal kompatibilis? SD Klon 30ba lenne. A donor egy S4565am 1041 1 típus, egy SD KLZ 30ból.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 11, 2022 /
 
VIM és jpuskas99. Fussunk neki még egyszer és utóljára. Tehát Westen Star Master kombi kazán a szobai termosztát értékének megfelelően 21 fokon bekapcsol. FŰt egészen addig amig el nem éri a beállitott fűtőviz hőfokot-55 fok. Közben folyik a kondenzviz. 55 foknál leáll. szivattyú megy. Visszahül 40 fokra és újra bekapcsol fűt 55 fokig de már nem folyik kondenzviz, kikapcs. Ez a művelet addig tart, amig a szobai termosztát 21 foknál kikapcsolja a kazánt. Tehát! Amit tudunk, szivattyú, váltómotor, váltószelep-HMV rész rendben-gázszelep rendben, elektronika rendben-lehet állitani a paramétereket-biztonsági érzékelő a fűtési főágon rendben Mi lehet a hiba? UI: Most pillanatnyilag az a helyzet, hogy a fűtőviz hőfoka szabályozza a kazánt.
(#) jpuskas99 válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Esetleges hiba kizárása módszer: Kapcsold le a szobatermosztátot (vedd ki belőle az elemeket) és akkor mit csinál a kazán?
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Hát fussunk neki. Azt mondod, hogy minden rendben de mégis mi a hiba? A fűtési NTC értéke fontos volna a helyes működés szempontjából. Az értékeket olvashatod a leírásban. Ezek az érzékelők csak akkor adnak hibajelzést a vezérlőnek ha szakadtak de ha csak meg vannak "nyúlva" (egy értékhatáron belül nem változtatják értéküket) akkor a nálad fennálló eset állhat elő. A HMV NTC-je nem szabályozhat a fűtési oldalra, hiszen le van választva hőcserélővel. A két üzemmód között az az eltérés, hogy a HMV készítésnél teljes terheléssel működik a főégő míg a fűtésnél a fűtővíz hőmérsékletétől függően modulálja a lángot három fokozatban a vezérlés. Az üzemmódok közötti váltást a HMV áramlás kapcsolója váltja ki (gondolom, hogy relés a váltás és a relé bipoláris). Ez a relétípus az idő előrehaladtával néha nem hajlandó átváltani a megfelelő állapotba ha parancsot kap (erre van a reset gomb használata). Mivel nincs hiba (nem etszel róla említést) és mindent jónak vélsz másra nem tudok gondolni csak az említett alkatrészre. Az indok az, hogy bármelyik biztonsági elem oldana ki van hibabódja és kicsit hosszabb szünet lenne a következő indulásig eltelt idő is. A váltószelep működésénél ugye a HMV készítés alatt nem melegszik a radiátor előremenője, mert az is hiba volna de nem említetted (kétfelé nem üzemszerű az áramlás). A kondenzáció az üzemszerűnek tűnik a leírtakat olvasva, mert az első alkalommal nagyobb a kondenzáció mértéke, mint a továbbiakban.
Én azt mondanám, hogy fűtési NTC értéke nem megfelelő vagy az üzemmódváltó bipoláris relé .... de ezt csak inkább zárójelben, mert a vezérlő feltételrendszerét nem ismerem. Még az jutott eszembe, hogy a tápegység feszültség értékének (csökkent) hibája is okozhat problémát. Az is előfordulhat, hogy ez a típus gradiens hibábó állapítja meg a hőmérsékletet, ehhez pedig a két üzemmód NTC-i kellenek összehasonlításként. A HMV NTC is lehet, hogy befolyással van a történtekre. Passz.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
(#) Hutty válasza VIM hozzászólására (») Dec 12, 2022 /
 
Egy kis plussz.

A kazán hibaüzenetet nem ad, de a felhasználó szerint eddig nem így működött.
A megváltozott adat: hőigény ( szobatermosztát be ) esetén a kazán eléri a beállított hőfokot, égő kikapcsol, visszahűl, égő be, eléri a kazánhőfokot, égő ki, ez megy amíg van hőigény. ( ez amúgy a természetes folyamat lenne.. )

Az NTC hibát lehetne ellenőrizni: kijelzett hőfok - kézi mérővel mért hőfok. ( nem érzem hibásnak )
Ha a ki-be kapcsolgatás túl sűrű ( de nem okoz hibát ):
- a kazán teljesítményéhez képest kevés a hőelvétel:
- nem igényel az épület annyi teljesítményt, gyorsan felmelegszik a visszatérő, kevés a nyitott kör.
- vízköves a hőcserélő -> csökkent a hatásfok, gyorsabban melegszik a kazán.
Eddig nem olvastam, hogy a kazán az égő teljesítményét próbálja leszabályozni, vagy egyből kikapcsol. Esetleg eleve alacsony teljesítményen megy?
Amit lehetne ellenőrizni:
hőmérséklet
szivattyú teljesítménye
hőigény
moduláció működése.

Talán ez a megfelelő dokumentáció?
(#) Miska 45 hozzászólása Dec 12, 2022 /
 
Szevasztok. Mindenkinek.Köszi az eddigi észrevételeteket.Ami változás történt az az, hogy feljebb vittem a fűtési hőfokot 600 fokra, igy ritkábban kapcsol a kazán de tovább melegszik a viz. A kijelzőn a fűtés indulásakor két láng szimbólum jelenik meg, tudjátok bizonyára? egy kisláng 25% két kisláng 750100% hatásfokkot jelez. Induláskor két szimbólum van. Ahogy emelkedik a hőfok és eléri az 55 fokot már csak a 25%-os zimbólum jel van de ez is csak addig amig a kazán kikapcsol. Kondenzviz is csak addig folyik, amig van 2 szimbólum. Hutty kérdésére és VIM észrevételére is ez talán a válasz, a kazán szabályozza a teljesitményét. A kazán 17 éves ebben a helységben működik beépitésétől kezdve. jopuskas99. A termosztát manuális Honeywel, nincs benne elem de ha lehül a szoba a beállitott érték alá, akkor bekapcsolja a kazánt. Szivattyúról annyit, hogy működik és mindig azon a hőfokon van mint a cirkuláltatott viz. Moduláció működése-Hutty megjegyzése-de milyen egységnek és hogyan? Szerintetek a kazán ebben az állapotában mennyivel fogyaszt tőbbet, kb már 4 hete igy megy. Próbáltam "Szakembert" keresni, de ilyen öreg kazánt nem is ismernek és nem vállalnak.Hát akkor SEGITSETEK!!!
Következő: »»   276 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem