Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   306 / 312
(#) uniman válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
"T-con"...az mégis melyik lenne? Bővebben: Link
LCD kijelző típusa?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) zoli0078 válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Szia!

A kijelző a következő volna: LM230WF3 (SL)(E1).
Csatolok képet is.
A pirossal bekeretezett rész (nyák amire az LVDS kábel csatlakozik) nem a T-con volna?.

Üdv
(#) uniman válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Végül is...csak integrált, az a kijelző része (különálló T-Con panelre gondoltam).
Ezt megjavítani nem lehetetlen, de túl sok doku nincs hozzá a neten... Bővebben: Link
(#) zoli0078 válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Mivel szétszedtem gondoltam ránézek a kijelzőn lévő nyákra hátha látni valamit.
Viszonylag gyorsan kiderült ha nincs rádugva a kijelző akkor a táp csendben van de amit visszadugom a táp elkezd hangosan zizegni.
Ami még kiderült, hogy az L1-es, az L3-as induktivitaás, a D1-es dióda valamit az US1-es (sm4o41) IC 60-62 C°. Ezek normális értékek?
Próbáltam én is keresgélni de én sem találtam sok mindent.
Mit érdemes még megnézni/megmérni, esetleg merrefelé kellene tovább haladni?
(#) uniman válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Kevés a tapasztalatom, de akár a COF is meghibásodhat...zárlatos és forrósodhat (ha jól "látom" van rajta 4 darab)
(#) uniman hozzászólása Jan 20, 2023 / 1
 
Dell U2711 monitor tápegységének (minőségi) képe...
Gyakori az íváthúzás a CCFL csövek végeinél, elszenesednek...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2023

psu.jpg
    
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Jan 20, 2023 /
 
Sziasztok! A CCFL-es topikból irányítottak ide. Egy Dell U2711-es monitort vettem, és életemben 2. alkalommal átvertek és már nem tudok mit tenni csak a kárt mérsékelni, és használni a monitort. 2 nap után sípolva megállt. (Nem a gombok buzzerje sípolt hanem -akkor még azt gondoltam hogy- a tápja állt le így sípolva.) A tápegységet felújítottam, de csak megáll ugyanúgy. A képen látható hogy a táp sem volt formában. Jelenleg 2 lehetőséget gondolok: CCFL inverter hiba vagy a 8db cső közül döglődik egy vagy több és ezért áll meg. Amikor leáll a háttérvilágítás a monitor nem kapcsol stdby-ba, a gombok is működnek tovább. Hiába világítottam rá a kijelzőre nem láttam semmit. Lehet hogy az IPS már nem látszik, ezt nem tudom. A csöveket még lenne is affinitásom cserélni ha be lehetne egyáltalán szerezni gazdaságosan. Ma állt meg úgy hogy már el sem indul, ha bekapcsolom, egy pici időre felvillan a háttér sípolva és le is áll. Ez az IPS kijelző más monitorokba is került, amúgy egy LG panel. Tehát az LG LM270WQ2-SL-A1 és a NEC PA271W monitor is ezt a panelt kapta. A neten meg is találtam az LG inverterének a típusát ami egyezik az én monitoromban lévővel. A DELL monitorhoz nem találtam SM-t, de a kijelzőről igen, és abban benne van az inverter lábkiosztása is többek között. Találtam az inverterről egy használható képet a neten is. Jó lenne ha LED-esre ki lehetne cserélni a CCFL csöveket ha azok a hibásak de úgy hogy a színhőmérséklet kb megmaradjon. De ha az inverter a hibás azt javítom meg ha lehetséges. Van valakinek javaslata/ötlete? Köszönöm.
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
A csövek meghibásodása mennyire jellemző? Ezek a monitorok jellemzően irodában voltak használva, legrosszabb esetben is van még 2-3e óra bennük ha a SM 40e órát ír. A napokban az invertert megnézem, hátha a csövek végét ellenőrizni tudom. Sajnos kopasz voltam és ezt nem ellenőriztem. Annyira a táphibára koncentráltam.
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Nem ismerem pont ezt a típus... 8db U alakú CCFL van benne.
Ha szét szeded, kiderül... A cső hiába bír annyit, ha a kivezetésinél a pontforrasztás hamarább meghibásodik. Na meg ott van a végeknél az a gumis anyag szigetelésféle is...
Persze előkaphatnál a fiókból hasonló ccfl csöveket és "külsőleg" raköthetnéd a beépítettek helyett és akkor kiderülhetne, hogy ott a hiba. (Na persze bizonyára nincsenek ilyenek a fiókodban, a hozzávaló veztékekkel/csatikkal eggyütt)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Jól sejtetted, nem lapul ilyesmi a fiókban. Annak már én is utánanéztem hogy milyen csövek vannak benne. Lehet venni, csak nem gazdaságos, mert csak amerikai boltot találtam. Így ezt azzal a lendülettel el is engedtem. Kibontás után kiderül majd mennyire rossz a helyzet.
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Persze még a monitor "ledesítése" is megfontolandó...
(#) antiktelefon válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Főleg amilyen fogyasztása és színe van a CCFL csöveknek...
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Természetesen felállítottam egy ütemtervet ha lehet arcosodni ezzel a kifejezéssel. Első körben az egyszerűbb megoldás az inverter és a csövek ellenőrzése. Ha nem gazdaságos javítani akkor a ledesítés jön. Nem vagyok egyáltalán ellene, csak a kivitelezése érdekelne hogyan valósítható meg. Milyen ledekkel, működne-e a "gyári" fényerőszabályzás, az eredeti színhőmérséklet kivitelezhető-e stb...
(#) szabi_zoli82 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Amíg működött rendesen érezhető volt a hő a kijelző felől. De ettől eltekintve a technológia szerintem nem rossz csak már nem gazdaságos javítani. Legalábbis az én monitoromat. Azért a 8db cső ott van rendesen. Fogyasztást nézve, jelenleg egy 32"-os fullhd tv a monitorom, annak 65W körül van a fogyasztása, a DELL monitoré 80W. A tv az ledes, ráadásul direct led ami nekem jobban bejön mint az edge. Tehát esetemben nem akkora az eltérés a fogyasztást nézve. A felbontás miatt vettem meg ezt a monitort.
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 21, 2023 / 1
 
"Milyen ledekkel?" : Bővebben: Link
Persze a 8 U cső az 16 szálat jelent ezekből...ami szintén nem olcsó.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 21, 2023 / 1
 
Még valami a teszthez...ha nincs kéznél CCFL:

teszt.jpg
    
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Valóban nem olcsó a 16 szál vagy 8 szett, de még mindig olcsóbb és stabilabb megoldás mint az új csöveket berendelni a tengerentúlról. Meglehetősen törékeny motyók ezek. Egyszer cseréltem CCFL csövet egy DELL notiban, többet nem szívesen csinálnám. Az alis ledek beváltak már tv-k esetében is, ide is jók lehetnek.
(#) btamas81 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Ugyanilyen hibával van egy monitorom. Utána olvastam mit lehetne kezdeni vele. Nekem egyszerűbbnek tűnik a ledesítés. Egy méter led meg egy 7812. Nyilván sima leddel a fényerő szabályzás kilőve, de nekem annyival könnyebb, hogy csak kamerákhoz kell.
(#) szabi_zoli82 válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Találtam én is egy leírást amivel led szalaggal lehet borítani a lemez felületét, de ezt kihagyom ha lehet. Neked valóban megfelelő lehet a led szalagos megoldás. Nálad szerencsésebb lehet hogy a 7812 helyett valami dcdc konverterrel meghajtani a szalagot. A 7812 hatásfoka a működési elvből adódóan rossz. Nagyon melegszik.
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szétbontottam a monitort. A csövek vége fekete, de nem látszik annyira drámainak. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kerestem egy hibás monitort, gondolván hogy a csöveket majd jól felhasználom. Az hogy a donor monitorban lévő csövek kb 2cm-rel rövidebbek és a csatlakozás is teljesen más egy dolog, akkor merült fel bennem hogy alaposabban megnézem az eredeti csöveket és a csatlakozásukat. Az a gumi amiben vannak a csövek valami vezető alapú gumi, mert direkt kapcsolat nincsen a csövek vége és az inverter kimenete között. Látszik a cső végén hogy mintha valami oxid réteg lenne rajta. Lehetséges hogy ez szigetel és ezért nem ment a háttérvilágítás? A legtöbb cső vége ilyen. Sajnos a donor monitorból 1:1-ben szinte semmit sem tudok felhasználni, az 2709-es típus, nem 2711 mint ez. Eddig érdemben csak ötletek születtek a megvételéből.
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Sajnos a .heic nálam nem nyerő!
(#) Cinema válasza uniman hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
GIMP megnyitja, csak nehézkes, mindet külön.
Sima JPEG-kép lehetne, mert azt még egy mobil is tudja?

Üdv!
(#) Cinema válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
GIMP megnyitja, csak nehézkes, mindet külön.
Sima JPEG-kép lehetne, mert azt még egy mobil is tudja?
Bocs, de neked küldöm a kérdést.

Üdv!
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Bocsánat, nem gondoltam hogy ennyi idő után is gond még a képnézegetőknek a heic. Mennek a jpg formátumok...
(#) uniman válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Köszi! (Ha hirtelen kell képet megnézni, akkor nem képnézegetők után kutatok, hanem azonnal látni akarjuk. )
Ezeknél láttam már rosszab csöveket is...de azok végei nem vezető gumiba voltak ágyazva.
Talán így szétszedve, bekapcsolva lehetne látni az áthúzásokat..
(#) szabi_zoli82 válasza uniman hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Érthető, nem is figyeltem hirtelen a képeket csak betallóztam és feltöltöttem. Jelenleg a kettő monitor szétbontva hegyekben áll a szobában. Mindkettő monitorból ki vannak szerelve a csövek, természetesen az összes rögzítő fül eltört, így lesznek még vicces helyzetek az összerakásnál. Ha összerakom jó lenne egy működő darabot életre kelteni. Megpróbálom azt megnézni hogy neme az átvezető gumiknál van szenesedés is. Jelenleg abban látok reményt hogy a csöveket megtakarítom, a gumikat átnézem és összerakom.
(#) szs hozzászólása Márc 13, 2023 /
 
Azzal kezdődött, hogy adtam egy személynek monitort, mert nagy szüksége volt rá. Mondtam neki, hogy a rosszat adja ide, ha megjavul, jó (lesz neki kettő), ha nem, akkor én is ki tudom dobni (és akkor szabályos helyre). Ez egy DELL 19-es monitor, alul a 2.képen mutatom a pontos típust, megjegyezni nem tudtam 
Szétbontottam, találtam két kiabálóan púpos kondenzátort, kicseréltem, beindult. Mutatta az 1.képen láthatót
Vidáman összeraktam, de bizony a számítógépre dugva már nem jó igazán
lásd video
Folyamatosan változtatja a színét, csak ha az "auto adjust" -ot nyomom meg, akkor adja 1-2 másodpercre a helyes színt, mihelyt kilép az "auto"-ból, újra színváltoztatás.
Mitől lehet, mire gondoltok? (Én már arra is gondoltam, az én gépemmel nem áll szóba, mert a saját színeit helyesen mutatja, és azt nem változtagja -csak a kapott jelet)
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2023
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Lehúzott gombsorral?
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Igen, úgy is.
Most jutottam odáig, hogy szétszedjem, most már újra szétbontva.
Egyelőre ötlettelenül nézem...
(#) niedziela válasza szs hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Tápokat mérd végig, valamelyik nemáll be, 3,3V, 5V...stb
A 100µF /450V helyből ki kellene dobni, azok szét száradnak 4-5 év alatt
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2023
Következő: »»   306 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem