Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   195 / 228
(#) uniman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Szombatom még másfelé "szemeztél" ... Mi az oka a változásnak?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) hadhazik válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
gr sph3600
Nem aprópénz viszont szinte minden feltételednek megfelel.
(#) Kovidivi válasza uniman hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Nem válaszol az eladó, plusz a 2db 2200W-os jobb ajánlat.
(#) Kovidivi válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Az megjelölt ár majdnem tizedéért jutok hozzá a szünetmentesekhez (150€).... Nem akarok sem betáplálni, sem peaksaving-et.
(#) teglascs hozzászólása Jan 25, 2023 /
 
Bővebben: Link Bécsben engedélyezik az erkély-napelemeket.
(#) Massawa válasza teglascs hozzászólására (») Jan 25, 2023 / 2
 
Na kiváncsi leszek ki veszi elö elöször a ceruzát egy kicsit számolni. Nagyon valoszinü, hogy a lakások 90%-nak nincs még 10 méter hosszu külsö fala sem ahova a napelemeket lehetne szerelni ami még 10 panel telepitésére sem elég, viszont a költségei nagyobbak lesznek, mint kb 20 panel felszerelésének egy családi házra ( amik sem tul kicsik). Ráadásul a lakást is el kell csufintani, mert kinntröl kell a belsö ( folyosoi falra) vezetni a vaskos vezetékeket, hogy végül naponta pár “ingyen” kWh-t kapjanak.
Ehhez jön még egy tény amit természetesen elhallgat a hir. Hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha az adott emelet és oldal lakoi elsösorban kivétel nélkül beszállnak a boltba ( az nem müködik hogy az egyik szomszéd felszerel a másik nem. A tulajdonos csak olyan házakat fog engedélyezni, amik ugy néznek ki mint a képen, az egész falon végigvonul a napelemsáv, amit még esztétikusan is be kell komponálni az épület ( s nem a lakás) homlokzatába. Ahogy ismerem a bécsieket, ennek az esélye közel 0.
(#) hadhazik válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Sejtem nem dicsekedni akarsz ezzel, sajnos ami korlátozottan elérhető az nem opció. Meglepett, a nálam üzemelő APC SUA750IX38 750VA / 500W-t 2015-ben valami 35eFt-ért vettem, most új árban ~225e.
Nekem nem tűnik jobb megoldásnak a terhelhetőséget is nézve.
"Használt, nagyobb teljesítményű:
ELEN A2-6kVA / 4,2kW
1/1 fázis

Input Power Factor >= 99%
THDi < 7%
Hatékonyság = 94%
Technológia: Valós online kettős konverziós, microprocesszoros vezérlés
Méretek: 155 x 400 x 225
14db 7Ah belső akkumulátorral
2kW terhelésen 11 perc áthidalás,
bővíthető áthidalási idő

Ár: 243 000 Ft + ÁFA
Garancia: 6 hónap"
(#) teglascs válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Idézet:
„"A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt"”

Ez két tábla, 2*2 m2. Mondjuk egy az erkély korlátjára, egy az erkély fölé, előtetőként. (Tudom, ez így ronda lenne, és nem illeszkedne az épület homlokzatához.)
A napelemektől a kábellel csak a lakáselosztóig kellene menni, ahova az inverter kerülne - de lehet, hogy félreértem az egészet(?).
(#) dB_Thunder válasza teglascs hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Idézet:
„A napelemektől a kábellel csak a lakáselosztóig kellene menni, ahova az inverter kerülne”

Se!

Az első konnektorba bedugható!!
(#) Massawa válasza teglascs hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Pontosan ez az, hogy majd kijön a házkezelö, csináltat egy épitésszel egy tervet. Az meg olyan napelemeket szàmit be ami neki passzol leginkább ( magyarul fütyül a standard méretekre), a lakossal meg majd megvetetik a speciális méretre gyártott táblákat.
Nem tudom mennyire ismered belülröl a bérházakat, de a balkon/külsö fal meg a lakáseloszto többnyire legtávolabbra van egymástol, azaz a kábelnek mindenképen végig kell mennie az egész lakàson. Dehát ez Bècsben nem gond, ott verekednek a méregdrága lakásokért, ahol az épitész ugy döntött, hogy, jobb ha a sarkok nem 90 fokosak, hanem 30 meg 60 fokosak. A balfácán tulajdonos/bérlö meg akkor kapja fel a fejét, amikor egy ilyen sarokba épitett szekrény többe kerül, mint règi lakása összes butora együttvéve.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Nem Ausztriàban. Itt a konnektorba maximum a furogépet, hajszáritot meg a porszivot stb dughatod, de kizárt, hogy te abba aramforrást dugj.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2023
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Szabályok változnak!
Egyébként nem túlzottan érdekel, hogy ottaniakat épp milyen szabályokkal szív@tják! Nekem pont elég a saját hülyeségünk is.
(#) Kovidivi válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Nincs mire dicsekednem, nincs még semmilyen rendszerem.
Arra akarsz utalni, hogy egy ELEN 6/4.2kW-os ups 310eFt-ért jobb választás, mint a 2db általam említett ups, összteljesítmény kb. 4kVA, 60eFt-ért? Nem tudom, nekem az én döntésem szimpatikusabb, de majd kiderül Garancia nincs az enyémre, sőt, az akksik is gyengék benne valószínűleg. Kíváncsi leszek az alap fogyasztására. Ha kiépül a rendszer, akkor fogom először látni, hogy mit tud egy napelemes szigetüzem, mik az előnyei, hátrányai, egyáltalán van-e értelme a családomban, stb. Ez egy tesztüzem lesz, nem végleges. Ha pl. ház építésben lennék, és lenne rá hitelkeret, teljesen máshogy gondolkodnék, mást szerelnék fel, és a 10év garancia lenne az elsődleges, amit keresnék, és felszereltetném, nem pedig én barkácsolnám össze.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Másra válaszoltál, mint amit teglascs írt. Szerintem nemsokára a LIDL-ben is leakaszthatod a polcról a 400W-os napelem/inverter rendszert. Hazaviszed, bedugod a konnektorba, és amikor süt a nap, akkor kezdesz el főzni, olyankor 2000W helyett csak 1600W-ot fogyaszt a hálózatból. Mivel 800W-ig lehet majd lakásonként felszerelni, így ennyit tudnak majd megspórolni. Ez pl. lehet, hogy pont egy kisebb teljesítményű klíma energiaigényét szolgálja ki.
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Szia!

Pont eltaláltad!
" Ez pl. lehet, hogy pont egy kisebb teljesítményű klíma energiaigényét szolgálja ki."
A 3,5kW hőteljesitményű klima folyamatos üzemben 0,3--0,5kw villamos teljesitményt igényel.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Pl egy orion omkl 80A mobilklima 700-800w körül csipeget amit mértem. A gyári adat szerin 900w.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Azért ez egy müszaki forum, és nem a zöld politikum gyorstalpaloja.
Semilyen stekkerbe sehol a világon nem dughatsz csak ugy unalombol külsö áramforrást. Ehhez az elosztoban stb. komoly és nem olcso átalakitásokra van szükség
A Lidl panelhez tartozö kütyün levö stekkerbe dughatod a sütödet megsütni a pecsenyèt.
( ugye ez enyhe különbség .
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2023
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Szia!

Akkor az enyém mennyivel jobb.

Persze ez nem mobil klima. Nekem ezekből a Fisher FPR-91DE4-Rtetszene -kirakom az erkélyre , s befújja a csövön a hideg levegőt.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Az a cső a forró levegőnek van kirakva. Hogy az menjen kifelé a lakásból. A gép elején jöna hideg. Az enyém csak hűt de azt jól. Szezonban sokat megy. Egész nap a forróságban, gőzben vagyok. Ha már hazaérek legyen a szoba hűvös. Napi 1-2 órát megy mire hazajövök a szobában már kellemes 20-22 fog van alacsony párával. Csattan a fogam a napközben 40 fok és a majd 100% pára után. De hát a konzervgyári meló ára.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Ez politikától független, amúgy sem vagyok senkinek az oldalán... Csak azért mondod, hogy nem dughatsz be semmit, mert még nem jártál utána. Ausztriában 800W-ig használhatsz "Balkonkraftwerk"-et, Németországban 600W-nál van a határ. Be kell a szolgáltatónál jelenteni, ingyenesen, és ők megmondják, hogy dughatod-e konnektorba az invertert, vagy be kell kötnöd az elosztóba. Hogy milyen arányban használható a konnektoros változat, azt nem tudom. Linkelek egy cikket: Bővebben: Link 2022. októberi a cikk.
Ez pedig a hivatalos állás:
"Kleinsterzeugungsanlagen werden oft auf der Lastseite eines Stromkreises angeschlossen, was ist besonders zu beachten?

Eine fachbezogene Überprüfung der Elektroinstallation kann erforderlich sein, z.B. bei alten Installationen. Es muss eine der Leistung der Kleinsterzeugungsanlage entsprechende Reserve der Strombelastbarkeit der Leitungen, über den Bemessungsstrom des Leitungsschutzes (Sicherung) hinaus, geben."

- gyorsan lefordítva, teljesen hibásan:
Legkisebb teljesítményű berendezések (mármint inverterek napelemmel 800W-ig) gyakran a fogyasztó oldalán lesznek csatlakoztatva (tehát a konnektorba), mire kell figyelni? - Szükséges lehet az elektromos hálózat felülvizsgálata egy szakember segítségével (nem kötelező!), pl. régi hálózatoknál. A vezetéknek rendelkeznie kell egy tartalékkal, hogy elbírja az "erőmű" teljesítményét, plusz a biztosítéknak is bírnai kell az áramot."
- szóval 0.25mm²-es vezetékre, 1A-es biztosítékkal ne rakjunk 800W-os balkonnapelemes rendszert.
Plusz a Balkonkraftwerk-nek csak olyat vásárolhatsz, ami jóvá van hagyva, van róla lista, de érdemes a szolgáltatónál utána kérdezni. Azt írják, 4-5év alatt megtérül, plusz a lakás/ház alap teljesítmény felvételét ellátja, ami azért nem rossz. Ingyen megy a hűtő, vagy a klíma egy szobában.

- Bővebben: Link, csak ha érdekel, elolvasod.

"A Lidl panelhez tartozö kütyün levö stekkerbe dughatod a sütödet megsütni a pecsenyèt.
( ugye ez enyhe különbség ." - ez Balkonkraftwerkkel egyáltan nem is lehetséges, mert ha nincs csatlakoztatva a hálózathoz, nincs a kimenetén feszültség. A politikát meg örülnék, ha a fórumon kívül hagynád.

Ez a cikk is nagyon jól leírja: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2023
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Erbe nagyon jól írta egy korábbi hozzászólásában, hogy a szerver ups-ek energiaigénye magasabb. Megmértem, 78V akksiról, terhelés nélkül 0.9-1.1A-t vesz fel, de ebből szerintem a ventik, amik szélvihert is tudnának okozni, 20-30W-ot fogyasztanak. 4kW-hoz a két db. ups már folyamatos 160W-ot kajálna, terhelés nélkül, na ez már túl sok. Amúgy jól működnek, el lesznek adva.
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 7, 2023 /
 
Sziasztok.
Hátha ismeri valaki ezt az invertert: Vevor 3kW PWM 24V off-grid inverter, megkaptam hozzá, vagyis az mppt-s változathoz a pdf-et, de nem tiszta, hogy mi történik akkor, ha pl. 4kW-tal beterhelem. Veszi a 3kW-ot a napelemből és az akksiból, a maradék 1kW-ot pedig a hálózatból, vagy teljesen átkapcsol hálózatra? Tehát legrosszabb esetben, ha hosszú ideig 3.5kW a terhelésem, akkor esetleg a napelem tölti az akksit, de ha is megtelik, akkor semmi hasznot nem hoznak a napelemek, se az akksiban tárolt energia nem lesz felhasználva? Használati útmutató: Nem tudom, meddig lesz elérhető a link, de a pdf 17Mb, és nem tudom...lteni.
Köszi.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Csak átfutottam, de ír olyat, hogy "Power from battery and PV energy". De szerintem ez arra vonatkozik, hogy ha kevesebb jön be a napelemből mert beúszott egy kis felhő, akkor kipótolja az akkuból az igényt (ilyet láttam is más inverternél) nem pedig arra, hogy a saját túlterhelését forszírozza. Magyarul (szerintem), ha megterheled 4kW-tal akkor túlterheléssel le fog állni. Túl lehet őket terhelni, de csak nagyon rövid időre (pl. hűtőszekrény kompresszora elindul), és nem szerencsés, mert ha az IGBT pakk elpukkan benne az nem biztos hogy egy hétköznapi javítás lesz.
Van már néhány ilyen javítós videó a jutubon.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Elég gyenge az adatlap, mert még az sem szerepel benne, a bypass mekkora teljesítményt tud áthidalni.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Az van hogy kb 3kw felett le fog állni teljesen. Nem lesz villany amíg meg nem szünteted a túlterhelést és vissza nem kapcsolod manuállisan.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Neked van pont ilyen invertered? Vagy melyik van pontosan? Tehát a bypass az 3kW-ig érvényes, ha esetleg nem lenne elég nap vagy az akksi üres?
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Az áthidalási időn táblázat megtalálható az 32-33 oldalon. 3kw inverter terhelhető 3kw. De hogy mit hazudnak benne passz.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Ezek az adatok általában akkor szoktak kiderülni amikor az adott típust megveszed. A 28. oldalon pl. már van két egymásnak ellentmondani tűnő adat is, mert azt írja, hogy 5s-ig 150% vagy több, alatta meg hogy a névleges terhelés kétszeresét tudja 5s-ig. Én néztem ilyen videókat, a dupla teljesítményt amit rá szoktak írni, egyik sem tudta, nem 5 de még 1s-ig sem, olyan másfélszerest tudnak, de az is változó, az egyik elbírja a másik meg lekapcsol már arra is. Az 5,5kW-oskat nézegettem, van amelyik már 6,8kW terhelésre 1-2s után lekapcsol.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2023 / 1
 
Az a két adat két különböző dolog. Folyamatos túlterhelés és rövid ideig tartó, hirtelen megugró terhelés, pl. motorok indításánál.

110 - 150 %-os terhelésnél maximum 10 másodpercig, 150 % felett maximum 5 másodpercig bírja, aztán lekapcsolja a kimenetet.
200 %-os terhelést bírja 5 másodpercig, de 200 % felett azonnal beavatkozik.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Csak épen fordítva írták oda. Ha az overload protection 150%-nál beavatkozik, akkor az azt jelenti, hogy a 200%-ot semeddig sem tudhatja!
Következő: »»   195 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem