Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   290 / 312
(#) llaczo válasza llaczo hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Közben módosult a program
(#) Kovidivi válasza llaczo hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Szuper megoldás.
Viszont, ahogy írod, van rengeteg akksid, ez így nem lesz hatékony.
Leírom én hogyan csinálom: 4db 5A-es ImaxB6 töltő, ezekkel töltök töltőnként egyszerre 4db cellát, tehát egy kör alatt 16db cella lesz feltöltve (idő kb. 1-3óra, kapacitás függő). Ezután a cellákat 3db merítővel merítem, gyenge cellát 1A-rel, erőset 2A-rel. Merítési idő kb. 1 óra. Tehát legalább 2x olyan gyorsak töltök, mint merítek. Mire fel van töltve az összes cella a tesztre, már lesz készen annyi cella, hogy tölthetem őket, és el tudom raktározni. 100cella így is fél-egy nap...
(#) llaczo válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Köszönöm a tippet.
Sajnos nekem ilyen töltőm nincs. Eddig nem volt rá szükségem. A fiókban talált alkatrészekből építkeztem. Gondolom látszik is
Érdekelne az 1 és 2 amperes teszter. Enyémen a két ellenállás igaz hogy süt, de így is elég lassan merít.
Köszönöm.
(#) Kovidivi válasza llaczo hozzászólására (») Jan 22, 2023 / 4
 
A weboldalam már lekapcsolt (tulajdonosváltás után nem volt már kedvem ott maradni), azóta meg nincs időm vele foglalkozni. Youtube-on van pár videó: például ez.
Két funkciót tud, belső ellenállást és kapacitást mér, 36V max bemenő, 100W max teljesítmény, beállítható az áram, lekapcsolási érték, stb. Ma már máshogyan csinálnám, de a jelenlegi állapotában is elég sűrűn használom, van belőle 3 példányom, általában mindhármat egyszerre használom.

Amúgy sok ötletem van, ami nagyon hasznos lenne:
1) egy olcsó, korrekt nagy áramú balanszer, ami a cellákat nem 4.20V-ra balanszálja, hanem a legalacsonyabb feszültségűhöz meríti a többit.
2) egy Arduino, amivel egymás után megméred mondjuk 100db cella feszültségét, ezt elmenti, sorrendben, egy hónap múlva ismét végigméred ugyanezt a gyűjteményt (félrerakod addig a cellákot, hogy a sorrend ne változzon), és kiírja, hogy melyik celláknak van magas önkisülése. 4 soros LCD-n akár több, egymás utáni mérés is látható, pl. 2hetes periódussal, és számolhat akár nap/mV merülést is, stb.
3) ez a legizgalmasabb: 18650 cella tesztelő, egyszerre 2cellát merít, viszont, itt jön a legvicesebb rész: eközben fel is tölti a saját akksiját (1db 18650 cella)! Egyébként 5V-tal táplálkozik USB-ről tölthető. Belső ellenállást behelyezés után azonnal kiírja, merítési áram, lekapcs. fesz. állítható, max. 3A-rel merít, 2*12W akár passzívan is mehetne, minimális bordával, ha kell, be kell rakni teljesítmény ellenállást, a mosfet pedig csak beállítja az áram értékét a kívántra. A venti és a borda hiánya miatt olcsóbb és egyszerűbb az előállítás. Egy sima L-idom, vagy akár a készülék háza adná le a hőt. Picinek kell lennie, mert egyszerre többet is használ belőle az, aki 100-200cella kapacitására kíváncsi.
Talán egyszer ezek is készen lesznek
(#) llaczo válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Jól belemerültél a témába.
Köszi az infókat.
(#) asdddsa hozzászólása Jan 23, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy aksis rádióm amibe van aksi pakk is. Micro usb-n keresztul tölthető, de tönkre ment az aljzat. Hogy tudnám tölteni az aksit? Gondolom valami vezérlő kell hozzá, valószínűleg az alaplapon is van valami vezérlő áramkor. 4 vezeték ment rá az alaplapról, gondolom 2 a töltő áramkör és 2 pegid a rádiót látná el. 4 cellás az aksi pakk. Egy ilyen megfelelő lehet a megfelelő vezetékre kötve? Vagy ez így nem biztonságos?
(#) Jonni válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 23, 2023 / 1
 
Egy ILYENNEL fel tudod tölteni (neked a 2s verzió kell). Ha 4 szál jön ki az akkuból akkor ki kell mérni , hogy melyik az aksi végei (kb 7-től 8.4V-ig lehet mérni), ha megvan csak be kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2023
(#) asdddsa válasza Jonni hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Köszönöm! Az 1A elég nekem ugye? Nem gond ha több idő a töltés. Egyforma feszültséget mérek mind a két páron, így valószínűleg úgy van ahogy gondolom, az egyik a töltő részre megy és a másik a tápot adja.
(#) Jonni válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Idézet:
„Az 1A elég nekem ugye?”


Igen. De arra számits, hogy sokáig fog tölteni.
(#) asdddsa válasza Jonni hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Elvileg ~12 óra. Az tényleg sok. 2A verziót rendelem, 4A az már több mint 1C.
(#) Régi motoros válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Ezt azért én jobban körüljárnám. A képeden semmi érdemlegeset nem látunk, csak egy fél cellát.
Ha a készülékedben van valamilyen töltő elektronika, nem biztos, hogy szerencsés párhuzamosan kötni vele egy általad beszerelt elektronikát. Mondhatnám úgy is, biztos, hogy nem szerencsés.

Ui.: Ha csak a töltő csatlakozó (mikroUSB) ment tönkre, akkor keresd meg hova mennek a vezetősávok, és vezetékezd ki egy bármilyen csatlakozóra, amin keresztül betáplálhatod az eredeti töltő (gondolom szimpla 5V) feszültségét.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2023
(#) Kovidivi válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
3Ah-s akksit 1A-rel 3óra alatt lehet feltölteni. 2A-rel 1.5óra alatt teli van.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Kicsit sántit az idő, kicsit több lesz, a töltés folyamán csökken a töltőáram, így a bevitt töltésmennyiség is.
(#) 444Tibi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Elso aránylag, masodik nem.
(#) Kovidivi válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Nagyon érdekes, hogy ha valaki 12órát ír (ami ezek szerint kb. 8órával több), arra nem válaszoltatok, viszont ha valaki fél órával kevesebbet ír, arra azonnal jön 2 válasz is.
Tehát az alapvetően hibás, butaság válasz mindegy, a nagyjából, 90%-ban pontos, pedig nem Ezen elgondolkodok.

Ahhoz mit szóltok, hogy a 3Ah akksi nem 3Ah a valóságban, és hogy egy akksit sosem merítünk le 10% alá, ha jót akarunk? Kötöszködni én is tudok.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Nekem elkerülte a figyelmem az a 12órás hsz. bocsi... Nagyságrendileg stimmel amit írtál...
(#) asdddsa hozzászólása Jan 24, 2023 /
 
Én írtam a 12 órát, azt gondoltam mivel 4 cella van így 4x3000mAh, de az aksi pakkra volt írva a 3000mAh. Nem vagyok elektro műszerész se hobbista, csak próbálnám használhatóvá tenni. Az USB portot nem tudom kicserélni mert olyan kicsi hogy az én forrasztómmal és tudásommal nem fog menni, meg amúgy is ehhez hőlégfúvó és forrasztó paazta kellene szerintem. Raktam fel újabb képeket. Így már úgy néz ki hogy az alaplaon nincs vezérlő hanem csak az aksi pakkon. Így elég lenne akár csak DC 5V-ra rákötnöm akár egy másik USB aljzaton ha építek be a házába? Esetleg még egy kapcsoló az aksi pakk vezetékére hogy töltés közbe ne kapjon áramot az alaplap, bár így szerintem nem lenne gond, hogy nincs elvileg töltés vezérlő az alaplapon.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) Jonni válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
A 3-ik képen lévő akkut töltheted önmagába van rajta egy BMS de azt nem fogod tudni mikor van feltöltve csak ha multiméterrel kiméred.

Hogy hány voltal(?) ahhoz ki kéne mérni mennyit ad ki, ha 7V fölött van akkor kb 9V a töltőfesz
(#) Régi motoros válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 24, 2023 / 1
 
Nem szükséges a microUSB csatit cserélni, arra próbáltam utalni, ha végigköveted a +- lábát, valamilyen alkatrészre fog csatlakozni, ahol lesz egy nagyobbacska forrpont is. Oda beforraszthatsz két vezetéket,
és meleg ragasztóval lehugyozod, hogy ne tépje ki a forrpontokat a vezeték miközben elhelyezed.
(Ha nincs melegragasztó, más ragasztó is lehet.) A két vezeték másik végére meg olyan csatlakozót szerelsz amilyet akarsz, és befaragod a házba valahova. Így egy sima (megfelelő áramot leadni képes)
5V táppal ugyan úgy töltheted ahogy eddig. Még a gyári táppal is, ha lecseréled a csatlakozóját az általad választottra.

A panelen ott van a töltőáramkör, a töltést ugyan úgy ő fogja végezni. Az akku elrendezés 2P2S, és a védő áramkör rajta van (bár a balanszer erről is hiányzik úgy látom), viszont az is érdekes, hogy csak egy 6 lábú IC van rajta ami a cellafeszültséget figyeli, tehát ez vagy két cellás ellenőrző, vagy van valahol eldugva még egy ilyen a másik cellacsoportnak).

Ha mindenképp külső áramkörrel akarod megoldani, akkor oda balanszolós Li-ion töltő kell.
Valamint ki kell a balanszálás miatt vezetni a két cella közötti pólust is, ami most ugye nincs kivezetve.

Ui.: Az sem árthat, ha külön áramkörről való töltés közben az akku vezetékeket lehúzod a panelről,
vagy megszakítod legalább az egyiket mondjuk a pozitívat egy kapcsolóval.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) Régi motoros válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Végső megoldásként csípőfogóval lecsipkedni óvatosan a microUSB csatlakozót, úgy hozzáférsz a forrpontjaihoz. Ekkor egyesével kiforrasztható minden láb és fémház befogatás.
(Egyébként ha nincs hozzá megfelelő szerszámod, ne te akard megcsinálni. Akkor vidd el valakihez,
aki megoldja.)
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) asdddsa válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Sikerült leszedni a csatlakozót ezzel a módszerrel. Érdekes volt hogy a középső 3 láb is be volt forrasztva vagy csak a lábon volt forrasztóón és alatta semmi, mintha a nyák felső rétege is lejött volna ott. Legalábbis szerintem azoknak jelen esetben nincs értelme, mert a szélső lábak a GND és a V+. Aztán lehet rosszul látom a dolgokat. Rendeltem hozzá USB C csatlakozót. Elsőnek lekötött aksival próbálom majd ki, hogy bekapcsol-e, mert nem vicces, ha egy ilyen aksi lángra kap. Ha működik akkor rákötöm az aksit is. (Németországban élek, ha ezt elviszem valakihez aki ilyet csinál akkor az egy új rádió ára)
(#) Régi motoros válasza asdddsa hozzászólására (») Jan 24, 2023 / 2
 
Legközelebb majd ügyesebb leszel. Arra vigyázz, nehogy fordítva kösd be a tápot, mert kinyírhatod a töltő áramkört. Inkább nézd meg háromszor, mint egyszer rosszul köss valamit.
(#) asdddsa válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Rendben, köszönöm a tippeket és a segítséget!
(#) 444Tibi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2023 / 2
 
Megkövetlek ha megbántottalak.
A témaindító kérdés feltevőjének, az írásból következtetve semmi tudása nincs. laikus, Te viszont, mivel hozzászóltál, feltételezem hogy értesz hozzá.
Ennek tükrében is ha megbántva érzed magad, mégegyszer elnézésedet kérem.

Egy liion cella teljes feltöltése minimum 3 óra, inkább picivel több.
Ha 1C akkor is, ha 5-10C-vel indítunk akkor is mert bár a 70-80%-ra feltöltődés (extrém eseteket is figyelembe véve pl. E-car villámtöltés) megvan 20-30 perc alatt de a cellafeszültség emelkedése miatt vissza kell venni a töltőáramot és így a kiegyenltő töltés+a gyorstöltés üsszesen 3 óra lesz.
Pontosan ez van a gyors és ultragyors töltőkkel, akár 20-30 perc alatt is 70-80%-ra töltenek de a hiányzó 20-30% az bizony további 2,5 órát vesz igénybe.
(#) Kovidivi válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 26, 2023 / 1
 
Igazad van, nincs mérgesség, csak furcsa volt, hogy rámrontottatok ketten is . Akkor legközelebb a kezdőknek segítsünk inkább. Amit írtam egyébként, azt még mindig igaznak tartom, csak nem mindenki ért vele egyet. Nincs ezzel baj.
(#) sector99 hozzászólása Feb 3, 2023 /
 
Sziasztok !
Lehet hogy nem ide való a kérdés: meg tudná mondani valaki, hogy a Parkside akku (20 v-os) középső - T - kivezetése milyen potenciálon van ? Ki kellene próbálni egy sarokcsiszolót, de a tulaj nem hagyott itt akkut. A középső kivezetés bekötése nélkül nem indul el.
Köszi !
(#) pipi válasza sector99 hozzászólására (») Feb 3, 2023 / 1
 
Melyik Parkside az akku, vagy a flex?
esetleg : https://www.youtube.com/watch?v=1-dOLZn0lj0
(#) mnyugger válasza pipi hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Lehet mindkettő.
(#) sector99 válasza pipi hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Csak a flex van nálam: X20V. Majd holnap megpróbálom a 10k-s ellenállásos indítást. Köszi a linket !
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 5, 2023 /
 
Ellenállás "trükkel" sem működik.
Következő: »»   290 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem