Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   121 / 130
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
A hőkapcosló szondája viszonylag mélyen a bojlerbe nyúlik, ha jól emlékszem, olyan 40 cm-t. Ha neked ez így nem jó, marad a mágneskapcsoló. 2400 W nem akkora teljesítmény, hogy ne lehetne rá mágneskapcsolót/SSR-t találni.
(#) Swedhart válasza Bakman hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Köszönöm akkor nagyobb teljesítményű fűtőbetéttel jó lehet?
(#) Swedhart válasza Swedhart hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Például arra gondoltam 3000 W-os betét van most egy negyeddel számolom Az 750 erre a 110v ráadom például ez akkor jó lehet így?
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Ezt vettem, 300 literes verzióban. Alsó fűtőbetéttel. Itt hiába nyúlik be a hőkapcsoló szondája akármeddig, mivel az vízszintesen nyúlik be, egészen alul van. Így ha nem fűti föl a napkollektor fenékig a tartályt, vagy legalább annyira, amennyire az elektromos fűtést beállítottam, akkor be fog kapcsolni. De talán még akkor is, ha csak egy mosogatásnyi vizet vettem ki belőle. Márpedig azért vettem a 300 literes tartályt, hogy egy-egy napot kibírjon napsütés nélkül is.
No, de ha járatos vagy a mágneskapcsolókban/SSR-ekben, akkor kérlek adj tippet hogy melyik az amivel relatíve olcsón, de biztonságosan meg tudnám oldani a kapcsolást, hogy ne kutakodjak feleslegesen.
Köszi.

u.i. Ez jó lehet?
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) Hutty válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Nem értem miért baj, ha az elektromos fűtés bekapcsol? A tartály hőszigetelt, csőkígyó és a patron fűt. A víz lassan, de mozog, kiegyenlítődik a tartályban.
Hogyan vezérelnéd a fűtőbetétet? És mi szükség rá?
Napkollektoros rendszernél a szivattyú kikapcsolása sem lesz elég, mert szépen lassan keringeni kezd a primer kör, ha nem süt a nap.

Mágneskapcsoló, SSR: kb. 10A áramról beszélünk, 230 VAC-nál. Bármi jó, ami kielégíti az igényedet.
(#) lelkes amatőr válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Idézet:
„De talán még akkor is, ha csak egy mosogatásnyi vizet vettem ki belőle”

Nálam nincs se vezérelt áram, se kollektor, épp ezért bosszantott ez a jelenség engem is. Nem kell nekem, hogy állandóan 100%-on legyen a bojler.
Megoldásként bekötöttem egy programozható kapcsolóórát, amit a felhasználási szokásnak megfelelően állítottam be: délután 4-5 között pótolja a napközbeni elhasználtat (este fürdésre teljes), éjjel 2-5 között meg visszamelegíti a fürdésre elhasználtat. Egyéni igénynek megfelelően lehet finomítani az időket.
(#) Laca13 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 

Tévedések és félreértések sorozata.
1. Drain back rendszerem van, nem kering a primer kör mert nincs hova. ( Nem mellékesen, ha nem drain back lenne, akkor felelőtlenség visszacsapó szelepet nem betenni.
2. Ezekben a tartályokban hihetetlenül jól rétegződik a víz hőmérséklet szerint, úgyhogy nincs keveredés.
3. A fűtőbetét vezérlése, egyértelmű. Ha a tartály kétharmada meleg, nem kell fűtés. Ha nem, akkor kell. Mivel? Bármivel. Mikrovezérlő, stb.
4. Tudomásom szerint a 2400W, legalább 10,5A (10,43) amit illik némileg túlméretezni, de köszönöm az instrukciókat.
(#) Laca13 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Ebbe nem szeretnék belemenni, mert biztos hogy sokaknak nem tetszene. De mindenképp bosszantó, amikor a szolgáltató időnként úgy kapcsolgatja be a bojlert pár percre, hogy az fűtésre egészen biztosan nem elegendő, mivel még a fűtőbetét sem melegszik fel, viszont a számlán összeadódva megjelenik.
Ügyes!
Így lesz a kedvezményes tarifából ráfizetéses, mármint a fogyasztónak, mert egyébként ő a csúcsidőn kívüli, pocsékba menő áramot számlázza ki duplán.
(#) Laca13 hozzászólása Feb 21, 2023 / 1
 
Egyébként köszi a gondolkodásban segítőket, megtaláltam a legegyszerűbb megoldást.
A régi bojlerem hőkapcsolójának érzékelőjét beteszem középre, a kiegészítő fűtés helyének kiképzett helyre és sorba kötöm a fűtőbetét betápjával. Így felülvezérli a fűtőbetét saját hőkapcsolóját.
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Sőt! Még egyszerűbb megoldás jutott eszembe. Nem is kell a másik hőfokszabályzó, hanem csak leválasztom a fűtőbetétről az új hőfokszabályzót és nem alulra teszem be a fűtőbetét mellé, hanem középre csinálok egy mérőhüvelyt a kiegészítő fűtés helyére és oda rakom a szondákat. Így arra a hőmérsékletre fog ki be kapcsolni a fűtés és nem az fűtőbetét melletti alsó értékre.
(#) erbe válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 21, 2023 / 1
 
Kissé hibás a számolásod.
Mit számláz ki duplán a szolgáltató? Semmit.
Kapcsolt áram, aminek szabott a működtetése. Van előírt időtartam, annak is van előírt egyhuzamban biztosítandó része. A többit alkalmi gyorsszabályzáshoz ki tudja használni. Ennek ez a legfontosabb szerepe.
Az a pár perces bekapcsolás ugyanúgy hasznosul, mint a négyórás egyhuzamban fűtés. De mindig az elfogyasztott energiát méri, függetlenül az időszakok hosszától.
A kapcsolt áramnak szabott ára van, ami nem függ a fogyasztáskor éppen érvényes csúcsidei vagy mélyvölgyi árszabástól.
(#) Laca13 válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2023 / 1
 
Mint mondtam, nem szeretnék vitát generálni mert egyébként semmi értelme, mivel attól semmi sem fog változni. De azért nem tudom megállni, hogy néhány szót ne szóljak a téves következtetésekről.
Idézet:
„Van előírt időtartam, annak is van előírt egyhuzamban biztosítandó része. A többit alkalmi gyorsszabályzáshoz ki tudja használni. Ennek ez a legfontosabb szerepe.”
Jó ez a mondatod, különösen a "van előírt egyhuzamban biztosítandó része" és a "A többit alkalmi gyorsszabályzáshoz ki tudja használni." Tehát a mondat magában rejti, hogy az egyhuzamban biztosítandó részen kívül, a szolgáltató kénye-kedve szerint azt csinál amit akar. Itt nagyon beszédes az "alkalmi gyors szabályzás" is, ami valójában a szolgáltató érdekei szerinti beavatkozást jelenti, egy-egy "mélyvölgyi" úgymond "áramfelesleg" keletkezése kapcsán.
Hogy kicsit tisztább legyen a kép, ugye azt nagyjából mindenki sejti, (legalább is az elektromosságban kicsit jártasak) hogy az erőművek működése úgy általában nem igazán flexibilis, nem lehet egyik pillanatról a másik pillanatra csökkenteni, vagy növelni az előállított áram mennyiségét. Nos, valójában arról van szó, hogy ha nem lennének a B tarifás vezérelt fogyasztók, akkor a völgy időszakokban termelt áram nagy része, menne a lecsóba. Melegítené a vezetékeket és egyéb berendezéseket. Tehát valójában azon keres a szolgáltató, ami egyébként simán veszteség lenne a számára. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen ezért alacsonyabb a kapcsolt fogyasztó tarifája. Bár, azért tegyük hozzá, hogy a kapcsolt tarifa ára nem feltétlen tükrözi teljesen, hogy valójában hulladékot, egyébként veszteségként megjelenő "árut" vett a fogyasztó. Azonban ha hozzávesszük ehhez azt a szolgáltatói szabadságot, hogy az "előírt egyhuzamban" részen kívül ő kénye-kedve, (no meg pénzügyi érdekei :thumbup szerint úgy kapcsolgat ahogy neki jó, az azonban már megér egy misét.
Idézet:
„"a pár perces bekapcsolás ugyanúgy hasznosul,"”

Oké. Tegyél egy kísérletet. Tegyél föl a tűzhelyre egy fazék levest, és pár óránként gyújtsál alá egy-két percre. De javaslom, ne az aznapi ebédedet próbáld ezzel a módszerrel megfőzni, mert nagyon éhes leszel, talán még sok nap után is. De a leves "főzéséhez" elhasznált gázt bizony ki kell fizetned, még ha éhes is maradtál. Szóval nekem van egy sanda gyanúm, hogy az a bizonyos "kedvezményes" tarifa, az ilyen módon valójában a szolgáltatónak kedvezményes, nem a fogyasztónak. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha egy kísérlet kapcsán összehasonlítva a szolgáltató által kapcsolgatott meleg víz előállítás, egyáltalán nem lenne olcsóbb mint a normál tarifával.
Az is egy érdekesen árulkodó jelenség, hogy a vezérelt tarifával működtethető készülékek bekötésének fixnek kell lennie, ami megint csak és kizárólag a szolgáltató érdekeit szolgálja, hiszen ha a készülék kihúzható a konnektorból, akkor ő a hálózatra küldött "hulladékát" nem eladja, hanem kidobja.
Szóval szerintem hagyjuk. Neked meggyőződésed hogy ez korrekt üzlet, nekem meg nem.
(#) erbe válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Ez egy szükségmegoldás, ami a szolgáltatónak jó. A felhasználó részére elfogadhatóvá a mérsékelt árral teszi.
A rövid idejű bekapcsolásokra is érvényes az energiamegmaradás elve. A bojler hővesztesége folyamatos. Ha 1-1 ilyen rövid melengetés csupán ezt pótolja vissza, már azzal is nyert a pancsikáló.
(#) Laca13 válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Ha legalább a hőveszteséget visszapótolná, az esetleg elfogadható lenne, de van hogy annyira rövid az időtartam, hogy nem hogy a víz, de még majdnem a fűtőbetét se melegszik föl tisztességesen. A példámban említett levessel azt igyekeztem szemléltetni, hogy ítéletnapig lehetne "főzni" a levest, anélkül hogy valaha is enni lehetne belőle, de fizetni az energiát azt ki kell. Ha a rövid idejű bekapcsolások tiltva lennének, vagy mivel a rendszer stabilitásához szükségesek, minimális térítési díjjal, vagy egyáltalán nem lennének elszámolva, akkor korrekt lenne az árképzés. Így bizony lenyúlás, hiszen a haszontalan fogyasztást is kiszámlázzák és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hálózat stabilitásának fenntartásához, hálózata épségének megőrzésére a fogyasztó eszközét úgy használják, úgy hogy azért még a fogyasztó fizet. Egyébként fűtené vele a vezetékeit, vagy szépen visítva mint régebben, engedné szélnek az áramtermelésre előkészített energiát az erőműből. Ez egy vicc. Rossz vicc. Na de ez van.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2023
(#) proli007 válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Hello! Bocsáss meg de a "leves példa" rossz és a másik, hogy nem kötelező a kapcsolt tarifát használni. Ha nem tetszik, nem választod. Na, ez van.
De a fórum szabályzat szerint erről, elosztásról termelésről nem lehet vitát indítani..
(#) Laca13 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Szia!
Mint írtam, nem is állt szándékomban erről vitát generálni. Mindössze leírtam a véleményem, konstatáltam a tényeket. Szerintem a leveses példám kifejezetten jó, természetesen a szándékomnak megfelelően, eltúlozva szemlélteti a jelenséget. Azon fáradozok éppen, hogy környezetkímélő, napenergiával működtetett rendszert építsek ki, így nem csak a pénztárcámnak, de az elveimnek sem mindegy hogy meddő módon használok el áramot, vagy sem.
Lehetséges hogy nem vagyok eléggé tájékozott a fórumszabályzattal kapcsolatban, én nem találtam ilyen tiltó kitételeket és ráadásul semmi illegális nem volt a kommentjeimben.
A hulladékenergia hasznosításával semmi bajom, ha az korrekt üzlet, ezt én így nem tartom teljesen annak. A "nem választod" csupán csak cinikus megjegyzés, nem megoldás.

De mindez lényegtelen, mivel megtaláltam a megoldást az alább vázoltak szerint. A feljebb helyezett hőérzékelővel elérem, hogy ha a kollektoraim elegendő hőt termelnek, akkor egyáltalán nem fog bekapcsolni az elektromos fűtés.
További szép napot neked!
(#) Mate78 válasza Laca13 hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Az az energia, amit a bojler felvesz a hálózatból,(amit kifizetsz) akármilyen rövid idejű is a rákapcsolás, az mind hővé alakul.Nem vagy becsapva,mert ez energia megmaradás törvényét sem lehet becsapni.
(#) Busz hozzászólása Ápr 9, 2023 /
 
Hajdú bojler fűtőbetét, víz nélkül meddig bírja bekapcsolva? Jönnek órát szerelni, mindenféleképpen rá akarnak próbálni de víz az nincs benne fagyveszély miatt.
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Már nem lesz fagyveszély, töltsd fel. (legalább a betét magasságig)
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
6 - 8 másodperc, de már ez is nagyon határeset. Köss a fűtőbetét helyére valami mást, ami bírja a szárazon futást.
(#) antikzsolt válasza Busz hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Fél bojlernyi víz nem kerül annyiba mint egy fűtőbetét csere. Enged meg más egyszerű megoldás nincs.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Teljesen töltsd fel nyugodtan. Állítsad 30 fokra.
(#) Ronin válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Nem egyszerűbb lehúzni a sarut a fűtőbetétről?
(#) gyuszo válasza Ronin hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Ha rámérnek a szolgáltatótól, akkor az nem biztos, hogy szerencsés lesz.
Azért mérnek rá, mert nincs fogyasztás, nézik az okát.
De lehet, hogy csak a csere miatt ellenőrzik a jó és helyes működést.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
A jó és helyes működést ellenőrzik. Víz nem jött össze, majd remélem elég lesz nekik pár másodperc.
(#) teglascs hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Sziasztok,
milyen vízkőoldót használhatok, ami nem eszi meg a rezet?
Köszönöm.
(#) gyuszo válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 19, 2023 / 2
 
Semmilyent. Ha ennyire letakarítod, az már elég.
(#) teglascs válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
A puha, "leveles" vízkő könnyedén, kis dörzsöléssel lejött. Akkor ezt így hagyom, mehet vissza a helyére, köszönöm a választ!
(#) Gafly válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 19, 2023 / 1
 
Anódot azért szerintem vegyél bele...
(#) teglascs válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Azt sajnos nem fotóztam le, de alig rágta meg a kisegér, szerintem olyan 10% alatti tömegveszteséget szenvedett el.
"Dolgozik", fogyogat, de bőven van még belőle.
De köszi a megjegyzést!
Következő: »»   121 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem