Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   703 / 726
(#) blasz hozzászólása Jan 17, 2023 /
 
Sziasztok Vifa hangsugárzós dobozaim vannak,Preludium,és azt vettem észre hogy nagyobb hangerőnél,főleg bassgitár, dob,kattog,és volt példa rá hogy kiakadt a membrán félre ugrott.Visszatudtam rakni a helyére de ez nem normális dolog.Nincs egyenfesz a kimeneten mértem.
Felújitás lesz belőle?1 éve peremezték mind 2 darabot,nem is volt baja eddig,igaz nem nagyon hallgattam hangosan.Most se kapott 30-40wattnál többet. Azt hiszem 60-80w 8ohm
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
(#) GARFIELD13 válasza blasz hozzászólására (») Jan 17, 2023 / 1
 
Szia!
Így ne használd egy percet sem tovább, mert tönkreteszed.
Kellene egy fotó a peremek ragasztásról, majd kiszerelve a hangszórót a pillékről is, hogyan állnak a ragasztásaik.
Egy rendesen összerakott hangszóró így nem mozoghat, itt valami nagyon el lett ...
Kézzel óvatosan mozgasd meg a membránt a porvédő külső peremén mozgatva.
Csak fel le (ki/be) szabad mozognia attól függ hogy áll a hangszóró, nem súrlódhat és semmi egyéb mozgást nem végez(hetne).
Esetleg lehet tudni, hogy ki követte el a peremezést?
Nem biztos, hogy oda érdemes vinni...
Ilyen pl egy rosszul ragasztott perem:
Vifa M21 "peremezve"
Üdv.
(#) segítő hozzászólása Jan 17, 2023 /
 
Ez már nagyon gáz. Ha nem csak virtuálisan létezne a "fogyasztóvédelmihatóság"
(#) Gekko331 hozzászólása Jan 22, 2023 /
 
Sziasztok!Van kettő sal srp3040 hangszoróm.Vennem kellene hangváltót hozzá.A hangfalépitő füzet sv 326-ot ajánlja hozzá.Ami nem olcsó.Főleg,hogy kettő kellene belőlle.Másfajta nem jó hozzá ami olcsóbb ?
(#) zoka hozzászólása Jan 30, 2023 /
 
Sziasztok!

Kisméretű subwoofer hangszóróval kapcsolatban lenne kérdésem:
A JBL minden évben variál, hogy egy hangszóró hogy nézzen ki, de lényegében csak a membránt cserélgeti. Van 2db ilyen hangszóróm:
JBL STAGE 810
De már nem lehet kapni!
Helyette STAGE 82 ez a típus kapható.
A mérete és az összes T/S adata azonos. (Bár nem tudom hogyan, mert más kinézetű a membrán )
De tegyük fel, hogy így van. Használhatom közös ládában a kettőt? Sorba vagy párhuzamosan kapcsolva?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2023
(#) elektrorudi válasza zoka hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szia!
A második link szerintem nem jó.
Ez nem egy high-end rendszerben lesz, ezért ha az elektromos paraméterei megegyeznek (papíron), akkor bárhogy összeházasíthatók.
(#) Jambi hozzászólása Jan 30, 2023 /
 
Szervusztok !
Egy Technics SB-CS9 típusú 3 utas hangfalról van szó. Elképzelhető, hogy a keresztezési frekvenciák 1500 és 3000 Hz !? A neten találtam meg ezeket az adatokat. Segitségeteket előre is köszönöm !
(#) zoka válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szia! Igen, látom talán ezen behozza: Stage 82
Ez messze nem high end rendszer, csak nem akartam, hogy eltérő hangszórók legyenek egy dobozban. De a gyári paraméterei tényleg egyformák. Szerintem ha más formájú a membrán, már akkor is befolyásolná a TS paramétereket, ha azonos a súlya, vagy nem? Illetve azt is tudom, hogy ebben a kategóriában nem képes teljesen azonos hangszórót gyártani, régebben házilagosan mértem ezeket a paramétereket, de már a hangszórók tömege sem volt egyforma. Pl a kicsi kínai kevesebb vagy több ragasztót kent rá.
(#) elektrorudi válasza zoka hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
JBL STAGE 82 Talán így.
Értem a tökéletesre törekvésed, de 200/800W-nál, nem gondolom, hogy van jelentősége a különböző membránoknak. Másrészt, ha mégis ennyire fontosank tartod, vegyél két darabot a '82-ből és a 810-ert eltudod adni valakinek, akinek pont ilyen kell. Esetleg próbálj használt 810-et keresni. Sok variáció van, de továbbra sem gondolom, hogy probléma lenne a két különböző kinézetű hangszóró, az adott felhasználást tekintve.
(#) zoka válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szerintem teljesen igazad van, köszi! Végül is mivel összesen 4 lenne, így is úgy is párban vannak, nem számít annyira a kinézet.
(#) btamas81 válasza Jambi hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
Én is ezt találtam. A CS95nek ami meg ugyanígy néz ki és a paraméterei is ezek annak meg 2000/3000Hz.
Mi a bajod egyébként vele?
(#) dB_Thunder válasza zoka hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
Idézet:
„Szerintem ha más formájú a membrán, már akkor is befolyásolná a TS paramétereket,”

Ahogy írtad a TS paramétereket egy csomó dolog befolyásolja, bár a membrán alakja kevésbé! Ennek szerepe a felsőbb frekvenciák lesugárzásához, a frekvenciamenethez van köze! És a desinghoz!

Tudatosan is csinálhatták egyformára a két hangszórót, hogy aztán ez mennyire sikerült, és mekkora szórással gyártják az új szériát, az egy másik kérdés!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2023
(#) Jambi válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
Semmi bajom vele , köszönöm a válaszod !
(#) zoka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 1, 2023 /
 
Értem, akkor ez inkább csak design dolog, főleg egy olyan hangszórónál, amit nem "finomkodásra" terveztek. Gazdaságosabb is a gyártás, ha csak a membránt cserélik.
Azért egy 5-10% szórás is szerintem lehet benne, a kutya nem veszi észre, legalább is az átlag felhasználó..
(#) zoka hozzászólása Feb 7, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy elméleti kérdésem lenne.
Van egy hangszóró, amit beépítünk egy hangdobozba, ami pont megfelelő térfogatú a számára. Ezután kivágunk a doboz oldalán még egy kört, és csak úgy behelyezünk még egy ugyanilyen hangszórót, az előzővel azonos fázisban összekötve. Ekkor ugye a kettőnek együtt már kicsi lesz a doboz, és nem megy le olyan mélyre, stb.. a kérdésem, mi történik ha?
1., kikötöm az egyik hangszórót
a, zárt láda esetén
b, reflex csöves láda esetén?
2. Rövidre zárom a kikötött hangszórót
a, zárt láda esetén
b, reflex csöves láda esetén?
(Subwoofer hangszórók, nagyobb teljesítményen szólnak)

Köszönöm!
(#) Gafly válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Ugyan nem kérdezted, de ha az a doboz tényleg zárt, akkor ha benyomod az egyik membránt, akkor a másik ugyanennyit kijön, és ott is marad, ameddig a másikat tartod. De mindig kell kis "szelelő" lyukat hagyni, hogy a külső és a belső nyomás lassan ki tudjon egyenlítődni.
2b: Ha rövidrezárod a passzív membránon a lengőtekercset, akkor "elvileg nem mozoghat", olyan mintha ott is egy fal lenne.
De: Mivel a csévének van ellenállása, ezért tud mozogni. Mivel induktivitása is van, elektromosan frekvenciafüggő a rövidzár hatása. Nem csak induktivitása van, hanem a különböző frekvenciájú és amplitudójú jelek hatására más sebességgel mozog a tekercs, így az indukált feszültség is változik, ami szintén frekvenciafüggést okoz.
Teheted egymás mögé is, erre úgy tudsz rákeresni, hogy "compound loudspeaker arrangement". Van tekercs nélküli hangszóró, az meg "passive radiator" névre hallgat.
(#) zoka válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Idézet:
„Ha rövidrezárod a passzív membránon a lengőtekercset, akkor "elvileg nem mozoghat", olyan mintha ott is egy fal lenne.”


Pont az lenne a tervem, azt nem írtam, hogy 4db subwoofer hangszóró lenne egy közös ládában. Kicsi 20cm-es hangszórók. A tervező program szerint 9,5 literes dobozban 1 hangszóró lemegy 50 Hz-ig (-3dB). Viszont ugyanezen hangszóró - ha megduplázom a dobozméretet - ugyanezzel a reflexcső hosszal, egy minimális teknősödéssel képes lemenni 36Hz-ig (-4dB). Viszont reflexes lesz a doboz. Pont az lenne a terv, ha nem a hangnyomás a cél, hanem hogy mélyebbre menjen le, pl film esetén, akkor 2 hangszórót kikötnék, és jó lenne, ha falként működnének, vagy legalább egy kicsit virtuálisan megnövelnék a dobozt. Mert ha összesen 4x9,5, tehát 38 literes dobozunk van, akkor nem mindegy, hogy 2 vagy 4 hangszóró kerül bele. Az meg nem megoldható, hogy ráteszek egy deszkát 2 hangszóróra. Az egymás mögötti elrendezés nem jó ebben az esetben, mert szeretném mind a 4-et is használni közben. (alkalmazástól függően)
Ha ellenfázisban lenne bekötve 2-2 hangszóró, akkor az szépen ki tudná egyenlíteni a dobozban a nyomást, csak sajnos a dobozon kívül is.

Ha van egy reflexcső, akkor ott kimegy az erő egy része, kevésbé mozgatja a passzív membránt, mintha zártban lenne.
De ötletem sincs, ez mennyire hatékony. És rövidre zárva nem sül meg önmagában a tekercs?
Van egy center sugárzóm, amiben 2 hangszóró van, talán azzal tudok kísérletezni.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
(#) dB_Thunder válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Idézet:
„rövidre zárva nem sül meg önmagában a tekercs?”

Nem fog!
(#) zoka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Tehát ezzel a módszerrel valamennyivel mélyebbre tud lemenni, csak nyilván 6dB hangnyomást kapásból veszítek 50Hz felett a 4 hangszóróhoz képest, ha csak 2 megy.

És a "virtuális oldalfalnak", amelyet a hangszóró képez rövidre zárva, növelhető valahogy a hatékonysága, vagy a legnagyobb csillapítást rövidre zárva tudja tenni?

Mi történne, ha a 2 passzív (nem használt hangszóró) kivezetéseit egymással párhuzamosan kapcsolnám, de keresztbe, +/- és -/+.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Teszteltem, nem sokat ér ez a módszer. A rövidre zárás ellenére vígan lökdösi a membránt a hangnyomás. Inkább a 2 hangszóró kikötése által elveszített 6dB-t belepumpálom egy 35 Hz-es mélyhang kiemelésbe, ez jobb megoldás!
(#) Laci66 hozzászólása Feb 12, 2023 /
 
Sziasztok!
Most került hozzám két 25cm-es hangszóró. Annyi van rájuk írva: 4 Ohm ROHS 70803.
Ezek alapján semmit nem találok róluk a NET-en. Állítólag Genesis R 2810 Ládában voltak, de erről sem sikerűt konkrét adatokat találnom. Ha valaki tudna segíteni adatokkal, (freki átvitel, teljesítmény, doboz
űrtartalom B-reflexhez) nagyon szépen megköszönném!
Szép napot mindenkinek!
(#) zoka hozzászólása Feb 17, 2023 /
 
Sziasztok! A mellékelt képen szereplő doboz kialakítás előnyösebb, vagy inkább hagyományos reflexcsövekben gondolkodjak? A rajznak megfelelő hangolást is odaírtam.
A "cross area" 96mm2. Most ugyanez a hangszóró egy 16 literes dobozban van, 26mm2-es keresztmetszetű csővel, de rendesen suhog, ha 40Hz alá megy a hang.
Tulajdonképpen ezt a suhogó hangot szeretném elkerülni. Jó lehet ez a megoldás?
(#) subwoofer220 hozzászólása Feb 19, 2023 /
 
Üdv mindenkinek! Rádióteknika s90-es hangfal vezetékelését érdemes lecserélni vastagabb vezetékre? Nekem kicsit vékonyaknak tünnek.
(#) gyuszo válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Ha ennél kisebb Bővebben: Link akkor igen.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2023
(#) subwoofer220 hozzászólása Feb 19, 2023 /
 
Rendben, köszönöm! Ilyen vezetékek vannak benne:

S150.jpg
    
(#) gyuszo válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Igen, ezek sokkal vékonyabbak. Tehát érdemes.
(#) firstman hozzászólása Feb 23, 2023 /
 
Sziasztok!
Lst08/8 mellé milyen magasat javasolnátok? A cél elsősorban otthoni zenehallgatás, de akár 1-1 buli is becsúszhat néha. Gondolkodtam nem túl drága kompressziós driver-ben is, csak az nem tudom mennyire állja meg a helyét szobai használat mellett...
(#) veroka válasza firstman hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Több dolog elgondolkodásra késztet. Én alapból nem hiszek azoknak az adatlapoknak, ahol a mágnes súlyát gondolják fontos paraméternek, illetve a kosár anyagát... Plusz az érzékenység 99 dB illetve a 250W terhelhetőség is ütik egymást, főleg egy 22 centis hangszóró esetében. De ha elhisszük az adatokat, akkor ez jó lehet neked, mondjuk 3kHz körül váltva.
(#) firstman válasza veroka hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Nos, nincs vita, hisz ez is egy kínai hangszóró. Valószínűleg nem is állják meg az adatok a helyüket, inkább csak amolyan durva iránymutatásnak gondolnám. Nálam a maximális teljesítmény max 150 Watt körül alakul, úgyhogy valóban jó lehet az a magas amit küldtél. Ebbe még nem botlottam bele. Összességében, figyelembe véve a sugárzók minőségét, mennyire bonyolult hangváltóban kellene gondolkodnom?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2023
(#) veroka válasza firstman hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Szerintem a legegyszerűbb 6dB/oktávos, elsőrendű váltó megteszi. Akár még a kapható univerzális váltók közül is jó lehet bármelyik. Aztán ha nem tetszik a hangja, még mindig reszelhetsz rajta később.
Következő: »»   703 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem