Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   280 / 292
(#) Janifly hozzászólása Feb 6, 2023 /
 
Immergas Victrix TT 12KW kazánon miket kell elvégezni egy karbantartás alatt?
Nekem már néha leáll és újra indul, de 3 éve nem volt karban tartva.
(#) Inhouse hozzászólása Feb 6, 2023 /
 
Van nálam egy Ariston Genus One 24 panel (Bertolli).
Elvileg 230V-ot kapott a termosztát bemeneten (TA1) és állítólag minden más működik rajta, csak nem lehet elindítani a termosztát bemenetre rakott rövidzárral. Visszarajzoltam azt a részt és a passzív alkatrészek ugyanazokat az értékeket mutatják, mint a jó panelen. Áram alá helyezve is tök ugyanaz, egy LM358-ba fut be a TA1 és TA2. Ezeken egyébként 24V-ot kapcsol a termosztát, ami a passzív alkatrészek után 3,6V-ként jut el a komparátorra. Aminek a kimenete 0V-ra vált, innen egy 1k ellenálláson keresztül közvetlenül megy a processzorba. Ugyanúgy, mindkettőnél. Ennél jobban nem tudom kipróbálni asztalon, kazán nélkül. Szerintem itt max a processzorral lehet gond, ha valóban nem emiatt nem indul. De hogy mehet tönkre a sor végén levő processzor bemenet úgy, hogy előtte minden más túlélte? Van kis üvegtokos dióda, ellenállás, kondenzátor, LM7824, LM358...
(#) salszab hozzászólása Feb 15, 2023 /
 
Üdvözlök Mindenkit! Van egy Baxi NUVOLA3 Comfort 240 Fi kazánom! A kazán 40 fokra van beállítva . A fűtés elindul 20 fokról és 40 fok körül elkezd sisteregni a víz. Felszalad 47 fokig, ott kikapcsol a láng! Egy 5 perc elteltével újra elindul, felmelegszik 47 foknál újra kikapcsol! Mi lehet a baj? Amit tapasztaltam, ha kézzel állítom a hőfokot egyesével lépegetve, akkor nem kapcsol ki, csak 10-20perc után! A hőcserélőre tippelek, de volt aki azt mondta, hogy panel hiba? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) VIM válasza salszab hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Szia! Talán levegős lehet a rendszer. Az automata légtelenítő a szivattyún az működik? A visszatérő ágban lévő szűrő az tiszta? A motoros szelep az átvált rendesen? Hibakód nincs?
(#) salszab válasza VIM hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
A légtelenítő működik, a szűrő ki lett takarítva! Egy baxi szervizes megcsinálta, azt mondta, hogy szerinte panel hiba!
(#) Miska 45 hozzászólása Feb 22, 2023 /
 
Szevasztok. A legutóbbi Westen kazán problémám úgy oldódott meg-sok minden cserehogy a és bügykőlgetés után ami nem segitett-hogy a kazán összes paramétereit újra kellett programozni, főleg ami a kazán teljesitményére és modulációjára vonatkozot. Ezt egyébként VIM jól sejtette. Na, ez kész. Van másik kazán. FÉG ZC tipus. Azt műveli: Őrláng ég, fali termosztáttal bekapcsolom, elindul, láng van, szivattyó forog addig amig a beállitott vizhőfokot-60 fok-eléri. Láng ki, szivattyú leáll, nincsen utánkeringetés. Ha a viz lehúl 50 fokra, szivattyó elindul, van láng egészen 60 fokig. Értem én, hogy a vizhőfok szabályozza a működést, de miért nincsen a szivattyúnak utókeringése? Köszi a tanácsokat:
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Szia! Milyen vezérlő van benne?
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Köszi a gyors jelentkezést: Vezérlő tip. MiF 011/A-03 Remélem tudsz valami hasznosat javasolni.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Szia! A panel az most került beépítésre vagy már üzemelt benne? Az utókeringés az be lett állítva a panelen lévő potméterrel? Ha potméterrel túl alacsony feszültség van beállítva a szivattyú számára akkor észre sem lehet venni, hogy nincs utókeringés, de ha túl nagy akkor pedig nem akar elaludni a főégő. Ha leáll a szivattyú akkor a szivattyún mérhető e valamekkora feszültség? Ha nem akkor feltehetően az IC hibásodott meg (LM358?). Le kell venni a tetejéről a feliratot takaró fóliázatot és kiderül. Ha cserélni kell akkor érdemes betokozni és abba tenni az újat.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Még az jutott eszembe, hogy a triak szakadt is lehet, mert ha a termosztát kikapcsol (ami addig mint egy rövidzárban tartja a triakot egy PTC-n keresztül) az utókeringési feszültségnek kellene rákapcsolódnia a szivattyúra amit a triakon beállított érték határozna meg.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Szia! Ebben már PIC16xx van, ha az hibásodott meg, akkor nem javítható. De ez nem jellemző, inkább a triak, vagy a biztosíték lesz a hiba oka, ha eddig működött.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Szevasztok. Köszi a javslatokat, de kell egy kis idő amig megnézem a panelt, mert a kazán a nővéremnél van és csak vasárnap megyek hozzá. Hétfőn irok, addig is köszi. A panel az eredeti, állitgatva nem volt.
(#) vision61 válasza vision61 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Már nem tudom javítani az előző beírásomat, elírtam a kontroller típusát.
Megnéztem egy ilyen panelt, PIC12C508A van benne. A lényegen nem változtat, ha esetleg ez hibásodott meg, sajnos nem javítható.
De jellemzően a TIC206M, vagy az olvadó biztosíték a hibás alkatrész.
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Ha a biztosíték lenne kimenve akkor nem működne a készülék de csak utókeringés nincs ami lehet a triak szakadása miatt. Mondtad már pedig, hogy PIC van beépítve de elfelejtettem. Az SC-k vezérlőjébe lehet akkor az amit írtam.
(#) Miska 45 hozzászólása Feb 27, 2023 /
 
Szevasztok,most mindenkihez szólok, aki eddig volt szives foglalkozni a dög Fég ZC 18. kazán problémával Képzeljétek, most új helyzet állt elő-kazán tőlem távoli helyen van, tehát nem tudok azonnal válaszolni- a kazánon csak az őrláng ég, szobatermosztát ki van kapcsolva, a vizhőfok 40 fok. Feltekerem a termosztátot 21 fokra, kazán szépen begyújt minden működik rendesen amig a vizhőfok-beállitott érték-eléri a 60 fokot. Kazán kikapcs, láng le, van 15mp utókerigetés és csönd. Most jön a java. Letekerem a szobatermosztátot nullára MGM- a vizhőfok szépen megy felfelé és 55 fokon bekapcsolja a kazánt, Vizhőfok eléri a 60 fokot, kazán kikapcsol és ez addig megy amig a viz lenem hül 40fokra. Tehát a kazánt most nem a termosztát, hanem a vizhőfok vezérli, Hogy van ez?
(#) Hutty válasza Miska 45 hozzászólására (») Feb 27, 2023 1 /
 
Bár nekem kicsit zavaros a hőfok változások, de mind a három vezeték be van kötve az MMG termosztátba? Mert a Mif 011 nem biztos, hogy tolerálja a fűtőellenálláson átfolyó áramot.
(#) vision61 válasza Miska 45 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Idézet:
„Tehát a kazánt most nem a termosztát, hanem a vizhőfok vezérli,...”

Ezeknél a kazánoknál, ha nincs szobatermosztát (sok helyen nem kérték, amikor ezeket beépítettük), akkor csak a készülékben lévő termosztát végzi a be-ki kapcsolást, ami értelemszerűen csak a vízhőfokot méri. Ezt kell(ett) úgy beállítani a készüléken bal oldalon alul lévő gombbal (ez is egy mechanikus termosztát), hogy a helyiségekben a kívánt hőmérséklet legyen.
(A másik fórumon, ahol ugyanezt kérdezted, tettél fel egy fotót, amin a kazántermosztátról le van húzva az egyik saru. Először is eredeti állapotra kéne visszaállítani az elektromos részt, és azután lehet segíteni.)
Az már egy másik kérdés, hogy milyen panel is van ebben a készülékben? Az ősöreg egyszerű kondenzátoros, vagy a modernebb MiF011 valamelyik verziója.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
(#) Miska 45 válasza vision61 hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Szevasz. Köszi a segitségedet, de nem én tettem fel fotót sehol. Nem néztem meg, az MGM termosztát bekötését csak a vezérlő dobozt tudtam megnézni. Abban a szabvány kondi és a kazántermosztátot állitó potméter van plussz a biztositék. Egyébként ezeket a kazánokat 1995 környékén szerelték be a lakásokba. Fég dicséretére mondva, sokkal többet birtak ki a mai napig, mnt a sok új kondenzációs kazánok. Visszatérve a problémára, ősrégi kondenzátoros panelja van. Köszi a segitséget.
(#) sziszipuszi válasza vision61 hozzászólására (») Márc 1, 2023 / 2
 
Szia
Majd írja be valaki a helyes értékeket.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Szevasztok. Ismét válasz mindenkinek. A ZC kazán vezérlődoboza a régi ősöreg kondenzátoros, plusz a vizhőfokot szabályozó termosztát-potméterrel- Csak hetente látom a kazánt, tehát gyűjtöm az infókat amikkel segiteni akartok.Remélem még egy hónapig birja a kazán, de igy elég tisztességesen zabálja a gázt. Várom a további javaslatokat Köszi.
(#) ferfa9696 hozzászólása Márc 3, 2023 /
 
A segítségeteket szeretném kérni. A következő vezérlő puffertartályt szeretném bekötni relébe. Szükség lenne egy NO (záró) és egy COM (közös).
(#) vision61 válasza Miska 45 hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Idézet:
„...de igy elég tisztességesen zabálja a gázt.”

Attól, hogy nincs utánkeringetés, nem fog megnövekedni a gázfogyasztás.
De talán már kiderült a panel típusa is. (?)
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2545036.html#2545036
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2545097.html#2545097
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Szia! Akkor a kondenzátoros megoldásról ennek a rajznak itt a magyarázata. Alatta ki van javítva a kondenzátor értéke 4.7µF-ra. Ez a kondenzátoros "vezérlő" tehát csak a kazántermosztát lekapcsolásakor vált át utókeringetésre, szobatermosztátnál nem. Azt csak az újabb fejlesztésű áramkörök (pl. a MIF említett panelja) tudják. Azt kellene megnézni, hogy amikor a kazántermosztát lekapcsol akkor van e és hány volt a szivattyún. Ha 100 voltnál kevesebb van az nem okozhatna főégőt nyitó nyomást. Ezt az írásodat a kondenzátoros vezérlő ismeretében nem lehet értelmezni. Az nem lehet, hogy a szobatermosztáttal ne lehessen lekapcsolni a szivattyút ha egyszer azon keresztül kell kapnia áramot. Vagy el van kötve (ami nem valószínű) vagy a szobatermosztát nem kapcsol ki, mert össze van égve az érintkezője. Ezt szintén ellenőrizni kell a kazán sorkapocsba kötött pontjainál (ha szükséges, ki kell kötni onnan).
(#) szunyi55 válasza sziszipuszi hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Szia.Atermosztát bekötése a 8-9,a7-9 el összekötöd a fázist a nullával!
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Szevasztok. Mint már emlitettem, hetente tudom csak megnézni a kazánt és a szobai termosztátot -MGM- a szivattyún a feszt is csak a jövő héten tudom megmérni. De ismétlem, ha letekerem nullára a szobatermosztátot, a vizhőfok egészen addig ki-be kapcsolja a kazánt, amig a viz le nem hül annyira, hogy már nem éri el a beállitott 60 fokot
(#) pözsó válasza Miska 45 hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
A kazán gáz gombja mögött, csak belülről érhető el, van egy recés tekerő. Tekerd lassan valamelyik irányba, s változni fog a láng magassága - te lettél a láng modulátor Állítsd akkorára, hogy viszonylag hamar melget adjon, illetve bekapcsoláskor begyulladjon az egész lángtér.
(#) Miska 45 válasza pözsó hozzászólására (») Márc 6, 2023 / 1
 
Köszönöm Mindenkinek a tanácsokat, a jövő héten meg Írom, hogy mire jutottam.
(#) rewox hozzászólása Márc 9, 2023 /
 
Szervusztok! Baxi eco 240 fi gázkazán ma olyan hibát kezdett produkálni hogy a melegvizes csap nyitása után kb. 30-40 másodpercre lekapcsol. Van mikor lekapcsolás után bő egy percre újra indul és 30-40 másodperc környékén megint lekapcsol, a fűtés viszont hibátlanul működik. Mi lehet a hiba okozója?
(#) VIM válasza rewox hozzászólására (») Márc 10, 2023 / 1
 
Szia! Azt figyeld meg hogy a főégő hogyan viselkedik ha HMV vételezés történik ill. ha átvált fűtésre akkor lentebb veszi e a lángot a vezérlő. Valószínü, hogy az üzemmódváltó kapcsolás nem jól vált, vagy a kapcsoló vagy a hidroblokk kis rúdja szorul.
(#) rewox válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2023 /
 
Szia VIM! Köszönöm a tanácsot, jelezni fogom hogy mire jutottam. Csinálok egy teljes tisztítást a vízrendszerében 2001-ben lett felszerelve most lett csak probléma vele.
Következő: »»   280 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem