Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Redőny vezérlés
 
Témaindító: Antal Miklós, idő: Jan 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 10
(#) proli007 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Szerintem nem kell neki borda. Ha 150W-os a motor, akkor 0,7A körüli áram van. A maradék feszültsége a triac-nak 1V körüli. Ez 0,7W hőt jelent. Egy kis zászló bőven elegendő hozzá. De mivel ez nem állandóan működik, gondolom 30 sec-nél nem tovább, nem fog melegedni. De nálad a kütyü, könnyebb kipróbálni mint nekem találgatni.
(#) erdeidominik1999 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /
 
Kb. 10 másodperc a teljes útja a redőnynek.
(#) thome hozzászólása Feb 24, 2022 /
 
Tisztelt Fórumtársak,

Smarthome 35r-13 -as tipusú redőnymotorom megadta magát. Szétszedtem és az egyik féder tört el ami miatt kicsit ferdén mehetett és tönkrement. Gondoltam, hogy szétszedem és belenézek, megnézem a kondenzátort, hátha annak a cseréjével orvosolható. Szétszerelésnél ütköztem egy kis nehézségbe. Somfi motorokra találtam videót, de itt sajnos még van a csavaron kívül egy "szegecs" szerűség is ami fogja a középső fém burkolatot. Annak az eltávolítására milyen módszert javasoltok, ki kellene fúrni? Próbálok egy képet csatolni róla. A fehér fém részen a matrica mellett(230V felirat vonalában) balra látható egy 2 mm átmérőjű lyukas valami ami fogja a szemközti csavar mellett.

Megköszönöm, ha segítetek, ilyen esetben mi a jó módszer.

Bővebben: redőnymotor
(#) mraulajos hozzászólása Okt 22, 2022 /
 
Hali!
Ebben a leírásban tökéletesen le van írva, hogy kell az időzítést beállítani. De hogy kell a vevőre feltanítani?
(#) mraulajos hozzászólása Jan 18, 2023 /
 
Hali!
Elektro motoros redőnyeim vannak. 6db. Időkapcsolóval használom őket. Előfordul, hogy nem indítja el, egyiket-másikat. Az ablakaim között, van egy külső hőmérséglet jelző adó.befolyásolhatja e a redőnyök rádió jeleit.? Interferencia?
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
(#) pipi válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Bármi zavarhatja, még a szomszéd bébifigyelője is... még ha nem azonos a freki akkor is, egy nagyobb adóteljesítmény kiültetheti a vevőt, meg ugye számithatnak az al/felharmonikusok...Próba cseresznye
Az autóm távráncigáját is megfigyeltem, hogy bizonyos területeken erősen lecsökken a hatótáv.
(#) mraulajos válasza pipi hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Köszi! Próba, most kiiktattam az időjárás jelzőt.
(#) jocoka hozzászólása Márc 27, 2023 /
 
Sziasztok Mesterek

Terveztem egy redőny vezérlést, aminek a lényege a méret lenne.
Ennek a cuccnak el kéne férnie egy meglévő redőny kapcsoló(kapcsolók)alá.
Szerintetek igy ez élet képes lenne, vagy esetleg az alkatrészek értékét vagy típusát kéne módosítanom.
Csatolók pár elképzelést.
Köszönöm a válaszokat, ötleteket.
(#) pipi válasza jocoka hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
A redőny induktív terhelés, snubber is kell a triak-hoz
(#) proba válasza jocoka hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Motor nélkül elég nehéz véleményezni. ( Szerintem ennyi triak két redőnyhöz is elég)
(#) jocoka válasza pipi hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Sziasztok!

pipi és proba
köszönöm szépen,mindkét hozzászólást.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2023
(#) Lacaboy hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Sziasztok!

Mechnanikus végállású motornál ha több motort szeretnék egy kapcsolóról üzemeltetni csak az a lényege a relének, hogy az éppen nem használt irány tekercsvégei a "levegőben lógjanak"?
Remélem érthető a kérdés.
(#) Bakman válasza Lacaboy hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Ha jól értem, akkor több (legalább két) motort akarsz párhuzamosan kötni. Meg kell nézni, hogy a motor a nem használt vezetékén ad-e vissza feszültséget. Magyarán ha a "fel" vezetékre adsz áramot, ellenőrizendő, mi mérhető a "le" vezetéken.

Nem tudom hogy a redőnymotorok hogyan működnek belsőleg, de motoros szeleppel jártam meg. Ha a "zár" vezetékre adtam fázist, akkor amíg a mechanikus végálláskapcsoló nem kapcsolt, a "nyit" vezetékre visszaadta a vezérlőfázist. Két motor párhuzamosan. Egy évig nem is volt gond, de idővel a két motor pozíciója elmászott egymástól annyira, hogy folyamatosan nyitották és zárták egymást, nem volt mit tenni, relékkel szét kellett választanom őket.
(#) Pere hozzászólása Júl 22, 2023 /
 
Sziasztok, van egy SmartHome redőnymotorom amit pillanatnyilag nyomógombokkal vezérlünk. A helyzet az, hogy kb 2x annyi ideig kell ott állni a redőny mellett és nyomva tartani a fel vagy le gombot, mintha hagyományos mechanikus zsinóros megoldásunk lenne. Gondoltam, a nyomógombot kicserélem kapcsolóra és már meg is vagyunk. Lebillentem a le vagy fel gombot és a redőny szépen elindul, majd a végállásnál megáll. Vettem is erre a célra egy Asfora redőnykapcsolót (EPH1300521) amit bekötve nem igazán értettem, hogy mi történik. Három vezetékem van a kötődobozban, ezek voltak bekötve a nyomóba is. Három vezeték kell az Asforához is, de valami nincs rendben. Az első, hogy mindkét kapcsoló lehet lent és fent egy időben. Ez nekem logikailag nem jön össze. Ha billentem a le irányt, nem történik semmi sem. Ha mellé billentem a fel irányt, akkor elindul a redőny. Ha visszabillentem a le irányt akkor megáll a redőny. Ha változtatok a fel irány billentésén akkor irányt vált a szerkezet. Úgy tűnik, mintha a le gomb kapcsolná ki/be a redőnyt, a fel gomb pedig lenne az irányváltó. Szerintetek ez normális? Ha ez így működik, akkor miért fel és le nyilak vannak a gombokon? Találkozott már valaki ezzel a kapcsolóval?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2023
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Júl 22, 2023 /
 
Az, hogy mi van a nyomógombokra nyomtatva, kb. lényegtelen.

Alapvetően két lehetőség közül lehet választani: nem jól kötötted be az Asfora-t vagy ez a típusú redőnykapcsoló nem ahhoz a redőnyhöz való és nem is lehet jól bekötni.

Fényképezd le az eredeti nyomógombokat és rajzold be, melyik vezeték hova volt kötve.
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Nincs sok lehetőség a bekötés tekintetében. Ha megcserélem a fehéret és a barnát, akkor változik a fel/le irány. Az eredeti nyomót nem tudom most fotózni (nem vagyok ott), de itt küldöm az Asforáról készített képet. A bekötési lehetőségeket tekintve egyformák.
Eddig egyébként én csak olyan redőnykapcsolót láttam, aminél mechanikailag váltotta egymást a fel és le irány. Azaz fizikailag lehetetlen volt mindkét kapcsolót egy időben fel vagy le állásba billenteni. Az Asforánál ezt meg tudom tenni. Nem értem.

asfora.jpg
    
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Az Asfora rajzát/képeit megtalálni a neten de az eredetit, amiről eddig semmilyen infót nem adtál, elég nehéz.

Nézd meg jól az eredetit, lehet, hogy csak két kis rugót kell eltávolítani, hogy a nyomógombból kapcsoló váljon.
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Elnézést, az eredeti nyomó is Asfora, típusa EPH1300121. A rugó eltávolítással az a probléma, hogy ezzel még nem érem el azt, hogy váltott állású legyen a mechanika. Azaz ha ez egyik fent van akkor a másik csak lent lehet. Gondolom nem örül neki a motor, ha mindkét vezeték megkapja a fázist.
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Az eredeti (EPH1300121) nyomógombokban mechanikusan van megoldva, hogy ne tudd egyszerre a két gombot megnyomni. Ha ebből eltávolítod a két kis rugót, nyomógombból kapcsolóvá minősíted át, azt fogja csinálni, amit szeretnél, de ettől még a mechanikus gát benne marad.

Az új nyomógomboknál elektronikusan, egyfajta reteszeléssel van kivitelezve az, hogy hiába billented át mindkét kapcsolót egyszerre, csak az egyik ágon ad ki fázist.

Az új elvileg akkor működik helyesen, ha mindék kapcsolót "off" állásban pihenteted, majd a kívánt irányt billented. Ha a másik irányra van szükséged, akkor az előzőt mindenképpen "off" állásba kell kapcsolnod.
(#) mraulajos hozzászólása Júl 23, 2023 /
 
Hali!
Használ valaki ilyen rendszert.? Mi a vélemény róla?
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Megnéztem, sajnos a nyomóban sincs mechanikus korlátozás, simán benyomom egyszerre mindkét kapcsolón a fel irányt. Hallottam, hogy régebben volt ilyen mechaniki korlát, ezekben sajnos már nincs. Szóval ez az út sajnos nem lesz jó nekem. Nem értem, hogy ezt hogy gondolta a Schneider!
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Én azt nem értem, ha a rugókat kiszeded az eredetiből, miért nem jó. Az újjal úgy működik, ahogy leírtam?
(#) Tomi111 válasza Pere hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Szia!
Megnéztem a két kapcsolód bekötését a hátoldalukon ( a neten, mert nincs ilyen kapcsolóm ) Mindkettő belső kapcsolása teljesen megegyezik. A fel billentyű egy váltókapcsoló, alapból a le gombra adja a fázist, ami alaphelyzetben nyitott. Ha a fel gombot nyomod, a váltókapcsolója a le gombról leveszi a fázist és a kimenetre adja - megy fel a redőny. Ha a le gombot nyomod akkor az a másik kimenetre adja a fázist - megy le a redőny. Ha mindkettőt nyomod, értelemszerűen felfelé megy, hisz ilyenkor a le gomb záró érintkezője feszültségmentes.
Amit vettél újat, pont jó neked - a régi szerint bekötve. Nem kell ott állni mellette. Ha felkapcsolod a fel irányt, megy fel végállásig. Ha lekapcsolod és a le irány eközben be van/volt kapcsolva, akkor lemegy végállásig. Ez kell neked, nem? Ha menet közben mindkettőt lekapcsolod, megáll a redőny az épp aktuális helyzetében. Szerintem ezek így működnek jól. Persze ha jól kötötted be. Az L jelű bekötési pont a bemenő fázis.
(#) Tomi111 válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Ez a kapcsolós megoldás praktikus, ha mindig teljesen le vagy felhúzod a redőnyt, hisz ekkor a le gomb lehet fixen bekapcsolva. A fel gombot bekapcsolva felmegy teljesen, lekapcsolva pedig teljesen lemegy, úgy hogy a le gombhoz nem is kell nyúlni.
(#) Pere válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Szia Tomi111,
köszönöm, hogy megnézted. A leírtak tükrében szerinted logikus a fel és le nyíl felfestése? Szerintem nem. A mellékelt képen látható festés szerintem sokkal inkább jelzi a leírt működést. Mit gondolsz?

redony.png
    
(#) Tomi111 válasza Pere hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Szia! Hát szerintem logikusabb a fel-le nyíl, mert nulla állás csak akkor van, ha mindkettőt lekapcsolod. A most csatolt képeden hiába kapcsolod az első billentyűt nullára, a másik attól függetlenül még működik lefelé ( vagy fel - bekötéstől függ).
(#) Pere válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 1, 2023 /
 
Szia, ez nem így van. Ha a bal oldali kapcsolót nullára kapcsolom, akkor a jobb oldali semmit sem csinál, hiába billentem bárhova. A bal oldali ki/be kapcsolja a funkciót, a jobb oldali pedig az irányt határozza meg (pontosan úgy ahogy a fenti képen is látható). Többek között így állítható meg középen a redőny. Bármilyen irányba is mozog, a bal kapcsolóval megállítható és addig nem mozdul míg a bal kapcsoló nulla állásban van.
(#) Tomi111 válasza Pere hozzászólására (») Aug 1, 2023 /
 
Szia! Akkor valami nem passzol. Mint írtam, nincs ilyen kapcsolóm, de a hátlapjukon lévő rajz szerint egyértelműen egy váltóérintkező és egy záró érintkező van belül reteszelve összekötve. Ez akárhogy kötöd, úgy nem működhet, ahogy írod. De a júl.23-i képed szerint a bekötésed jó, ha a fekete a direkt fázis. Mindegy, talán ír valaki, aki kötött be ilyet.
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem