Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   785 / 839
(#) Jonni válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Gondold át (én nem döntök helyetted)
(#) elkb válasza Jonni hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Úgy értettem, hogy ha azt mondjátok, hogy nem kivitelezhető, akkor hagyom az egészet
De ha van rá megoldás, azaz megoldható egy arduionoval és 7 ezernél olcsóbb lenne a megoldás akkor persze megpróbálnám.
(#) Jonni válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 / 1
 
Várd meg még egy két fórumtárs véleményét mielőtt megvennéd.
(#) bodgabo válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Az valóban rablás.
Nálunk a házmester használatra készen 500Ft-ért adja darabját.
(#) elkb válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
annyiért én sem gondolkodnék
na mindegy hátha lesz valaki aki utba igazit ezen a téren...köszi előre is ...és remélem nem offoltam túl a forumot!
(#) KoblogPerGyok válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Építs rá biznicet....

Bővebben: Link
(#) Elektro.on válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Jól értem, hogy erre adott 7000 Ft -os ajánlatot?
Lehet, hogy a párosításhoz hív valakit és ez annak a költsége?

Egyéb hülye ötlet.
Ha ESP modullal próbálkozol, az ban már 1500 Ft alatt. A lakásban gondolom van Wifi.
Összedobsz egy kis programot rá, ami egy mobilos webes felületen keresztül megnyomja a beltéri ajtó nyitó gombját.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Már ha ez jó hozzá, de szerintem működhet... Muterod 3000-ért csinál másolatot a lakóknak, meg a környező lakóházaknak. Ő lesz a Deeler...
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza elkb hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Viccet félretéve, ha ez működik már megéri szerintem olcsóbban beszerezni, mert mégegyszer elveszíti az már 14 pénz. A szomszédoknak is másolhat esetleg tartaléknak, meghálálhatnák később. Mint írtad másolat kell, de ha elveszett, akkor tényleg programozni kell egy újat, akkor nincs mit tenni, marad a későbbi másolatokhoz. Tartaléknak jó lehet egy ilyen. Venni kell egy ilyet közösen a képviselőnek és akkor mindenkinek INGYEN megcsinálja. Mert midenki leprogramozott kütyüjéről kellett volna másolat nála egy széfben akár. Arról meg csinálhatna másolatokat, ha már ezért van fizetve.

De lehet tévedek és ez az egész sokkal bonyolultabb és ez a másoló izé nem működik, akkor elnézést.
(#) elkb hozzászólása Ápr 13, 2023 /
 
köszi a hozzászólásokat! egy van amit másolni kell csak. most találtam egy helyet ahol 2ezerert masolnak...uh valoszinu az lesz.
igen pont azt akartam, hogy netan tortenne ujra a masolattal valami, akkor valamennyi penzt megsporolni...azert kerestem valami megoldast a masolasra sajat eszkozokkel...

koszi meg egyszerm mindenkinek!
(#) GooSe86 hozzászólása Ápr 13, 2023 /
 
Sziasztok.

Olyanban kérnék segítséget,hog van egy Ambilight programom, viszont szakaszolni szeretném a ledeket a szalagon, a TV jele alapján.
Hogyan lehet megoldani a Led szalag szakaszolását, hogy mondjuk a TV által küldött jelből "layer" "0" részben küldött adat az a led szalagon az első 80 leden jelenjen meg és így tovább.

Mellékelem a programot és a tv jelét is.
(#) gaspa válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Megcsináltam az SD-re írást óránként,végül is kb 1 sec alatt átírható, rosszabbra számítottam.Havonta/évente is új fájlt nyitok dinamikus névvel az időbélyeg év/hónap adatával.Ennyit tudtam tenni az SD túlhasználás ellen nem túl bonyolultan(persze itteni segítséggel).Mivel az SD-t nem ismertem egy ilyen célra használt Nanón gyakoroltam az esp32 helyett.Érdekes módon ugyanaz a könyvtár nem egyformán működik a kettőn.A nanó csak a O_APPEND-t ismeri,de meghíváskor nem nyit új ismeretlen fájlt,csak FILE_WRITE.Ez a dinamikus fájlnévnél volt probléma.Az esp32-nél pedig a FILE_WRITE mindig nullárol kezd,ott az APPEND írt folytatólagosan.Ezeket a makrókat nemigen találtam meg rendesen leírva.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 16, 2023 /
 
Üdv.

Segítséget kérnék. Nem igazán vagyok jártas az ardu terén de most rákényszerültem.
Olyan problémám van hogy egy 5-20v és max 500mA feszültségű napelemet kellene figyelnem.
Ezen felül kell még figyelnem egy hálózatot. Pontosabban annak a fogyasztását. 230v és max 6000w fogyasztás mellett.
Az ardunak kellene vezérelni 2 darab fogyasztót. Egy 1500w és 3x 500w
Az 500w cekászok közül az egyik fokozatmentesen kellene kapcsolni. A többi mikor eléri a megfelelő feszültséget a napelem majd a szabályozható ágat annyival terhelni amennyi pluszt termel a napelem. Az 5-20voltos napelem csak az egyszerűbb és biztonságos mintavételezésre szolgál. A nagy napelem rendszer legalább 4kw össz. teljesítményű lesz.
Milyen ardut és kiegészítő berendezéseket kellene vennem hozzá?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) mnyugger válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Már egy ideje látom több fórumon is küzdesz a problémával.
Az a mintavétel nagyon sántít.
A napelem egyenfeszültséget ad. De mennyit? A 4kW-os?
Ezt a feszültséget használnám PWM módban.
Ahogy csökken a napelem terhelése, úgy növelni a cekaszokra jutó teljesítményt. (PWM kitöltési tényező)
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Üdv!

Ez komolyabb melónak tűik, nincs erre kész ipari cucc?

Hálózatot ezzel lehet figyelni:

Bővebben: Link

Soros kimenete van, de neked a 100A-es kivitelű kell. Ez több mindent tud, ezzel esetleg tudod mérni a teljesítmény felvételt a hálózaton.

A napelemet figyelhetnéd szerintem ezzel is:
Bővebben: Link

A fokozatmentes szabályozáshoz PWM kimenetre lesz szükséged az Arduino-n, ami nem túl nagy frekiket tud, de neked a legkisebb is elég lehet. Azt hiszem 10 bit felbontás a max, mikor gyors PWM-en van. Namármost a kérdés, hogyan kellene ilyen gyorsan kapcsolgatni a cékászra a feszt... Ehhez komolyabb cucc kellene szerintem. Meg kérdés, hogy milyen módon lesz meghajtva. Simítod a jelet az Arduino PWM-én és valamiféle Darlington tranzisztorral, vagy logikai FET-el kell? Mert mindkettőhöz más kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Amit linkeltem teljesítmény mérőt, az szerintem csak 1 fázist tud. Ha neked 3 kell, akkor 3 ilyen kell neked, egymástól távolabbra rakva, mert zavarhatják egymást. Itt azonban gond lehet, mert mindegyik soros kommunikációt használ, de esetleg az is megoldható, mert 3 x mérsz egymás után. A kérdés az, hogyan lehet 1 sorosra 3 eszközt csatlakoztatni. Szerintem megoldható, mert az Arduino 3 digitális lába a soros kommunikációt tranzisztorokkal leválasztja egymásról és csak az egyiket kapcsolja rá. De még jobb megoldás lenne, ha 1 ilyen modul lenne, de 3 mérő tekercs. Az Arduino mikor mér, akkor az egyiket rákapcsolja vagy relékkel, vagy tranzisztorral a mérő elektronikára. Másik méréskor ezt lekapcsolja, bekapcsolja a másikat, majd a harmadikat. Ekkor 1 ilyen modullal 3 fázist is tudnál mérni szerintem, bár nem egy időben.

A teljesítmény kapcsolgatásra nincs ötletem egyelőre. A tirak-os megoldás (már ha jól értelmezem) Arduino-val nehezebb, mint PWM-el kapcsolgatni.
(#) antikzsolt válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Egy pici napelem lesz amiről a mintavételezés fog folyni. 5v max 0.5A. A nagy napelemet nem akarom piszkálni. Az a baj hogy a napelem nem csak a cekászt fogja ellátni árammal hanem az inverteren keresztül minden mást is.
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Nem tudom. Jobban örülnék én is neki ha kész eszközt kellene csak finomra hangolni de a nagy napeleme rendszerbe nem akarok belenyúlni. Az már bőven elég veszélyes. De eddig nem találtam meg.
Amit linkeltél jónak tűnik a hálózat figyelésre. Csak 1 fázist kell figyelni szerencsére. Így nem lesz belőle probléma hogy csak egyet tud.
Még nem tudok semmit. Csak igyekszem specifikusan tanulni. Igen Valahol olvastam hogy simítani kell hogy elérhető legyen a fokozatmentes szabályozás.

A triakos vezérlés nekem is tetszik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Kicsit bóklásztam és lehet rátaláltam egy félmegoldásra. Igaz ez mechanikus és tuningolni kell vagy újra építeni megfelelő méretű hűtőbordával amit jobban. Már csak az ardubarát verziót kellene megtalálnom. A potenciométer helyett nem lehet pmw jellel vezérelni?

Bővebben: Link
(#) gaspa válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Helló
Gondolom a visszatáplálást szeretnéd csökkenteni későbbiekben,ami még homályba vész,de nem sok jót ígér nekünk kis fogyasztóknak. Talán bojlert akarsz a felesleggel felfűteni,ezt a betáplálós rendszer automatikusan megteszi,mert a termelést használja fel a házon belül és csak a felesleget táplálja a hálózatba.Ha 2024-ben bevezetik a havi szaldót vagy a bruttót,na akkor kell majd kapaszkodni.Feltehetően le kell majd kapcsolni a vissza táplálást,amikor helyben nem
kell.Engem is ez foglalkoztat,nekem is van egy 7-8 kW-os rendszerem,de minden fázison külön mérem a fogyasztást,mérem az inverterek termelését impuzusos mérőkkel,ezekkel meg fogom oldani a fogyasztás optimalizálását és az esetleges lekapcsolást.Az enyém nyáron 50 kWh körül termel naponta,a tiéd kb 25-30-at,ennyi feleslegről kell majd gondoskodnunk,nemcsak bojlereket fűteni!!!
Egyébként főleg az Alin rengeteg ilyen energia mérő van,van amelyik a visszatáplálást is méri.Sajnos a leírásból nem derült ki,erre van-e valamilyen kimenete.Talán lehetne találni köztük wifiset is,akkor meg lenne a pillanatnyi fogyasztás/termelés különbség.
A dolog nem lesz egyszerű,sajnos MW-os rendszerekkel kiszorították a kis embert.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) antikzsolt válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Sajnos visszatáplálás nem engedélyezett nálam. A hálózat elavult nem köthető rá visszatáplálós na meg most már törvényileg sem.
Nem engedélyezi a szolgáltató. Na meg a kedves ex sem adta engedélyét hogy napelemet tegyek a tetőre. 50% résztulajdonos a házban.
Ez meg nem engedélyköteles és tojok egy csokinyuszit az orrára hogy mit ugat utólag.
Hibrid off gird inverter adja majd a napelemes áramot ami ha kell vételez a hálózatból is.
Lesz ott még klíma is mint fogyasztó. Napközben menni fog ha süt a nap és forróság lesz. Egy olyan vezérlést teszek rá ha megy a kompresszor ne kapcsoljon le csak akkor ha már csak a légkeverés megy. Lekapcsolás után meg minimum 5-10 percig álljon.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Bővebben: Link

Itt egy egyszerű Triak-os megoldást csináltak, roppant egyszerűen. A triaknak hűtés kell gondolom, de bepattintasz egy állandó fordulatú pl 12V-os ventillátort. Ha a kódot megnézed, a szabályozást az analóg A0-lábon mért feszültséggel oldják meg, ami egy potméter. Na ez neked nem kell, mert annak értékét a kódból állítgaathatod saját magad. Azaz a a fenti kód is működhet neked, csak nem kell olvasnod az analóg lábon semmit sem. Egy csengőtrafó jó lehet neked, mert a zéró átmeneteket is detektálhatod vele, meg elő is állíthatod könnyen az Arduino tápját. No ehhez kell 1db csengőtrafó,1d Graetz híd, 1 db feszszabályzó az Ardunak a 9V (Vagy mennyi), amihez 2 db kondi kell még, 1 db fototranzisztor, 1db triak, 1 db hűtőborda, ventillátor, meg pár ellenállás. No meg a két mérő amit korábban linkeltem. Szerintem az egész lelke a triak-lesz, amit lehet kapcsolni ardu-val ÉS bírja a terhelést. Amúgy meg a fűtőszálra mehet ez a fajta jel, fűteni fog. Csak ugye annak a terhelése NEM lineáris, nem gondolom, hogy az időkésleltetések, amik lineárisak az ardu felől, azok lineárisan változtaják a terhelést a szinuszos jelleg miatt. A PWM-é majdnem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Bár kis matekkal megoldható, hogy ha az Arduino kellően gyors, akkor a teljesítmény szabályozást pl 0-100% között akarod állítani, akkor az időkésleltetések nem lineárisak lesznek az Arduino-n belül, hanem a szinuszos jelleghez illeszkedően. Azaz pl egy tömb kell neked, ami 100 elemű. Azoknak az értékei tartalmazzák az előre kiszámolt időkéséseket és azokkal kapcsol. Rajz könnyebb lenne, de amire gondolok, hogy pl. zéró átmenet után 1% csökkenéshez tartozó idő nagyob lesz, mint az utána következő 1%, mert a szinuz jel integrálja más lesz. Szóval ezek kiszámíthatóak előre, és megadhatók a kódban. Ilyesmivel lehet finomítani szerintem. DE ez csak tipp.
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Az az igazság a kész eszköz felé hajlok ami hiba esetén hamarabb tudok megszerezni vagy újra gyártatni. Erre a digitális potméterre találtam ami arduval működik. digitális
Viszont a megfelelő szabályzón egy b500k poti található. Nem tudom hogy kell e valamit variálni rajta hogy rendesen üzemeljen?
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Ok, értem.

De nem tudom hogy kellene módosítani azt, mert feszosztót alkot szerintem a poti. De amit írtam minden alkatrésze könnyedén beszerezthető, egy sima vllany boltban is. De kész megoldást nem tudok erre.
(#) gaspa válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Bocsi, valahogy nem jött le,hogy hibrid off-grid a rendszer.Nem értem a problémát,nekem is van 3.5 kW-os hibrid rendszerem vészhelyzeti célból.A hibrid inverter mindent megcsinál,programozni llehet milyen prioritással és honnan vegye az energiát,akár akku nélkül is,de legjobb azzal együtt.
Ha kevés a napenergia átmenet nélkül kapcsol át hálózatra.
A kompresszort sem értem,minden hűtő,klima,hőszivattyú gyárilag kezeli a ki/be kapcsolást,ha kikapcsolsz egy hűtőgépet csak percek múlva indul újra.
(#) antikzsolt válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Igen megcsinál mindent csak ha bekötöm a puffertartály fűtését a hálózatba az szépen tenni fogja a dolgát és csinál forró vizet akkor is ha sötét van. Azt a villanyszámlát nem egészséges kifizetni akkor. Na mármost csak a felesleges megtermelt áramot vezetném bele úgy hogy figyelném a napelem termelést és a belső hálózat fogyasztását.
(#) gaspa válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Most nem tudom az említett puffertartály mekkora, fűtési célú vagy használati meleg víz és ha egy hétig nem süt a nap,kell-e a meleg víz.Engem is az foglalkoztat hogyan tudnám a fogyasztásokat időben és a napsütést figyelembe véve optimalizálni azok után,hogy 12 évig visszatápláltam.Szerintem PWM és egyéb szabályzások feleslegesek,elegendő olyan fogyasztókat ki/be kapcsolni mágneskapcsolóval vagy SSR-rel amik időlegesen nélkülözhetők.Ilyenekből sajnos nem sok van,klima,bojler szerű készülékek.Ha nyáron napközben nincs otthon senki nincs ami a termelést kompenzálja. Tapasztalatom szerint télen nekem a 7.5 kW éppen elegendő a normál ellátásához,a fűtésen kívül.Talán az idén sokszor a fűtésre is rá tudott segíteni.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 / 1
 
Az miért nem megoldás, hogy ha az akksi mondjuk 80% felett van, akkor rákapcsolod a plusz terhelést? Ha 85% felett, akkor mehet rá a következő, és így tovább (a szinteket oda állítod a hova akarod, sőt, a prioritás is megoldható a különböző szintekkel). Akksiból nem kell semmi extra, mert ez csak mint puffer működik, amolyan lassított visszajelzés a "van napelem, de a ház kevesebbet fogyaszt" módon. Ha többet termel a napelem, mint amit a ház felvesz, akkor az az akksiba fog menni, tehát töltődik. Csak ennyit kellene figyelned, akksifeszültséget. Semmi más. Én így fogom csinálni szerintem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Jó ötlet! Esetleg az áramot figyelni (irány is), minimálisat engedni az akksinak is...
Következő: »»   785 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem