Fórum témák
» Több friss téma |
HP Elitedesk. Ma már csak annyit dolgozok a gépen, amit itt láttok.
![]() ![]() Nem érdekel, milyen a BIOS és nem lehet bővíteni. Nem vagyok játékőrült.
"Nem érdekel, milyen a BIOS és nem lehet bővíteni. Nem vagyok játékőrült."
Nem látod a lényegét. Ez egy irodai gép volt, amit raklaposan selejteztek (németeknél neked fizetnek, hogy megfelelő hulladékkezelői papírokkal elvigyed). BIOS miért fontos? Mert beleraksz valami ramot vagy kártyát, akár ha elromlik csere miatt is, elindítod és kiírja nem engedélyezett hardver, légyszi szedd ki belőle. Ez elvből elfogadhatatlan. Nem hinném játékőrültnek kell lenni ahhoz, hogy olyan dolgot akarj, ami könnyen javítható, szabványos alkatrészekből áll és bővíthető. Pl ha ebben meghal a táp, akkor vehetsz bele eredeti HP-t kemény pénzekért, amikor egy prémium márkás ATX táp már 12k körül kapható közel új, OEM valami meg 6-8 ezerért. Boot opciók is érdekesek lehetnek, nem hinném például támogat PCI-e SSDről bootolást, lehet szórakozni külön lemezre rakott bootloaderrel. Sok kis apró és nem apró dolog, ami problémát okozhat. (Meg egy 6700 ugyanezt tudja már neked 25k a proci, lap hozzá 12k, a többi ugyanaz). Vagy: Bővebben: Link Ryzen, 5950X prociig upgradelhető a platform, jóval kevesebb fogyasztás és 11k a proci, lap 15k.
Idézet: „Pl ha ebben meghal a táp, akkor vehetsz bele eredeti HP-t kemény pénzekért,” Ha valaki itt elakad, az tényleg komoly probléma. ![]() ![]()
Akkor úgy mondom standby 5V ic eldurran és minden logikai ict megöl. De hidd el, majd ha kiírja a gép nem rakhatod bele az alkatrészt, ami kompatibilis lenne, rájössz jó is, ha nem szivat a pcd.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
Egy apró, de talán annál fontosabb kérdés, hogy mennyit szánsz rá? Meg az sem árt tudni hogy újban, vagy használtban gondolkodsz?
És még egy kérdés, mennyit fogyaszt a jelenlegi konfigod? Mert ha mondjuk pl. évi 25e-t akkor könnyen kiszámolható mennyi idő alatt térül meg egy pl. 100e-s beruházás, mint fogyasztás csökkentésre fordított befektetés.
XP (régi MSI pentiumus "egybegép") minden bekapcsoláskor konzisztencia ellenőrzést hajt végre az E: meghajtón...
Viszont sosem talál hibát. Ki kellene kapcsolni ezt az ellenőrzést...na de hogyan ? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2023
SSd van benne, amin fut az oprendszer, a vinyó csak tárolásra kell.
A videokártya Geforce GT630 (65 W fogyasztás.... létezik??? ) I3-as processzor, kb 10 éves konfig.
Amúgy is kellett 1TB, mert 500G van és nem férek rajta.
A fogyasztása, nem tudom elképzelni, hogy ne legyen szignifikáns külömbség, eleve meleg az a nagy alu tömb, ha megfogom kézzel, a kis Hdd vinyó meg 5V-ról nasizik, de lehet, hogy rossz az elképzelésem, de köszi a tippet.
Mikor nem pörög a processzor, akkor kb 40W, 90%-nál kb70W.
Többre számítottam, most mértem, marad minden ahogy van, csak a Hdd-t cserélem. Köszi
Meg lehet mérni. Biztos többet fogyaszt, de a procihoz képest elenyésző a különbség. Ha az adatok fontosak, nem használnék laptop hddt, mert a nagyja problémás a 1TB körüliekenek, mondjuk legalább itt nem rázkódik, de felesleges kockázat.
Amúgy 1TB új SSD van már 20-25e körül hardveraprón.
Annyiért boltban is kapsz újat
![]()
De írtam újat és nem hulladék típusút mondjuk.
Bántás nélkül... A samsung mióta hulladék típus? árukereső
Nem kifejezetten hulladék, de azért van ennél jobb bőven. De sosem márkára kell keresni, Samu is gyárt szemetet és baromi jót is. Majd ha img idetéved ő elmondja, jobban tudja nálam. De a 870 evo ennél olcsóbban is kapható és nem egy rossz opció, ha a laptop hddhez mérjük.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2023
A Samsung 870 EVO-nak ugyanaz a baja mint a 980 PRO-nak (mert ugyanazt a NAND típust használják), hogy egy firmware hiba miatt rossz szektorokat gyártanak amik utólag már nem javíthatóak, csak megelőzhetőek (fel kell tenni hozzá egy firmware frissítést a Magician segítségével). A 970 EVO / 970 EVO Plus-nak is ilyen hibája van, bár ők egy régebbi NAND típust használnak de a firmware-jük alapja szintén azonos.
Szerk.: most jut eszembe, hogy a (Samsung) Portable T7 Shield-nek is ugyanaz a NAND-ja, mint a 870 Evo-nak, szóval ott is lehetnek gondok. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2023
9 évig számítógépműszerész voltam. Ebből 3 évig szervizvezető. Utána 16 évig rendszergazda. Közben és azóta is folyamatosan javítok tápegységeket, monitorokat és egyéb elektronikát. Talán nem 70 évesen kellene újra elkezdenem a tanulást?
![]()
Sok gondom volt már szervizesként az említett HDD-kkel, de később rendszergazdaként is volt olyan változat, ami sorozatban hullott.
![]()
Minden tiszteletem, de abba sem kellett volna hagynod a tanulást. A számítástechnika (és azon belül az általam is csinált adatmentés különösen) olyan terület, ahol naponta vannak újdonságok és fejlesztések. Én minden napnak örülök, amikor tanulok valami újat. Vagy ha nem is újat, de valamit amit már tudtam, hogy azt hogyan lehet egyszerűbben és gyorsabban megcsinálni, mert annál több időm marad másra.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2023
Mármint SSD-kkel? Mert most SSD-kről beszélgetünk.
A korábbi Samsung HDD-k, az más tészta.
A számítástechnika területén lefékeztem a tanulást, mert már nincs rá szükségem. Az elektronika területén nem.
![]()
Most már csak annyit lenne jó, ha elárulnátok, hogy akkor melyik típus, ami tényleg jó a piacon? Csak azért érdekelne, mert eddig amivel sikerült összefutnom, azok közül eddig mindössze kettő volt, ami tényleg megdöglött...
Az egyik egy 64GB-os ADATA SP600, ami kb. 2013 óta ment folyamatosan. A másik egy Kingmax KM120GSMV32, ami pedig 4-5 év után mondta be az unalmast olyan helyen, ahol negyedévente takarítjuk ki a gépek belsejét, mert ekkor is a korom, fékpor és hasonló vackok megtelepszenek benne, ráadásul azzal se törődnek a kedves felhasználók, hogy rendesen leállítsák a gépet, csak elveszik alóla az áramot sok esetben. S persze itt nem 0-24, csak 6-22 járt a hét 5 munkanapján. Szóval tényleg érdekelne, mitől lesz valamelyik annyival jobb, mire érdemes odafigyelni, melyik az a márka, amit messziről kerüljünk el, melyik az, amelyiket bátran vegyünk meg? Például ezek a 12000-16000Ftos jószágok, amik ennyiért már 1TB-ot ajánlanak, mitől annyira olcsók, milyen hibájuk van, ami miatt ennyiért utánunk dobják (pl. Lexar NQ100, ADATA Ultimate SU650, Apacer AS350 Panther, Silicon Power A55, Patriot P210 és társai)?
Én elég sokszor javítok mások által halálra ítélt gépeket is, néha beesik üzemek meghajtó gépei de legtöbbször sima otthoni netezős vagy gamer konfigurációkat egyaránt.
Egyáltalán nem szoktam otthoni használatra (tiszta környezet, 1-2 órás aktív használat) prémium minőséget javasolni, ahol az ár és a minőség a tárhely rovására megy, mert az árából 4szer akkorát vehet, pláne ha az adait felhő tárhelyek segítségével is bevédheti. Ahol fontos az hogy hétfőn bekapcsolják s szombaton ki, esetleg az időjárás néha kicsapja alóla az áramot, ott már minőségibb "megbízhatóbb" darabot javaslok mert nem feltétlen éri meg gyakori csere, és az sem utolsó szempont hogy elektronikailag is védett legyen, egy üzemben például ne térdeljen le attól ha egy plc gépsor hibatárása közben gyakran elmegy az áram, nagy a kosz (bár ssd óta már nem szempont de a egy gépet rengeteg rázkódás ér ne csak 2 hétig bírja elviselni. Lényegében véve otthon egy tiszta környezetben az alsó kategória is lehet annyira szívós mint a prémium kategória egy öntödében. Ez kicsit hosszú lett de én ezeket tapasztalatból írtam le. ipi
Annyival egészíteném ki, hogy hwaprón időnként lehet találni pl. szerver SSD-ket, amik a kommersz kategória bolti ára alatt megvehetők. Én pl. bevállaltam, és vettem néhány napot üzemelt szerver SSD-t, és nem bántam meg, hibátlan, gyors, stabil, és ha boltban vettem volna drágábban, annak is lejárt volna már a garanciája...
Sziasztok!
A képen látható üzenettel boldogít az Avast. Randomszerűen dobja fel, de csak akkor, ha a Crome meg van nyitva. Eddig legalább is ezt tapasztaltam. Elkezdtem keresgélni a neten hogy miként lehetne kiírtani, de mindenhol valamilyen programot ajánlanak, hogy az majd el fogja távolítani. Kipróbáltam a HitmanPro-t de újra feljön ez az üzenet. Van valamilyen ötlete valakinek hogy hogyan lehet végérvényesen eltávolítani. Vagy összefutott már ezzel a problémával valaki?
Semmit, kamu oldalra kattintottál és avast letiltotta, hogy ne kapj vírust vagy lopják el az adataid.
Ha nem adott oldal megnyitásakor jön, akkor régebben valószínűleg kértél értesítést valamelyik oldalról, és ezt akarja a chrome megnyitni a háttérben... Tiltogasd le az értesítéseket
Az oké hogy lekattintom álladóan, de azt szeretném elérni, hogy a chrome ne is akarja megnyitni.
Borzasztóan idegesítő számömra, hogy nézek egy oldalt és egyszercsak megjelenik a képernyő közepén az avast üzenete.
A chrome beállításaiban megnézed a "melyik weboldal jeleníthet meg értesítéseket" és törlöd ami nem kell..
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Az a baj, hogy a vásárlók nincsenek megfelelően tájékoztatva a különböző meghajtó típusok működésbeli sajátosságairól, pl., hogy az SSD-ről törölt adat (TRIM és / vagy a szeméttakarító algoritmusok lefutása után) nem hozható vissza. Vagy, hogy nem csak az SSD-k, de a modern (SMR-es) HDD-k is TRIM-et használnak. A memóriakártyáknál és pendrive-oknál pedig az SD ERASE parancs az, ami az ATA utasításkészletben a TRIM.
Ezért ajánlok mindig a megbízhatóbb hardverek közül az átlagembereknek is, mert bár látszólag drágább, de valójában nagyságrendekkel olcsóbb ha az adatmentés lehetőségét is figyelembe vesszük, hogy ha egy SSD vagy SMR HDD meghal, akkor lehet-e róla adatot menteni és ha igen, akkor mennyiért: a vevő akkor jár a legjobban, ha nem kell adatot mentetnie, de ha mégis, akkor legyen menthető. Ezért szoktam SATA-ból a brand gépből kiszedett, alig használt Samsung 850 Pro-t ajánlani, mert az egyrészt MLC NAND-ot használ, másrészt viszont az utolsó Samsung ami még menthető is. Hasonlóan jó, már csak használtan kapható modellek: Adata SP310, Adata SX900, Adata SX910, Corsair Force GT, Corsair Neutron GTX, Goodram Iridium Pro, Intel 520, Intel 530, Intel Pro 1500, OCZ Vector 180, Plextor M5 és M6 Pro, Plextor M6E, M6S, M6M, M6G, M6 Pro, Samsung 750 EVO, Samsung 830 és 840 Pro. Sajnos ott tartunk, hogy negyedévente már annyi új, noname SSD kerül piacra, hogy lekövethetetlen. Az SSD gyártók általában megvesznek egy board designt (a vezérlő gyártója készíti ajánlásként, hogy hogyan működtethető optimálisan az áramkör) és azt vagy változtatás nélkül átveszik, vagy saját firmware-t írnak rá. Erre tankönyvi példák a WD Blue SA510 / PNY CS900 / Hyundai C2S3T / FattyDove Racing SSD-i, amik a gyakorlatban ugyanazok. A vezérlők közt vannak slágertermékek, mint a low-cost Phison PS3111-S11, vagy a Silicon Motion SM2246, SM2256, SM2258, SM2259, SM2260, SM2262, SM2263 különböző iterációi, amikre számtalan firmware variációt készítettek a gyártók, vagy ott vannak az Apple-ös, módosított firmware-es Intel és Samsung vezérlőjű SSD-k: ezek firmware-jeinek a 95%-a még nincs visszafejtve. Értelemszerűen ami nincs visszafejtve, ahhoz nem lehet hozzáférni és így adatot menteni sem róla, ha éppen firmware problémája van. Pl. ott az Intel 600P sorozata, amit brand HP gépekben használnak és van egy olyan típushibája, hogy minden előzmény nélkül, egy újraindítást követően csak 1024 MB méretűnek látszik. Ha ilyenkor megpróbáljuk kiolvasni, akkor minden szektora látszólag ugyanazt tartalmazza. Ez arra utal, hogy a vezérlője pan!c módba került - ennek két oka lehet, az egyik szimplán hardveres és így javítható, a másik viszont a rajta futó, (visszafejtetlen) firmware-jéhez passzoló loader nélkül sajnos nem. "Például ezek a 12000-16000Ftos jószágok, amik ennyiért már 1TB-ot ajánlanak, mitől annyira olcsók, milyen hibájuk van, ami miatt ennyiért utánunk dobják (pl. Lexar NQ100, ADATA Ultimate SU650, Apacer AS350 Panther, Silicon Power A55, Patriot P210 és társai)?" A Phison PS3111-S11 vezérlőjére nagyon sok SSD épül. Ez önmagában még nem lenne probléma, csak általában a gyártók (Adata, Apacer, Kingston, PNY, stb.) gyenge minőségű NAND-okat párosítanak hozzá, hogy alacsonyan tartsák a termék árát, ez viszont bebiztosítja, hogy előbb vagy utóbb (inkább előbb: átlagosan 2 évet sem érnek meg) előjöjjön a hírhedt SATAFIRM-S11 hiba, ami abból fakad, hogy a vezérlő nem tudja beolvasni a gyengülő NAND-okról a firmware egy részét. A Sandisk is gyárt ezzel a vezérlővel, az "SANDISK MILPITAS SSD" néven jelentkezik be, ha degradálódott a NAND. Amikor Phison PS3111-S11 vezérlő pan!c módba (SATAFIRM-S11) kerül, akkor nem érdemes megcsinálni, mert a tapasztalat az, hogy onnantól már újra és újra le fogja dobni az ékszíjat néhány újraindítást követően, mert a NAND-jai elhasználódtak. Vállalható SSD-k: Adata SP900, Adata SX930, Corsair NEUTRON XTi, Crucial MX500, Corsair Force MP500, Intel 545s, Kingston A2000, Samsung 850 EVO, Samsung 860 EVO - ez régebbi AMD-s alaplapokkal (am2/am3/am3+) összeakad, de Ryzennel működik - Samsung 960 EVO, WD 3D Blue (a típuskódja vagy T vagy G2 legyen). Ajánlottan jó SSD-k: Plextor M8Pe(G), Samsung 850 Pro, Samsung 960 Pro, Sandisk Extreme Pro, Sabrent Rocket. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |