Fórum témák
» Több friss téma |
Vita nem igen volt, csak egy hiba a rajzon ( amikor ezt rajzolták még computer sem igen volt igy a tévedés most már örökké megmarad). Sajnos nemcsak a rajz 50 éves, de a használt alkatrész bázis is, igy elkerülhetetlen lesz a leirtak kimérése és cseréje.
A hibás áramkör meglehetösen primitiv és egyszerü, igy aránylag könnyen meg lehet találni a hibát.
A rajzod nem is az utolso változata az Akainak. Mert késöbb még javitottak a motor áramkörön a jobb W&F érdekében. De elöbb javitsd meg ezt, s ha majd megy javithatunk a te magnodon is ( ha az valoban javitott rajta).
A motor fordulatszám szabályzása ún. slip szabályozással működik, aszinkron motornál a fázistekercs áramának szabályzásával valósul meg. A fázis tekercsével sorban van a TIP48 tranzisztor, (mivel váltóáramú körben van, ezért van egy greatz egyenáramú átlójában) aminek a CE ellenállását szabályozza a bázisára adott fordulatszám adó impulzusainak egyenirányított, erősített jelével.
Már ideje lenne valamit hallani a kollégátol is, hogy mire jutott a mérésekkel meg a javitással.
Idézet: „Legfőképpen azért, hogy tanuljak belőle.” Csak ezért meséltem, hátha tanul belőle
Megrendeltem a TIP48 tranzisztort mert az valóban rossz. Amíg az nincs itt, addig gyakorlatilag semmit sem tudok mérni, illetve nem érdemes. Leszedtem az egész panelt, és cserélgetem ki rajta a kondikat, amim van.
Kondikat mi reteknek cserélgeted rajta?
Csak 7 darab 50 éves kondi van ott. Rájuk fér egy csere, de a C8-st mindenképpen másra kell cserélni az M tipus helyett - olyat ugy sem kap. ( wima, mkt stb).
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2023
Javításnál keresd meg a hiba okozóját, azt cseréld ki, semmi mást. Az értelmetlen kondi (alkatrész) cserével könnyen tudsz olyan hibát okozni, ami addig nem volt.
Már az autójavítóknál is kikopóban van cserélgetős javítási módszer.
Csak ugye itt egy analog szervoról van szo, majdnem minden kondi kulcsszerepet játszhat és kimérni a kondikat sokkal egyszerübb és biztosabb, s ha nincs meg a kapacitásuk ( ami könnyen lehet 50 év alatt - amikor már garanciában is pontosan itt kondikat kellett cserélni). Persze ha jok akkor vissza is lehet forrasztani. de annyi idöt megér egy 50 éves gép. Azt sem tudjuk, hogy a kolléga milyen müszerekkel rendelkezik.
(Én sem vagyok a kondicsere hive, ez az áramkör azonban sokkal érzékenyebb és kritikusabb).
Sziasztok! Rendeltem 3,3 mf -os kondit is, de olyat kaptam, ami bipoláris. Nincs pozitív és negativ fegyverzete. Nem tudom, hogy ezt beültethetem-e.
Beültetheted nyugodtan, csak ( ha van mivel) mérd meg a kapacitását, mert ez pontosan ennél az alkatrésznél nagyon kritikus. ( a WIMA, MKT is polaritásmentes, de azok stabilak).
Hát ez az! 4,975mf. 3,3-nak jött. Ezért írtam, mielőtt beraktam volna. A 4,9, nem 3,3. Most megint rendelhetem máshonnan és az megint egy hét, és újabb 2800 Forint. De köszi, mit tudok tenni, rendelem máshonnan.
Az nem olyan veszélyes rakd be s legfeljebb majd be fog kelleni állitani a motor fordulatszámát.
Sziasztok! Adva van a rajzon látható tápegység, aminek stabilan 24,0 V-ot kéne adni. Adja is, egy pillanatig, aztán vagy el kezd csökkeni, vagy növekedni. Nem stabil. 24,0; 24,01; 24,02;....25,01.stb. És ugyanígy lefelé is. Attól függően hogy merre tekerem a trimmert. Minden érték nagyjából jó. A zenert megmértem. Uz=644mV. A múlkor kérdezett, szervóval az a helyzet, hogy működik, de nem lehet az igazi sebességet beállítani, mert egy lehelettel előbb vége van a trimmer pályájának. A 3,3 mf kondit kicseréltem de lényegében semmi változás nincs. m=mikro
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2023
4.8 V-os zeneren a 664 mV eléggé gyanús...
Milyen érték lenne nagyjából jó? Illetve milyen adatot kell nézni egy zenernél az Uz-n kívül?
Ha multiméterrel, mint diódát méred, akkor jó a 664 mV nyitóirányban.
Üzem közben nem, akkor a zener feszültséget kell mérned, az odaírt 4,8 V kellene hogy legyen, a 4v7 zenernek teljesen rendben van. Ha ekkor van rajta 664 mV, akkor az nem jó. De ha így van, annak sem biztosan a zener az oka...
Nem a zener stabilizálja a kimenő feszültséget?
Magát a kimenő feszültséget a TR1 és TR2 szolgáltatja, amit R3 és R4 teljesen kinyit és majdnem a teljes bemenő feszültség eljut a kimenetre. Ezt akadályozza meg a TR3 szabályozó tranzisztor, ami szükség szerint "elszívja" a felesleges áramot a TR1 és TR2 elől. Ezt akkor teszi, ha a referencia R5 és zener (4,8 V) feszültségénél, a kimenetről leosztott (R6, R7 és VR1) visszacsatoló jel (5,4 V) kinyitja. Ezt tipikusan 0,6 V. Ki is jön a matek: 4,8 + 0,6 = 5,4.
Lényeg a lényeg, üzem közben a zeneren "atom stabilan" 4,8 V kell legyen, hullámzás nélkül...
Ezmég mindig sokkal jobban benne van a tűrésben, mint 664 mV.
Ameddig a trimmerrel be lehet húzni a kimeneten a kerek 24 V-ot, megfelel. Most jön a nagy kérdés: Amikor a kiemeneti feszültség hullámzik, ez is ugyanúgy hullámzik-e, vagy állandó?
Nem áll meg a 24.00-nál. Ha kikapcsolom, a magnót, akkor szabadon választ 23.18.....58.....stb. Nem lehet, hogy a graetz a ludas a hullámzásban?
Mérd meg, hogy C3-on mekkora a feszültség. Ha ez rendben van 38V körül, akkor C4-en is kéne mérni.
Mitől?
Üdv. Egy felettébb érdekes kérdéssel fordulnék most azokhoz akik ezt olvassák. Jelen állapotban pihen nálam javítási szándékkal 3db revox A77 magnó. Megvan ezen magnók szerviz adatai is. A három készülékből egyértelműen üresek a végfok panelek csatlakozói. Egyik készüléknél rá lett építve utólag egy házilagos ic-s panel helyettesítésképp a végfokpaneleket szerintem. Ennél az egy készüléknél van is hang, de eléggé minősíthetetlen. A másik két készülék meg se nyikkan. Viszont a tulaj szerint ezeknek a végfokpanelek nélkül is szólniuk kell füles üzemmódban legalább, hivatkozott egy állítólagos szerelőre. Én viszont kíváncsi volnék annak a véleményére aki már foglalkozott ilyen magnónak a szerelésével. Mert ha végfokpanel nélkül nincs hang akkor addig nincs értelme sehová se haladni még ezek nincsenek pótolva. Üres köröket kár lenne erőltetni alapon. Szóval a kérdés röviden, a revox a77 magnók végfokpanel nélkül is hangot kéne kiadjanak fülesen keresztül, avagy nem? Köszönöm a válaszokat előre is.
Elötted van a dokumentácio, nézd meg honnan kap jelet a füles.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |