Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor mi a hiba?
 
Témaindító: Szpidi, idő: Jan 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 41
(#) user1914 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Szevasz!
Úgy látom ez egy műanyag házas motor. Az állórész a házban (első kép) lefelé el van mozdulva vagy 1 mm-et.
Amikor összefogatod a két részt próbáld középre tenni az állórészt, hogy egyforma légrés legyen a forgórész körül.
A hibát valószinűleg egy túlmelegedés okozhatta és deformálódott az összefogató két csapágyházas rész.
Üdv. M.
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Hát végigzongoráztam egy pár kört vele. Kb látom hogy hol kéne lenni, összejelölve nem volt, de a rozsdás víz hagyta nyomok felérnek néha egy jelöléssel, viszont semmi, csak búg és kínlódik. Forró mint a tűz, pedig csak próbálgatom. Sehogyan sem akar indulni nekem. Ez a szerelvény amúgy egy WC öblítőtartálynál szerepelt, igen borsos áru az új motor hozzá. Gyártási dátuma szerint 2018, azaz 5 évet se ment a kicsike, s máris elromlott. Vacakolok vele még egy pár délutánt, ha az istennek se indul el ,akkor összerakom és visszaadom a gazdinak. Érdemes lehet egy tekercselőt megkérdezni, hogy mit tud vele kezdeni, ha semmit, vagy százezrekért valamit, akkor ugyan mindegy ha egy új szerelvényt vásárol. Apropó hátul a csapágynál van valami "rugóerő tárolós" kis hajtogatott karika, olyan mint egy alátét, az hivatott a csapágyat fedő "gumibugyit" odaszorítani?
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Idézet:
„valami "rugóerő tárolós" kis hajtogatott karika”
Ez a kis acélkarika igazítaná be hosszirányba a forgórészt. Nem mutatsz teljes képet erről a motorról de ha műanyag az egész ház és abban van az állórész és illesztetlen, akkor elég nehéz azt központosan összefogatni. Ha össze van rakva és gumikalapáccsal kocogtatva, (közben próbálgatva forgatni a tengelyt, hogy forog e könnyebben) axiálisan és radiálisan is próbálni kell igazítani és azután készrehúzni a csavarokat. Persze mind ezt árammentes állapotban és ha könnyen forgatható a tengely akkor lehetne próbálni. Esetleg nem lehetséges az, hogy összeszereléskor a pajzsok nem rögzítik kellően az állórészt odabent és az elmozdul ha áram alá kerül?
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Lefényképeztem egyben, ez egy picike motor, egy kis rotorban végződik (gumicsőben), ami egy nagyobbacska gumiedénybe vezet. Ha megtelik vízzel bekapcsol a motor, és elhordja a vizet. Lefényképeztem már a kis "izéket", akkor ha jól értem az az acélkarika magára a csapágyra fekszik fel, tehát a gumiban van benne, s a központosítás a szerepe. Itt lesz a probléma akkor. Központosítás lesz a kulcsszó.
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Hát ezt így vízszintesen nehéz lesz központosan összeszerelni és kipróbálni. Próbáld meg az állórészt alulról feltámasztani, hogy ne lógjon amikor összetolod a hátsó pajzsal. Azt pedig forgasd el ha szükséges egy felfogatónyi lyukkal, hátha úgy központosabb lesz. Azt gondoltam, hogy le van véve a helyéről és úgy próbálod.
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Idézet:
„Azt gondoltam, hogy le van véve a helyéről és úgy próbálod.”
Az lesz a vége hogy kibontom teljesen, és a "pucér" motort fogom próbálgatni, nem így tele sallanggal. Van rajta amúgy egy nyomógomb, azzal indítom, mert csak akkor kapcsolna ha megtelik vízzel. Az egész amúgy egy hófehér műanyag ládába van süllyesztve, és az alap helyzete is ez a vízszintes, ahogy a képen. A motor alatt pedig van egy gumipogácsa, gumibak.
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Jún 1, 2023 / 1
 
Sikerült megindítani. Összerakva még az se volt mindegy hogy milyen nyomatékkal húzom le a csavarokat. Beletelt egy órába a próbálgatás, míg próbálkoztam vele, de most megy. Köszi a segítséget, tartós teszten van a gép.
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 1, 2023 /
 
A türelem csodákra képes. Örülök, hogy sikerrel jártál.
(#) mazdásjopek hozzászólása Jún 18, 2023 /
 
Sziasztok!

Segítséget, véleményt kérnék. Mi lehet a probléma? Egyfázisú 2800W motor. Egy hidraulikus 8T rönkhasítót működtet. Egy hónapja lett tekercselve, kb két óra üzemidő után már nem akart indulni csak úgy ha a hűtőventillátor lapátot kézzel meglököm miközben indítom. Persze szakaszosan üzemelt két órát mivel több alkalommal is leállítottam. Most már nem indul csak zúg. Ha bekapcsolom akkor olyan mint ha egy fék fogná a motort, Nem lehet kézzel sem megmozdítani. Kikapcsolt állapotban szabadon forgatható mindkét irányban, Mi lehet a probléma?
(#) Johnycorp válasza mazdásjopek hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Szia.

Gondolom, hogy van rajta üzemi kondenzátor.
Abban a körben lesz a gond.
A motor azért "szorul" feszültség alatt, mert a főfázist megkapja, de a segédfázis (amit a kondi állítana elő) nincs jelen.
(#) mazdásjopek válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Köszönöm, van benne egy 45µF üzemi kondenzátor. amin műszerrel 37µF-et mértem.
Ez még megfelelő érték, vagy cserés?
(#) mazdásjopek válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 19, 2023 / 1
 
Szia!

Megoldódott a probléma. A motor szétszerelése után feltárult a hiba, amit az egyik csapágy meghibásodása okozott. Nagymértékű csapágy kopás miatt. indításkor a forgórészt magához tudta rántani az állórész vasmagja.Gyakorlatilag eltűnt a légrés a forgó és állórész között. Ezért nem tudott elindulni. Csapágy csere után könnyedén indul, normális hangja van, és a gép vibrációs remegése is megszűnt.
(#) VIM válasza mazdásjopek hozzászólására (») Jún 19, 2023 /
 
Szia! Ha legközelebb hasonló probléma adódik akkor a motort le kell szerelni és úgy próbálni ill. mechanikailag vizsgálva is könnyebb észrevenni ha radiálisan lóg a tengely a csapágy miatt. A kondenzátor értékére oda kell figyelni, mert az értékvesztés melegedéssel fog járni ami pedig leégéssel párosulhat, tehát jobb lesz egy 45µF-os kondenzátort beszerezni.
(#) mazdásjopek válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2023 /
 
Szia!
Köszönöm.
(#) koblingerjanos hozzászólása Aug 6, 2023 /
 
Kedves szakemberek !
Van egy olyan jelenség , hogy 1 fázisú csőszivattyúval (ELPUMS BP 1/4) , hogy lekapcsoláskor leveri az áramvédő kapcsolót ( firelé). Valaki találkozót már ilyen problémával ? A szivattyút " megfőzte" a tulajdonos , három napig be volt kapcsolva . De a bekapcsoláskor oldana a védelem logikus lenne, és nem kikapcsoláskor . Köszönöm a válaszokat .
Következő: »»   41 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem