Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   574 / 578
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2023 / 1
 
A Videoton RA3101 neccesebb mert nem fér bele a szkennerbe. Mi a megoldás?
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2023 / 2
 
Megpróbáltam két részletbe.

javított.jpg
    
(#) cqsati válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 8, 2023 / 1
 
vektorosan újra lehetne rajzolni. Olyan lenne mintha akkor készítették volna el.
És egyben lenne az egész.
(#) somitomi hozzászólása Júl 8, 2023 /
 
Esetleg beszkennelni külön a közepét is és egymásra fektetni a három képet, hogy ne legyen "rés" benne?
(#) tufatofu hozzászólása Júl 16, 2023 /
 
Sziasztok! Egy AR612 gömbölyített dobozos Orion Pacsírtával szenvedek. Sajnos semmi gyakorlatom nincs a rádiófrekvenciás készülékek javítása terén, ezért segítséget szeretnék kérni.
A nevezett készülékben, kicseréltem az összes csövet újra, a foglalatok lábai egyesével ki lettek takarítva. Az elektrolit és csatoló kondenzátorok cserélve, ellenállások rajz alapján megmérve. Az egész panel átforrasztva. Az összes csúszka kivéve és megtakarítva. A panelon a érintkező szemek letisztítva. A csúszkákon az összes tekercs szakadásra vizsgálva. Csövek feszültségei rajz alapján mérve meg vannak.
A gondom az, hogy még mindig nincs RF vétel, de még vételi zaj sem egyik sávon sem. Az ECH81 2. lábát megérintve előtör az RF zaj ami a forgókondenzátor tekergetésére változik. Innen gondolom, hogy ezen fokozat előtt lehet valami gubanc. Eltekergetve nem volt, a viasz és festékzárak sértetlenek. Az alu pikli alatt a 2db OA dióda jónak mérve. Mit érdemes még megnézni?
Köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Fenének cserélsz benne ész nélkül kondenzátort?
OIRT URH-n semmit nem fogsz mostanság venni, egyébként meg keresd tovább a hullámváltónál a kontakthibákat.
PU bementről természetesen szól erősítőként, mint ahogyan illik neki, ugye?
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Természetesen szól a HF rész, hisz írtam is, hogy a ECH81 heptódájának rácsát megfogva is ordít a zúgás, "fogás" nélkül semmi. A kondikat azért cseréltem "ész nélkül", mert kitúrósodott elkóval és szétfolyt szurkos kondikkal akadhat már némi szivárgás. Annyit azért konyítok hozzá, hogy mit lehet fogni vele, és a kérdésem sem erre vonatkozott
(#) tufatofu hozzászólása Júl 17, 2023 / 1
 
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! "Jegelem" a kérdést, mert hozzáértő kezekben meg lett a baj azonnal, most ordít még a Kossuth is
(#) granpa válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Tudhatjuk, hogy mi volt a baj?
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Gondolom KH, mint tipikusan szokott lenni.
De én is kiváncsi vagyok(, a rajzon bekarikázva), hogy pontosan hol.
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Júl 17, 2023 / 2
 
A KH-val kezdtem, így pont az nem volt, ezért felhívtam egy idős rádióamatőr ismerős barátot, aki jelentős adó-vevő javítást építést végzett már életében, és fénykorában tömegesen javította az ilyesmit is. Nagyon hamar meg is lett a baj. 3db kis értékű kondenzátort cserélt és be lett hangolva újra műszeresen a KF is, mert állítólag elmászott az idők folyamán.
Ahogy eddig nem vonzott a rádiójavítás, ezután sem fog túlzottan érdekelni, csak sajnáltam kidobni. A részletekbe így nem is mentem bele.
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Ügyes vagy, legyen sok örömed benne.
Nekem is ilyen van, nagyon szeretem.
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Köszönöm, én is azt kívánom neked! Üde színfolt a múlt egy szeleteként ránézni egy ilyen készülékre, főleg így, hogy egy időre megmenekült az enyészettől.
(#) HA5AWS hozzászólása Júl 24, 2023 /
 
Sziasztok!
Kondi cserékről csak két eset...
1. Az egyik nap a műhelyben irtózatos égett műanyag szag fogadott. Kis kutakodás után a szünetmentesből kiáramló füst mutatta az irányt. Szétbontva konstatáltam, hogy a készülék jól működik. Szemre és szagravételezés után meglettek a bűnösök. A RIFA kondenzátorokról már hallottam de nem a rossz minőségükkel kapcsolatban. Ha rosszul emlékszem javítsatok ki. Közvetlenül a 230V-on vannak mint zavarszűrők. Illetve voltak, mind cserélni kellett. Kimeneten is meg a bemeneten.
2. Dansk típusú rádió erősítőt kaptam, hogy nem szól csak tücsökzene jön ki belőle. Könnyű szervizelhetősége lévén összeírtam az elkókat, megvettem mind. A cserekor kiderült, hogy az összes kondenzátor hibátlan volt és csak két márkásabb Plessey 10µF volt kiszáradva. Csere után tökéletesen működött a készülék.
A képen a szünetmentesből kitermelt füstgenerátorok...
Üdv: Gábor

RIFA.JPG
    
(#) exabit válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 3
 
Pedig ez az a fajta hírhedt RIFA hálózati kondi, amit ha meglátsz cserélni kell. Sok ilyen van rejtve pl. a régi Schaffner márkájú hálózati csatlakozóval egybeépített (vagy különálló) zavarszűrőkben is.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2023
(#) HA5AWS hozzászólása Júl 24, 2023 / 21
 
Sziasztok!
Azért, hogy muzeális készülékről is legyen szó...
A Burabun sikerült vásároljak egy szebb napokat megélt érzékeny csővoltmérőt. Orion EMG TR-1103. A készülék előlapján felismerhetetlen volt a szitázás, a 135 DA tipusú deprez műszer kerete ütött kopott volt. A belső részek a döglött pókok és por elegye volt. Az összes ezüstözött kontaktus és csatlakozók feketék voltak. Régebben sokat javítottam ezeket a készülékeket de ennyire lealázott készülékkel nem volt dolgom. Több évtizedes ráégett cigarettafüst és por fedte kívül belül.
Nagyon sok cif és egyéb takarítószer felhasználásával sikerült megszabadítani a kosztól. A yaxley tárcsák érintkezőit fültisztítóval (még pár darabom van de kérdéses az utánpótlás ) sikerült oxidmentesíteni. A cső foglalatokat kiforrasztottam, régi tapasztalatom, hogy a nyákba beforrasztás előtt csőszegecset tettek be és úgy a foglalatot. Jobb a mechanikai tartása, csak idővel a csőszegecs és a nyák közötti forrasztás kontakthibás lesz. Be is igazolódott több láb csak megszokásból tartózkodott a helyén. A deprez műszer előlapja nehezebbnek bizonyult, de szerencsére a régi festék gyorsan lejött a fényes bakelitről. A régen minden jobb volt állítás itt is megdőlt. Se alapozva se egy kicsit megcsiszolva nem volt a fényes bakelit előlapot, egyből fújták. Óvatos csiszolás ás zsírtalanítás után kapott 5 réteg festéket. Sokáig tartott míg a megfelelő szürke árnyalatot kiválasztottam de úgy tűnik sikerült.
Az előlap okozott komoly fejtörést, hogyan tudom átmásolni a feliratokat grafikákat. Beszkenneltem az alu előlapot (a leszedéséhez szét kellett bontani az egész előlapot) és utána jött a gond. Miután nem vagyok se grafikus se a Corel draw virtuóza, csak néztem mi tudok csinálni. Egy ötlettől vezérelve a Sprint Layout programmal sikerült megoldani a problémát. A háttérbe beillesztett képpel már könnyű volt lemásolni a feliratokat. Még sokat lehetne javítani a korhűségen ha az eredeti karakterkészleteket tudnám beilleszteni és az Orion emblémát a logó helyére. Az eredeti alulaphoz hasonló színű papírra kinyomtattam, lamináltam és a helyén kivágtam a megfelelő lyukakat. Összeszerelés után kezdtem az elektromos élesztést. Közel hatvan éves készülék létére elsőre mutatott életjeleket. A tápegység produkálta a stabil 150V feszültséget. A hitelesítő generátor rendben működött. Sajnos a mérőerősítő része folyamatosan változtatta az erősítését és a mért érték folyamatosan változott. Első körben csőhibának véltem de csere után a helyzet változatlan. A harmadik cső munkapontja elképesztően elcsúszott. A régi "jó" REMIX olajpapír kondenzátor szivárgott a cső rácsában. Csere után helyre állt a rend. Minden erősítés és működés pontosan azt csinálta mint amikor legyártották. Kíváncsiságból lemértem az összes kondenzátort különös tekintettel az elkókra. Mindegyik a ráírt adatokkal rendelkezett illetve a tűrés felső értékénél mértem a kapacitásokat. Veszteségük jóval a katalógus adat felett teljesített. Hatvan év alatt egy kondenzátor adta fel a küzdelmet. Nem rossz arány a mai tapasztalatokkal szemben, pedig ezek a műszerek a műhelyekben munkaidő kezdetén voltak bekapcsolva mikor mentek haza akkor áramtalanították. Tették ezt hosszú éveken keresztül. Gondolkoztam, ha már kiépítettem őket akkor ki is cserélem, de akkor nem lett volna korhű a készülék. Sajnos eredeti alkatrészt nem találtam bele de nagyon nem lóg ki a sorból.
A régiműszerek oldalról sikerült beszerezni a kapcsolási rajzot illetve az Elektrotanyáról. Nagyon elszomorodtam, hogy a régen szépek voltunk felirat ellenére a régiműszerek oldalán a bemutatóképeknél még az évtizedes port se takarítják le a műszerekről. Pedig megérdemelnék. Tényleg sok szép készülék született abban az időben.
Remélem nem untattam senkit a leírásommal, esetleg javításokhoz adtam pár ötletet.
Pár kép a műszerről. Előtte-utána...
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS hozzászólása Júl 24, 2023 / 21
 
Még pár kép...
(#) Gobe54 válasza HA5AWS hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 2
 
Ezt még próbáld rátenni!

emblema.png
    
(#) HA5AWS válasza Gobe54 hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 2
 
Szia!
Köszönöm az embléma megvan, már tervben van egy új előlap, csak kell egy kis lélegzetvétel mert szét kell bontani megint az egész előlapot. Összes csavar szerelvény leszerelése. Már üzemképes a színes nyomtatónk is remélem tudom még szebbíteni a panelt.
Üdv: Gábor
(#) lóri válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Le kell venni a méreteket és megrajzolni. Nekem sikerült a Videoton előlapot megcsinálni.
(#) newman92 válasza HA5AWS hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
De szép lett!
(#) Gafly válasza lóri hozzászólására (») Aug 24, 2023 / 2
 
Neked írom, jani1987 értsen belőle:
Van ám nagyobb szkenner is.
Ki is nyomtatják, nem egy ökör ára...
(#) lóri válasza Gafly hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Jó, de, ha sérült/kopott a felirat, akkor azt ki kell javítani.
(#) jani1987 válasza lóri hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
A Weimarnak annyi és nincs ismert példány amit másolhatnék.
(#) Epiki hozzászólása Okt 6, 2023 / 2
 
Sziasztok ! Új vagyok a fórumon. Évek óta figyelem a régi rádiók felújításával foglalkozó írásokat, remélve, hogy lesz szó a sasszik tisztításának folyamatáról, a felhasználható tisztítószerekről.Kb 50 db.-os régi rádióim közül sok igényelné az életre keltést megelőző tisztítást. Félek hogy a kellő ismeret nélküli munkálkodásom több kárt okozna mint hasznot. Érdekelne a terchnológia, a módszer, a használható eszközök egyáltalán, hogy miként kezdjek hozzá egy piszkos, rozsdás de amúgy nagyon szép régi rádió felújításának. A kávákkal még elboldogulok, vannak eredményeim is e-téren, de a sasszikkal nem boldogulok.
Ezért szívesen veszek minden segítséget a fenti témával kapcsolatosan.
Szép estét mindenkinek !
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
(#) Gafly válasza Epiki hozzászólására (») Okt 6, 2023 / 1
 
Sok sikert.
Janó bácsi hozzászólásaira ha rákeresel, akkor rengeteg hasznos tanácsot, leírást és fényképet találsz itt.
(#) Epiki válasza Gafly hozzászólására (») Okt 6, 2023 / 1
 
Köszönöm a segítségedet. Janó bácsit régóta figyelemmel kisérem , de mint írtam teljesen 0-ró kell indulnom . Láttam sok fotót is tőle (Kondenzátorok becsempészése az eredeti kondiba).Nekem ott kell kezdeni, hogy pl. használható-e -mondjuk- sebbenzin, vagy petróleum, vagy mosogató szer, lemosásszerűen vagy csak ecsetelve. A port kompresszorral távolítom el de a rozsdához haszálhatok-e pl. evipasst. Ezek a első kérdéseim, és lássuk be Janó bácsi ezen már azért régen túl van.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
(#) maci80 válasza Epiki hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Minden vegyszeres tisztítás attól függ mennyire koszos, és mennyire szetted szét. Vigyázni kell mert a műanyagot oldja sok vegyszer, vagy károsítja. Tekercsek sem szeretik. A kompresszoros fújással is óvatosan,mert a tekercsvégek leszakadhatnak vagy más bajuk lesz. Vegyél olyan rádiót amiből sok van (pl: Terta 325) és azon próbáld ki a tudásod, vegyszereid. Ha el is baltázod marad alkatrésznek. Ha rozsdás nagyon, akkor az egészet szét kell szedni, festeni, vagy újra kell galvanizáltatni.
Próbálkozz! Hiába mondom hogy ne használj sebbenzint, ha egyszer az lesz a jó a forgó kondenzátor kimosáshoz, mert a víz nem oldja a szutykot. Ezt neked kell eldönteni hogy milyen tisztítást igényel.
Sok sikert!
(#) Epiki válasza maci80 hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Köszönöm a hozzászólásodat. A sok- felújításról készült- fotó láttán bizony és is úgy látom, hogy a teljes szétszerelés , majd galvanizálás,alkatrészek egyenkénti átvizsgálása, és lépésenkénti visszaépítése a célravezető út. Csodálkozva nézem mindíga ragyogó Kf dobozokat, a óntól csillogó sasszit, és most hogy megerősítettél abban, hogy a szétszerelés a titok nyitja, bátrabban fogok bele. Természetesen sok-sok fótóval és jegyzettel, rajzokkal felvértezve. Köszönöm a bátorítást. Fogok néhány f.otót készíteni az induló és a végállomásról. Ha megáll a tudomány ......akkor még itt van az oldal.
Szép estét mindenkinek!
(#) zolika60 válasza Epiki hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Az oldal itt van, de sajnos Janó bácsi már nincs.
Következő: »»   574 / 578
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem