Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   190 / 191
(#) rozsdas111 válasza deebo hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Mindjárt pontosítok amennyire tudok. Belinkelem az adataikat. Közben háromra bővült az érdeklődésem tárgyainak száma. Bővebben: Link
https://forrasztasok.hu/termekek/zd929c_forrasztoallomas_48w-p3508/
https://forrasztasok.hu/termekek/zd931_forrasztoallomas_45_w-p3502/
(#) deebo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 27, 2023 / 2
 
Igen, ezek a ZD pákák. Részemről ez a nem ajánlott kategória pláne ennyi pénzért, ugyanis ez a kerámiahőtartós hegy nem nagyon tartja a hőt és nagyon hamar tönkremegy. SL-10, SL-20, SL-30-at keress ez lényegesen használhatóbb.
(#) jefflynn válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 27, 2023 / 2
 
Bal oldalhoz hasonló volt nekem, nem jött be. Olyan a kialakítása, hogy orrnehéz, kényelmetlen vele dolgozni. Én azt a fajtát szeretem, amit úgy fogsz mint egy ceruzát, közelebb a hegyhez.
(#) elektrorudi válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
A bal oldalit (is) használom néha. Lehet vele forrasztani. Hobbi célra, szerintem megfelelő. Nem tudom, lehet-e benne hegyet cserélni kisebb vagy nagyobb felülületek forrasztása esetén? Nekem egy féle heggyel van, és csak kisebb felületek esetén használom.
De leginkább a 30-35 éves kattogós Wellert használom. Azzal ugyan nem lehet 1°C pontosággal beállítani a hőmérsékletet, mégis más érzés használni.
(#) Alkotó válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 2
 
A jó-rossz véleményt az állomások alapján nem lehet kimondani. Az is számít milyen a páka, milyen az állomás, milyen gyorsan fűt, és milyen tartalékai vannak az egésznek, de mindez csak egy elenyésző része a forrasztásnak.
A pákában lévő hegy a lényeg, ezért erre koncentrálj. Azért ajánlják többen a bal oldali állomást, mert annak a pákájába jó eséllyel betehető a Weller hegyek széles skálája, amik általában egészen jól használhatóak.
(#) rozsdas111 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat. Én a fűtőbetétek tartóssága miatt aggódom. Időközben képbe került még egy készülék. Ez már Weller ugyan de kevesebb extrával bír, viszont vélhetően jobb minőség. https://www.hestore.hu/prod_10043050.html
(#) tothbela válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ez igaz hogy Weller, de vélhetően hasonló a Lidl polcain lévő Parkside pákához. Nincs benne hőfokszabályzó, csak egy triakos fázishasításos teljesítmény állító.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Idáig süllyedt a Weller, hogy ilyen szutyokhoz adja a nevét??
(#) Skori válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Hulladék, Weller felirattal.
(#) exabit válasza Skori hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Peidg igazán értékelhetnéd a heggyel felfelé pákatartót.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
A direkt 230V-ról való táplálás is gond. Vagy a védőföldön van a hegy, vagy lebeg. Ha lebeg, akkor statikusan lehet a hegyen minimum 1/2 hálózati feszültség, vagy több. Igaz hogy néhány tíz pF lehet a fűtőbetét és a hegy kapacitása, de egy mosfetet tönkretehet. A Parkside meg is tette kedves cimborámnál. Ha pedig védőföldeléshez van kötve a hegy, akkor az is okozhat meglepetést. Szerintem jobb a törpefeszültségről üzemelő páka.
(#) Joe_001 válasza deebo hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Szia!
A harmadik képen az SL 20 van. Nekem JLT-02 néven van. Sokáig használtam, használom ma is. Lusta vagyok a JBC-t kidobozolni, amit akciósan féláron vettem 3 éve. Az olyat a cégnál használtuk, meggazdultam, és akciós volt. Ha nem kínai ahegy akkor tartós azolcsó hegy ét hét után kilukadt.
(#) Alkotó válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ha van JBC-d, javaslom azt választani, kicsomagolni, és használni. Lényegesen jobb mint bármi amit eddig linkeltél.
(#) Joe_001 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Nekem a ZD klónja van (JLT-02 néven) a srrég 2,8 mm-es fejjel. ACégnél is ezt a fejet használuk a JBC-ben. Gyakorltilag 98%-ban használható mindenhová. A JBC előnye hogy 5 mp-n belöl 400-on van a hegy menet közben cserélhető. Ez akkor jó ha ónt váltasz, mert a gyanta ráég a hegyre 390°Con (ez az ólommentes fotórrasztási hője,az ólmosé az 350°C). Ezt csak az ammóniás hegytisztítóval tudom levenni, ami akövetkező indításkor is tisztítást igényel. Nekem ez a tapasztalatom napi 8 őrás pákahasználat után.
(#) rozsdas111 válasza Skori hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Na most már teljes a bizonytalanság. Ezek szerint 30 ezer alatti árkategóriában nem biztos hogy találok olyan pákát, vagy forrasztó állomást ami korrekt módon van összerakva, tud legalább 40-60W teljesítményt ( ennyi jó ha van, hogy bírja a nyáklapból való kiforrasztást is) és nem csak egy két alkalmat bír ki. A Farenheit forrasztó pisztolypáka megy a kukába, a kis Toolkraft működőképes lenne ha találnék hozzá valami kompatibilis fűtőbetétet. Jelenleg ott tartok hogy ki sem tudom venni a hüvelyből a kerámia betétet, feltéve ha nem egybe van építve a pákahegy tartó hüvellyel. Ráadásul forrasztanom is kéne hozzá, de nincs mivel . Ez nem volt rossz páka de valószínűleg a gyakorlatlanságom miatt idő előtt elhasználódott. Sokszor maximum állásban próbáltam használni, de úgy sem tudtam könnyen kiforrasztani a kiszemelt alkatrészt. A pákahegy hegy formája és mérete nem ideális és a megfelelő technikám sem volt meg hozzá. Megy a vadászat, némi kompromisszummal ez is megfelelő lehet: https://fpvgarage.eu/sequre-sq-d60b-mini-forrasztopaka.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Alkotó válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Elveszítettem a fonalat.
A JLT-02 (nekem is van ilyen) egy nyélre szerelt fűtőpatron, amibe bele lehet dugni többféle hegyet, amit felmelegít a patron.
A JBC ezzel szemben teljesen más. Itt a "hegy", az maga a komplett páka, nincs külön fűtés, érzékelés vagy bármi más. A nyél csak tartja és csatlakoztatja a hegyet.
Ez alapján ZD-t vagy JLT-t vagy bármi más a JBC-ben használni lehetetlen.
(#) rozsdas111 válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Légyszives tegyél rendet a fejemben! Akkor ez a JLT02 állomás gyakorlatilag azonos paraméterű mint a ZD929? Megbízható neked bevált készülék, de ajánlott lenne bele egy márkásabb JBC pákahegy ?
(#) Skori válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
Konkrétan a kínai Hakko klónokat szokták ajánlani, mert ebben az árkategóriában jók (azok a típusok, amelyeknél a pákahegy egybe van építve a fűtéssel és a hőérzékelővel).

Az eredeti (Japán) Hakko is jó, de az nem ez az árkategória.

Kínából lehet venni JBC kompatibilis állomásokat is olcsón, érdemes hozzá eredeti JBC hegyet venni. Az eredeti JBC pákahegyek legalább olyan tartósak (vagy tartósabbak), mint a békebeli Weller pákahegyek.

A korábban linkelt hőfokszabályozós solomon és hasonló állomások kb. a belépő szint. Amelyikbe beillik Weller hegy az akár használható is lehet, de ezzel az erővel akár egy "kattogós weller" is bevállalható.

Ha van energiád barkácsolni, akkor GeLee fórumtárs többször berakott egy nagyon egyszerű hőfokszabályozó kapcsolást, ami JBC hegyhez is használható. Ebből olcsón összebarkácsolható egy használható páka (ami a belépő szintnél sokkal jobb) - ha van affinitásod megépíteni.
Esetleg ennél több munkával komolyabb állomás is építhető - bár feltételezem a cél nem ez.

Ezen túl esetleg az apróhirdetések böngészését tudom még ajánlani. Hátha felbukkan valami normálisabb, keveset használt, "vállalható" forrasztóállomás. Már persze ha nem ragaszkodsz vadonatúj cucchoz...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Joe_001 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
Igen Solomon klón mind. A szárak csereszabatosak, 3000 Ft alatt. Anno 16000 volt mifelénk, a szár kompletten 1500 Ft. Szerintem most sincs bármelyik márka 24000 Ft. Nem gyorsan fűt fel, de utána jó. Én a ledsorosat javaslom, nekem is az van. Házi használatra ár érték arányban jó. Asszem a HQ-nál is van, de időnként itt apróban is láttam. A Jbc az Profi cucc az most 130 Netto eFt A hegye is 10000 felett alapon, más rendszer, pl a betét is együtt vab a hegyben a szenzorral. Ipari változat, a hegy menet közben is cserélhető egy mozdulattal. Nem kezdő pákának javaslom. A Solomon az a modern világ gyermeke, nem dráda otthon minden igényt kielégít bármely felirattal ellátott változata.
Drágult, ZD a neve.és 30 ÉFt felett.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
Itt az apró vettem Hakko szárakat 6000 pénzért 4 darabot. Készült hozzá szabályzó, csináltam neki nyelet. Pillanatok alatt cserélhető a szár. 19V-os laptop tápról jár. Azóta sem a Solomon sem a pisztoly forrasztó nem került elő.
(#) rozsdas111 válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Joe és Skori köszönöm a részletes infót. Közben megtekintettem pár videót a Youtubon, és kicsit jobban megismerten ezt a ZD929-t. Tehát a Solomon SL30, ZD929, a Welleman WTSSC30N egymás testvérei. Láttam videót a belső tartalmáról is. Úgy gondolom egész korrekt készülék. Rendeltem is egyet plusz három Különböző méretű pákahegyet. Ha már ismét tudok forrasztani akkor lehet hogy összerakom ezt a GeLee féle állomást is. Közben tanultam némi forrasztás technikát is pl. Walter Reéb előadásából. Ezeket megfogadva talán kíméletesebben fogok tudni bánni a pákával. Már csak egy fűtőszálat kéne felhajtani a kis Toolcrafthoz, aminek szintén van tesója ( Various SPT ET70 ) úgyhogy talán összejön.
(#) rozsdas111 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Na! Ma hazahoztam a tegnap rendelt cuccot. ZD-929. A felfűtési idő nem túl gyors ,de ez nem szempont nálam ( nem vagyok profi ). A beállított értéket szépen tartja, a súlya és formája miatt szépen stabilan ott marad ahova teszem, a páka zsinórja nem szilikon, de valami hasonló viszonylag lágy anyag, maga a páka könnyű és szerintem kényelmes. A páka hegyek minősége
majd használat közben kiderül. Próba forrasztás megvolt, egyenlőre elégedett vagyok. Mindenkinek köszönöm a szakmai segítséget!
(#) Ge Lee válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 31, 2023 / 1
 
Ezekhez a hegyekhez én nem sok reményt fűznék, az egykori solomon az teljesen más, a hegyei is máshogy néztek ki, azok nálam egész használhatónak bizonyultak, ráadásul mivel a méretük megegyezett a kattogós wellerével így az ember tudott egy olcsó weller pákát barkácsolni magának belőle. Ráadásul a solomon ugye szabályozós, sokkal pontosabban tartotta azzal a hegy a hőfokot mint a kattogós nyélben az eredeti helyén.
(#) Alkotó válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Nem látjuk a pákát, ami a kényelem szempontjából sokkal fontosabb mint a megmutatott részletek.
(#) somitomi válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Nekem is ilyen van, egészen jól bevált, sokára kellett hegyet cserélni benne. A páka szerintem kényelmes fogású, bár a ráhúzott csúszásgátló gumi szeret felcsúszni a nyélen. Meg én megcserélném, hogy a nyomógomb váltson a mért/beállított hőmérséklet között, azt inkább szokta ide-oda váltogatni az ember, mint a mértékegységet.
(#) rozsdas111 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
A menetes hüvelyt lecsavarva illeszthető a hegy, elég szorosan illeszkedik, remélem ez így is marad.
(#) rozsdas111 válasza somitomi hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Igen, a páka könnyű kényelmes fogású. A gumi még feszesen tapad. Úgy gondolod a kis kapcsoló a sok váltogatástól egy idő múlva elhasználódik?
(#) csbk válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Sziasztok!
SMA 50 állomáshoz(Somogyi féle jlt-02 klón)
használható a ZD 929C pákája?
Ehhez való pákahegyeim lennének itthon azért gondoltam hogy ilyen pákát veszek hozzá a csatlakozó ugyanaz,csak más hegy kell hozzá.
Illetve azért mert 2mm -es csapottat amilyet a leggyakrabban használok nem találtam az SMA-hoz
(#) csbk válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Egyébként a a Fahrenheit 28003-as hoz való hegyek is tökéletesek a ZD 929 pákájához csak hosszabbak.
Volt ilyen pákám régebben.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2023
(#) bbatka válasza csbk hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Nem valószínű.
Következő: »»   190 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem