Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio
 
Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   7 / 10
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Szerezd meg ezt a számot valahonnan jó minőségben, szerintem nagyon jól le lehet vele mérni hogy hogy is szól egy rendszer (sokkal jobban mint egy torzításmérővel). Szinte minden hangszeren, de a 3 perc után kezdődő cin esetében pl. nekem a jó rendszeremen az ütő saját hangja is szépen élethűen átjön, a nem jó rendszeremen meg sehogy.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Először is köszi az ajánlatot! Sajnos még nincs kész az átépítés alatt lévő füleserősítőm, amiben beépített DAC van. Én csak USB-n át szoktam a PC-n zenét hallgatni. Ugyan van egy átmeneti DAC összeütve ES9028q2m+X-mos208-al, de csak a panel erősítőjével. Azonban azt így is hallani, hogy az ajánlott felvétel szépen szól. Sajnos a stílus az öregségemet idézi, de jó felvétenek mondanám.
Míg ezt írtam, azt hallgattam. Ezek szerint tíz percen belül válaszoltam...
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Idézet:
„Ha sok, ne egyszerre akard értelmezni! És ha ki akarod próbálni az igazság tartalmát, és nálad rögtön nem nyert, ne menj tovább a költekezésbe.”

Tetszik amikor úszni tanítod a kacsát : ) Mintha kicsit elszálltál volna mostanában magadtól.
Csak azt kérdeztem Darvas írta-e cikket, de erre nem válaszoltál. De nyilván Ő írta... tőle loptam (vettem át) az "ortót", mint mértékegységet.

Darvas elég sok hülyeséget összehord mostanában. Ez a 0.1 mm átmérőjű ezüst hangszóró vezeték végképp kiverte nálam a biztosítékot. Nem tudok, de számoltam. 4 m vezeték (2 m oda, kettő vissza) ellenállása 8 Ohm. Ez még melegszik is. Jelentősen. Van némi (jókora) termikus torzítása. És Ő ezt jónak hallja. A többi nem érdekel tovább, hogy miről ír.

Régen minden hülyeségét végig csináltunk. Mai szemmel a 90%-a értelmetlen volt. De voltak vitathatatlan érdemei. Rengeteg dolgot vezetett be a köztudatba: állványok, alátétek, tüskék, vezetékek sajáthangja... stb. Máig nagy tisztelője vagyok. A Hifi Magazinnak azóta sincs utódlapja kis hazánkban.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ha te kacsa vagy, én sánta kecske, így neked van nagyobb esélyed szárnyalni. Nem szeretem magamat idézni, de azzal kezdtem: "Nem akartam én plagizálni, így igaz." Mármint, ahogy írtad...
Mindannyiunknak van előélete, és jutottunk ahová... Sajnálom, hogy bántónak tartod, amit írtam!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Pontatlan voltam. Az ahova jutottunk azt az audiofilre értettem. És a magam részéről a fórumon komoly segítséget is kaptam ehhez, így nem csupán a magam eredményének tartom a dolgot. Ezt pedig az adott készülék elnevezésénél jelöltem is. A haszonélvezete viszont nekem adódott kétségtelen. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de szerintem hangfalon belül alkalmazta a 0,5-es vezetéket, hiszen bekötőkábelnek szakadékony lenne. És adott hangfalra vonatkoztak a tapasztalatai.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Egy újabb cikkében olvastam tőle, hogy hangszóró vezetéknek is 0.1 mm-es ezüstöt használ(t). Ezen akadtam ki annyira, hogy sajnos ki is töröltem ezt a cikket.
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 20, 2023 / 1
 
Még a 2000-es évek elején, első fizetéseimből vettem egy DSP-s Thomson erősítőt. Nem voltak kábeleim, ezért a hangfalakat "gyorsan" UTP kábel ereivel kötöttem be (ez volt). Ezek 0.5mm-es tömör réz vezetékek voltak. Szólt. A menüben lehetett állítani időeltolást a hangfalakat között távolság szerint. Ezek az időzítések nem igazán működtek. Egyik hangfalnál jobban, másiknál kevésbé. Minden hallgatás előtt "jóra" szórakoztam vele és mindig más beállítás hallatszott jobbnak, mint előző nap. Egy hét után vettem normális kábelt és minden elkezdett működni. Nem kellett állandóan állítgatni, a beállításoknak volt hatásuk és persze a hangzás is ugrott egy nagyot. Azóta soha többet vékonka kábelek, emlegetem magamban többször is, csúnya volt.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Tudod, ismerve Téged, ezen nem lepődtem meg... Én egy kicsit másképp állok az ilyesmihez, Ami nem szimpi, azt átlépem, és reménykedve olvasok tovább. Ha valami hasznosnak érzek azzal foglalkozok tovább. Van akinek a kockás, és van akinek a csíkos áll jól. Gondolok itt a rendszer többi elemére. Nem beszélve az egyéni elképzelésekről. Én nem irányadóként közlöm a dolgaimat, nem is azért mert szép látvány a sok sorba rakott alkatrész, hanem mert pozitív tapasztalataim adódtak az adott építés során. Az érdeklődők csipegethetnek belőle, és persze akad aki tapasztalat híján is kritizálgat. Ez így van jól, hiszen, mint nem egyszer írtam, nem vagyunk egyformák. Nem mindenki szereti ugyanúgy a Genesist, a Foo Fighterst, Bartókot, Csajkovszkijt, Schnittkét, a szólistákat, a nagyzenekari összhangzást, és sorolhatnám... Ettől még azért jól elférhetünk ezen a fórumon, és találhatunk társakat az építésben.
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Nem lep meg, amit írtál, hiszen mindenkinek a saját elképzelései a mérvadóak. De ez nem általánosítható felszínesen. Az biztos igaz, hogy az UTP nem hangfalkábel. No meg nem annyiba kerül, mintha ezüstöt is tartalmazna. A lényeg, hogy egyben van a rendszered!
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Darvasnak - saját szubjektív véleményem szerint - vagy a fülével van baj, vagy az ízlésével. Igor barátommal jártunk nála a 80-as évek közepén (vittünk magunkkal végfokot is). Boldog izgalommal vártuk, hogy végre meghallgathassuk élőben a híres Spendor BC1-et. Nem is emlékszem semmi másra az egészből, csak a Spendor-okra. Hatalmas csalódás volt mindkettőnk számára. Olyan hordóhangot azóta sem hallottam sehol, mint ami azokból a dobozokból kijött. Igor barátom -ennek ellenére- továbbra is őszinte híve maradt a Hifi Magazinnak és minden aktuális "best buy-t" végig vásárolt. Nekem nem tetszett sem a "rút kiskacsa", sem a Preludium, sem a balsafa állvány... Egyedül az Ortofon hangszedők jöttek be.

A zománchuzal hangszóró vezetéket egy ideig én is jónak tartottam. Aztán kilógott a lóláb. Ha vékony volt a mélye hiányzott, ha vastag, a magas tartományt kente el. Aztán kitaláltuk, ha lekaparjuk a zománcot akkor tisztább lesz valamivel a hangja... amíg be nem oxidálódik. Hetente át kellett smirglizni.
Ma már azt gondolom, ugyanúgy viselkedik, mint a kimeneti fojtó. A tömör vezeték elkeni a tranzienseket. Egy érces hangú, sziszegős erősítőnél ez jól jöhet.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Tudod, hogy kedvellek, no meg tisztelem a munkásságodat, és most sem az estédet akarom elrontani, azonban nem értem az érces hangú, sziszegős erősítő audiofil jellegét? Szerintem ami sziszeg az torzítás, vagy elhangolt rádió, vagy netán a szomszéd hálózati zavar ajándéka. Aztán meg melyik tömör vezeték is keni el a hangokat, milyen felvétel esetén, milyen rendszeren belül?
Én is voltam úgy, hogy hiányérzetem volt magasban a K701-el. Már már bizalmatlankodni kezdtem sunyiban az EVAmp-ME-vel. És akkor a sors segített, amikor a Sony Qualia 010 meghallottam vele. többek közt a magasak is elámítottak vele. Épp most árulnak egyet 7500 dolcsiért használtan.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Azt írtam le amit a saját fülemmel hallottam. De kipróbálhatod, nem áll semmiből. Tegyél a VF2 kimenetére egy 1 uH-s fojtót, mondjuk 4.7 Ohm-mal áthidalva. Tehát használd a szokásos Zobel tagot és hallgasd meg így. Lerajzolom, hogy értsd miről van szó. Addig ne válaszolj amíg ezt ki nem próbáltad.

Az egymástól 10 cm-es távolságban vezetett, 2 méter hosszú hangszóró vezeték induktivitása
valahol 2-3 uH között van.

Zobel tag.JPG
    
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Ezzel az oxidációs hangzás romlással egyetértek. Van egy olyan utópisztikus elméletem, hogy a sodrott kábel valahol levegőt kap a szigetelésen belül (csatlakozónál) és a sodrott szálakon oxid réteg keletkezik évek alatt. Az oxidációtól a sodrat szétválik és nem egy egységes, rugalmas tömb lesz, hanem több vékony párhuzamos szál. Ezeknek a szálaknak kapacitásuk, ellenállásuk lesz egymáshoz képest és már nem úgy viselkedik, mint egy új kábel. Ezért tartom magam ahhoz, hogy 4-5 évente kábelt kell cserélni. Nem kell csiribiri, csak új.
(#) kadarist válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 21, 2023 / 2
 
Szia! Tehát a relatíve tömör vezetéked mintegy Litze-huzalként fog viselkedni. Ennek nem lenne szabad negatív hatással bírni, nagyfrekvencián kifejezetten keresik az ilyen megoldásokat.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Hát... ez egy külön szakma, amihez én nem értek, de azért találgatok. Ugye, a réz- és az arany oxid szigetel, de az ezüst oxid vezet. De a réz inkább szulfátosodni szeret és mindennel vegyületet képez amivel érintkezik. A csupasz réz sodrat biztosan nem a legjobb választás, mert elektrolit is képződhet körülötte - Litze biztosan nem lesz belőle ha öregszik a kábel.
Talán az ezüstözött réz a legjobb választás. De a szigetelő nagyon nem mindegy ami körül veszi. Plusz a rezgésmentesítés akusztikai visszahatás ellen. A nagyon jó kábelek nem véletlenül kerülnek annyiba amennyibe. De sajnos rengeteg a szélhámos ebben a műfajban (mint tudjuk).
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Nana a válaszadással... Már írtam, én nem fogom a Te általad hallottakat vitatni. Ráadásul én nem is hallottam, tehát két dolog is adódik a dologban. Szerintem hasznos az általad felvetett dolog, előnyösnek tartom a közzétételét. De tőlem ne várj ilyen tevékenységet. Örülök, ha végre összeszedem magam, hogy befejezzem végre az EVAmp-ME paneljét. És bocsi a pontosításért, de az a VF2 az VF4. De tulajdonképp mindegy. A nem mindegyről... Valamikor régen alkatrészvásárláskor összefutottam egy ma audiofilnek mondható sorstárssal. Ő említette nekem, hogy a tápba, a pufferbe kell egy 2µF párhuzamosan. No meg amiről írtál, csövese volt, azt mondta, hogy amikor kipróbálta lecserélni a falon futtatott párhuzamos csövekből készített "hangafalkábelét" attól kezdve valahogy nem hallgatta szívesen a rendszerét. Visszatérve rá, minden rendben volt. Ezért szoktam mondani, adott rendszerre, adott dolgok érvényesek.
ui: szeretem, ha adódik a harangszót hallgatni a cuccomon, mivel szépen tagoltan szól, a hangzás minden részletével a fülemen.
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 2, 2023 /
 
Az egyik kedvencem... hátha valaki nem ismeri
https://www.youtube.com/watch?v=coNqbqnH3AM
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Reszelés után nálam ez jobban megy, bár nem valami audiofil, hacsak nem lelkileg...

TTW.png
    
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 / 1
 
Idézet:
„Egyedül az Ortofon hangszedők jöttek be.”
Jó a füled!
A forrás a lényeg. És a vége. Hangsugárzó, szoba akusztika. A többi csak szócséplés. Bocs.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Dec 6, 2023 / 1
 
Ha megengedsz egy nem ideillő hasonlatot. Ez olyan kijelentés volt, mintha azt állítanád, hogy az autónak a motorja és a kereke a lényeg, meg az út amin megy. Ami a kettő között van az csak szócséplés.
(#) dB_Thunder válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Idézet:
„Darvasnak - saját szubjektív véleményem szerint - vagy a fülével van baj, vagy az ízlésével”

Szerintem csak volt az a pénz, amiért korpásodott a haja!
(#) Karesz 50 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
A '80-as években ugyan ki fizetett volna egy "kommunista" országbéli Hifi Magazinnak azért, hogy jót írjon a Spendor-ról, vagy az Ortofon-ról, vagy akár a Technics elő-előerősítőről (amiből ha jól emlékszem talán 2 db-ot importáltak és az egyiket sikerült némi kenőpénz árán megszereznünk) ?
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Szerintem segítő fórumtársunk a legmeghatározóbb egységekre gondolt, és szerintem ebben igaza van. És még általánossággal is bír szerintem, nem úgy mint az egyedi elvárás. Ezzel nem azt akarom mondani, mindegy, hogy egy erősítő hogy van megépítve.
(#) mek-elek válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Azt még mindig nem értem, hogy e témában mért hódit teret más tapasztalatainak a leszólása.
Mért nem azzal áll elő valaki, hogy ő neki milyen tapasztalatai vannak az audiofiliában. Mások leszólása ugyanis nem vezet sehová...
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Melyikre gondoltál?

1.JPG

2.JPG
   
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Ezt annak címezted, akinek a beírásából dB_Thunder idézett?
Mert dB_Thunder itt nem szólt le semmit. ( Legalább is abban nem, amire reagáltál. )
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Technics SU-300MC volt a becsületes neve. Rákerestem a neten, de a Hifi Magazin cikkét nem találom. Ha akarod megkeresem melyik számban volt és beszkennelem neked.
(#) kistee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
50 db-ot hoztak be, a teszt a HFM 11. számban volt. Itt elolvashatod.
(#) kistee válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Ezek közül egyik sem MC előerősítő...
(#) Karesz 50 válasza kistee hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Rosszul emlékeztem ezek szerint, csak arra, hogy keveset és pult alól árulták.
Az összes Hifi Magazinom/Mozaikom megvan a legelső szám kivételével (még a poszterek is).
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem