Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   190 / 196
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Azta. Jól fel ment az ára! bbb-jé ötletesebb.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Igen, láttam ezt a gyári megoldást, s a thingiverse oldalon is van fent hasonló, sőt az enyémhez hasonló is van fent... A gyárival a baj, hogy kézzel kell hajtogatni, miután belerakod az alkatrészt. A thingi oldalon lévővel pedig az, hogy a gyárihoz hasonlóan csak egy oldalról van megfogva az alkatrész, s így vagy magasra nyomtatod, hogy a levágatlan láb is beleférjen, vagy előre vagdalkozol. Na meg az se tetszett benne, hogy simán kieshet belőle a rátett alkatrész.

Ezért is lett ez ilyen - kompakt (mindössze 15mm széles, 67mm hosszú és 14mm magas), s a beletett alkatrészt két oldalról megfogja. Így nem kell ügyeskedni, csak ráteszed, nyomsz, tekersz és kész Persze hozzá kell tenni, hogy ez csak a kis alkatrészekhez jó, ahol az alkatrészt teste belefér a 7mm-es hosszba. Így ahogy a képen is látható, pl. a 4148-as dióda is éppúgy áldozatul eshet neki, mint egy 06W-os ellenállás.
(#) Ge Lee válasza bbb hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
A kép alapján más baj is van vele, aszimmetrikusra hajlítottad vele a diódákat ami szerintem nagyon csúnya. Egy nyákon az néz ki a legborzalmasabban, amikor egy alkatrésznek felemás lába van, az egyik jóval hosszabb mint a másik.
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Így van, ez a dióda lötyög benne, mert nem ehhez terveztem, s éjjel csak beledobtam próbából, nem központoztam be. Ha odafigyelek, akkor egyformán hajt.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) Gafly hozzászólása Dec 15, 2023 /
 
Ilyen sokunknál van, de ebből cikket írni...
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Volt annyi eszem, hogy a TV-audio-video eszközök javításáról már réges-régen lemondtam. No, néha egy-egy szintetizátor beugrik. De az inkább számítógép. Legtöbbször táphiba.
(#) Suba53 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Sok évvel ezelőtt, amikor én vettem, talán még egy százas sem volt darabja.
De lehet olcsóbban is kapni.
Ennyit még ma is megér.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Csak szórakozás miatt, néha elszórakozom javítással, de szerintem ebből megélni eléggé kérdéses...
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Szuper lett és ötletes is.
Csak egy ötletnek.
Ha esetleg te is kifűrészelnéd a lábak helyét? Lehet úgy könnyebb lenne igazítani a lábakon.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) bbb válasza sany hozzászólására (») Dec 15, 2023 / 1
 
A lábak helyét kihagytam (a fehér anyag miatt nem olyan nagy a kontraszt, hogy jól látható legyen, meg amúgy is kicsi a kivágás), ott mindig középen vannak a belekerülő alkatrészek. Ma kicsit többet használtam "élesben" a napi adventi adag miatt, s remekül muzsikált
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Akkor semmi ötlet, nem látok már jól.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Dec 16, 2023 / 2
 
(#) tbarath válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
omg, valami párszázért vettem pár éve Conrad-ban...
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 29, 2023 / 4
 
Ritkábban használok már huzallábas alkatrészeket, de amikor mégis, akkor jól jön a lábhajlító. Sajnos a sajátomat elhánytam, vagy legalábbis nem találom egy ideje, ezért rendeltem "gyárit".
Kipróbálás közben (amikor elővettem egy ellenállást hozzá, annak rekeszében megtaláltam az elkallódott saját hajlítómat is) meglepve látom, hogy nem igazán tökéletes a méret, mert egy közönséges 4007-es dióda (ha jól emlékszem DO-41 tokozás) nem fér bele a 10 mm-es lábhajlító szekcióba.
Ezért barbár módon az új eszközt megfaragtam egy konyhakéssel (lusta voltam lemenni a műhelybe). Nem a legszebb, de tökéletes lett a módosítás.
A megtalált régi eszközről pár szó. Középiskolában, műhelygyakorlaton csináltam, kalapácsreszelés mellett. Ekkor még nem volt sarokcsiszoló, és egyéb kisgépek, csak fűrész meg reszelő. Az egymás utáni hornyok pontosan 1 raszterrel növekvő lábméretet adnak. Ez sem tökéletes, mert ha pl. 20 mm-re kell hajlítani egy 0,6W-os ellenállást, akkor szemre kell középen tartani, amit én már megszoktam, ezért nem okoz problémát. Az alapanyag is csak közönséges vas, így az idő is nyomot hagy rajta, de szerintem korához képest (több mint 40 éves) jó állapotban van.
(#) HA5AWS hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy milyen tapasztalatok vannak az ilyen Bővebben: Link mikroszkópokkal kapcsolatba? Mennyire lehet alatta forrasztani, a nagyítás használható-e vagy csak digitális. A 12Mpixelen belül a kép mennyire nagyítható. Illetve ezek az adatok mennyire reálisak?
Üdv: Gábor
(#) Gafly válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Én simán megvenném, ennyiért (ha nem kenyérre kell) még csak játszásra is.
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Nagyon jol használhato. Én még az elödjét vettem állvány nélkül, amit magamnak kellett gyártani. A mikroszkopon is kellett egy kis MOD, mert fényképezni nem lehetett vele, mert amikor a gépen megnyomtam a gombot egy kicsit mindig bemozdult, azaz roszz lett a kép. Igy egy kis jack foglalat került oda, és kb 20 cm kábelen a nyomogomb.

( csak egy akkori sztory, a vámosok felhivtak, hogy ez mi is valoban. Mondom, hogy az ami rá van irva, mikroszkop. Az mi? Mondom engedjek át, majd küldök egy képet. Oda is adták, már másnap ment a kép vissza egy hangyáról képernyöméretben. Szerintem az volt a bajuk, hogy nem tudták elképzelni, hogy egy mikroszkop nevü valami az akkori vámhatàr alatti összegbe kerül. )
(#) Gabtronic válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1
 
Szia, nekem hasonló van, legalábbis a paraméterek alapján. Lehet, hogy nem valóságos az 1200x nagyítás és 12 Mp, de tudja azt amire szükségem volt. Az akkuja gyárilag kuka volt, de úgyis asztalon, hálózatról használom. A magasságállítással változik a nagyítás mértéke, a monitoron levő forgatógombbal csak élesre lehet a képet állítani, tehát ha nagy helyet szeretnél, akkor kisebb lesz a mutatott kép, de még így is jól látható. A képeken a munkaterület nagysága és a látott kép van. Szerintem teljesen használható, forrasztani, szerelni kényelmesen lehet alatta. Elsőre szokni kell, hogy nem oda nézel, ahol dolgozol a kezeddel, de egy idő után megszokható.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) lóri válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Szia! Van, de nem szeretem. Szemcsés a kép, némely nagyításnál. Valami digitális zaj. Kell a fénnyel játszani, mire jó lesz. Nagyobb panelek nem férnek alá. Az a képminőség csak odavan csinálva, olyat nem láttam még ennél, de valahogy el kell adni.
(#) nagym6 válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Hasonló van nekem, ugyanazt mondom róla mint visszább Gabtronic kolléga. Annyival rosszabb az enyém, hogy vagy csak a kép bal fele, vagy jobb fele éles, a kettő egyszerre nem. Gondolom lencsék ferdén vannak benne.
(#) HA5AWS hozzászólása Jan 12, 2024 / 1
 
Sziasztok!
Köszönöm a véleményeket! Egy próbát megér a szerkezet, remélem használható is lesz játékon kívül! Maximum az unokáknak tudok mutatni pár érdekességet a természetből.
Üdv: Gábor
(#) Massawa hozzászólása Jan 14, 2024 /
 
Egy érdekes feladat került elém. Egy amerikai berendezéshez kell 18V/AC/190W tápot épiteni. Az eredeti amerikai trafot nem hozták, ide mert az természetesen 120Volt/60Hz, de van benne egy mechanikus kismegszakito a 18V-os oldalon. Ilyesmit Europában nem is látni, én már találkoztam ilyesmikkel pár évtizede az akkori amerikai berendezéseken. ( hagyon hasonlo mint a repülögépek cicoitjában biztosito panel.) .
A lényeg az, hogy tulterhelés esetén megszakadjon az adott kimenet. És mint kapcsolo müködjön. Az eredeti berendezésen van olyan változat, hogy egy nagy trafonak 4 szekundere van és mindegyik külön van védve.
Szerencsére nekem csak egy kell. Sajnos az eredeti amerikai trafot csak képröl ismerem és megvan a primitiv kapcsolási rajza, ami a trafot ábrázojva meg a kismegszakitot és arrol meg egy ellenálláson keresztül egy vezeték megy a meghajtott berendezésbe, ami valoszinü kijelzi, hogy tulterhelés van.
Van valakinek valami tippje mivel lehetne helyettesiteni. Kb. 18V/6-9A nél kell leoldania.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Bocs, valami hülyül a tableten.

cicoitjában = cocpitjában.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Kicsit hasonlít.
A harmadik lábat meg lehet így hívják:
Idézet:
„Auxiliary contact modules: They serve for cost-effective initiation of alarm or consecutive circuitries or for status indication of main contacts.”
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Elvben valoszinü igy müködik az is amit keresek, csak ezek mind 240 Voltra vannak, igy nem biztos, hogy az a bimetal müködöképes alacsonyabb feszültségre.
Én sem értem pontosan miért igy tervezték a 3. vezetékek, ami a rajz szerint valamilyen ellenálláson keresztül a kapcsolo egyik lábárol megy a táplált készülékbe. Azaz, csak azt jelzi, hogy ha megszakad a kapcsolo, azaz müködtethet valami lámpát, mutatva, hogy a megszakito leoldott.
Nekem valami nyomogombos, kerek lyukba szerelhetö kivitel jobban passzolna.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Szerintem a bimetálnak tök mindegy a feszültség. De ha megvan a lyuk és úgy kell kinézni mint az eredeti, akkor az szívás, mert ez nálunk nem nagy divat.
Próbáltam nézni kamionos boltban is, meg hajósban (na abból nem sok van nálunk) is, de nem jártam sikerrel, pedig nagyon bíztam benne...
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Egy közönséges kismegszakító is lekapcsol a névleges áram fölötti értéknél.
Én használok ilyet akkumulátor töltő szekunder oldalán.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
En is keresgélek mindenhol. És nagyon bosszant, hogy volt egy pár évtizede, de azt könnyelmüen beépitettem egy berendezésbe és kölcsön adtam. Azota sincs meg.
Legalább tudnám, hogy ki hol gyártotta.( egész biztos, hogy amerikai volt, mert tudom honnan szereltem ki.)
A bimetállal nem vagyon azért annyira biztos, mert azért ahhoz teljesitmény is kell, hogy felmelegedjen. Van nehány szerkezetem amiben ilyen bimetalos védelem van és egészen máshigy viselkedik ha fix feszültsegü körben van meg abban ahol változtathato a feszültség ( igaz mind egyformák).
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Az majd kiprobálom, csak ezek mérete messze nagyobb mind amennyi helyem van.

Az ami nekem megfelelne kb igy nézett ki, a kontaktusok felé dupla ilyen hosszú volt. A képen a nyomogomb be van nyomva, amikor kiugrik akkor egy fehér gyürü jelenik meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024

IMG_7053.jpeg
    
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2024 / 1
 
Közben megtaláltam. Ugy hivják, hogy overload protector switch. Van mindenféle áramra 3-10 A-ig.

Kösz szépen minden ötletet.
Következő: »»   190 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem