Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   366 / 372
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 17, 2023 /

Sziasztok. Útmérőt szeretnék szerelni az esztergámra, viszont amim van DRO-m nem tudom hogy az én útmérő leceimhez illeszkedik-e.

A DRO-m egy elég egyszerű, ez a Positron-3A (lényegében csak kijelezhető vele, vagy nullázható az útadat).
Ehhez a dro-hoz elviekben ilyen útmérő léc lenne illeszthető (egy kicsi két oldalas 4 pines csatlakozóval, amiben 3 pin van bekötve).
Elvileg ehhez ilyen útmérőt lehet csatlakoztatni.
Mivel ennek a kiosztásáról annyit tudok hogy 2 valami kommunikáció 1 pedig test így ezt is ki kéne még derítenem.
A rendelkezésemre álló útmérő lecet most keresem amint meglesz arról is mellékelek fotót.
Válaszokat előre is köszönöm mindenkinek!
(#) Ráx Aladár hozzászólása Jan 23, 2024 /

Helló! Az lenne a kérdésem, hogy lineáris tengelyek helyett lehet-e valamilyen húzott köracélt használni? Nekem nem éppen cnc-hez kéne, hanem 3D nyomtatóhoz, de a kettő ilyen szinten majdnem ugyanaz.
Mivel a köracél métere jelentősen olcsóbb mint a kimondottan lineáris tengelyként árult alkatrészeké, ezért sokkal olcsóbban ki lehetne belőle jönni.
A másik kérdésem meg az, hogy milyen boltokban lehet egy ilyen szál köracélt venni, mint magánszemély? Itt a környékemen csak olyanokat láttam, ahol magánszemélyként nincs lehetőségem ilyenből egy számot beszerezni, mert akkor már cégadatokat kérnek meg ilyesmit..
(#) Pethical válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 23, 2024 /

Szia!
Erre gondolsz csúszócsapággyal? Itt 3000 Ft métere a 8mm-esnek, Kínából meg olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2024
(#) sargarigo válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 23, 2024 /

Nyomtatóhoz szinte bármi jó! Ha megnézed a képet, látszik hogy szijak húzzák a tengelyt, ami pici gumis görgökkel fut az idom hornyaiban. És működik..
(#) Pethical válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 23, 2024 / 1

Egyébként, szerintem, ha fontos az ár és nem a hecc kevéért épít az ember, akkor nem érdemes 3d nyomtatót építeni. Kell hozzá egy fúthető asztal, egy vezerlő, egy extruder hotenddel, 3-5 léptetőmotor, szíj, szíjtárcsa, orsó, anya, csapágyak, csavarok, váz, vezetékek, és már ott tartunk, hogy 100-200 000 Ft a saját készítésű nyomtató, 80 000-ért meg lehet venni készen, újat, lináris sínekkel, minden jóval felszerelve.
(#) sargarigo válasza Pethical hozzászólására (») Jan 23, 2024 / 1

Úgy van!
Kivéve ha a user méteres darabokat szeretne nyomtatni, de ez a buli már régen nem a kezdő kategória!
Szóval: úgy van!
(#) kameleon2 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 24, 2024 / 1

Némi kiegészítéssel... Egy gyári nyomtatót is érdemes upgradelni kicsit, ha olyat sikerül választani. A képen egy TronXY van, ami nagyon jó is tud lenni, ha... nem 1 ponton van megtámasztva a szíjjgörgö, mert akkor el tud dőlni. Ha jó a golyósorsója, ha jó a fejtartó, ha kellően merevek a sarkok, ha kicseréled a csapágyait, a lin sínt, stb. Nekem már van pár ilyen upgrade rajta, mert a konstrukció nem rossz, de a kivitelezés nem egy mestermunka. Viszont így kicsi hozzáadott értékkel egy olcsó nyomtató 200eFt-ig kategóriában is anyagtól függően, de például PLA esetében ugyanazt is tudja adni, amit egy 5 milliós. Csak nem hajlítható, cserélhető asztala lesz, tized sebességen, huszadik próbálkozásra, stb.
(#) Ráx Aladár válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 24, 2024 /

Hát igazából én már elkezdtem egy prusa I3-at építeni itthon, kukázott szervókból és kínából rendelt alkatrészekből, elektronikákkal, és a sulimban nyomtatott elemekkel. A négy darab 380 mm es lineáris tengelyeken kívül gyakorlatilag minden megvan már a nyomtatóhoz, a nagy részét már össze is szereltem. Ha a tengelyek megvolnának már csak össze kéne csavaroznom a dolgot, és a szoftver lenne egyedül ami még hátravan. (az lenne a fontos, hogy a golyós siklócsapágyak csússzanak rajtuk)

Képeken mellékelem milyenekre gondoltam:
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2024
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 24, 2024 /

Idézet:
„Egy gyári nyomtatót is érdemes upgradelni kicsit, ha olyat sikerül választani.”

Nem vagyok benne biztos, hogy megéri. Mire upgradelsz egy nyomtatót addigra ráköltöd egy másik árát. Ha a kettőt összeadod, akkor meg tudsz venni egy olyat, amit nem kell tákolni és működik csuklóból.
(#) dB_Thunder válasza Pethical hozzászólására (») Jan 24, 2024 / 1

Idézet:
„Mire upgradelsz egy nyomtatót addigra ráköltöd egy másik árát.”

Sok embernek egyszerre nincs annyi a zsebében!
Másodszor egy bármilyen hiányosságokkal rendelkező, de működő akármi, jobb mint egy soha el nem készülő (megvásárolható) csoda gép!

Ez utóbbira magam is rá kellett jöjjek! Persze határok azért vannak!
(#) mex válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 24, 2024 /

Nem javaslom a húzott köracél alkalmazását, mert nem felületkezelt, nagyon hamar belemángorlódik a golyós hüvelyek útvonala. Ezenkívül alapból mínuszos az átmérője pár századdal, (ez az automata esztergák patronbefogása miatt gyártják így), tehát lötyög még újonan is.
(#) sargarigo válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 24, 2024 / 1

A nyolcas köracélt én inkább elfelejteném bármire is! A tizes már jó lehet, a 12-es meg tuti. De majd kijavítanak a gyakorlottak ha kell.
Szerk: ja, hogy ez húzott? Nem is figyeltem! Amit irtam azt köszörült tengelyre értettem.

Kameleon2: nem véletlen hogy ezt linkeltem, ilyet használok én is
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2024
(#) bbatka válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 24, 2024 /

Ezek görbék és nem körkörösek. Szerintem alkalmatlan. Ráadásul lágyak és a felületminőségük sem megfelelő.
(#) Pethical válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 24, 2024 / 1

Az általam linkelt webáruházból a 4db 380mm-es kéregedzett tengelyt megkaphatod 4-5000 Ft-ért méretre vágva és nem lesz vele olyan gondod, mint az acélrudakkal, ez pont erre való amire neked kell.

Az építéshez és a türelmedhez pedig gratulálok.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 6, 2024 /

Üdvözlök mindenkit. Lenne néhány kérdésem lézer gravírozással kapcsolatban.
Lézer GrBL programot használok egy 3018-as mintájára annak vezérlőjével működő épített gravírozóval.
Problémám hogy a gravírozott kép nem homogén ( csíkos). A felbontást hiába állítom a legnagyobbram. Hol a hiba?
Egy öszvér módszerrel készítettem (illetve szerettem volna) nyákot. Matt feketére festett nyákról a festéket leégetem a hol nincs rá szükség. Az így készült nyákot maratom le vegyszeressen. De csíkos marad sajnos
(#) Sinike válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

2 elmélet van, az első, hogy a kép dpi-je osztható kell legyen a lézersugár átmérőjével. Másképp a következő sor picit fedi - vagy épp kihagy valamennyit közte.
A másik elmélet a léptetőmotor képessége a dpi-hez visszaszámolva - ez a ritkább eset, olyankor fordul elő, ha az amúgy szép képben időközönként vannak csíkozások.
A legszerencsésebb ugye az lenne, ha mindkettőt figyelembe vennénk - ezt csak 1x kell kiszámolni egy gépnél.
(#) KKobra válasza Sinike hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Ezzel kapcsolatban van amit nem értek a GrBL ben. A számítógépen látott kép is csíkos. Mindegy milyen felbontást választok. Vagy én nem jól állítom be a programot? Szerintem 0,1- minden osztható. A képen átható mekkora a vonal vastagság. Vagy ez több mint egy tized

Ha a számítógépen látott kép nem tér el, akkor még előtte van a hiba. Milyen progit használsz, mivel készült a kép, amit beletszel, stb.? több info kell, esetleg jöhetne egy preview kép a gépről, vagy maga a fájl..
Ha ez vektoros, lehet, hogy nem kezeli jól, és a folytonos vonalak nem folytonosak.

Próbáltam Jpeg képet betölteni A LÉZER GRBL programba. Mutatom a képet és az eredményt.
Amit a képen látsz nyákot ahoz a G kód az Aspire probramban készült. igaz azzal nincsen semmi gond. Még azt nem próbáltam ki de amit jut időm kipróbáom hogy a g kódot hogy Aspire programban megszerkesztem hogy a felesleges részeket mindet távolitsa el ne csak vonalakat égesse le. Az eredeti nyákterv PDF doksiban van meg sajnos nemtudom átszerkeszteni (Sajnos) vagy módositani. Photoshop programban konvertáltam JPG be. Mutatom a vonalas G kód Aspire programmal ebből a képből készült ime annak is

Első ránézésre a jpg jónak tűnik, utána lesz a gond. Az Aspire-t nem ismerem...
A Gcode-ot beolvastam LaserBirn-be, teljesen ok.

Ahogy nézem az előző képet a nyákról, nem mintaszerű a kihagyás - ha arra gondolsz, hogy a vezetősávok itt-ott megszakadnak...
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2024

Gcode.png

A jpeg képet a GRBL programba olvastam be a program kovertálta át hogy lehesen gravirozni
De vagy én rontottam el a GRBLben valamit vagy a program nem jól konvertál de az eredmény siralmas. Nézd a JPG képet garaviroztam lemezre az eredmény egy homogén felületre vártam ahol a lézer elhalad. kaptam egy csikos képet
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Múltkor néztem egy lézeres teszt videót, abban mondta az ember, hogy ha valaki normális eredményt akár akkor vegye meg a lightburn-t, különben csak szenvedni fog. Szerintem pont ebben a cipőben jársz.
(#) sargarigo válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Csak messziről belevau, de volt már bármilyen sikerélményed ezzel az összeállítással? Lézer nélkül jól dolgozik (mondjuk filctollal)? Én lehet hogy valahol itt néznék szét. Olyan mintha a gép nem tudná kellően pontosan lekövetni a parancsokat.
Esetleg remeg a fej? Kottyanhat valahol?
(#) KKobra válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Készült már nagyon jó nyák gravírozással. Sajnos ennél a nyáknál az IC lábak közott elhaladó vezetősáv annyira vékony hogy a maró szerszám éle elszakítja a marásnál. Mert ugye négyszer kell elhaladnia a marószerszámnak a két IC láb között úgy hogy maradjon elég felület az IC beforrasztásához és azt átvezetés is megmaradjon.
A CNC saját építésű nem gagyi alkatrészekből tákolt kínai 3018-as. Csak a vezérlése a 3018 cnc ről van. Készült portré rétegelt lemezre kiváló eredménnyel. Készültek nyákok is ahol marással. De azoknál volt lehetőségem a mintázatot úgy módosítani hogy a marásnál ne legyen probléma.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2024
(#) KKobra válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Találtam a telefonon egy képet. Igaz nem a portré csak egy sárkány. Jaaa remeg a fej? Mitől remegne olyan lassan mennek a mozgató motorok hogy a remegés kizárható. A lézer biztosan nem remeg. Vagy ha mégis remeg akkor miért csak egy irányba? Akkor a lézer mindenfelé rezegne és nem csíkos lenne a kép.

9438.jpg

(#) Régi motoros válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Ilyen nyák marási módszerre már én is gondoltam, hogy beruházok valami olcsóbb lézergravírozót, de nem tudom hogy működik, mennyire lehet minőségi nyomatot készíteni a matt festésre?

Egyébként amit én látok így teljesen laikusként, ha megnézem a kígyós képed jól látom, hogy a csíkozás 45° -os? Talán érdemesebb lenne úgy próbálkozni, hogy ne soronként gravírozzon, hanem vonalkövetéssel, ha van ilyen beállítás...

Ui.: A fára és a nyákra / lemezre készült gravírozást ne akard összehasonlítani, mert amíg fát gravírozol, az egyáltalán nem ad a szó szoros értelmében kontrasztos képet, tehát lehet hogy ott is ott van a vonalkázás, csak azt nem veszed észre, nem látható, mert összemosódik. A kemény anyagon viszont kijönnek az ilyen hibák. Ha viszont készítettél már olyan nyákot is, ami nem vonalkázott, akkor ott az aktuális projektnél lesz a hiba.

Mindenesetre én javasolnám próbálj ki olyan fájlformátumot, ami nem tömörített, mert a *.jpg az pont az, ráadásul még veszteséges is. Használhatsz mondjuk *.bmp -t, vagy *.RAW -ot, ezek nem tömörített formátumok. De ha ezt nem megoldható, akkor talán a *.png vagy *.gif is kipróbálható, ugyan ezek tömörítettek szintén, de veszteségmentes formátum.

És a mi még fontos, hogy lehetőleg csak két színű legyen a mentett fájl.

Ismertebb képformátumok.
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Ui.: Azt még elfelejtettem írni, hogy a képfelbontást is olyan minőségben kell menteni, amilyet a gravírozón használsz majd. Tehát ha a gravírozód mondjuk 600dpi, akkor a kép amit ráküldesz az is 600dpi felbontású legyen, így biztosított az, hogy nem lesznek átfedések vagy kihagyások a pixelek és lézerpontok közt.
(#) KKobra válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Fentebb van egy fotó egy kész nyákról vonal követéssel készült. A lézer csak 0,1 0,15 szélességben égeti le a festéket nagyon kicsi a távolság. Nagyon kell figyelni a forrasztásoknál és alaposan le kell takarítana a kész áramkört. Készítettem egy autó aksi töltőt ilyen nyákkal sajnos a nagyáramú rész nyákját is így. Maximális terhelésnél átütött. Már készült nyák sima gravírozással vonal követéssel de sokkal gyorsabb ha a maratással (peroxid) maratom le mint ha maró szerszámmal. Ha cnc-vel készítem a nyákot sokkal pontosabb a fúrás. Így klassz hogy a fúrást és a mintázatot cnc-vel készítem a marást meg peroxiddal. Még van egy ötletem a teljes hogy ne vonal követéssel készüljön megpróbálom az Aspire programban csak azokat a területeket amiket marni kell. Most az van kijelölve amit meg kell hagyni. Lehet nem érthető amit írok vagy nem jól magyarázom. (:
(#) Régi motoros válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Lehet én is félreérthető voltam, engem nem a gravírtűvel készített nyák érdekel, azt macerásnak tartom. Az érdekel, hogy a telibe matt feketére festett panelt milyen minőségben lehet a lézerrel elpárologtatni ott ahol kell. Nem repedezik vagy töredezik e a kontúr? Mindenképpen a vegyszeres maratást gondolom jobb technikának a gravírozással szemben. Tehát engem az érdekel a panelre fújt festéket mennyire jó minőségben lehet eltávolítani a lézerrel. Egyébként nekem a 0.2mm felbontás hobbi projektekhez tökéletesen elég is volna, nem célom még az sem, hogy IC lábak közt vezetősávval átmenjek.

Ui.: Na és milyen festékekkel próbálkoztál már milyen lézerteljesítménnyel?
(#) benjami válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Én a parancssoros felületű pcb2gcode nevű programot használom gcode generáláshoz. Azzal meg tudod adni, hogy többször menjen körbe a kontúrokon, ráadásul nem ugyanazon az útvonalon, hanem átfedéssel szélesebb szigetelősávot létrehozva. Ami a hátránya, hogy 3 kör esetén 3-szor tovább tart a munka. Lézenél és gravírtűnél is használható ez a módszer, ráadásul ott ahol keskeny szigetelő szélesség kell (a szűk helyeken) ott a körök által létrehozott szigetelő sávok is beszűkülnek (azon a részen egymásra húzza az útvonalakat). Én mostanában csak gravírtűs módszerrel kísérleteztem, a kísérleti smd panelem sajnos nem lett jó, de a sima dip tokos alkatrészeket tartalmazó az teljesen használható lett.
Következő: »»   366 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem