Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2481 / 2490
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Megérkeztek a TDA IC-k. Kijavítottam a nyákokat, és nagyon alaposan kimértem őket. Nincs egyikben sem forrasztási zárlat, az a pár passzív alkatrésze sincs zárlatba, az IC lábai oda mennek a csatlakozókon, ahova a kapcsolási rajz mutatja. Megmértem a CON 3-4, és CON 6-7 csatlakozókat bekapcsolt állapotban, a tápfeszültségek rendben megvannak a 12-13, és 14-15-ös lábakon, valamint a CON 3-4 csatlakozókon ugye ott a negatív táp a 3-as lábakon is.
Egyenlőre nem mertem rádugni a nyákokra, mert nem olyan vicces megvenni az új IC-ket, ezek nem az a 2ft-os alkatrészek. Sajnos mivel az előző élesztésnél figyelmetlen voltam, alapban csak a CON 3-4 csatikra tettem fel a végfokokat, és annak rendje-módja szerint elcsattintottam a bekapcsoláskor, a fentebb említett 22ohmos korlátozó ellenállások beiktatásával. De ugye itt a teljes negatív tápfeszt megkapta a 3-as láb is...szóval ennyit az előéletről.
Szeretnék segítséget kérni az élesztés további részleteiben, hogy élesztenéd, hogy megvédjem az alkatrészeket?
Írtad, hogy rendben kell legyen a bemenet...ha a bemenetre teszek valamilyen szinusz jelet, és oszcilloszkóppal megnézem a CON 3-4 és 6-7 csatikon a jelalakot, azzal leteszteltnek tekinthetem a jelet?
Köszönöm az eddigi segítséget!

szerk.: még annyi, hogy ventillátorokat cseréltem rajta, ami ugye nem releváns az élesztés szempontjából, viszont a javítás szempontjából lehet jelentősége, mert a végfokok halálozását az okozta valószínűleg, hogy túlmelegedtek az IC-k, mivel egyik ventillátor sem volt üzemképes.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024

marshall.jpg
    
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Szia! Azzal, hogy csak a CON3 és CON4 csatlakozókra kötöttél végfok modult, nem követtél el végzetes hibát. Ettől az IC nem mehetett volna tönkre. A csatlakozó 3-as lábára kötött negatív táptól a TDA7293 átkapcsol slave üzemmódba és a csatlakozó 6-os lábáról veszi a bementi jelet. Mondjuk ide illett volna testet adni a próba során.
A bemenet megfelelőnek tekinthető ha a Master poti nem kontakt hibás, valamint R93, 94, 95 és C80, 88, 90 hibátlanok. Óvatosságból tehetsz a CON6 1 és 2 lábai közé egy 3k3 ellenállást, attól garantáltan 30 dB fölött marad az erősítés és nem fog begerjedni. Ha majd szépen zenél, eltávolíthatod.
Legjobb tudásom szerint a biztonságos élesztésre csak törekedni lehet. Magam részéről már addig elmentem, hogy élesben tesztelek beforrasztás előtt.
Megesett, 4-ből hárommal sétáltam vissza a boltba - szó nélkül ki is cserélték.
Mint közkedvelt alkatrész bizonyára nagy csábítás az utángyártók/hamisítók számára

Az áramkorlátozó ellenállás - mint korábban írtam - az egyenirányító elé kerüljön és a másik szekunder kivezetést pedig húzd le!
A CON6 foglalatot ajánlom az élesztéshez. A tápon és a kimeneten is legyen voltmérő. Ha a bekapcsolás pillanatában nem fut fel a táp, vagy a kimenet kiül valamelyik tápra, akkor azonnal állítsd le!
Ha mind a négy panel jónak bizonyul, akkor lépünk majd tovább.
Persze már a próbához is jónak kell lenni az R62, R64 áram-visszacsatoló söntöknek és az IC9a körnek, mert hiba esetén akár onnan is jöhet pozitív visszacsatolás, az pedig gerjedéssel és IC pusztulással járhat. Sajnálatos, hogy a perifériákat ilyen veszélyesre tervezték.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) TÉ288 hozzászólása Márc 3, 2024 /
 
Régebben láttam egy gyári erősítő rajzát, de nem tudom, hogy hova mentettem. Ebben kérném a segítséget.
Dr. Borivoje Jagodic Egyszerű tranzisztoros erősítő készítése című írásában található rajzhoz nagyon hasonlít. Azzal a különbséggel, hogy a másik rajzon a két első tranzisztor N típusú.
Ez a rajz megvan esetleg valakinek?
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Az R93, 94, 95 ellenállások rendben vannak, A kondikat nem forrasztottam ki, mert furatgalván a nyák, és kényelmetlen lenne kiszedni, jobb hiján dióda vizsgáló állásban mértem rájuk, nem zárlatosak, és veszi fel a töltést, látható púposodás nincs rajta, így azokat jónak tekintem, bár szorul a hátsóm emiatt majd indítás során
A master poti nem kontatktos.
Amit teszteltem még ma reggel, hogy generátorról jelet adtam az erősítőnek, és a CNB R3-R4 , és L4 csatlakozókon szépen megjelentek a jelalakok.
Ennél a rajznál még mindig vannak értelmezési gondjaim: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=405423
Ha megszakítom az egyik szekundert akkor hogy fogja előállítani a graetz a tápot?
Az tiszta, hogy mindkettő meg van szakítva, mert a másik ágba egy ellenállás kerül.
Valamint ezt sem teljesen értem : "Ha a bekapcsolás pillanatában nem fut fel a táp, vagy a kimenet kiül valamelyik tápra, akkor azonnal állítsd le!"
-tehát ha alacsony marad a tápfesz, akkor probléma van még. De az mit takar, hogy a kimenet kiül a tápra?
Az IC9a kört hogy tudom kimérni? Azon kívül, hogy a benne lévő passzív alkatrészeket megméregetem.
Az R62, R64, R65 söntöket kimértem, azok hibátlanok (szerintem, mivel megfelelő műszer hijján egységesen 0,6 ohmot mértem rajtuk)
köszönöm
(#) subwoofer220 hozzászólása Márc 3, 2024 /
 
Szép napot mindenkinek! Mi az oka annak ha egy erősítőnél "cd" módban picit furán,és gyengén szól az egyik oldal? "CD Direkt" módban egyeznek az oldalak,ott nincs semmi gond. Kb 6hónapja van nálam ez az erősítő, de még csak most vettem észre a hibát. Esetleg van valami tippetek hogy hol kezdjem keresni a hibát?
onkyo integra a 8450

Készítettem egy videót ahol tekergetem jobbra balra a blanszot.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Nos, időközben kicsit tovább léptem, megértettem azt a kérdésemet, hogy miért van így az indításnál a táp, betettem a 3k3 ellenállást az 1-2 érintkezők közé.
És ott tartok, hogy a 4 végfokból 2 megszólalt, a másik kettő meg süket maradt, de az egyiknél melegedett a védő 10 ohmos ellenállás. Most hibát keresek a javított nyákokon, aztán jelzem mire jutottam. Addig is köszönöm az eddigieket!
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Mellékelem az elvi rajzát. Talán segít.
Igazából egy oszcilloszkóp lenne jó méricskélni, vagy egy mérő erősítővel rácsatlakozni a fokozatok közötti pontokra, és hallásra megnézni hol van különbség.
(#) subwoofer220 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Szia! Köszönöm! Sajnos az nincs nekem,csak amatőr vagyok. Első körben magam szeretném megoldani a problémát. (összes kondenzátor cseréje.?,mindent kihúzgálok,kontakt spray-zek,ic-k, tranzisztorok forrasztás frissítése.) ha ezek nem oldják meg a problémát akkor keresek szakembert.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ha két végfok megszólalt, akkor a modulhoz kapcsolódó áramkörök biztos rendben vannak.
(#) subwoofer220 válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Direkt CD tökéletes mind két oldal. Sima CD-n (ahol szabályozható bass,treble,balance) ott van valami a jobb oldallal. Próbáltam beállítani "balance" potival azt ,hogy egyformán szóljon mind a két oldat,de maga a hangja nem az igazi..
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Szia! Tapasztalatom szerint ilyen korú készülékeknél oxidáltak a csúszóérintkezők.
(#) somitomi válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Én a CD kapcsolót próbálnám kipucolni, így első ránézésre bármi másnak van baja, az a többi bemenetet is érintené
(#) subwoofer220 válasza somitomi hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Köszönöm szépen,ránézek arra is .
(#) subwoofer220 válasza somitomi hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Szia. Hú-ha ,nem volt egyszerű de sikerült. Még olyan kérdésem lenne, hogy ha cserélek benne 1-2 kondenzátort az normál vagy low esr-es?
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Minek? Ha jó lett, akkor nem sok értelme van.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Azóta már három vègfok működik, a negyedik pedig a korlátozó ellenállást fűti. Kèt láb között tudok az IC-n zárlatot mèrni, de eddig sehogyan sem láttam meg ahol zárlatban lenne a nyák. Már agyon kapargattam a fólia sávok között, de csak ott maradt a zárlat, aztán elképzelhető, hogy veszek egy másik IC-t a negyedik panelba,, és ujra cserèlem, aztán jelentkezek.
Köszönöm
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Az IC hányas lábai között észlelsz zárlatot?
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Emlekeim szerint a 2-3 lábak között volt de az is lehet hogy a 3-4-es. Sajnos ma hogy olvastam a kérdésed, valamiért már nem tudtam mérni azt a zarlatot. Tiszta anomália. De változatlanul melegszik durván a korlátozó ellenállás, és nem szólal meg. Így egy másik IC-t rendelek hozzá, és ezt meg elkönyvelem járulékos veszteségnek. Pedig direkt a TME-től rendeltem, bízva abban hogy biztos eredetit kapok. De ugye ha én hibáztam és azért halt meg az IC, attól lehetett az eredeti vagy hamis is.
(#) mlaci989 hozzászólása Márc 6, 2024 /
 
Üdv Mesterek.
Kérdésem lenne vagy inkább tanácsot kérnék. Rozsdásodás letisztitása panelrol alkatrészekröl valamint visszatérésének megakadolyázása érdekében mi a teendö.?
(#) mek-elek válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 7, 2024 / 1
 
Ha más nem mond jobbat...Tál alá, denaturált szesz, ecset, fogkefe.
(#) mlaci989 válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Jól hangzik.
És a végén gondoltam egy kis gyantát oldanák szeszben és átkenném vele.?
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Ebbe belefolyt vagy belefröcsögött valamilyen retek. Alaposan ki kell mosni, majd kiszárítani.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Igen. Csak egyik oldla rozsdás oxidált koszos. Szerencsére a másik oldal csak poros.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Szia! Sok alkatrész lába vasból van, kis ónozással a felületén. Arra számíts, hogy ezek végzetesen átrozsdásodhatnak. Ami gyanús azt cseréld ki!
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Szia.
Megfogadom tanácsodat. Teljesen kitakaritom és átnézem. Egyik csatornát javitani kell valami kontakt hibáskodik. Lehet egy rozsdás alkatrész.
(#) szendi001 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Benzin. Fogkefe, fogkrem es vizes mosas. Nem fog megrozsdasodni ujra, ha megszaritod hajszaritoval. Az IC-t ki kell venni, attakaritani. A gyantas cin a panel oldalara jo, fontre inkabb kis WD 40 messzirol. Utana evekig jo.
(#) diamik hozzászólása Márc 8, 2024 /
 
Sziasztok,

van egy kapcsolásom, amivel tekercseket BH karakterisztikáját szeretném vizsgálni. Gyakorlatilag egy erősítő. Reprodukálni szeretném, de úgy hogy az utolsó csavart is értem benne. Nagyrészt értem, de van egy két alkatrész, ami nem teljesen világos.
Leírom, én hogy látom és mi az ami nem világos:
A két műveleti erősítős kapcsolás evidens, nem szorul magyarázatra.
TR9 és TR10 közös kollektoros differenciál erősítő.
TR8 a főerősítő.
C3 kompenzáció?
TR5 és TR6 komplementer emmiterkövető fokozat.
R4 és TR7 a munkapontbeállításért felelős.
TR1 ... TR4 a teljesítményerősítő fokozat.
R1 és R2 passzív rövidzárvédelem.

Ami nem világos:
R6, 10, 12, 13 funkciója
C4 és R4 (középen) funkciója
R8 és R9
illetve a bemeneti fokozat R6-ról és R5-ről is tovább van csatolva. Vajon miért?

Agyalok közben én is, de hátha valakinek ez csak "szórakozás" (:
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2024
(#) Gafly válasza diamik hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Én ezt így biztosan nem építeném meg, mert sok sebből vérzik, és garantálhatóan nem fog sokáig működni.
De jó példa a könyvekből/netről összellózott...
(#) diamik válasza Gafly hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Például miből?
Van alternatívád/ötleted?
(#) Gafly válasza diamik hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Most éppen nem érek rá könyvet írni, de R4/TR7 például tankönyvi eset arról, hogy ÍGY NE.
Amúgy ha többet elárulnál arról hogy mi építenél, lehet sokkal több értelmes választ kapnál...
Következő: »»   2481 / 2490
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem