Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tárcsázós telefon

Témaindító: GTI, idő: Szept 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 14
(#) Gafly válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

Ebben neked igazad van, annó voltam egy darabig a Telkor szervize, ebbe még az alaplap sincsen benne, nemhogy a supercap.
(#) KeMa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

A Telkor az full üres, az nem is gond - bár egy tasztatúra + kijelző jól jönne, hogy egy sima telefont bele tudjak építeni.
De volt is itt ilyen topic, valaki szerzett egy komplett Telkort, és ő se bírta beüzemelni, hiába az analóg modem. Bezzeg a TMM80-as, az csak a tarifaimpulzust hiányolja, és
(#) pucuka válasza KeMa hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

Lehet kommunikálni vele, csak szerviz üzemmódba kell állítani.
Még a 450 -es korszakban üzemeltettünk 10 db -ot a MÁV interCity étkező kocsijaiban. kettőt a MAHART nagy hajóiban, és 4 db -t a MATÁV telefonfülkéiben a MATÁV Westel együttműködés keretében. Mivel az egész projektet én hoztam össze, az üzemeltetés is rám szakadt. De a Nítüs kollégák, és én sem mondhatok mást.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

Mivel tök üres már a doboz, teljesen mindegy szerintem.
Mire az alját visszalakatolja, már azzal is el lészen egy jódarabig.

Két nagy szívási irány látszik:
- Tud haveroktól/bárhonnan tarhálni/kukázni belet hozzá, és küszködünk a szoftverrel, meg minden. Rettenetesen régen kidobáltam már minden rajzot, én aztán nem...
- Bele barkácsolunk egy működőképes(nek látszó) telefont. Abban esetleg...
(#) pinyó39 válasza KeMa hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

De bírtam a TMM80-ast (pénzbedobós fejlesztésén melóztam az özönvíz után) -
(#) KeMa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /

Nem megy szerviz üzemmódban sem. Kicsit részletesebben el tudnád mondani?
IPT-403-as. Maintenance módban le tudok futtatni mindenféle tesztet, de telefonálni akkor se hagy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2024
(#) norbertv99 hozzászólása Júl 30, 2024 /

Sziasztok!

Van egy CB667 tárcsás telefonom, amit rákötve a vonalra fel lehet hívni és lehet beszélni rajta, de tárcsázni nem lehet vele. Telekomos a vonal, azt mondták elvileg tudja kezelni a pulse módot. Ha tárcsázok a telefonnal, a vonalhang megszűnik, ha jól olvastam ez azt jelenti, hogy a központ veszi a tárcsázást, de utána mégsem csöng ki. Mi lehet a probléma?
(#) még1MbR válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 / 1

Érdemes lenne kipróbálni a vonalat egy tone/pulse módot is tudó másik telefonnal. Ha azzal működik mindkét módban, akkor marad a készülék hiba.
(#) Gafly válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 / 1

Ha natív telefonvonalad van, akkor igaz is lehet, de ha mondjuk már kábelmodemről kapod ugyanazon a számot, akkor nem.
Ha tudnánk hogy a világ melyik szegletében lakozol, akkor még talán adnánk is próbára cuccot.
Vagy tippet, hogy hogyan tudod egyszerűen letesztelni, ha van egy multimétered.
(#) Landsmann válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Próbáld meg a bontóvillát egymás után egy pillanatra lenyomni a telefonszámnak megfelelő számban. 1-es 1-szer, 2-es kétszer, stb, a 0 az 10. De rohadt gyorsan kell. Ha így sikerül számot hívni, akkor a hívómű rossz, vagy nem jól van bekötve. Hogy könnyebb legyen, lehet valami rövid hívószámot is, de ne a 112-t, pedig azt egyszerű lenne tárcsázni. ESetleg a Telekom ügyfélszolgálatot ha van rövid szám. Ha így sem működik, akkor a központ már nem ismeri a npulze módot. Bár akkor meg illene foglalt jelzést adnia. Ezekkel a régi tárcsás telefonokkal csak a hagyományos két rézszálon kapcsolódó telefonvonalakon érdemes próbálkozni. Kábeltévésen garantáltan nem megy.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2024
(#) norbertv99 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

A telekomosok azt mondták, hogy mivel működik a vonaluk pulse módban is, ezért a készülékben lesz hiba. Budapesten lakom, egy Sagemcom F@st 3896 homebox-on át jön a telefonvonal, sajnos nincs másik készülékem, amivel tudnám tesztelni a pulse módot.

Ami furcsa viszont, hogy pár évvel ezelőtt ugyan ez a telefon másik lakásban más vonalon tudott tárcsázni.

Ha esetleg a készülék lenne hibás, hol érdemes elindulni? Mi lehet vele?
(#) norbertv99 válasza Landsmann hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Ezzel a módszerrel ugyan az történik, mint a rendes tárcsázáskor. A vonalhang megszűnik, viszont nem cseng ki utána, nem történik semmi.
(#) Landsmann válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Szerintem ez a ketyere nem tudja a pulse tárcsázást. Nem hagyományos telefonvonalról van szó.
(#) Gafly válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Kérjél ingyen vihetőben DTMF képes telefont, ezt meg add el gyűjtőknek jó pénzért.
(#) Landsmann válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

De gondolom pont az lenne a lényeg, hogy nosztalgikus készüléket használna. Nekem egy CB35 van beállítva.
(#) Inhouse válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Tölts le egy DTMF generátor appot a telefonodra. Vedd fel a kagylót és a mikrofonhoz tartsd oda a mobiltelefonod hangszóróját, tárcsázz!
(#) norbertv99 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Sajnos ez nem működik. Még a vonalhang sem szűnik meg.
(#) Gafly válasza Landsmann hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Akkor osszad meg a titkot a hogyanról.
(#) Landsmann válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2024 / 1

(#) proba válasza norbertv99 hozzászólására (») Júl 30, 2024 /

Egy kábelmodemes telefonnal kipróbálva, a villa érintkezőjét párszor nyomogatva a tárcsázás ütemében, a tárcsahang nem szűnt meg miután abbahagytam. Ha a te telefonodon ugyan ezt elköveted, és a tárcsahang megszűnik, szerintem a központ valóban tudja a pulse módot. valószínű a tárcsa rossz. Egyébként meg tegyél a vonalra egy feszültségmérőt, a tárcsát húzd fel teljesen, szép lassan visszaengedve látnod kell a tárcsa szaggatását. Ha az pontosan 10, és nem eggyel több, illetve a vonalfeszültség szépen változik, akkor passz. Esetleg még a sebessége nem jó.
(#) Csörgő hozzászólása Jan 5, 2026 /

CB667 Csengő feszültség

Szervusztok!

Egy piros CB667 telefont örököltem meg, ami hibátlanul működik, gyári állaputú majdnem. A kérdésem a következő: Hány voltot kell átvezetnem a csengőhöz vezető két fehér vezetéken ahoz, hogy szóljon? A tippem 12v de biztos ami biztos, itt is megkérdezem.
(#) Gafly válasza Csörgő hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Legyen mondjuk hetven Volt, és huszonöt Hz.
Miért kérdezed?
(#) Feri007 válasza Csörgő hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Másról szól a cím, mint a szöveg.
A vonali feszültség, tehát amikor beszélünk, 48V a telefonnál. Alacsonyabbal is jól megy. De úgy kell, hogy váltóáramon nagy impedanciát mutasson. Vagy tekercsen keresztül, vagy egy műkapcsolással - majd megkeresem.

A csengető feszültség pedig 20–25 Hz, ~75–90 V effektív, tehát váltófesz.
Isten óvjon, hogy a hálózati feszre kösd, az emített műkapcsolásba szokták beinjektálni a csengető feszt.
(#) proba válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Idézet:
„A vonali feszültség, tehát amikor beszélünk, 48V a telefonnál.”

Pontosabban beemelés előtt 48V. Felemelés után 10-20 V kb és ami a fontosabb paraméter 15-30mA. Beemelve 48V- tól gyorsan indián telefon lesz (füstössé válik).
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) Feri007 válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Igen, igen, mindenképp korlátozni kell az áramot.
No, itt a kapcsolás/leírás egy 2 állomásos telefonhoz.
Itt is kéne áramot korlátozni, a relék tipusát-áramát-feszültségét a trafókhoz kéne illeszteni, stb.
De elvileg működőképes. Sztem ha valaki megérti, hogy működik, az esetleg előforduló hibákat meg tudja oldani.
2 állomásos házitelefon
(#) Gafly válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Honnan tudjuk miért kérdezi?
Lehet nincsen is neki telefonja, és mondjuk kapucsengőt csinálna egy bontott darabból.
(#) Csörgő válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Azért kell, mert szeretném PCB-vel vezérelt mikrofon/kézifülessé tenni. Ehhez kell a csengő, és higy hány voltot kapjon.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) Csörgő válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Igenis van. Régi, de van. Azért kell a csengő feszültsége, hogy működtessem azt.
(#) KeMa hozzászólása Vas, 16:46 /

TMM80

Sziasztok ismét!

TMM80-hoz dokumentációja nincs véletlenül valakinek? Sajnos nekem nincs, de kíváncsi vagyok, az érmevizsgáló hogyan működik, esetleg hogyan lehet beállítani egyes érmékhez.

Illetve ennél is szivat az önhangcsökkentő áramkör. Illetve, valamiért csak szénmikrofonnal hajlandó menni, az ndk-s elektronikussal nem megy. Mondjuk valaki hallgatót tett bele a mikrofonhoz is

Amúgy szépen megy, billegteti az érmebeadó részét, lehet hívni is, stb...
(#) mikrodigit válasza KeMa hozzászólására (») Vas, 17:32 / 1

Lehet feszültség probléma.
Egyszer készítettem egy áramkört, ami szénmikrofonnal működött és 9V-os elemről ment. Ugyanez nem működött az NDK elektronikussal, de amikor a tápfeszt felemeltem 18V-ra, akkor azzal is jó volt.
Következő: »»   13 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem