Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   254 / 257
(#) bakaruha hozzászólása Jan 9, 2025 /

FT991a

Sziasztok adott egy ft991A európai változat hogyan lehet erre Amerikai piacra gyártott rádió szoftvert rátenni?
(#) szendi001 válasza bakaruha hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Mit mond az Anico?
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 13, 2025 / 1

Vagy 5np?
(#) borsozo válasza Gyantáscin hozzászólására (») Jan 16, 2025 / 1

Örülök, hogy sikerült csökkenteni a zavarjelet. Ötletes a zavarkompenzálásra alkalmazott módszered!
Néhány gondolat felmerült bennem:
- A távvezeték által sugárzott, 50Hz...1kHz közötti jelek miért zavarhatják egy szelektív RH berendezés működését?
- Nem valamilyen földelési (közös potenciálra hozási) probléma áll fenn? Azaz "vezetett" zavarjelek?
A nulla vezető (a fogyasztásmérő szekrényben) össze van kötve a házon belüli védővezetővel. A nulla vezetőn nyilvánvalóan a fogyasztók (50Hz-es) árama folyik át. Meg azoknak felharmonikus áramai (pl 150Hz, 250Hz, stb) A kapcsolóüzemű tápok áramai is a nulla vezetőn folynak vissza a hálózatba.
Mivel a nulla vezetőnek is van ellenállása, ennek fesz esése a ház földpotenciálját is "mozgatja". Tehát a házat, utcát, stb tápláló tr. földelt csillagpontja és a ház védőföldje között feszültség különbség van. (A talaj, a fizikai föld két pontja között ez mérhető is: lépésfeszültség) Ebben az összes felharmonikus jelen van.
Az antenna földelt pontja, a rádiókészülék védőföldje, a házba bekötött kábel TV kábel köpenye, vízezeték cső stb között is lehet (van) potenciálkülönbség, azaz a fentiek szerinti (zűr-)zavaros áramok mindezen földelt pontok között is folynak.
A hangtechnikában a fő szabály: minden földelés egy közös pontba legyen csatlakoztatva, ne legyenek láncolva.
Tehát át kell gondolni, hogy melyik berendezés hol érintkezik a (fizikai-) földdel!
Nálam a kábel tv köpenye védőfölddel ellátott készülékre volt csatlakoztatva, emiatt az áramvédő kapcsoló gyakran és megmagyrázhatatlanul? kioldott... (söntölte az áramszolgáltató nulla vezetékét!!!)
Bocs a hosszú szövegért, de így teljesebb a kép a hálózati zavarokról...
(#) HA3GX válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Igazad volt a 10 sávossal kapcsolatban. 5-6 sávra mèg úgy ahogy le tudtam illeszteni, de ez már akkor hülyesèg volt mikor kigondoltam.
(#) kendre256 válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Én is csináltam már számtalan dolgot életemben, amiből megtanultam, hogy olyat eztán soha nem csinálok..
Csak példaképpen: SWR mérő átalakítással eltöltöttem vagy két-három napot, hogy tudjon alacsonyabb frekvenciákon is működni. Utána abban maradtam magammal, hogy nem akarom végigjárni azokat a kísérleteket, amit a profi gyártók évek alatt elvégeztek, veszek még egy gyárit. Egy amatőr társunk nem adta fel ilyen könnyen, hónapokat töltött el vele, viszont a végén tudott jót csinálni.
Vagy alakítottam át egy orosz szkópot (N-313), hogy ne olyan nyomógombos kinézete legyen, hanem "rendes szkópszerű, tekerős". A végeredmény az lett, hogy az eredetileg 1 MHz-es szkóp jól nézett ki, csak 100 kHz-es lett
Külön köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk, mert ebből is tanulunk.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 3, 2025 /

9 savos CW QRP kit

Sziasztok!

Eppen epitem ezt a radiot. Bővebben: Link. Erdekes konstrukcio amolyan hagyomanyos. Nyilvan a front end nem a legmodernebb, de az egesz nem is arrol szol. Teszek fel este par kepet hogyan all. 73! 1 DLX
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2025
(#) sany válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Szia!
Jónak néz ki.
Kitből építed vagy saját magad megtervezed?
(#) szendi001 válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Kit. Spanyol OM tervezte a nyakot. A rajzok es a kapcsols szerintem regen kiforrott kapcsolasok halmaza.
(#) tnl válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Szia!

Kapcsolási rajz nincs esetleg?
(#) kendre256 válasza tnl hozzászólására (») Feb 4, 2025 / 1

A linken vannak összeszerelési utasítások, a doksi végén van kapcsolási rajz is.
Bővebben: Link
Ennek a végén van a rajz.
Van még hozzá pár doksi, pl. beállításokról.
(#) sany válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 4, 2025 / 1

Nem baj az, legalább biztos működik.
Az RX LPF szűrő sok sávot átfog. Még azt lehet külön érdemes lenne megépíteni. Univerzális LPF-nek.
De jó kis kit nem 5 perc összerakni, és biztos a siker.
(#) szendi001 válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Mult heten alltam neki. Estenkent egy ket orat. Szoval, Eddig kb. 4 munkaora van benne. Ha valaki megerolteti magat egy hetvege, de nem hajt a tatar. Teszek fel kepeket este. Eppen ezzel molyolok ma.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 5, 2025 / 5

Íme így néz ki most.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 7, 2025 /

DBM front end

Sziasztok! Ahogy epulget ez a radio egyre jobban latom a hatarait is. Ket lenyeges bajom van, az egyik hogy az AGC a bemeneten levo FET es csillapitot vezerli. Nem lenne jobb helye az AGC-nek az IF fokozatban? A masik nagy kerdes az IP3. Ugye ebben az NE612 nem idealis. Azon agyalok, ha megszolal az elso keverot kivaltanam egy DBM-el es egy transzisztoros Front end fokozattal. Van valakinek tapaztalata hasonloval?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 7, 2025 / 1

Idézet:
„Nem lenne jobb helye az AGC-nek az IF fokozatban?”

Nem. Pont a DBM miatt a bemenetet védeni kell a nagy (akár zavaró) jelektől.
Az NE612 is DBM, de egy passzív DBM jobb, ha nagyszintű bemeneti jelekre kell számítani, viszont ekkor csökken az érzékenység.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 7, 2025 /

Elvi schémát nem lestem , de szokták a 612 bemeneti pontjait( 1 2 lábak) DC munkapontját tekerni A/MGC vezérléssel tologatni.
Ha ez is ilyen akkor nem véletlen, ha ez hianyzik akkor erdemes kipróbálni.
DC leválasztás miatt az RF jel induktivan és szimmetrikusan (középen földelt szekunder tekercsel , masik 2 vége az 1 2 lábakra) csatolodik be.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2025
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 7, 2025 /

Lesd meg ezt a keverobemenetet 612vel
fox rx 612 MGC
(#) ha1drp válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Pedig jobb lenne!

Forrás: HA8ET Ötletek RH adó-vevőt építők számára. Rádiótechnika évkönyve 1986.

Erősen javallott a cikk átolvasása, sokmindenre rávilágít e témában!

Jellemzően a rádióamatőr RH rádiókban sincs kialakítva. Itt-ott PIN diódás csillapító még megtalálható, de ezek többsége is külön fut a fő AGC lánctól. Persze az is igaz, hogy nem nagyon kell azokat a keverőket annyira védeni, főleg ha az előerősítő ki-be kapcsolható.
(#) Gafly válasza ha1drp hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Honlapja még megvan, de sajnos nem frissül: HA8ET
Nyugodjék békében.
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Nem vagyok fiatal, volt szerencsém ismerni személyesen Nagy Gyulát. Vitáztunk is eleget, különösen a 144/28 MHz keverők kapcsán. Akkoriban még hatósági mundérban.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Sziasztok! Gyulat ismertem. Nagyon vagta ezt a temat. Köszi, regebben a cikket olvastam, ujra megnezem, immar talan ertem is.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

A sáv szűrő elkészült. A kitből hiányzik két fet, azt meg kell rendelnem. Ami kérdéses meg a végtranzisztor. Szerintem hamis.
(#) satlokk hozzászólása Feb 14, 2025 /

antenna

Sziasztok most csináltam egy félhullám,u CB antennát,és úgy gondolt5am,hogy ezt meglehetne csinálni 28Mhz-re.A 82-s rádiótechnika évkönyvben található.Mi a véleményetek?
(#) pucuka válasza satlokk hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Meg lehet csinálni, hajrá.
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Nagyon kozel van a 28 Mega. Gyakorlatilag par cm-el hosszabb anyagbol kell indulni es csipdesni amig nem jo az SWR.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Nem hosszabb, rövidebb. A 27 MHz az 11 m, a 28 MHz pedig 10 m.
A különbség mindössze 1 m körül van, úgyhogy a λ /2 antenna teljes hossza 28 MHz -re fél méterrel rövidebb arányosan elosztva a két rúd között. A hangoló rész szerintem változatlan maradhat
(#) Doky586 válasza satlokk hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Talán egy hagyományos rezgőkör és forgókondi nélküli "J" antenna jobb lenne, mert ebbe csak a darazsak fognak beköltözni, és még páratartalom mérő is egyben.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 15, 2025 /

9 savos CW/ SSB ado vevo fejlesztese

Sziasztok! Atolvastam 8ET OM cikket, es megneztem kb 70 radio rajzot. Szeretnek egy hagyomanyos analog 9 savos CW SSB radiot fejleszteni az alabbiak szerint. Lehetoseg szerint 1 oldalas nyak. 2 raszternel kisebb kondi nincs, 3 raszternel kisebb ellenallas nincs. A front-end a 8 ET.fele, letra szuro, a Kf Cascode erosito lanc. Vegtelen ido alatt kesz lenne, de azt gondolom, hogy egy ilyen feladat tobb OM-el konnyebben megoldtahto lenne. A dokumentumok publikusak, tehat nem kit es nem par fabatka megkeresese a cel. Ha valakinek lenne kedve csatlakozni a projekthez, megkoszonnem. Nem art ha vagy RF meresekkel es konstrukciokkal kepben vagy, vagy a Sprint LAY-t kezeled jol, es a tervezesi feladatot szet tudnank dobni. Megneztem a lehetosegeket, alapvetoen az egyik limit a NYAK. VAgy 100x100 mm es modulokban erdemes gondolkodni, vagy 100x160 as ban. Utobbibol 4 - 6 db-ra ertelmesen kiteritheto lenne a konstrukcio. A VFO nem kerulne lefejlesztesre, legalabb 4 fele kaphato teljesen keszen, kijelzovel, illetve a PCB way en van nagy LCD kijelzos VFO is. 73! Jozsi
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2025
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

A tervek kikerulnenek a NET-re ,a Nyak tervek GBR-e publikus lenne.
Következő: »»   254 / 257
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem