Fórum témák
» Több friss téma |
Mi kell a CNC-nekVásároltam egy 24v 12,5A Tápegységet a CNC hez Ami 3db mema 17 léptetőmotor egy 775 spindli és a szpindli helyére lehet tenni egy lézert. Ehhez vettem a tápot ha jól szamolok akkor 3x1,8A a spindli 4-5.Ez mondjuk 10.4A. Feltettem a tápot és semmi nem megy Ha a 775 spindlivel szeretnék dolgozni. Ha a lézer van fenn nem a szpindli akkor minden műkszik. A lézer 40 W lézermodul fej ami kb 3.5A vesz fel a három léptető+a lézer az kb 9A Hozá kell tennem hogy a tápot a Temuról rendeltem. Az indulás pillanatában valójában mennyit vesz fel a 775 motor. Régebben u-ez a konfig skor önrezgő rezonáns tápjával működött. Skori tápja 5-6 ampert tud. Valami nem jó! Nemértem. Segítenétek?
A motor nagy indulóárama letiltja a tápot. Próbálkozhatsz mondjuk soros dióda nagy pufferkondi kombóval és egy gyors imával . Ha meghalgatásra talál a szavad még be is indulhat . Én inkább egy külön trafós tápot tennék a "spindlire"
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Az a 775-s milyen feszültségü, mert azok között van 5-24 Voltig mindenféle, es ha nagyobb tokmány van rajta, akkor az iduló áram akár 10 A is lehet.
Ket dolgot tehetsz a gyors javulásra. Sorba kötsz a motorral egy 24V 50W-s halogén izzot ( butor/mennyezet világitás). Az csökkenteni fogja az indulási áramot, de még marad elég erö a motorban. (Esetleg 2 izzot párhuzamosan köthetsz). Az izzo induláskor egy kicsit felvillan, de menetközben már nem. A másik bonyolultabb a motort fokozatosan kell inditani - vannak elektronikai megoldások.
Elkezdtem építeni Skori rezonáns tápjából egyet illetve kettőt mármint egy myákon. Van egy szingli tápom a kimenete úgy van variálva hogy 55V ad le üresjáratban 3db H7 izzót elbirja az ugye 12V 4A egy izzó.
A 775 elvileg 12-24V 25000 rpm. Skori tápjával már hajtottam. Megduplázva nem lesz gond.
gSender - grblSziasztokgSender programot lesegetem, mert elég jól kinéző és egyszerűen használható felülete van, talán elég nagyok a gombok is a felületen, hogy tapis kijelzőt kaphasson a masina. Viszont milyen grbl panelt lenne jó hozzá kapcsolni? sima arduino nano azt gondolom lassú lenne, főleg ha 1/8 lépéssel van hajtva. Egyébként kicsi nagyobb gépben gondolkozom cca 1000x1000x300mm. MK3 panelokat nézegettem, de nem tudom melyik lenne jó... Előre is köszi a segítséget!
Min akarod futtatni a gSendert? Nem ismerem ezt a progit, de így gyorsan ránézve Win, Mac és RPI verziója van. De (szerintem) ez csak egy parancs küldő alkalmazás, mint a laser grbl vagy a candle és társai. Egyáltalán nincs köze ahhoz, hogy a léptető vagy szervó vezérlőket mi hajtja. A kis léptető meghajtók 50 kHz körül, a komolyabbak 200 khz körüli léptető frekvenciát bírnak, a nano meg 16 MHz-en jár. Úgyhogy szerintem nem ez a szűk keresztmetszet. Ha érintős kijelzőt szeretnél, akkor legegyszerűbb egy régebbi érintős all-in-one PC amint a gsender futni tud.
A min lényegtelen, ahogy írod is mindenre is van fordítva, a grbl panel ami a kérdéses a nano a szűk keresztmetszet, valami 32 bites procis panelt keresek ami bevált és grbl megy rajta.
Lehetőleg valami frissíthető változat, már mint fw elérhető legyen hozzá. Persze nem feltétel ha működik a programmal ![]()
Főorsó digitális szögosztóEstét! Nem nagyon találtam esztergás topikot, szóval itt próbálkozom.Rendeltem egy két csatornás DRO -t kis esztergámhoz, és ennek kapcsán jutott eszembe valami. Létezik e esztergára olyan a DRO -hoz hasonló mérő készülék, ami a főorsó elfordulásának szögét méri? Magyarán, ha egy esztergált henger palástfelületére el akarok helyezni pl 3 furatot, amik egymással bizonyos szöget zárnak be, akkor a főorsót kézzel elforgatva a késsel tudnék e a palástra tengely irányban vonalakat karcolni, ahogy a kívánt szögben szükséges? Úgy mint egy kézi osztóművel, csak úgy, hogy az anyagot nem kell kivenni az esztergából. Tehát valamilyen digitális szögmérő, ami 0-360° közt méri a főorsó elfordítását.
Digital angle meter, -láttam Youtube videón a tokmánypofára tapasztva a mágnestalpával pont ilyen feladatra használják. A videó -t most nem nem találtam...
Enkódert kell összekötni a főorsóval. Némi programozással megoldható, hasonló (egyszerűbb) feladat mint ez: Menetszámláló tekercselőgéphez.
Igen valami olyasmi, csak gondoltam hátha van gyári kivitel a DRO-k mintájára...
Ui.: Az enkóderrel kapcsolatban az merült fel bennem, vajon a munka közbeni nagy fordulatszámot is bírja? Vagy csak akkor kell(ene) kapcsolatba hozni a főorsóval, amikor kimondottan szükség van rá? ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2025
Igen értem, csak ez inkább amolyan kényszer megoldás...
Idézet: „Ui.: Az enkóderrel kapcsolatban az merült fel bennem, vajon a munka közbeni nagy fordulatszámot is bírja? Vagy csak akkor kell(ene) kapcsolatba hozni a főorsóval, amikor kimondottan szükség van rá?” Általában 5000 f/perc-et bírnak. Szerintem egy eszterga főorsó fordulata általában a közelében sincs ennek az értéknek.
Valóban annyi van odaírva, de vajon igaz is? Mint tudvalevő Kínában szeret vastagon fogni a toll.
Nyilvánvalóan a legprofibb-modernebb megoldás az enkóder használata. Attól nem tartanék, hogy ne bírná a rányomott fordulatszámot, viszont maga megoldás több problémát is felvet egy hagyományos kivitelű esztergánál, amin talán érdemes elgondolkodni.
Az első az, hogy a hajtásláncba pontosan hogyan illessze be az ember ezt az alkatrészt. Egy ékszíjhajtású főorsóhoz nem triviális úgy csatolni az enkódert, hogy az csúszás- és kottyanásmentesen mérje a szögelfordulást. Minimális perdülete és a használt csapágyak méretéből adódóan pár ezer fordulat biztosan nem árt neki, attól még az nyilvánvaló - pont a csapágyak méretéből adódóan -, hogy a tengelyére ható erők rendkívül korlátozottak lehetnek, pl. én egy kisesztergához passzoló méretezésű fogasszíjhajtásba (ha kínai eszterga, akkor jellemzően csak külföldről lehet majd fogasszíjtárcsát szerezni hozzá) közvetlenül nem merném betenni, csak egy két oldalán csapágyazott tengelyhosszabbításon és kuplungon keresztül. A feldolgozóelektronika jelenti a másik kérdést. Ha egy nagyobb felbontású enkóder "adódik", abból akár pár száz kHz-cel is jöhetnek az impulzusok, amikor nem pozícionálásra használja az ember, hanem kis átmérőjű munkadarabot forgácsol keményfémmel. Ha a mikrokontrolleren nincs enkóder-előkészítés (interface), és/vagy hasonló teljesítményű, mint a hivatkozott PIC18, nem hinném, hogy lesz benne elég szufla a kiértékeléshez és a kijelzéshez. Egy STM32 Blue Pill már alkalmasabbnak tűnik a feladatra. A hivatkozott dőlésmérős megoldás kompromisszumos, de alapvetően működik, és nem igényel különösebb átalakítást. Hagyományos esztergán sokszor egy osztótárcsát szerelnek a főorsó valamelyik végére (axiális vagy radiális furatokkal, az előbbi akár egy nyomtatott sablont egy vékonyabb lemezből készült tárcsára ragasztva is elfogadható precizitással elkészíthető), amit egy erősebb rugóval előfeszített retesszel lehet mechanikailag is rögzíteni, hiszen a szögbeállítás csak az első lépés, valahogy az embernek rögzítenie kell a főorsót utána.
Akkor ilyet kell venni. Erre 6000-es maximális fordulat van írva.
Idézet: „Ha a mikrokontrolleren nincs enkóder-előkészítés (interface), és/vagy hasonló teljesítményű, mint a hivatkozott PIC18, nem hinném, hogy lesz benne elég szufla a kiértékeléshez és a kijelzéshez.” Jól is néznénk ki ha ez így lenne...... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |