Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   376 / 377
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 20, 2024 /

Tudom, hogy bármi nem jó. De nem kell túl erős motor, és nem kell Z-ben nagy átfogási tartomány, és relatív nem kell nagy XY tér sem.
(#) mnyugger válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 20, 2024 /

Plusz 15$ a posta.
(#) scooby_ válasza mnyugger hozzászólására (») Dec 20, 2024 /

5db 2$ 100x100mm-es 2 oldalas panel esetén. 4-6 rétegű panel esetén 2$ 50x50mm-es panel esetén. + kuponok is vannak. Én most rendeltem 4 rétegű panelt <50x50mm, SMD beültetéssel 8,31$, 5db, postával együtt... Neked valami nagyon félre ment a 15$ postával. Csak panelek esetén nekem eddig mindig 1,5-2$ volt a postázás, épp most néztem, már a 300. Rendelésemen túl vagyok.
(#) kaqkk válasza mnyugger hozzászólására (») Dec 21, 2024 /

Ha sajnálod az időt megnézni az árakat gyártass nyugodtan itthon , itt legalább kapsz forintért 1db ot és olcsó 3000 a posta(20000 a nyák . lehet választani) ...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2024
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 21, 2024 /

Nyilván nem is a nagyságra gondoltam. Ahhoz, hogy a nagy fordulattól ne rezegjen be a megmunkálás alatt, masszív váz kell. Az ismétlési pontossághoz, tisztességes orsók, anyák és csapágyazás kell. Ezen áll vagy bukik az egész, hogy mire lesz alkalmas a gép. A korábban linkelt proxxon, jó alap lehet, újonnan 150 körül. Mondjuk a +150 cncsítés kicsit vicces. Van rajta 3db 3000forintos léptető, 3D nyomtatott közdarabbal, gondolom valami arduino vezérlő és A4988 vagy hasonló meghajtó. Anyag költségben kb 20ezer, csak össze kell legózni.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2024
(#) bbatka válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 21, 2024 /

Az anyagárat is erősen nagyolva becsülted. A fejlesztésbe fektetett idejét sem számoltad. Szerintem reális ár ha kis tételbe készül.
(#) Pali79 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2024 /

Idézet:
„Az anyagárat is erősen nagyolva becsülted.”
A hestore-ban bruttó 33-ra jön ki az anyag, ettől jóval olcsóbban is beszerezhető... Ha annyira jó árban van, akkor már lecsaptak volna rá.
(#) mex válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 21, 2024 / 1

Az MF70 cnc-vé átalakítása szerintem nem jó irány. Nekem van egy ilyen marógépem,és a hagyományos módú használatának is vannak korlátai.
A keresztasztal M6-os menetes szálakkal működik, a "csapágyazását" a műanyag végzáróelemek biztosítják, kritikán aluli minőségben, sorjás alátétek,önzáró anya,stb...
A menetes szálak műanyag anyában futnak,az viszont idáig kottymentes. A szánok beállítására oda kell figyelni,de a sárgaréz hézagoló lemez,és az eloxált profil nem igazán jó párosítás kenés nélkül.
Tehát kenni, és sűrűn takarítani kell, akkor lehet pontosan dolgozni rajta. Az eredeti főorsót le kellett cserélnem, mert a csapágyfészek már eredetileg sem volt kottymentes, úgyhogy műanyagok marásán kívül másra nem volt használható. Most egy ~300W-nak kikiáltott kínai kefés orsó van rajta, + külső csapágyazást tettem rá,így már csendben van akár réz marására is tudom használni.
(#) roland9 hozzászólása Feb 4, 2025 /

grbl-Mega-5X

Sziasztok,

Építettem egy 5 tengelyes CNC-t amit egy Arduino MEGA vezérel.
Az Arduinora a grbl-Mega-5X programot telepítettem.
A programban be állítottam a "COREXY"-t.
A programban amit használok (Universa gcode sender), a tengelyek mozgása megfelelően működnek a végállás kapcsolókkal együtt,
viszont a problémám az lenne, hogy az X tengely HOME -hoz mind a két motort kellene vezérelnie, de csak az egyiket vezérli és így átlós mozgást végez, és ugyan ez a probléma az Y tengely HOME-nál is.

Valaki esetleg találkozott ezzel a problémával, tudna esetleg segíteni valaki?
(#) Massawa válasza roland9 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Nem ismerem a programot, de az én gépeimen is a HOME mindig 2 motort vezérel az egyiken egyenesen 3-a mert a Z is a HOME pozicioba megy. Valoszinü ezt igy definiálták a HOME funkciora. Nálam van egy relative HOME funkcio ami nem a gép mechanikus kiindulási pontjába visz (REF HOME), hanem az adott munka kiindulási pontjára, azaz azzal kezdem a munkát, hogy kézzel odaviszem a marofejet ahol a munkadarab 0 pontja van ( X,Y, Z) majd innen kezdi a marást. Elötte van egy un PARK pozicio, ami csak a Z tengelyre van hatással amit megemel egy beállithato értékre. Azaz itt lehet a mundarabot cserélni. Van egy harmadik fix pozicio a szerszámcserére. Ezt nem használom.
(#) Pali79 válasza roland9 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Nem értem, hogy egy tengely működtetésekor, hogyan lehet átlósan mozgást végezni? Az X az egyik egyenes, az Y a másik. Ha csak egy tengely működik akkor valamelyik irányban egyenesen kellene mennie.
Ha esetleg tennél fel pár képet a gépről, felépítéséről pontosabb képet kapnánk a problémáról.
(#) roland9 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Szia
Az X és az Y tengely mozgatásához A és B motornak is működnie kell egyszerre az a COREXY mozgás, itt vagy egy kicsi leírás hozzá: Bővebben: Link
.

Ja így már értem. Nem ismerem sem ezt a programot, sem ezt az elrendezést, de szerintem azért van keveredés, mert alapból az A, B, C motorok az egyes tengelyek hosszati elfordulását szolgálnák.

tengelyek.jpg

(#) roland9 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Maga a mozgás jól működik, de amint nyomok egy HOME-ot elkzed átlósan menni a végállás kapcsolóig, mert csak az egyik motort működteti, sima mozgásnál megy mind a kettő motor ahogy kell.
Szerintem a HOME funkcióba van valami elírás, de még nem találtam meg, ezért is kérdeztem, hogy hátha valaki foglakozott már ezzel a programmal.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2025
(#) Massawa válasza roland9 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Na ez elég bonyolult. Valoszinü, hogy a HOME funkciobol hiányzik a motorok EN összekapcsolása, azaz egy paranccsal mindkét motort engedélyezni kell. ( lehet, hogy a motoro STEP jeleit is mindkét motorra kell küldeni).

A normál mozgás azért működik jól, mert a G kódban benne van azoknak a motoroknak is a mozgási koordinátái. Azt sem a vezérlő sem a gép nem tudja, hogy melyik motornak hol kéne állnia, mert nincs semmiféle visszacsatolás. Viszont az A, B, C motoroknak az amatőr gyakorlatban nem szokott HOME vagy végállása lenni, ezért az alap GRBL nem is foglalkozik ezen motorok vezérlésével.
Amikor két motorral mozgatunk egy tengelyt, akkor ugyanazt a STEP, DIR jelet használjuk két motorvezérlővel, esetleg ellentétes forgással ha szükséges. Mert attól, hogy több motor mozgatja ugyanazt a tengelyt, nem lesz 4, 5 vagy 6 tengelyes egy gép. A legáltalánosabb a 4. tengely vagyis az A, egy munkadarab forgató, amivel forgástestet is tudunk készíteni.Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Alapbol neked minden X vagy Y mozgáshoz 2 motornak kell mennie ( mig a hagyományos CNC gépen minden tengelyhez csak egy motor tartozik). Ha neked a gép normálisan müködik, csak a HOME nem az azért van, meg a gépkod nem tudja, hogy COREXY rendszerü a mechanika. Azt csak a konvertor tudja, ami neked a G codot generálja.
Szoval neked ezt a konverziot meg kell irnod a HOME funkciora is.
Talán az a legegyszerübb ha készitesz egy rajzot a HOME pontra, és azt konvertálod a G kodba. Ez elvben oda viszi a fejet, ahol a HOME pozicio van. Azt még el kell döntened hogyan fogod ezt a kis kodot használni. ( beirni az EEPROMba es a HOME gombbal kiolvaani.).
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

A HOME-nak nem az lenne az értelme, hogy mindegy milyen koordináta pozición áll a gép, addig mozgatja a motorokat amíg az adott tengely kapcsolója jelez? Hiába mondjuk azt most az egyszerűség kevéért, hogy HOME pozició az abszolút 0,0,0 ha egy akármilyen másik állásban történt egy lépésvesztés vagy egy vész stop vagy egy áramkimaradás, ami miatt elvesztette a gép kívánt koordináta poziciót, akkor a HOME referencia pontra küldve ismét "tudni fogja", hogy hol áll a szerszám. Ha mondjuk lesz valami nem kívánt esemény a 100,100,15 koordinátákon és resetel az arduino, akkor azt fogja "hinni", hogy éppen a 0,0,0 koordinátán áll. Innen hiába akarod a "virtuális" HOME pozicióba, nem fog csinálni semmit, mert az "hiszi", hogy már ott van. Pedig negatív koordinátára kellene vezérlnie a tengelyeket, amíg a valós HOME poziciót eléri.
Persze, ha sosem veszítjük el az alap koordinátákat akkor működik a virtuális pozició is, de nem véletlenül használnak erre a célra kapcsolókat, jeladókat a gyári gépeken is, bekapcsoláskor vagy reset után mindig home pozicióba megy.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

De az, csak ahhoz ebben az esetben 2 motornak kell mennie, amit ugy látszik az eredeti gépkod nem tud.
Azok a kapcsolok ott vannak és ha jol emlékszem, a kollega azt irta, hogy müködnek is csak a HOME gomb nem mozgatja oda a fejet. Esetleg majd a kapcsolokat is be kell irni abba a generált HOME kodba, mégpedig egy kicsit raffináltan, mert azoknak ugy kell müködniük, hogy amint megnyomja öket a gép. Akkor meg kell állnia és ellenkezö irányba elmozdulnia, hogy a kapcsolo éppen visszakapcsoljon. Ez garantálja az abszolut pontos helyzetet.

De akkor ezek szerint ezt az arduniora töltött firmware-ban kellene módosítani, ami nem biztos, hogy olyan egyszerű, mert ugye itt a A és B tengely igazából nem A és B, hanem X' és Y'. Szerintem sokkal egyszerűbb a két motort ugyanazzal a SPET/DIR jellel vezérelni és akkor nem kell semmi hókuszpókusz a programban.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Azt krtam, nem? Ezért mondtam, hogy meg kell rajzolni a helyzetet, leforditani a mostani forditoval. Az kiadja a G kodot a 2 motoros hajtáshoz, ezt kell elrakni az EEpromba és hozzáirni ( G kodban) a kapcsolok figyelését.

A HOME gombnak valoszinü semmi köze a müködéshez, az csak a gép alapkodja. Nem irta a kolléga, hogy most, ha átlosan megy meg áll-e, ha eléri a kapcsolot. Elvben igy is müködhet, hogy egyszerre huzza a marofejet a X, Y sarokba. Többet most nem tudunk. Nekem az egyik gép szintén egyszerre megy a 2 motor amig el nem érik a kapcsolot, a régebbin egymás után mennek, azaz alöbb az a X tengely megy haza, majd az Y és a végén a Z, de az a felsö állásban van otthon. ( ha jol emlékszem a konfigurácioban ezt be is lehet állitani).

Elvileg megoldható úgy hogy valamivel nagyobbra rajzolod az útvonalat megadó ábrát, mint amekkora a gép fizikai mérete. Így biztosan eléri a kapcsolókat. Már csak az a kérdés, hogy le tudod-e írni a kérdezőnek lépésről, lépésre, hogy miként tudja megvalósítani.
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Idézet:
„Már csak az a kérdés, hogy le tudod-e írni a kérdezőnek lépésről, lépésre, hogy miként tudja megvalósítani.”

Várjuk.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 4, 2025 / 1

Ahhoz tduni kellene honnan vette az eredeti gepkodot milyen formában. Ha gyári, akkor valoszinü le van védve, nem biztos, hogy bele lehet turkálni
Lehet, oigy semmi nincs az Arduinoban, minden a PCböl megy. Lehet, hogy ott meg kell nézni a gépkonfiguráciot ( minden gépemhez van ilyen) és ott kell talán az egészet kiokoskodni. Maga az Arduino kod nem lenne vészes, csak ha nem férsz hozzá akkor gond van.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Minden az arduinon van. Van ebből offline megoldás ugyanezzel a kóddal. A PC, a működéshez csak annyiban kell, hogy soros porton küldi a koordinátákat. Az offline megoldásnál egy SD kártyáról olvassa be ugyanezt, mint a 3D nyomtatóknál.
A forrás ott van a korábban linkelt github oldalon, szabadon bele lehet turkálni.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Akkor ez olyan mint az én 3D nyomtatomon. Ahhoz van egy részletes leirás, hogyan kell gépparamétereket beállitani. Valoszinü ott van a HOME funkcio paraméterezése is.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

A GRBL konfigban a HOME funkcióhoz lehet állítani az irányt, a sebességet, mennyit menjen vissza ha aktiválta a kapcsolót. Azt, hogy melyik motorokat mozgassa azt nem, mivel ennek nincs is sok értelme. Az A,B,C motorok mozgási egysége a beszédesebb felületeken fokban van megadva, tehát nem kezeli lineáris elmozdulásként, ezért ezeket a motorokat nem is fogja mozgatni ilyen esetben.
Ez kb olyan mint azoknál a 3D nyomtatóknál amiknél a Z mozgást két motor végzi, a konfigban ki tudnád kapcsolni, hogy csak az egyiket mozgassa. Ugye, hogy semmi értelme?
(#) roland9 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

A config-ban be lehet állítani, hogy hány lineáris tengelyed legyen így azokat mm-ben kezeli, ezen kívül ha be kapcsolod a COREXY-t akkor az X és Y tengely COREXY ként működik de a HOME-nak is így kellene, de ez mégsem így működik, pedig definiálva van.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

A GBRLnek ehhez semmi köze.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Hol van az a HOME gomb, a gepen vagy a PC-n?
Következő: »»   376 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem