Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4010 / 4068
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 6, 2025 /

LEDek mikrokontrollerrel

Kaptam a szkennelt képen látható bontott panelt, 12db 5V címezhető RGB LED van rajta. Valahol van nekem egy Arduino Nano, azzal szeretném a lehető legegyszerűbb módon életre kelteni.
Mit kellene tennem?
(#) Adumble hozzászólása Ápr 6, 2025 /

Rádióadó építése rádiók teszteléséhez

Egy táskarádiót pofozok helyre (Orionton kb.1965), és az 540 kHz-en már be is jön a Kossuth rádió. Viszont a hosszúhullámú és a rövidhullámú sávok teszteléséhez nincs adó (ill. én nem találok, és a rádió sem).
Szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot, ami alapján egy breadboardon összedughatok teszteléshez egy olyan rádióadót, amivel szobán belüli hatósugárral tudok sugározni hosszúhullámon (150-310 kHz), középhullámon (520-1620 kHz), rövidhullámon (5,9-12,3 MHz).
Olyasmiben gondolkozom, hogy egy 555-ös IC-vel állítanám elő a vivőfrekvenciát, és telefon jack kimenetéről modulálnám. (Persze teljesen zöldfülűként nekiindulva, lehet, hogy már itt tévúton járok.)
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ja, és, hogy miért akarok megjavítani egy olyan rádiót, amivel már nem használt frekvenciákat foghatnék? Csak azt mondhatom, amit E. Hillary, amikor kérdezték, hogy mi a fenének kellett megmásznia a Mount Everestet: "Mert ott van." . De hát itt mindenki tudja, miről szól a hobbi.
Adumble
(#) proli007 válasza Adumble hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

Hello! Pedig vannak adók mind két sávban..
Azért ez a feladat, nem oly egyszerű, mint amilyennek látszik. Tudás-tapasztalat-műszer kell egy szignálgenerátor építéséhez. Mert a hegymászáshoz sem elég, hogy tudod hol van a hegy!
AM Transmitter
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

Tisztázod milyen tipusú ledek, ill milyen vezérlő chip van bennük. Ha szerencséd van, WS2811 van benne. A githubon találsz hozzá library-t.
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Semmit se tudok a panelről, formájából is sejthető, hogy egy nagyobb hangszóróból lett bontva, csak ideadták, hogy kezdjek vele valamit. Ez van a hátulján:
Idézet:
„TMAX5
RGB_LED
REV: D
2020/03/31
1008-0002683”
(#) gg630504 válasza Adumble hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Mike Gábor: Kisteljesítményű AM-radióadó-alap. Csak középhullám.
(#) mek-elek válasza Adumble hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Elkomplikálod. Ha lakótelepi lakásban akarod használni mobil üzemmódban, az nem fog menni, csak ahogy tki írta, antennával. Középhullámon a ferritrúddal csak szabadban lehet mobil vétel. Esetleg az ablaknál, erkélyen. Antenna, lehet, ha van a készüléken botantenna (már nem emlékszem) rá kell tekerni egy drótot, és legalább az ablakig elvinni a végét, hogy kilásson rajta, mivel szeret nézelődni...
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

"Minél alacsonyabb a rezgésszám, annál jobban áthatolnak az elektromágneses hullámok a falakon"
Milyen falakon?
" Nem a jel tűnik el, csak a zaj és recsegés elfedi."
Ez a helytől, adott készüléktől, és antennától függ.
"Nem is árt megtartani a végtelenül kifinomult és sérülékeny mai infrastruktúrák mellett egy ilyen egyszerű kommunikációs lehetőséget."
Egyetértünk, mivel ez polgárvédelmi dolog is lenne. (Ezért üzemel ma is)
Sajnos ezt a telefonokról nem mondhatjuk el, mivel a CB ugrott.
"Mondjuk, vasbeton épületekkel körülvéve kicsit nagyobb a csillapítás"
Nem kicsit, és benne is!
Azért nem mellé menve, lehet nagy szelektivitású készüléket készíteni, csak kérdés, hogy minek. Felizgattál a zavarral... Nem tagadni szerettem volna, csak az jelenlegi arányokra voltam kíváncsi nálunk, és vettem egy 9 voltos elemet, és kivettem a fiókból egy matuzsálemet. Nem sokat romlott a helyzet. Az erkélyen el lehet érni zajmentes vételt. És még egyszer mondom, az utcán, strandon, kirándulni menő.

Orbita.JPG

(#) elektroncso válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 7, 2025 / 1

A vályog tulajdonságaira nem emlékszem, nem rögzült.

Rohadt jól árnyékol. Legalábbis a döngölt/vert vályog a maga 70cm vagy a fölötti falvastagságával. Mióta tavaly lecseréltem a cement cserepeket cserepes lemez tetőre (tehát fémre) nincs mobil térerő a ház belső részén, ki kell ülnöm az ablakba. Persze inkább nagyobb frekvencián, a KH-nak nem akadály a HH-nak meg pláne, az még a föld/víz alá is bemegy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2025
(#) elektroncso válasza Adumble hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Ezért lehet meg leszek kövezve.
Mennyire vagy otthon mikrovezérlős áramkörökben? Programozni sem biztos hogy kell, sok kész projekt van a Si5351 nevű DDS VFO modullal. 8khz és 160MHz között tudsz vele jelet generálni. Persze az AM modulációt így is meg kell oldanod, de a nehezebb része a stabil oszcillátor már kész lenne. Ha nincs tapasztalatod RF oszcillátorok építésével akkor sok szenvedés lesz, mert ami berezeg RH-n az tuti nem fog rezegni HH-n és jön még az a rész, hogy ha nincs frekimérőd akkor azt sem fogod tudni hol rezegsz. RH-n még szerencséd van, oda már lehet kapni kvarcokat amivel ismert frekvenciájú oszcillátor építhető, de HH-n csak a LC vagy RC oszcillátorok maradnak. Rádióamatőrként sokat építettem már, de minden alkalom egy újabb tanulás.
Régen valamelyik RT-ben volt egy nagyon jó szólás erre.
Idézet:
„Egy igazi amatőr rádióban minden fokozat oszcillál, kivéve az oszcillátort.”

Szóval szerintem ha nem cél, hogy erre a területre szakosodj, csak ezt az egy célfeladatot akarod elvégezni akkor lesd meg ezt a modult. Nekem is itt lapul egy a fiókomban, túl sokat még nem értem rá vele játszani, addig jutottam el, hogy egy netről letöltött programmal kipróbáltam, láttam hogy működik és ennyi.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 7, 2025 / 1

Pont azért is használják vízalattjárókhoz.
Szélessávú internet állítólag ritkán van atomtengerelattjárón, és nem csak azért, hogy ne lógjanak állandóan a matrózok a neten.
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Távolság is irány is van itt ( középhullámú rádióadók ) :
Rádióállomás - földrajzi helyből ( QTH ), frekvenciasávból, szolgál...ágból
MF 300 kHz .. 3 MHz
BC Műsorszórás
QRB < = 999 km
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 8, 2025 1 /

A magad pontatlanságát ne rajtam kérd számon. Mivel téglafal, és a lakótelepi panelfal között alapvető különbség van a rádióvétel tekintetében. Aztán meg én még megtapasztaltam, hogy milyen az ereszhez nyomva az egy egyszerű vevőt, hogy milyen jól szól a Kossuth.
Ami a terjedést illeti, régi dolog, hogy éjjel, amikor a háttérzaj alább hagy kinyílik a világ vétel szempontjából. Szóval ez lenne a lényeg, meg a retro rádió, nem a sóder.
(#) pucuka válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Nem kéne összekeverni a terjedést a háttérzajjal. Az két különböző dolog, bár mindkettőnek hatása van a vétel minőségére.
Az sem mindegy, hogy egy vevőnek van-e egyáltalán valamiféle antennája. Nem sok rádióvevőt láttam közkézen, aminek megfelelő vételt biztosító antennája lenne. Még az RH sáv végén 30 MHz (10 m) sem, ahol elég lenne akár egy 1,5 m körüli antenna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2025
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 9, 2025 1 /

Valóban félreértesz dolgokat. Én senkivel nem akarok vitatkozni, csak a tapasztalataimról írtam.
És nem hiszem, hogy a témaindító írás az általad felmutatott professzionális tudásra vágyott.
(#) mek-elek válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2025 1 /

Én nem akartam semmit összekeverni, ennyit én is tudok. Az antennáról is szó volt már.
Remélem a témát felvető nem vadult el a sok "okos" embert olvasva...
(#) Geri86 hozzászólása Ápr 10, 2025 /

Astabil multivibrátor

Sziasztok, az alábbi kivágott Skori féle kép csak nekem mutat némi hasonlóságot egy astabil multivibrátorhoz?
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 10, 2025 /

Vezérelt fűtés

Nemrég került hozzám egy bontott fűtő betét. Azon gondolkodtam érdemes lenne e egy helyi radiátort építeni belőle vizes feltöltéssel. Ezt a hőfokot 48V körüli feszültségen produkálta. Épített már közületek valaki vezérelt fűtés rendszert?
(#) Epu2 válasza Geri86 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Igen. Ez egy induktív terhelésű astabil. A kondenzátor csak az indulást segíti. Valószínű egy feszültség átalakító része. Kiragadva a környezetéből semmire sem jó.
(#) gg630504 válasza Geri86 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Nekem ellenütemű Blocking oscillator-nak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
(#) Skori válasza Geri86 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 / 1

A rajz működéséhez tudni kell, hogy a két tekercs a rajzon, az egy gate meghajtó transzformátor két primer tekercse. Azt is tudni kell, hogy schottky diódákkal működik, amelyeknek sokkal alacsonyabb a nyitófeszültsége mint a tranzisztorok B-E átmenetének.

Működés:
- Amikor a felső tranzisztor nyitva van, akkor a D14-en át elvezeti az alsó tranyó bázisáramát, így az zárva marad. Eközben a kollektorköri tekercs árama folyamatosan növekszik - ahogy közelíti a telítést egyre meredekebben emelkedik az áram.
- Amikor a kollektor áram eléri a bázisáram béta-szorosát, akkor a kollektorfesz elkezd kicsit emelkedni. Ekkor már nem tudja az alsó tranyó bázisáramát elvezetni a schottky-n kersztül ezért...
- Kinyit az alsó tranzisztor, és D13-on keresztül elvezeti a felső tranyó bázisáramát, amitől az teljesen lezár.
- Ezután a fent leírt folyamat megfelelője játszódik le az alsó oldalon - és az egész ciklikusan ismétlődik.

A frekvenciát elsősorban a tekercsek induktivitása, és/vagy a vasmag telítődése, és a tápfeszültség, másodsorban a bázisellenállások fogják meghatározni.
Később ki kellett egészítenem némi kapacitív rásegítéssel, és a bázisáram impulzus korlátozásával - mert alaphelyzetben "háklis volt" a beépített alkatrészekre.

A működés csak kis mértékben hasonlít a blockingra, mert azt többnyire záróüzemű konverterként használják. Azon kívül a hullámforma ennél a kapcsolásnál szimmetrikus négyszögjel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Puskás trafóval és bipoláris tranzisztorral is tökéletesen működik.
Annó sokat használtuk például csengető feszültség előállítására.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

A levegőt sokkal könnyebb felmelegíteni, mint a vizet. Ha az a helyi radiátor egy pindurka radiátor, még működhet is, csak értelme nem sok lesz. Kis radiátor, kis meleg.
(#) Geri86 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Köszönöm a részletes magyarázatot.
(#) Szabóné Zsóka válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 12, 2025 / 1

Köszönöm szépen a segítséget. Próbáltam de nem sikerült. Kisérletezem .
(#) Szabóné Zsóka válasza KU202M hozzászólására (») Ápr 12, 2025 / 1

Örülök hogy felvidítottam a napod ,sokat használt !
(#) Lacika válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Ápr 12, 2025 /

Egyáltalán menetes az a csonk, vagy csupán pattintós esetleg szorítógyűrűs?
(#) mek-elek válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Ápr 12, 2025 / 1

Lehet, hogy tévedtem, és fordítva kellene betekerni, vagy Lacika fórumtársnak van igaza...
Drukkolunk kedves Zsóka!
(#) Patópali válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Ápr 12, 2025 /

Egy fotó sokat segítene a megoldást illetően a csőről és a csonkról.
Következő: »»   4010 / 4068
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem