Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   115 / 115
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 22, 2025 /

Kézikönyv / termékadatlap
A kép alapján ilyen kameráról van szó, ez pedig C mount, mint az enyém
is (az meg ilyen).
(#) SzervízMacska válasza bbb hozzászólására (») Ápr 22, 2025 /

Jól beletrafáltál! Csak azt nem tudom, ennéla szenzorméretnél/kiépítésnél mekkora lencsére volna szükségem, hogy kb. kijöjjön egy normál nagylátószög…
(#) bbb válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 22, 2025 /

NA ez a háromforintos kérdés. A mellékelt kép 20cm távolságból kézben tartva a 3mm-essel készült. Persze rendesen nem sikerült a fókuszt betekerni, meg ugye kültérre készült (és koszos) a lencse, de nagyjából az arányok megízleléséhez jó. Én is azért szereztem be ezeket az objektíveket (pl. ingyen elvihetőből postaköltségért), hogy nagyjából kitaláljam mekkora fókusztávú obi lenne a jó, de az meg ugye a felhasználástól függ. Ha pl. könyvszkennert akarnék vele készíteni, akkor kb. 4-6mm-es fix objektív kellene hozzá és akkor olyan 35-45cm-ről be tudnám fókuszálni a könyv oldalát. Mikroszkóp funkcióhoz van megfelelő objektívem hozzá, csak egy jó tartót kellene készítenem
Tőlem megkapod a két állítható objektívet, aztán ha jobb kell, akkor alin tizenpár dollárért már meg fogod találni azt a fókusztávolságút, ami neked a legjobb (erre jó az állítható, hogy nagyjából ki tudd találni milyen kellene).
(#) SzervízMacska válasza bbb hozzászólására (») Ápr 23, 2025 /

Ez nagyon szuper, előre is köszönöm! Azért is jó a változtatható fókusztávolság, mert akkor (elvileg) lehet a témáról alkalmanként közelebbi snitteket is készíteni anélkül, hogy változtatnám a tárgytávolságot. Az a jó ebben a kis kamerában, hogy egyszerre lehet webkameraként és hdmi kimeneten használni. A rögzítése is egyszerű a beépített állványmenetekkel. Gondolkodtam milc gépen is, de az a mérete és az ára miatt macerás. Valahogy a melléklet szerint tervezem felszerelni, így kb. 60-80 cm között tudom állítani a kamera magasságát.
(#) Massawa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 23, 2025 /

Jol néz ki. Az a keverőpult mi mindent tud? Én softwaret használok, de a nejem nem tul boldog a kezelése miatt. Lehet, hogy kellene egy ilyen HW. Tud USB-t is fogadni?
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2025 /

Felsorolni is sok. Két analóg csatorna kombo bemenettel, dsp, két usb c számítógéphez, vagy konzolhoz, sd kártya recording, 2+1 fejhallgató bemenet, szines érintős kijelző, akár 2 rode wireless mikrofon tamogatása (vezetékes helyett), telefon bekeverése, felvétele bt-n keresztül. Van egy nagyobb tesója is +2 csatornával és potival. A potik szabadon routolhatók a bemenetek közt, tehát az a néhány forrás, ami épp használva van, fizikailag elérhető. A neve rodecaster duo, részletes magyar nyelvű videók vannak róla a yt-on.
(#) Massawa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 23, 2025 /

Kösz. A kamaráim többsége USB kimenetü. (Vagy WiFi) de van nehány HDMIs is.

Ahogy látom ez csak hangot tud, nekem olyan kellene ami a képforrásokat is kezeli, ( 4-5 kamera szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2025
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2025 /

Vakuljon meg a lovam, ha értelek. Nem tudom, miből gondoltad, hogy az a keverő kamerákkal foglalkozik? De olyat is tudok mutatni. 4 hdmi bemenet, egy kimenet, plusz 2 mikrofon. Ez esetben kis jack. Tud utp-n streamelni, usb-n külső meghajtóra a műsort felvenni. Állítólag frissítés után webkameraként is tud viselkedni (ezt még nem próbáltam).
(#) Massawa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 24, 2025 /

Ugy látszik nem értjük egymást. A videostudioban/podcaststudioban a kamerák között kell váltogatni. A képeden láttam egy dobozt amin ilyen gombok vannak, azt hittem, hogy az arra szolgál, de utánnanéztem és láttam, hogy csak a hangot kezeli.
Ez okozta a félreértést.
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

A félreértés abból fakad részemről, hogy az elmúlt időszakban tett kinyilatkoztatásaidban profi eszközökről beszéltél, meg videó stúdióról. Ebből én arra a következtetésre jutottam, hogy birtokolsz ilyeneket (jelentsen bármit is), illetve, hogy nagyjából tisztában vagy az elérhető technológiákkal, illetve lehetőségekkel. Nem tudom, milyen szoftvert használsz, az általam ismert egyetlen többkamerás program az obs. Ennek van windowsos, linuxos és maces változata is. Lehet benne gyorsbillentyűket beállítani, remélhetően a kameraváltásra is. Ezt is lehet célhardverrel spécizni; pl az elgato streamdeck családjának valamely darabjával. Ebből is láthatsz egy példányt az asztalomon, a jobb oldali hangfal tetején. Talán még az asztalomon látott keverővel is megoldható lenne, ugyanis a jobb oldalán látható szines gombok midi jelek küldésére is programozhatók.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2025
(#) Massawa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

Pontosan az OBSre gondoltam, de pontosan a profi multam miatt jobban szeretem ( meg a nejem is) a külső hardwaret, azaz gombokat meg karokat amiknek pontos funkciojuk van és nem 102 gomb (billentyü) között kell keresgélni a azt a néhány gombot amivel a kamerát lehet váltani.
Talán a jővőhéten lesz is megoldás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2025
(#) SzervízMacska válasza bbb hozzászólására (») Csü, 12:52 / 1

Először is nagyon szépen köszönöm az optikákat, tegnap sikerült átvenni őket. Mindkettőt felpróbáltam, és tudtam velük éles képet készíteni. Viszont ebben a távolságban, amikor kb. 49cm- re van a frontlencse az asztaltól, a kisebbik objektív nagyon végállásban fókuszál, míg a nagyobbik közép tájon. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy az a befutó. Viszont más gondokat is tapasztaltam ezzel a felállással. Egyrészt mindkét optikának jelentős hordós torzítása lett ebből a távolságból. Ezen feltehetőleg lehet valamennyit javítani, ha a nagyobbik lencsével a tele állás felé mozdulok. Ekkor természetesen emelni kell a rögzítési ponton, amire még 20 centit enged az állvány. A másik hiba, amikor egy fehér borítékot tettem az asztalra, hogya zöld egérpad és a fehér boríték találkozásánál egy kék keret alakult ki. Ezt meg talán a megvilágítás javításával remélem orvosolni. Szóval kell még kísérletezni, de több időm most nem volt. Még egyszer nagyon szépen köszönöm!
(#) Bakman válasza SzervízMacska hozzászólására (») Csü, 13:08 /

Idézet:
„amikor egy fehér borítékot tettem az asztalra, hogya zöld egérpad és a fehér boríték találkozásánál egy kék keret alakult ki.”
Ez kromatikus aberráció. Erről és több más lencsehibáról itt (is) olvashatsz: Optikai lencsék leképezési hibái (Wikipédia).
(#) Gafly válasza SzervízMacska hozzászólására (») Csü, 14:10 /

Röviden:
- Ki is próbáltad
- Örül mint macska az objektívnek
- Van még mit kitapasztalni
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 17:30 /

Én is pont ezekre gondoltam…
(#) SzervízMacska válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 17:35 / 1

Köszönöm, ezt nem láttam kimondani. Én azt hittem, hogy ezen lehet a jobb megvilágítással csökkenteni. De hát ajándék lencsének ne nézd az aberrációját - ahogy a mondás tartja.
Következő: »»   115 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem