Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Azért voltak helyek Spanyolországban ( pl Mallorkán) ahol nem volt áramszünet, meg a jo ujságironak van VÉSZAKKUJA, a Skylink meg müködik a spanyolok nélkül is.
A hálozat fönökét meg a munkatársak meg a politikus keresték.
Mert az inverter elvben igen gyorsan reagál mig a gözturbina inditása akár egy orát is igénybe vesz. És abban a spanyol naperömüben csak ugy tudják leállitani a gözfejlesztést hogy elforditják a tükrök ezreit, hogy ne a kazánra ( a torony tetején) ontsák a napfényt.
Érdekes volt nézni egy müködö hálozatban mikor inditják, meg állitják le az ilyen meg hasonlo ( vizierömüvek is) erömüveket, hogy biztositsák az energiát a tervezett fogyasztáshoz. Erre kell a naplozás is meg a folyamatos optimalizálás.
Én csak egy filmet forgattam nekik. És az utomunkákhoz gyüjtöttem a kollégákkal az anyagot. Ök irták a forgatókönyvet
Jól gondolom, hogy cserébe az inverterhez képest (a turbina-generátor egység óriási forgó tömege miatt) ez a rendszer a hálózatot valamilyen szinten stabilizálja?
És véletlenül pont az esemény előtt nem sokkal érkezett a tanács az unió vezetőségétől, hogy 3 napra való ellátmányt célszerű lenne felhalmozni.
Ja. Pár hónappal előtte, és egész más felütéssel.
Fölösleges összeesküvéselméletekkel foglalkozni, az eredeti felvetés is csak arra célzott: A "zöldenergiák" rohadtul nem képesek az ilyen dolgokat áthidalni. (Miközben bármennyi napelem meg egyéb parasztvakítas tönkremegy, a hálózat annál megbízhatóbb) Valójában a nspelemes és egyéb marhaságok okoznak problémákat a rendszerben A hozzászólás módosítva: Csü, 13:23
Én nem esküdtem össze senkivel. Ez egy tény és szorosan összefügg ezzel a témával. Másról nem beszéltem, sem zöld sem pedig más energiáról sem pedig semmilyen hálózatról. Véletlen egybeesésként írtam.
Ne adj olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam.
Nem adtam semmi szót a szadba.
Pusztán elmontam: Az a 3 napos dolog NEM erről szólt. És azt is, mi volt a felütés. Ui: ténynek csakugyan tény, hogy volt áramkimaradas. De az is tény: a "zöldenergiák" csak ellene tesznek az energiabiztonságnak. A hozzászólás módosítva: Csü, 13:38
Összeseküvés elméletet említettél - semmilyen kontextusba nem hoztam ezt a tényt.
Elkezdtél a zöld energiáról beszélni - én semmilyen energiát nem említettem. Idézet: „Az a 3 napos dolog NEM erről szólt.” De, erről is szólt. Az Uniós ajánlás indoklásában a Covid-19, az Ukrajnai háború és esetleg bekövetkező természeti csapások általi események szerepeltek, mint ezek hatására bekövetkező katasztrófa. Mint pl. egy áramszünet. Szóval ez a 3 napos önellátásra való felkeszülés nagyon is szorosan kapcsolódik egy áramszünethez. Idézet: „Mert az inverter elvben igen gyorsan reagál mig a gözturbina inditása akár egy orát is igénybe vesz.” Ebben speciel sok igazság van. ![]() Most pénteken a hőerőműben megkérdeztem, hogy mi a fenének van az a rettenetesen sok pakura tároló, meg hozzá külön pakura lefejtő iparvágány amiről nem beszéltél? Ugye ha kifogy a szén, akkor ezzel pótoljátok, mint Kelenföldön, ha éppen elzárják a gázcsapot, hogy ne dideregjen Budapest negyede? ![]() A lófenét. ![]() - Beszéltem róla, csak kontakthibás volt a mikrofon. - Ha otthon a lignitet meggyújtod, az maximum füstöl (nem ég), ellentétben a bográcsolni való fával. - Ezzel gyújtunk be, több mint fél nap mire sikerül.
PAlapbol minden hálozatban ( kivéve a németekét, ami ilyen volt de a zöld barmok visszaépitették) az alapenergiát a forgogépek ( göz-, vizturbinák) adják ezekben van bizonyos tartalék ami fedezi a hálozat rövididejü ingadozását. Ezek forgását lehet kis mértékben szabályozni. Ehhez az energiához adják hozzá az uj “zöld energiát” a szélmalmokbol meg a napelemekböl. Miután mind a kettö kiszámithatatlan, ezért ezeket a hálozat forditva kezeli, ha jön az energia akkor csökkentik a forgogépek teljesitményét vagy ami gyakoribb ( ha vannak ilyen adottságok az energiát elraktározzák ugy, hogy pl visszapumpálják a vizet az erömü tárazojába).
A legujabb elem a hálozatban a hatalmas meretü akku telep ( gyakorlatilag egy gyárépület tele akkukkal. Nem sok van és méregdrága) amit a felesleges energiával töltenek. A hálozatnak szinte minden pillanatban egyensulyban kell lennie, csak annyi energiát lehet termelni amennyit a hálozat fel tud venni. Minden beszámithato energiaforrás meg felhasználo ( kohok stb) szintén központbol vannak kezelve nagyon pontos harmonogram alapján amit folyamatosan optimalizálnak a naplo szerint. Extra igényeket be kell elöre jelenteni. Azaz az erömüveket jo elöre be kell inditani, a nagyfogyasztoknak meg le kell állniuk, hogy készen legyenek az energiaigény ugrásszerü változására - mert vannak ilyen napszakok). És pontosan itt a gond az uj forrásokkaĺ, azokat nem lehet tervezni, s egy vihar vagy totális szélcsend MW-s kieséseket okozhat. Pár évtizede még ugy lehetett szélkerekeket állitani, ha a tulajdonos vállalta a 24/7 orás energiaszolgáltatást adott teljesitménnyel - amit akkoriban ugy probáltak megoldani, hogy a szélkerekes beszállt egy höerömüt üzemeltetö cégbe (vagy szezödest kötött energia vásárlásra, ami nem volt egyszerü dolog, mert az erömü sem tud az idöjáráshoz igazodni) és ott biztositotta a szélkerekek kiesését. Azonban ez a modell ma nem müködik, mert tul sok lett a szélkerék és ha nem fuj a szél, akkor mind egyszerre áll le. Több országban a meglevö hagyományos energiatermelök vették át a nagyobb napelemes meg szélkerekes rendszereket, mert ugy legalább egy tetö alatt tudnak beavatkozni és optimalizálni a müködést, de igy sem érik el a 40%-s hatásfokot, mig a tiszta szén vagy gázerömü 50% feletti hatásfokkal dolgozik. Azaz a uj energiaforrások gyakorlatilag rontják a hálozat hatásfokát, mert tartalekot kell képezni a kiesésükre. Ezért hamisak azok az öles cimek, amik arrol beszélnek, hogy az ország ellátását ekkor meg ekkor kizárolag zöld energiábol oldották meg - mert azt nem mutatja a statisztika, hogy ott kellett lenni a háttérben a legalább akkora teljesitmenyü, de éppen állo = nem termelö, hagyományos forrásoknak. A hozzászólás módosítva: Csü, 16:00
Közben ujra itt vagyok és kaptam infokat a spanyoloktol.
Végtelen napsütés meg a rengeteg napelem ( no nem okvetlenül házi) erömüvek voltak a blackout okozoi. A szinte korlátlan napenergia miatt a zöld szupersztárok még az atomerömüveket is leállitották. Igy a hálozat elvesztette a referenciát a frekvenciára - azaz az inverterek vagy nem vagy rossz frekvenciára álltak ( hiába van ott a kristály a freki mindig a bemenö váltoáramra szinkronizálodik, ha tud. A kimenet csak szinkron lehet a forgogépek adta frekvenciára. Miután azok többsége pihent, igy a frekvencia egyre inkább a káoszba fulladt ami kiváltotta a lekapcsolást. Ezzel a jelenlegi rendszer ugyanis nem tud mit kezdeni, nem erre lett tervezve ( politikai analfabetizmus). Igy amikor már bedölt a rendszer kezdték ujra inditani a forgogépeket (a hálozatban minden le volt kapcsolva) , amik viszont a névleges terheles nélkül nem tudnak beállni a 50 Hz frekire. Igy gyakorlatilag a generátorokat egyenként kellett inditani ( ezért a sokorás kiesés) mert mindegyikhez kellett a névleges ohmos terhelés. Erre a spanyol hálozatba már pár éve hatalmas virtuális fogyasztokat épitettek be ( elsösorban a LEDs világitás miatt, mert az nem ohmos terhelés márpedig a forgogépnek az kell a stabilitáshoz). Szoval most ezeket a gyár méretü ellenállásokat kellett összekombinálni, hogy az inditott erömü elérje a névleges fordulatszámot - azaz a frekvenciát, kezdhették a mutatványt a másikkal stb. Amikor már volt elég stabil mechanikus 50 Hzes frekvencia, kapcsolhatták fokozatosan azokat a részeket, ahol nagy teljesitmenyü elektronikus erömüvek kapcsolodtak és szinkronizálták magukat immár ujra mechanikus frekvencia generátorhoz. Nem hiszem, hogy volt erre már egy algoritmus, mert ilyen balhé még sehol sem fordult elö. Sajnos nagyon valoszinü, hogy ez más országokban is elö fog fordulni. Föleg a németek lettek nagyon kitéve ennek a veszélynek. Ott van alig forgogépes erömü, is az import áram nem okvetlenül segit, mert ha az exportör eszreveszi ( miert ne venné eszre) a balhét azonnal oldja a kapcsolatot. Megoldás lenne, de ahhoz politikai döntés kell meg elegendö forgógepes erömü. Elöször is az inverterekben be kellene biztositani a központi szinkronizáciot, hogy ne álljon be a káosz. Ez már nem olyan egyszerü feladat, ha egyáltalán lehetséges. Mindenképen bármi is történni fog az tovább rontja a hálozat hatásfokát. A hozzászólás módosítva: Csü, 19:32
Idézet: „Szoval most ezeket a gyár méretü ellenállásokat” Mielőtt bárki csúnyákat mondana, például adatlap. ![]()
Kösz.
En csak egy fényképet láttam egy gyárépületröl ahol ilyen ellenállások voltak. A hozzászólás módosítva: Csü, 20:23
Persze, hogy igaz. Tíz éve van már ilyen, elektromos, propellerekkel.
Ez most, gondolom, kis sugárhajtómű turbinákkal, belsőégésű. Már a La Manche csatornát is átrepülte egy hoverboardos (talán harmadszorra) egy hasonlóval. A fő baja a hangja és a szabályozás (jogi).
Már én is repültem, de csak néhány métert és kicsivel a motor fölött. Több társam nagyobb távolságokkal is próbálkozott.
![]()
Nekem kamunak tűnik. Pl. porzik alatta a talaj, de ez független az alatta levő talaj szerkezetétől, sőt a vízfelület felett is pont ugyanúgy "porzik". A másik videóban ahol egy erdős részen "repül", néhány helyen egyszerűen be van mattítva egy majdnem függőleges csíkban alatta a háttér...
Azonkívül elmondás alapján egy könnyű szerkezetről van szó, ahhoz képest viszont túl stabil, és nem tűnik olyan robbanékonynak sem, mint egy 200km/h-ra képes motorkerékpár. Egy drón vagy bármi hasonló billeg amikor egyensúlyoz, mert a levegő mozog körülötte, és ezt ki kell egyenlítenie. Ha belsőégésű meghajtása lenne, akkor forró levegő (ill. égéstermék) jönne ki, ami látványos (pl. hullámzik a levegő, mert a törésmutatója más a forró gáznak). Amúgy jól megcsinálták a videót. Még ez is lehet hogy tényleg valamilyen járművet videóztak le, csak utána átszerkesztették... Az erdős videón az a fehérre festett, átalakított "füles lábos" a fején amúgy még vicces is kicsit ![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:34
Idézet: Szerintem is. Simán eldőlne. Emelőerő a súlypont alatt lehet ahogy nézem, ha igen, egyből dőlne. „Nekem kamunak tűnik.”
Azt nem mondom, hogy nem létezik ilyen jármű különben...
![]() Drónról van ez kamerázva? Lehet nem kamu, de nem értem, nem tudom eldönteni igazi-e. ![]()
Önmagában ez semmit nem jelent.
Régen azzal büszkültek a repülő konstruktőrök, hogy annyira stabil a gép, hogy elegeded a botkormányt meg mindent, repül tovább egyenesen. Autónál is ugyanez van, futómű geometria meg minden, elengeded a kormányt és mintha mi sem történt volna. Nem kell kipréselni a szuszt a volánból. Na egy modern vadászrepülőnél, meg is ette a fene ha nem instabil. Csak azért marad fent a levegőben, mert ott az elektronika. Kikapcsolod az összes elektronikát, orral a földbe állsz, és bekerülsz az érdekes hírek közé a neten. De ugyanakkor, a régi merevszárnyú gépekkel nem lehetett megállni, helyben megfordulni és hasonlók...
Remélem ez egy jó nagy ébresztő pofon lett a műszaki analfabéta zöld politikusoknak.
Most meg gondolom kenegetik szét a barna masszát, hogy a saját dilettantizmusukat leplezzék. Biztosan születtek arrafelé is műszaki tudásra épülő rendszertervek, csak azokat a politikusok szeretik lesöpörni az asztalról a saját népszerűségük felturbózása miatt.
Sajnos ez van a zöld barmoknak fogalma sincs hogyan müködnek ilyen rendszerek, amikor a hálozat stabilitását a hatalmas forgo gépek adják. Azokat leállittatták, mert gözzel, gázzal, szénnel uránnal stb müködnek.
Az elektronika meg nem tud semilyen stabilitást garantálni. Ahogy hallom már a pillanatnyi 3szoros tulterhelésre is leáll ( a turbinának még a pillanatnyi 30szoros tulterhelés sem jelent semmilyen gondot). Márpedig ilyen rövid idejü tulterhelések mindennaposak a hálozatban. Egy kohot stb nem lehet szép lassan rákapcsolni a hálozatra.) S ahogy irtam erre nincs egyszerü megoldás, mert senki nem fog meddö turbinákba beruházni, hogy a napelemek balhéit védje. ( A szélkerek ebböl a szempontbol jobbak, mert abban is hatalmas tömegek forognak szinkron sebességgel, ott csak az a kérdés mekkora tartományban lehet a forgást stabilan tartani, mert a szél minden csak nem stabil energiaforrás.)
Láttad a Szellemirtók c. filmet? Ott volt egy "hozzáértő" csoport, és egy ügybuzgó hivatalnok ( aki lekapcsoltatta az áramforrást). ott jól látszott, miből tanulnak...( semmiből)
Öntözö computerEgy ujabb agymenés. A kertész vállalkozó barátom hozott néhány gépet ami ö telepitett a kertekbe. A computerek 4-16 körös öntözö rendszereket tudnak kezelni. Nem olcso vackok, de sajnos amerikaiak. Ott kap az ember 7 éves jotállást, de itt Europában nem, mert egyszerüen a szerviz csak Kaliforniában van.Valamennyi ki es bemeneti áramkör elektronikus biztositékkal ( polyfuse) van vèdve, amik elvben meg is gyogyulnak, ha nem akkor meg balhé van. A gépet nem tudni pontosan hogyan de szétszedhetetkenül szállitják, igy nem férni a polyfuse másik lábához. (A képen a csavarok feletti kék alkatrészek). irtam egy e-mailt gyártonak, hogy mi a teendö. A válasz egyszerü küldjük oda, és adnak egy cseregépet is a javitás idejére. Kérdem s mi van akkor ha Europábol kell ezt megoldani - mély hallgatás, még arra sem válaszoltak, hogy szét-e lehet szedni a gépet. A NYÁK amin a csatik meg a biztositékok vannak alul csak be van csiptetve a gépházba, de a computer alatt van a másik csiptetö. Már elövettem a konzervnyitot meg a láncfürészt, ha tényleg nem fogom tudni szétszedni a dobozt. Ettöl a cégtöl kerülni kell Europában a beszerzést. ![]()
Igazad van, de nem hiszem, hogy ezt a lengyelek automatizálni tudnák.
Jóval biztosabb lenne ha emelőerő súlypont felett, a bonyolult vezérlés hibája esetén nem borulna, akkor még valahol leszállhatna. Elég veszélyes valami, egy hiba, és örök vadászmezőkön repked tovább. Ejtőernyő kis magasságon semmi.
Lehet írtam már, ismerősöm is telepített öntözésvezérlőt. Őneki a leggyatrább a füve, mert évenként egyszer-kétszer elromlik úgy, hogy sok műtrágyát kever a vízhez amitől kipusztul a csodafű. Ekkor gyeptéglákkal újratelepítve. Kitartó ember. Mi semmit sem csinálunk a fűvel, és szuper.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |