Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Szia!
"Innentől olyan lesz, mint egy szolgáltatói betáplálás, utána kismegszakítóval, ÁVK-val oldom meg a védelmeket, ugyanúgy, mintha szolgáltatói hálózat lenne." Ehhez milyen ÁVK veszel? Mert az 5mA-s GFCI-s dugalj sem old le mindig Az invertereknél ha megnézted ;dupla sorbakötött jelfogók vannak A biztonság miatt.
30 mA-es lesz. Ez egy 2kW-os transzformátor, kb. 9A névleges terhelhetőséggel. Az, hogy a transzformátor előtt mi van, már szinte mindegy. Egyébként egy trafó utáni zárlat esetén valószínűleg az inverter elektronikus védelme rögtön leold (hacsak nem romlott el), hamarabb, mint a trafó utáni kismegszakító. A 30 mA-es ÁVK-nak meg pont ugyanúgy kell működnie, mintha hálózat lenne előtte.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2025
Szia!
" A 30 mA-es ÁVK-nak meg pont ugyanúgy kell működnie" Ha a trafó 230v-s szekundere, egy pontban földelt,mint a TN_C_S esetében. A kismegszakitó ritkán fog működni, de az inverter védelme igen. sajna nincs 0.5A --3A -s kismegszakitó a boltokban. Egy ilyen 2kW-s trafó azért 16 óra alatt szépen fogyaszt üresjárásban is, és 1/3 ad terhelésig. pár db 300-800W -s toroid trafóval tapasztaltam a napi 0,7--1,1kWh "önfogyasztást". De szépen torzitja a szinusz jelalakot is. Idézet: „Ha a trafó 230v-s szekundere, egy pontban földelt,mint a TN_C_S esetében.” Igen, pont ezt tervezem. Még 0,2A-es kismegszakítót is sikerült valahonnan térfigyelő kamerákhoz szerezni! Volt is vele baj, mert áramszünet után a 10W-os kapcsolóüzemű tápok áramlökése (miközben a lemerült akkut is elkezdték tölteni) le is oldotta... Aztán megfelelő értékű soros NTK-val már nem volt vele gond. Boltokban különben 2-4-6A-es kismegszakítókat simán lehet venni, pl. Schneider is gyárt ilyeneket. A trafó még nincs beépítve (igazából 2 db 1kW-os lesz), néztem egyszer az üresjárási áramát, már nem emlékszem mennyi volt, de nem volt sok. A hűtők naponta 2,5-3,5 kWh-t fogyasztanak, ha netán plusz 1 kWh fogyasztás lesz, a Nap arról sem küld számlát ![]()
Amit nyer a réven elmegy a vámon.
kendre:Kifejtenéd bővebben hogy mi értelme egy inverter elött egy transzformátornak?Olyan hülyegyereknek magyarázzuk képp.Azon kívűl hogy rendesen eszi az áramot mint Atis írta. Meg hogy úgy csináljuk meg mintha a hálózat lenne,de ez nem hálózat hanem sziget!!Ilyen dolgogat hogy ÁVK meg trafóután földelés inverter akku nullával összekötve?Hátha tanulok valamit húsz év sziget után.
Azokat a hűttőket én már rég kidobtam volna ha ennyit zabálnak.
Szia!
" Nap arról sem küld számlát" Ez igaz , csak a hely , meg az ára.. S én a 2kW alattiakkal találkozom, ott már kiemelkedő tétel. Azon kismegszakitónk felénk csak a katalógusban nyomtatva léteznek -rendelni se lehet. A 2x1kW simán párhuzamosan -vagy kapcsolod is valamivel? ilyen 0,5....1,8A kismegszakitót honnan lehet keriteni? Mert 40-50 évvel ezelőttieket találtam--de minek? Idézet: „Kifejtenéd bővebben hogy mi értelme egy inverter elött egy transzformátornak?” Félreértetted, nem előtte, hanem utána lesz a trafó. Azért gondoltam így, mert nem vagyok teljesen nyugodt a kínai inverterem biztonságosságában. Ahogy írtam, az inverter kimenete galvanikus kapcsolatban van az akku bemenettel (ez a dobozon belül van valahogy összekötve). Az inverter kapcsolási rajzát nem ismerem, nem tudom, hogy egy esetleges hiba milyen veszélyt jelentene, ezért inkább biztosra megyek. Az érintésvédelmet, meg az áramvédő kapcsolót csinálom ugyanúgy, mintha hálózat lenne. Csak itt nem az áramszolgáltató transzformátorából jön az energia, hanem a nálam lévő trafóból, amibe az energiát egy inverter tolja be. A végén az érintésvédelem, túláram védelem ugyanolyan, vagy jobb lesz, mint a hálózatból kapott energia esetén.
Annyira nem rosszak azok, 3 kompresszor van bennük (az egyik egy hűtő-fagyasztó, a másik egy fagyasztó).
Az inverter után a trafód folyamatos fogyasztód lesz ha a trafó uán ne fog semmi fogyasztani akkor is.Ez napelemeseknél hatalmas pazarlás.És most nehogy azt mond hogy a nap ingyen van,mert nem igaz.
Szia!
Ha nem annyira szem előttiek , azért 2-4cm,oldalfalon a 6cm hungarocel csodát tessz velük Meg az ajtó dupla gumija. Persze fa tapétával is be lehet vonni a hungarocellt.
A két trafót párhuzamosan gondoltam kapcsolni nyári üzemben (elvileg teljesen egyformák), amikor a hűtő meg a fagyasztók napenergiáról mennek. A téli üzemben, amikor szinte nem süt a nap, és csak kevesebb terhelés lesz rajta, akkor valószínűleg az egyik le lesz választva.
Nem tudom, honnan lettek a 0,2A-es kismegszakítók, 10-15 éve lettek felszerelve. Pl. 2A-es C-s raktáron Pl. 4A-es C-s raktáron Ugyanezekből szokott nekik lenni B karakterisztikával is, az nincs nekik raktáron.
Akkor már nem lett volna értelmesebb a kínai inverter helyett egy trafós invertert használni?
Pl Victron... Persze úgy lett volna "némi" felára, de ha ilyen paranoiás vagy... ![]()
Ennyit nekem megér, hogy ne kelljen félnem egy áramütéstől..
Tudsz írni pontos típust? Egy 2-3kW-os trafós inverter elég súlyos lenne, leszakítaná a falat
![]()
Én nem ismerem annyira a termékpalettát, de ha youtubon rákeresel a rumlis garázs csatornára,
és írsz neki, biztos tud neked ajánlani. Gergő ismeri mert victronokat telepíti. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2025
Még átgondolásalatt van, azért is próbálok tapasztalatokat szerezni, ne tedd offba, mert minden aprórészlet segít. Nem terveztem az egész házat ráakasztani legalábbis 5000W-ig biztosan nem fogok elmenni, igazából nyáron a klíma télen a fűtésrásegítés lenne, de utóbbi sem egész nap csak este átlag 40 percet amíg a gyerekek fürdenek. A csomagba lítium akku is kérhető (amivel terveztem). A csomagba állítólag már minden vezeték a szerelésre elő van készítve.
Az inverterrel kapcsolatba amit sikerült kibogarásznom, hogy folyamatos üzemben 2200W a maximális az 5000w A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Hello!
Már bocs hogy kívülállóként beleszólok, de véleményem szerint 5000W a 48V-os rendszerben is határeset. Alatta pedig értelmetlennek tartom. (Még akkor is ha az üzemszerűen 2200W.)
Csak egy költői kérdés: Szerinted amit adnak ilyen esetben készletet, az minden esetben, az tartalmaz mindent? Meg elég hosszúak a vezetékek amit adnak, minden "sajátkivitelező" elgondolásához? Na meg a vezeték keresztmetszetek! stb.
De legyen igazad, fogadjuk el, hogy elég lesz. A 170Amper fogyasztással (2000W) nem lesz gond ott? (Az már egy nagyobb hegesztőgép árama.)
Elég érdekes invertered van. Ha rá van kötve a bemenetére a hálózat is (rá van ha jól tudom), akkor annak az inverternek kutya kötelessége ugyanúgy viselkedni mint a hálózatnak, máshogy nem is lehet, hiszen, amikor bypass-ba vált, akkor csak egy az egyben átengedi azt magán.
Tehát, amikor az inverter adja a kimenő feszt, annak akkor is úgy kell kinézni, hogy L, N, GND azaz fázis, nulla, védőföld, meg akkor is, amikor a reléje bypass-ba kapcsol, és átengedi magán a hálózatot. Eleve elő van írva, hogy mind az inverternek, mind a napelem tartó konzoljának be kell lennie kötve az EPH-ba, ha az nincs, meg földelés sincs, akkor kell csinálni neki. De ez az inverter leírásában is benne van. Nálam éppen így működik, ha rámérek az inverter L (fázis) kimenete és a védővezetője közé, ott ugyanúgy ott van a 230V, tehát ugyanúgy alkalmazható rá bármiféle hagyományos érintésvédelmi megoldás. Eleve nem kezelhető ilyen esetben földfüggetlenként az inverter, mert amint bypass-ba vált már nem földfüggetlen, illetve akkor sem, ha valamelyik fogyasztó fém része valami oknál fogva pl. hiba miatt a földre kerül. Szóval egyáltalán nem értem ezt a trafós dolgot amiről beszélsz.
Arrol nem is beszélve, hogy a 170 A áramhoz 70 mm2 vezeték kell, ami nem aproság.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Idézet: „sajna nincs 0.5A --3A -s kismegszakitó a boltokban.” Ki mondta, hogy nincs? Schneider iC60N 0,5A/1A/2A/3A/4A Eaton PL7 B - 1A/1,5A/1,6A/2A/2,5A Eaton PL7 C - 0,16A/0,25A/0,5A/0,75A/1A/1,5A/1,6A/2A/2,5A Sőt állítható is van, csak motorvédő a neve: EATON Z-MS sorozat 0,1A-től
A védőföld az inverteremre rá van kötve, a nulla is, a fázis ráköthető lenne, de december óta nincs rákötve, és nem is lesz. A bypass üzemmód nem tud így működni. Ha a bypass szükségét érzem (pl a napokban az akku 50% környékére merült), akkor kézzel kapcsolom át a fogyasztókat a hálózatra.
Idézet: „Tehát, amikor az inverter adja a kimenő feszt, annak akkor is úgy kell kinézni, hogy L, N, GND azaz fázis, nulla, védőföld,” Na ezt nem csinálja így... Ebben az állapotban az inverter kimenetei nincsenek kötve se nullához, se az inverter házához (ami védőföldre van kötve), hanem lebegnek. Az előbb megmértem, a védőföldhöz képest az egy pont 14V-ot a másik 32V voltot mutat éppen. Egymáshoz képest ott van a szép 230V (most éppen mennek róla a fogyasztók). Az érintésvédelemmel nem lenne baj bypass esetén, a kérdés akku üzem esetén merül fel, mert akkor az előbb leírt állapot van. Azt nem próbáltam ki, hogy mi lenne, ha az egyik kimenetet összekötném a védőfölddel (és vele együtt a hálózat nullájával, mert ugyanakkor az akku negatívja meg galvanikus kapcsolatban látszik az inverter házával is. Nem szeretném tönkre tenni az invertert sem. Nincs kapcsolásom az inverterről, végig bogarászni meg nincs kedvem, ezért fogok utána trafót kötni, annak az egyik kimenetét már nyugodtan köthetem a védőföldre, a hálózat nullájára (megfelelő ponton). Így ugyanolyan hálózat lesz, mint a szolgáltatói hálózat, csak akku betáplálással. Tegnap (Régi motoros javaslata után) a RumlisGarage csatornán néztem egy videót, ami a szigetüzemű inverterek érintésvédelmi kérdéseit boncolgatja. Kb. 7 perc után kezd ezzel foglalkozni, előtte rövid ismertetés van a TN-S, TN-C-S hálózatokról. A videó végén, úgy 24 perc környékén az is szóba kerül, hogy sok inverter kimenetét nem szabad összekötni a védőfölddel, és arról is beszél, hogy miért.
Attól még nem felejtős, mert Jzoli 12V-os rendszerre írta a 170A-t, de a tied 24V-os lenne. Azzal is elég nagy áram folyik az akkun, 2000W kimeneti teljesítmény esetén 90A körüli. Ahhoz is kell jó vastag kábel, hogy ne legyenek nagy feszültség esések. Nekem 32mm2-es kábel van (2 db 16-os párhuzamosan kötve) kb. 3 méter hosszon a szintén 24V-os rendszerhez. Amikor 10-es kábel volt, azon érezhető feszültségesés is lett, főleg a hűtőkompresszorok indulásakor, emiatt is cseréltem le.
Szia!
Tavaly 4 hónapig tartott , mig a megrendeléskor kifizetett pénzt visszaadták. Magyar oldalon --nincs román, Cseh ,oldalon meg várjak .....majd 1x A lengyelek csak akkor adnak el ha vállalkozó vagyok De azért köszi.
Nem tudom hol, meg mit néztél, de nekem otthon is van 1-2A-os kismegszakítóm (Acti9)! Nem kellett megölnöm érte senkit!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |