Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Max meg lehetne próbálni zebra szalaggal, de az a helyzet, hogy tönkretenni nem akarom a gőzölt érintkezőket.
Lehet hogy test nélkül marhaságokat láttam? Ha a ceruza elem negatívjára csiptetem a szlóp érintő vezetékén lévő negatív szálat, akkor már ilyen jelet ad. Így kell csinálni?
Mondtam olyan beállításba legyen a szkóp.
Elnézést! Azt hittem az előtte lévő beállításokkal kell.
Áll a quarc oszcillátor nevárj kijelzést.
Köszönöm!
Erre már én is következtettem. DE amíg a kondenzátorokat nem vettem le, addig biztosan működött, mert láttam. Itt a kérdés most az volna, hogy lehet-e ezzel mit kezdeni? Kívül lehet-e a gond, pl. azért, mert a kondenzátorokat bántottam, vagy maga a chip? Ugye most még több kérdés keletkezett. Először is, hogy lehet-e utánozni ezt az óra áramkört úgy, hogy az ébresztés funkció működjön rajta? Ha igen, akkor megcsinálom. Persze, ha valaki mutat egy olyan áramkört, amit meg tudok csinálni. Akár úgy is, hogy valahol külön el van helyezve egy panel. A másik kérdés pedig az, hogy le kell tesztelnem ezt a kijelzőt, és megállapítani, hogy használható-e vagy sem egy új projekthez? Ha kell új projekt. Félreértés ne essék, picit úgy érzem, hogy ezt a dolgot kívülálló fejcsóválva nézheti. Mit kell kihozni egy 45 éves rádiósmagnó óra kijelzőjéből?! Igen. Tudom. Egyszerűen arról van szó, hogy meg szeretném csinálni. Úgy, hogy nem az életem múlik rajta. Annyi, hogy mikor ránézek a készülékre, látnám, hogy megérte megjavítani és mosolyoghatnék. Idő van rá, szívesen csinálom, amíg nem fogy el az ötlet.
Ez az óra magától ment esetleg? Arra gondolok , hogy csak külön az 1,5 V-os elemmel nézted-e vagy az áramkörével is? Az mit jelent, hogy nem tetszik a kivett kondi? Hiszen lemérted kb 50 pF, ahogy írod.
Nem mondom, hogy a kondi a baj, de már lehet az is. Nem lehet, hogy nem azért nem kapcsolt be a kijelző, mert valami engedélyező jel kell a kijelzéshez? Ahogy néztem a rajzot, lehet lesz ott más is... A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2025
Ez az óra ugyan rá van ültetve egy közös panelre, de a működése független mindentől. A ceruza elem működteti. Egy kapcsolat mégis van a magnóval. Az pedig, hogy az óranak van egy óra által vezérelt szála. Ez is be tudja kapcsolni az egész készüléket. Ez úgy van megvalósítva, hogy a nagy power kapcsolónak van egy bekapcsolt állapota, egy kikapcsolt és egy harmadik állás, ami az óranak ezt a vezérlő szálát kapcsolja. Ha ide van kapcsolva a kapcsoló, akkor az óra be tudja kapcsolni ezen az ágon a keszülék főreléjét.
Nem kell a kijelzőnek külön jel szerintem. Az a kondi azért nem tetszett, mert leforrasztáskor úgy látom, megsérült az egyik oldalon a forrpontja. 22pF-os. Rendeltem helyette ugyanolyat, de az új nem 22pF, hanem. 50pF-os. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2025
Ha 22pf-et rendeltél, és az van a kapott tasakon is, szinte biztos hogy mérési hiba amit tapasztalsz.
Én is ezt mondanám. Ha az eredeti 22pF-os esetében nem fele akkora értéket mérnék. De az eredetit kb. 25-nek mérem. Akkor ez mennyi?
Kiujlező tesztelésSziasztok!Ugyan lehet hogy kicsit elhúzódott a tesztelési folyamat, de semmiképp nem akartam úgy kipróbálni a kijelzőt, hogy oda nem illő jelet kaphasson. Ennek érdekében, kimentem ma a zsibvásárra és kerestem egy olyan régi számológépet, amit nem sajnálok szétszedni és igen nagy valószínűséggel zebragumis kivitel. Milyen számológép lehet az, ami zebragumis? Hár legyen először is nagyon régi. Találtam egy Sharp számológépet és ráadásul ezek mind 1,5Voltos elemmel működnek. A tervem az volt, hogy kiveszem a kijelzőjét és azon kísérletezek. Megpróbálom olyan PWM árammal tesztelgetni, vagy dörzsölt macskával, mit tudom én, amire a jó kijelző működésbe lép. ha sikerül, akkor lehet tesztelni a rosszat. Hát elsőre nem sikerült. Aztán megpróbáltam odatartani a kijelzőjét a panelhez és működött. Megpróbáltam fordítva, úgy is működött, de nem jól jelzett. Hát ekkor ugrott be a nagy ötlet. Akkor esetleg ezzel a panellel nem próbálhatnám ki a "rossz" kijelzőt? DE! És lássunk csodát, működik. Van rajta Pm ikon, egy kis érdekes jelkép, amit nem tudok micsoda, és még olyan is, mint a Wifi jel. Hogy mire valók és a magnóban a Pm ikonon kívül megjelenik-e valamelyik ikon, azt természetesen nem tudom, de a fő információ adott. "Működik a kijelző". Hát, már csak a panelt kellene életre kelteni. Ez legalább akkora feladat, mint egy rossz kijelzőt megjavítani. Abban az esetben, ha a chip rossz, akkor nagy a baj, de ha csak el kell indítani az oszcillátort, akkor azt talán meg lehet oldani. Örülnék ha megindulna, de nyugtával... Az oszcilloszkóp képek a számológép kijelző szegmensei felé érkező jeleket mutatja. Jól gondolom, hogy valami hasonló jelet kellene észlelnem majd az óra paneljén is? A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2025
Hello! Igen, valami hasonlót. De a szkópon 4-5 periódust kellett volna beállítani, hogy frekit is tudjon mérni a szerencsétlen.. És néhányszor elmondták, hogy DC-ben kellene mérni, nem AC-ban..
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2025
Így jó lesz valamelyik?
Tényleg jobban látszik.
Nos ezek már jó képek. Az 5ms/div a legjobban értelmezhető.
A tetején ez a "szőröződés" azért van, mert látszik a belső feszültségátalakító működése. Lévén hogy az elem 1,5V a jel meg durván a kétszerese. De az LCD-t nem érdekli, mert az lassú. (Az első képen is azért látszik "foghíjasnak a dolog, mert a tetőn lévő impulzusokkal a szkóp mintavételezése interferál. Aztán azt mutatja, amit épp "elkapott", mikor vette a mintát.) Amikor mérünk valamit, mindig kell tudni, mi is vérható. Mert a digiszkóp olyan ábrákat tud mutatni, ami a valóságban nem is létezik. Csak a drágák hasonlítanak egy analóg szkóp jeléhez, ahol jelentős túlmintavételezés van. De ha ezeket tudod, akkor tudsz boldogulni ezzel is.
Köszönöm szépen!
Érdekes. Az az igazság, hogy nagyjából először használok oszcilloszkópot. Vagyis, korábban már használtam, de az olyan szép nagy volt és úgy hívták, hogy Elkon 300. Na de ott az akkumulátoros gyújtás képét elemeztük. 1987-ben. ![]() Nos. Tudni kell, hogy mi várható.. Igen. Pont ezért mértem meg a számológép jelét. Legalább valami elképzelésem legyen arról, hogy mit kell, vagy kellene látni az óra paneljét mérve. Mivel nem tanultam ezt a témát, muszáj így csinálnom, amit csinálok. Nem egyszerű. Főleg hogy körültekintően is próbáljam. Ne legyen több kár, mint haszon. Ez fontos. Ha van egy rossz szerkezet és én a próbálkozásaimmal tovább rontom, akkor egyre távolabb kerülök a céltól.
Idézet: „Pm ikon, egy kis érdekes jelkép, amit nem tudok micsoda, és még olyan is, mint a Wifi jel. Hogy mire valók és a magnóban a Pm ikonon kívül megjelenik-e valamelyik ikon, azt természetesen nem tudom, de a fő információ adott.” Sok LCD kijelzőt úgy gyártanak, hogy többféle készülékbe is beépíthető legyen. Így sokkal olcsóbb. Aztán a felhasználó eldönti, hogy magnóhoz, rádióba, CD lejátszóba vagy órába teszi. Azt az ikont aktiválja, ami a készülékéhez éppen kell. A PM-et például órához lehet használni.
Az a wifijel-szerű piktogram inkább a beállított ébresztést jelezheti.
A telep - (minusz) legyen a szkóp föld.!
Mindegyik lábon ezt a 62 Hz környékét méred és szimetrikus jelalakkal? Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Hé, 11:43
Ez egy számológép. Csak a kijelzőt tesztelte vele.
Igen. Ezt mutatja a szkóp. De ez még sajnos nem az óra. Ez egy Sharp számológép.
Bár tudnám, mihez használtak még ilyen kijelzőt! Tágulna a kör, ahol kutakodhatnék. ..Bár, ha jól meggondolom, kijelző igy nem is kell. Panel lenne jó..
Megérkeztek az új kondenzátorok. Van köztük egy trimmer kondi is.
Holnap még dolgozom, szerdán elvileg lenne időm. Meglátom, neki merek-e állni? Igen...Tartok a következő projekt naptól. Talán ezen fog múlni az egész. Életre kel, vagy nem kel életre a jel? Ha igen, akkor megjelenik-e a kijelzőn a változás? Ha igen, akkor örülök. Ha nem, akkor hogyan tovább. Nem tehetek róla, nem tudok nekiállni az esélytelenek nyugalmával. Egyetlen egy biztos, hogy ami infót tudtam, összeszedtem. Amit tanulni kell, megtanulom. Amennyit kell, ráköltöm. De nem a kifizetett pénz a megközelítés, hanem az, hogy a hiba elhárulása okozhat-e vígaszt. Én azt mondom nektek, hogy okozna. Csak már lenne jó. Nem sikerülSajnos nem lehet feléleszteni ezt a kristályt.sad Próbáltam trimmer kondival, és utána az összes SMD kondenzátorral. 1pF-tól 18pF-ig Igaz, hogy nem forrasztottam egyiket sem a helyére, csak odafogtam kézzel, de hiába látom, hogy odafogtam, és picit változik is a szinte sima jel. Olyan periódikus jel nem lesz egyikkel sem, mint amilyen a számológép áramkörével. Egy kis időre láttam a trimmer kondival, de utána többé nem. Olyan volt, mintha az elején produkálná, aztán fokozatosan eltűnne. Lehet hogy tönkrement a chip, vagy egyszerűen nem csinálok valamit jól. Minden esetre, ez nem jön össze. Elég szomorú vagyok miatta, de ez van. Én amit részemről lehetségesnek tartottam, mindent megtettem.Kellene, hogy szerezzek egy ilyen órát, de az egyetlen lehetséges forrásom, akiről tudok, az két-három hét múlva volt hajlandó megengedni, hogy egyáltalán írjak neki Messengeren. Aztán írtam, most meg nem olvassa el. Nem tudom honnan szerezzek egy pont ilyen órát. Már átnéztem az egész internetet, de lehet hogy nem is jó helyeken és jó szisztémával keresem. crying Maximális köszönöm mindenkinek a szóbeli segítségeket! Nagyon sok jó ötletet olvastam és végig reményt adott. Külön köszönöm mindenkinek, hogy nem szóltátok le az irreális szándékomat, hogy egy ilyen semmi dolgot annak ellenére meg akarok javítani, hogy talán már az elején el kellett volna dobni. Persze, hogy most is sajnálom és most is reménykedem, hogy valaki majd segít, de sajnos ehhez már itt tényleg hozzáértés kellene.
Ha tényleg csak az oszcillátor a probléma, akkor mi lenne, ha készítenél hozzá egy kristályoszcillátort és azzal hajtanád meg az IC-t? Első lépésként, egy bármilyen frekvenciájú oszcillátor megfelelne a kísérlethez. Ha már annyi melót belefektettél, ezt az esélyt talán még érdemes lenne megadni.
Még megpróbálhatnád, hogy egy másik órából próbálod cserélni a kristályt, hogy ki lehessen zárni, hogy az-e a probléma, vagy tényleg az IC.
Úgy tudom, hogy a kondenzátor és a kristály nem működik jelként önmagában, hanem kell hozzá maga az oszcillátor, vagy micsoda. Ha nincs a panelen ilyen, ahogy nekem sincs a panelen, akkor belső oszcillátort használ és nem fog fogadni külső jelet.
Persze lehet hogy össze-vissza értelmeztem az információkat, amit találtam. Mindenttől függetlenül, jogos a felvetés. Megpróbálni miért is ne lehetne. A hozzászólás módosítva: Csü, 6:08
Valójában teljesen új kristályt vásároltam bele, most az van benne.
Sajnos van egy rossz momentum is pont ebben a dologban. A kristály cseréjekor szembesültem azzal, hogy az egész készülék összes paneljén a nyák elképesztően jó minőségű és egyáltalán nem érzékeny a forrasztásokra. Kivéve ezt az óra panelt a hajszál vékony szálakkal. Sajnos alig tudtam visszaforrasztani az új kristályt. Ha azt leforrasztom, vissza biztosan nem fog már sikerülni. Egy másik ébresztős óra panel viszont, lehet hogy megoldás lenne. Csak ugye, hol van olyan.
Igen, jól tudod. Azért írtam kristályoszcillátort és nem kristályt (vagy kvarcot).
És valóban, nincs a panelen külön, hanem benne van az óra IC-ben. Ezért javasoltam, hogy készíteni kellene hozzá egyet, ha a sajátja nem működik. Az elkészített oszcillátor jelét, rá lehetne vezetni egy 15-47k ellenálláson keresztül, arra a pontra, ahová a kristályod csatlakozik. Hogy a két láb közül melyikre? Nem tudom. De ha a belső oszcillátor kimentére kötöd véletlenül, akkor nem történi semmi. Ha a bemenetére kötöd véletlenül, akkor az óra működhet. Ismétlem: Csak akkor, ha valóban a belső oszcillátora hibásodott meg. Ha az IC többi része hibásodott meg, akkor kuka az egész. A neten majdnem végtelen számú kapcsolási rajz van, ami 1 db kapuval (pl. CD4011) megoldja az oszcillátor kérdést. Végül is "ingyen" is megoldható a dolog a kísérlet idejére, a számítógéped hangkártyáját használva (ha van számítógéped). Ha túl nagy falatnak gondood a dolgot, akkor bocs. Engedd el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |