Fórum témák
» Több friss téma |
Egy egész fejdobot kell cserélni, ha még találnak megfelelőt, mert sajnos nem egyformák.
Amiket elmondtál, nos mindezt tudom. pontosan tudom. Mit gondolsz, miért kérdeztem azt meg itt, hogy van-e valaki aki ért a videomagnókhoz, és be tudja határolni, és esetleg megoldani a problémát. Nem kioktatást kértem, hanem segítséget. Gondoltam azért itt keresek szakembert, mert ha jól látom, 69 oldalon keresztül osztják a tudást mások, és arra gondoltam, akkor itt a remek alkalom, hogy bizonyítani is tudjanak. Mellesleg nem vagyok biztos abban, hogy a videofejjel van a probléma. A hiba jelenség pontosan olyan, mintha a fej tracking úgy el lenne állítvódva, hogy a gép a szalagon levő szinkronjeleket, amit ugye a lineáris fej ír a szalagra, nem tudja olvasni, vagy korrigálni. A magnó hagyatékból került hozzám, és ahogy a belsejét is megnéztem, elhasználódási, kopási nyomokat nemigazán láttam benne. A meghajtószíj el volt macskásodva, azt méret után cseréltem. A pinch roller nem mutatja kopás nyomát. Ha megnézed a fejet, az sincsen agyonkopva. A hiba behatárolása kedves FAZ1 Úr azt jelenti az olvasatomban, hogy műszeresen ki kellene mérni, egyértelműen hogy a fej a rossz. Vagy valami más. Lehet venni hozzá új fejet, de 92000Ft. De ha nem az a rossz?
A
Idézet: kissé furcsán hangzik, mert sok nagyszerű szakember hazája vagyunk!„van-e valaki aki ért a videomagnókhoz” Amiért többnyire ki szokták dobni az ilyesmit, a hibakeresésre és a javításra fordított idő, továbbá a felmerülő alkatrész árak( a beszerzési nehézségen kívül), messze meghaladják a készülék értékét. Kell egy gyári szerviz dokumentáció jól látható oszcilloszkóp ábrákkal, feszültség értékekkel, és hozzá megfelelő műszerpark és sok idő. Mindent meg lehet csinálni, csak az észszerűség és a pénztárca szab határt. Egy 3000ft értéket képviselő videóra nem lesz egyszerű találni szakembert aki szivesen végigmegy a szabályzó hurkon vagy az egész vackon műszeresen, megvizsgálva a jelszinteket, fejátkapcsolási időket, az esetleges alkatrészeket beszerzi súlyos ezreseket beinvesztálva, amit veszteségként betud, ha mégsem lesz sikeres a javítás. A mai világban amihez a multiméternél több műszer kell, azt nem szeretné kifizetni senki. A tisztelt kollégák elmondták a hibalehetőségeket. Ha a fejdob csere nem segít, átlép a kacat a "nem szeretnéd a javítást kifizetni" kategóriába. Egy ház árát feltehetően nem szeretnél költeni javítás gyanánt egy ilyen készülékre. Ezért valami másik roncsból vagy barkácsolsz magadnak fejet hátha összejön, vagy kidobod és pár ezerért veszel egy még működő példányt. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2025
Szia! Hát ezt nagyon adom.
![]() ![]()
Ha ilyen hibád volt akkor nem a videofejekkel (dob) van a gond, hanem a CTL fejjel vagy a vezérlö elektronikàval. A CTL jelekkel 2 gond van, azok gyakorlatilag egy mágneses „ perforáciot „ „üthek“ a szalagba, ami nagyságrenddel erösebb jel mint bármi más a szalagon. Ez e jel vezérli az egész szerkezetet..többnyire a CTL jellel szinkronban kapcsolnak a videofejek
A bajok. 1. a CTL jel a stalag szélén van azaz, ha az gyürött ü, vagy nyult , akkor nincs. 2. az a része a szalagnak igen erös mágnese teret alkot, ami az ocska , föleg vékony hordozon egy hosszabb tárolás után átmásolodik a szomszédos rétegekre, ( föleg ha még backcoatingra sem futotta a gyártonak) amivel késöbb a magno nem tud mit kezdeni. A ràadàs: a CTL fej egy mezei állo hangfej ami elött a szalag éppen csak vánszorog ès nem lehet mint egy kazettés magnoban odanyomni a fejhez, igy az enyhén hullámos szalag hol ráfekszik hol nem, ami kritikusan befolyásolja a szalag mozgását igy a forgo fejek csak némi szerencsével láthatják mi is van a szalagon.
Ne haragudj, de gyakorlatilag semmivel nem értek egyet, amit írtál, és azt érzem, nagyon lekezelően beszélsz, illetve írsz, ezt visszautasítom. Mielőtt idejöttem erre az oldalra, végig jártam jópár szervizt, ahol azért utasítottak el, mert azok a szakemberek akik videómagnókat szervizeltek, azokat vagy elküldték, mert ki használ videomagnót, vagy meghaltak. Szóval arra gondoltam, hogy a még a tudást őrző szakemberek közül lenne valaki, aki megnézné a magnót. Tévedtem. Elismerem. De Te meg kérlek értsd meg, hogy egy hibánál nem azzal kell kezdeni, hogy (rossz a videofej) mert lehet kapni, még mindíg! Csak 92000Ft. S ne csodálkozz, ha mondjuk te belefutsz egy olyanba, hogy szakmai tudásod magasáról kinyilatkozod, hogy rossz a fej, a kuncsaft rábólint, beszerzed a fejet, beszereled, és a gép még mindíg rossz. Te pedig nem mész végig a hiba feltárásának a lépcsőin, hanem a létező legdrágább alkatrész cseréled ki, és csodálkozol, hogy az ügyfél pedig, aki pedig a majd 100000Ft os kiadás, és a rossz készülék kapcsán azt mondja, nem fizet. Jogosan! Ha azt kérdezted volna, hogy van-e gyári szervízdoksi, 40 Euróért beszereztem volna, mert tudom, hol lehet elérni. Azért pedig már megbocsáss de olyat írni, hogy végig menni a szabályzó hurkokon, szkóppal jelszinteket nézni, mégis hogy képzeled el a hibabehatárolást? Hogy hogy ez időbe kerül? Mi az, hogy 3000Ft-os gépet nem javítunk? Amikor a gázkazánunk bedöglött, és a megoldás egy új kazán lett volna, többszázezer Ft-ért, kivettem a főpanelt, átmértem, és egy 380Ft-os alkatrész cseréjével a kazán ismét üzemelt. Mielőtt rámförmednél: Kazángépész vagyok, és megvannak az engedélyeim, hogy ilyen munkát is végezzek. De igen, célszerűbbnek látszik az elromlott eszközt kidobni, újat venni. Csakhogy a szervíz nem erről szól. Egy barátom hibás SACD lejátszóját elvitte a szervízbe, a szakember végigment a szabályzóhurkokon, szkóppal jelszinteket mért, majd kétséget kizáróan közölte, hibás a laserfej. Ennyi lesz az ára. Kéri? A barátom rábólintott, megrendelték a fejet, beszerelték, és a lejátszó vígan működik azóta is. A szakember behatárolta a hiba forrását, és nem azt közölte, hogy rossz a fej. Vette a fáradtságot, és behatárolta. Érted a közte, és közted lévő szakmai különbséget?
Szia! Ha ITT ebbe a részbe beleolvasol talán a segítségedre lehet az ott leírtak.
![]()
Sajnálom, ha lekezelőnek éreztél bármit a mondókámból, pedig nem annak szántam, annak ellenére sem, hogy részedről a lekezelés( amit segítőkész emberek iránt tanúsítottál) érezhető!
Pl. FAZ1-nek írtad Idézet: „Mit gondolsz, miért kérdeztem azt meg itt, hogy van-e valaki aki ért a videomagnókhoz, és be tudja határolni, és esetleg megoldani a problémát. Nem kioktatást kértem, hanem segítséget. Gondoltam azért itt keresek szakembert, mert ha jól látom, 69 oldalon keresztül osztják a tudást mások, és arra gondoltam, akkor itt a remek alkalom, hogy bizonyítani is tudjanak.” Összefoglalva: A szervizekben azért utasítottak el, mert senki nem fogja kockáztatni, hogy te azt a műszeres hibakereséssel eltöltött 70 órát szorozva 15000-20000ft rezsióradíjjal ki fogod fizetni, ha úgy döntesz a hiba megállapítása után, hogy mégsem kéred a javítást. Idézet: „S ne csodálkozz, ha mondjuk te belefutsz egy olyanba, hogy szakmai tudásod magasáról kinyilatkozod, hogy rossz a fej, a kuncsaft rábólint, beszerzed a fejet, beszereled, és a gép még mindíg rossz. Te pedig nem mész végig a hiba feltárásának a lépcsőin, hanem a létező legdrágább alkatrész cseréled ki, és csodálkozol, hogy az ügyfél pedig, aki pedig a majd 100000Ft os kiadás, és a rossz készülék kapcsán azt mondja, nem fizet.” Hidd el, nem futok bele, részemről a csodálkozás elmarad(már nyugdíjas vagyok) és a jelek szerint a szervizek sem akarnak csodálkozni. Semmiféle magaslatról nem beszéltem, de gondolom abban egyetérthetünk, hogy senkit nem lehet kényszeríteni, hogy napokat töltsön el egy piaci viszonyok között értéktelen készülék költséges, idő és műszerigényes hibafeltárásával, amit aztán vagy kifizetnek vagy nem. Idézet: „Mi az, hogy 3000Ft-os gépet nem javítunk? Amikor a gázkazánunk bedöglött, és a megoldás egy új kazán lett volna, többszázezer Ft-ért, kivettem a főpanelt, átmértem, és egy 380Ft-os alkatrész cseréjével a kazán ismét üzemelt.” A gyakorlat ahhoz igazodik, hogy az emberek általában nem javíttatnak 3000ft-os készüléket 800000ft-ért, inkább vesznek 4000ft-ért másikat. Én nem értek a kazánokhoz, de azt bátorkodom megjegyezni, hogy ez nem kazán. Idézet: Abba nem merülnék bele milyen szabályzóhurkokon ment végig jelszinteket mérve szkóppal egy lézerfej hibafeltárásához, csak megjegyzem ez nem optikai lejátszó, ahogy nem is kazán.„Egy barátom hibás SACD lejátszóját elvitte a szervízbe, a szakember végigment a szabályzóhurkokon, szkóppal jelszinteket mért, majd kétséget kizáróan közölte, hibás a laserfej. Ennyi lesz az ára. Kéri?” Idézet: „Érted a közte, és közted lévő szakmai különbséget?” Hogyne érteném ![]() Pár lehetőség még mindig van. A helyi ezermesterhez elviszed, aki behangolja bicskával és telefújja kontakt sprével hátha jó lesz. Kidobod és veszel egy másikat pár ezerért. Kitanulod a "videoszerelő" szakmát, szerzel be műszerparkot és végigméred a hurkokat, fejeket stb. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2025
Idézet: De itt a 3000 forint nem az alkatrész árával van párhuzamban, hanem a kazáncsere többszázezer forintos költségével. Azért álltál neki átmérni a főpanelt, mert a komplett csere egy műszerész havi munkadíjának megfelelő nagyságrend, bőven megéri javítani még egy hét munkával is. A videómagnó esetében viszont fordítva van, egy másik magnónál már az is többe kerül csak munkadíjban, ha a műszerész egy órát méricskél a hiba behatárolásához.„Mi az, hogy 3000Ft-os gépet nem javítunk? Amikor a gázkazánunk bedöglött, és a megoldás egy új kazán lett volna, többszázezer Ft-ért, kivettem a főpanelt, átmértem, és egy 380Ft-os alkatrész cseréjével a kazán ismét üzemelt.” Persze ettől még az én asztalomra is került ilyen javítás a holmi szentimentális értéke miatt, pedig a cég alapvetően ipari elektronikával foglalkozott
Te se haragudj, de én a helyedben inkább megköszönném és hálás lennék azoknak, akik időt és energiát áldoztak egyáltalán a problémád elolvasására és esetleges megoldására. Lehet, hogy számodra nem voltak megfelelőek vagy elfogadhatók a válaszok, de ennyi tisztelet kijárna nekik.
Ez egy fórum, itt csak beszélgetni lehet, egzakt hibamegoldást várni szerintem ebben a konkrét esetben elég kétséges. Szaki keresésre pedig ott az apróhirdetés részleg. Azért valahol elég elrugaszkodott elképzelés részedről az, hogy valaki majd leül és nekiáll megjavítani a videodat. De felteszem a kérdést, mi lenne az az összeg, amit hajlandó vagy áldozni erre? Csak hogy lássuk a matekot a te oldaladról nézve is. Természetesen minden általad támasztott hibakeresési elvárásodnak megfelelve. Garanciát vállalva, főleg egy öreg videora. Elvi síkon: Elhozod, azt mondom, óránként 30 ezer. (Nincs más ember, lényegében bármennyit mondhatok, magánemberként nem ez a megélhetésem, de megvan a tudásom, műszerezettségem, ezt kell megfizetned. Lehetnék helyette a gyermekeimmel, családommal, vagy hobbizhatnék ebben az időben.) Végig is nézheted, hogy rendesen keresem-e a hibát. A eset: Hibakeresés a hiba feltárásának lépcsőin való haladással, apró hiba, beállítás, vagy filléres alkatrész cseréje, tisztogatás, kenés, beállítás, ellenőrzés. Netto két óra, 60 ezer. (Alkatrészt, tisztitófolyadékot, egyebet nem számolva bele.) B eset: mint az A eset, csak megállapítom, hogy kell bele egy beszerezhetetlen alkatrész, tehát a javítás sikertelen, de az idő elment, ugyanúgy 60 ezer. C eset: mint az eddigiek, de fejcsere szükséges (92 ezer) és esetleg még valami egyéb alkatrész, plusz az órabér. 160 ezer. Erre mondták a kollégák, hogy ezt neked senki nem fogja elvállalni, mert senki nem szeretne alapból kellemetlen helyzetekbe kerülni sem, meg nem ér anyagilag sem annyit az egész, hogy bárki nekiálljon kínlódni más vackával. Viszont ha van józan értékrended, te is azt mondod, na ennyit nem ér az egész, egyik esetben sem. 1988 körüli a készülék, tehát vállaljam be azt is, hogy egy közel 35-40 éves videoban, a kezemben marad valami műanyag vagy gumi alkatrész. Ilyenkor kifizeted vagy elvárod, hogy be is szerezzem és önköltségesen álljam ennek az árát? Te kifejezetten az az ügyfél lennél, aki elkezd vitatkozni, hogy az a kondenzátor amit kicseréltem, az csak 380 Ft, és nem 560 Ft... Ezek a javítások tipikusan azok az esetek, amikre már vagy nem találsz embert, vagy senki sem vállalja el, vagy te sem fizeted ki ezt az összeget. Egyetlen megoldás, ha van tudásod és időd, nekiállsz és megpróbálod magad. Tanácsot itt kérhetsz, de szerintem illik tisztelettel fogadni bármilyen ötletet, még ha nem is visz közelebb a megoldáshoz. Idézet: „Csakhogy a szervíz nem erről szól. Egy barátom hibás SACD lejátszóját elvitte a szervízbe, a szakember végigment a szabályzóhurkokon, szkóppal jelszinteket mért, majd kétséget kizáróan közölte, hibás a laserfej. Ennyi lesz az ára. Kéri? A barátom rábólintott, megrendelték a fejet, beszerelték, és a lejátszó vígan működik azóta is.” Lehet. De nem írod, hogy milyen értékű volt a készüléke és mennyibe került a komplett javítása, mikor történt, stb. És arról sem szó a fáma, hogy ha nem kérte volna a fejcserét, akkor mennyit fizetett volna a hibamegállapításért. Azért ezek nem mindegy dolgok. A gázkazán kicsit más téma. Idézet: „kivettem a főpanelt, átmértem, és egy 380Ft-os alkatrész cseréjével a kazán ismét üzemelt. Kazángépész vagyok, és megvannak az engedélyeim, hogy ilyen munkát is végezzek.” Nem hinném, hogy van olyan engedélyed, hogy kazán elektronikát javíts. Maximum arra van engedélyed, hogy komplett elektronikát cserélj. Senki nem fog neked ilyen engedélyt kiadni, senki nem tart hivatalos tanfolyamot kazán elektronika javításról. A gyártó, forgalmazó vagy bárki, megtanít és engedélyt ad arra, hogy 380 Ft-os alkatrészcserékkel ők elessenek a 80-100 ezres "fő panel" eladásoktól. Vélhetőleg azt a 380 Ft-os tudást is innen szedted össze, hogy melyik kondit kell kicserélni az ionizációs lángőr áramkörben. Idézet: „Gondoltam azért itt keresek szakembert, mert ha jól látom, 69 oldalon keresztül osztják a tudást mások, és arra gondoltam, akkor itt a remek alkalom, hogy bizonyítani is tudjanak.” Szívesen látnálak a Gázkazán javítós témában kazángépészként. Hozzászólásaid 95 %-a JLH erősítő topikban született, egyet sem látok Gázkazán javítós témában. Ha a tudás birtokában vagy, miért nem segítesz másoknak? Miközben tőlük meg elvárod... A kazángépész és a elektronikai műszerész két külön szakma. Idézet: „Érted a közte, és közted lévő szakmai különbséget?” Sőt a gázkészülék szerelő és a kazángépész is két külön szakma.
Ma már nyugdíjas vagyok, ezt szeretném leszögezni. A végzettségem pedig elektroműszerész, mechanikai műszerész, és kazángépész. Az utolsó 10 évet ebben a minőségben töltöttem. Ipari kazánok szervizelése, javítása volt a feladatom. S ebben Neked van igazam, ma már nem javíthatok kazánokat, sem elektronikailag, sem másként, mert az engedélyem lejárt. Szóval ebben igazad van. Valóban az erősítők, azon belül is a JLH szekcióban írtam, mert a hobbim a szenvedéélyem az audiofil zene, ehhez építettem erősítőt, az évek alatt többet is, Quadot, és másokat. Végül a JLH volt az, ami hangilag megfogott. Szóval ez talán meggyőz arról, hogy valamit konyítok az elektronikához. A magnó azért lett volna fontos a számomra, mert nem videonézésre hanem zenehallgatásra akartam használni. Végül megoldottam a napokban egy Sanyo HI FI VHS üzembe helyezésével. Szervízköltségben én kb. 50000Ft ig mentem volna el. A barátom SACD lejátszója a '90 es évek közepe tájáról származik, akkori ára kb. 360.000Ft volt, a szervíz az nagyon érdekesen alakult, és tanulságos lehet mindenkinek. Amit fizetett érte, az ha jól tudom 70000Ft volt. Jelzem, a lejátszója most kb. 90-et ér. De a hangminősége végett ragaszkodott a javításhoz. Első menetre a készülék kapott egy új fejet, miután a barátom vállalta a költséget. Értsd és mondd, utalta a pénzt, a fej beszerelésre került. Amikor hazavitte, azonban kiderült, hogy a lejátszó csak akkor játsza le az SACD réteget, ha nincs a lemezen CD-réteg, egyébként nem. A gép visszakerült a szerelőhöz. Második körben kapott egy nem Kínai, hanem eredeti Dennon fejet, ami már jobb volt, de harmadszor is visszakerült a szerelőhöz a lejátszó, mert menet közben réteget váltott a készülék, és megint csak CD módban futott. A két ismétlésnél a szerelő nem kért semmit, mondván hibás munkát végzett. Harmadszorra egy chipet kellett kicserélni, mert bizonytalanul működtt, és ez okozta a hibát. Nem tudta sávon tartani a fejet az SACD rétegben. Na ekkor még kért 12000Ft ot úgy, hogy Pécsről személyesen vitte a lejátszót a lakásra, órákig nyúzták a lejátszót, mindenféle lemezzel. A készülék hibátlan lett. Szóval: ne a szerelő döntse el, mit éri meg megjavítani, hanem az ügyfél. Lehet, hogy neki az irreális költség is elfogadható valamiért. Úgy, mint az apám órája, amit fél életében hordott, és a halála előtt elromlott, mert leesett a földre. Az órás ugyanezt mondta, mint amit te: Nem éri meg megjavítani. Leállítottam, és azt mondtam, nem érdekel, hogy megéri-e, csinálja meg. Irreális volt a javítás díja, de kifizettem, mert emlék. Nem hordom, de minden reggel felhúzom, és amikor lefekszem, hallom a ketyegését. Érted már? Nem ti, szerelők, hanem mi, megrendelők döntjük el, megéri-e valami a javítási költséget. Miközben ezt írtam, az egyik fórumtárs linkjét megnézve, amit nekem küldött, szöget ütött a fejembe egy dolog. Szétszedtem a magnót, és nagyon alaposan lecsutakoltam a lineáris fejet is. Eddig csak tessék lássék. Szóval a kazetta behelyezésekor a HI FI üzemmód, és a kép üzemmód is elindult. A magnó nem tudta olvasni a szinkronjeleket, mert valami szutyok volt a szinkronfejen. Tényleg fejhiba volt, de nem kell cserélni a fejet, mert nem az volt a hiba forrása.
Köszi, nagy segítség volt! Kinyitottam a magnót, és most csak és kizárólag a CTL fejet vettem célba, és nekiálltam lesikálni. Bevallom, ezt eddig csak egy kis fülpiszkálós vattapamacs megmutatásával végeztem. Azért mert hang volt, csak kép, és HI FI hang nem. De most tényleg nagyon megdolgoztam a fejet, egy szemüvegtörlő ruha, és mivel csak ez volt otthon, denaturált szesz segítségével. A sokadik próba után, az eddig tiszta textil kezdett koszosodni, majd amikor ismét tiszta maradt, betettem egy kazettát, és... és yess igazad volt. Van kép és hang. Sőt megy az a funkció is, amikor csak zenét veszek fel, és videót nem. Ami azonban meglepő, hogy ekkor a magnó átvált LP üzemmódba. Ha nincs videojel, csak lp módban rögzít, és játszik le zenét. Ha van videojel, akkor viszont SP módban is rögzít hangot a kép mellé. Fura, mert kézileg nem tudok LP módra váltani. Ez normális?
Panasonic NV-FJ612Üdv mindenkinek!Olyan problémám lenne, hogy a Panasonic NV-FJ612 videomagnó nem adja ki a kazettát, a motor megindul, de e kazetta nem mozdul, úgy tűnik a mechanika meg van szorúlva. A kazetta jelenleg be van fűzve. Mielőtt elbarmolnák valamit, mit érdemes megpróbálni, hogy érdemes kezdeni a javítást. Köszönöm előre is a segítséget.
Szia! Nagyon sanszos, hogy az egyik fogaskeréknek a foga letörött. Gyanítom, hogy a géped “K” mechanikás, és a mechanika alján, a túloldalon található, un. Napkerék lehet a bűnös. Ne erőszakoskodj vele, mert a kerekek szinkronja ha elállítódik, hááát időigényes mindent visszaállítani. Nekem 2 hétbe telt, mire sikerült, pedig szerelési videóm is volt! Ugyanez volt a hibám, én erőszakos voltam, sikerült a tápot is kinyírni. De mostmár újra megy. A foghíjas napkereket 3D nyomtatóval gyártották le, elég drágán. Valahol Fehérváron, pár éve!
Szia! A "tanyán" fenn van a szerviz manuál.
![]()
Szia!
Képen látható, baloldali fogaskerék felső fogai szoktak berágódni. Ellenőrizd, kapható.. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
kÖSZ megnézem a fogaskereket. a kazettát ki kell venni a szétszereléshez?
Hasznos, még sohasem csináltam, pedig elektronikai és mechanikai müszerész vagyok. úlyabban más a munkám.
Kazetta takarja, alatt van a kerék!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Nagyon óvatosan, több hibát ne okozz!
Mechanikát ki kell venni, betöltőmotor mechanikáját megfelelő irányba forgatva segíthet.
A betöltő mechanikát (kazetta-lift) eléggé sz@r meló kiszedni, holott általában CSAK 4 csavar fogja, (no meg az elektromos csatlakozó), ámde azt is igencsak hülye helyeken!
Ha maga a kazetta benne van, talán meg se lehet találni mindet! Szalagsebesség ingadozásHagyatékból került hozzám egy Sanyó HI-FI videomagnó, aminek hogy is mondjam: A hangja olyan, mint amikor egy kazettás magnóban szorul a szalag. Úgy nyávog. Először azt hittem, hogy egyszerű a javítás, kapott egy új meghajtószíjat, és mivel még mindíg nyivákolt, jobban megnézve kiderült, hogy a gumigörgő olyan gáz volt, hogy elvált a fém testtől, és olyan kehely alakja volt. Az aliExpressen tudtam bele venni egy pont ugyanolyan gumigörgőt, vadi újat. Húz, mint állat, de még mindíg nyávog. Persze kép az szintén nincs, csak hangyák, és gyufaszálak háborúja, az is fekete fehérben. HI-FI hang sincs persze. Ami a furcsa, hogy vannak olyan kazetták, amik nem nyávognak, a hang rendesen szól, a kép is időnként egy pillanatra beugrik. A fejeket mind ipa-val lemostam, a szalagpályákat is. A gumiszíj vájatát a tárcsán. A kapstan? tengelyt is. de nem változott semmi. A macskák maradtak. Van valami ötletek, hogy mitől lehet ez a probléma? Próbáltam felvenni is rá, de ugyanaz a jelenség. Kéne valami hasznos tipp. Olvastam, hogy a húzótengely perselye ha kikopott, akkor csinál ilyent. De ezt szalagos magnónál olvastam. Tanácstalan vagyok.
Elöször tisztességesen pucold meg a CTL fejet ( állo fej a szalag utjaban, ha jol emlékszem a CTL jel a szalag alján egy hangsáv) ha az nem ad jelet akkor össze vissza megy a magno. Lehet hogy csak koszos, de lehet, hogy már halott vagy a hozzátartozo elektronika az.
A youtubon azt mondták egy videóban, hogy a hangsáv (mono) alul, és a sebességszinkron pedig felül van. Azt is alkohollal? Ha elromlott, akkor mit lehet vele csonálni? Ki lehet ezt mérni valahogy?
Jut eszembe: Az jelent valamit, hogy ha olyan kazettát teszek be, ami LP felvétel, akkor szemmel láthatóan lelassul, vagyis érzékeli a szalag sebességét? Ha SP részre ér, akkor meg felgyorsul. De mindíg nyávog. Vagy ez a CTL fej állapotától független?
Lehet, lusta vagyok utánnanézni. Azt is meg kell pucolni néha az IPA nem elég, kitudja mi ragadt rá. Sebbenzint is kiprobálhatod az oldja a zsiradékot.
Ha az sem segit akkor már müszer kell. ( minimum oszciloszkop meg dokumentácio.)
Nem egészen ez csak azt jelenti, hogy valami van a CTL sávban, lehet, hogy több is mint kellene. Akkor meg a szalag a ludas.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |