Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3640 / 3701
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 23, 2025 / 2

Nos, mi most ünnepeltük meg a Semmelweis napot egy jó bográcsolással. A tűző napon két és fél-három órát álltam csak a tűz mellett, sok szőr nem maradt a lábszáramon...
A hidratálás tényleg fontos, ezalatt az idő alatt valamivel több, mint két és fél liter enyhén szörpös vizet meg sima vizet ittam meg, de a vesén keresztüli ürítés az csak pár csepp volt ebből, a többi bőrön keresztül távozott. Kész szerencse, hogy most csak 35-36 °C volt enyhe széllel. Komolyan elgondolkodtató lenne egy kültéri párásító ventilátor beüzemelése ilyenkorra.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 23, 2025 / 1

És meg is főzték?
(Ha már levágták)

Az jutott hirtelen eszembe:
Holnap nem tud a gyerek iskolába menni. Levagjuk a disznót.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2025
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

Akkor te voltál a szakács?
(#) bbb válasza sany hozzászólására (») Jún 23, 2025 / 1

Igen, a mi csapatunk szakácsa én voltam. Most kezdek eljutni odáig, hogy be tudjak állni a zuhany alá
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 23, 2025 / 1

A mondatszerkezetből, tartalomból, korábbi információkból az a mondat "long past tense". (így ~50 év homályából)
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

Nekem is akkor szokott a szőr lepörkölödni a vádlimról, amikor én vagyok a szakács.
A többiek félnek a tűztől, ilyenkor.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2025
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 24, 2025 /

Fejlemények az ügyben. A hibát egy HIÁNYZÓ relé okozta. Én meg megettem a rengeteg ideget miatta. Már a műszerfalon is kijelzi.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 24, 2025 /

Én azt értem, és rohadtul kihullik az ember haja, mikorra rájön.
Dehát: eddig hogyhogy nem hiányzott????

Hacsak nem úgy történt, hogy eddig sohsfm nézted: van-e helyzetjelző.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2025
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Jún 24, 2025 /

Ismerősöm kölcsönkért egy utánfutót valakitől majd rohant vele hozzám, mert semmi lámpa nem működött. Égők fele kiégve, másik fele nem érintkezett korrodált foglalatában, féklámpa zárlat autó biztosítékot kioldotta. Ez mióta járhatott egyre több hiányos fényekkel, ennyi hiba nem kis idő alatt jött össze.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 24, 2025 /

Tépted a hajad biztosan
De: mindennapos a világítas nélküli utánfutó, a fordítva irányjelző.
Ha már kiveri az autó biztosítékjat is, akkor tűnik fel a használóknak: gáz van.
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Jún 24, 2025 /

Idézet:
„Ha már kiveri az autó biztosítékjat is”
Ebből következően a tulaj autónak -Lada- sem volt féklámpája akármióta, meg még amik ezen a biztin vannak.
(#) jani1987 válasza szs hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

A lámpák töredékéről tudnám megmondani melyik milyen funkciót lát el.
(#) somitomi válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

Szerintem az utánfutó csatlakozónak külön biztosítékai vannak pont azért, mert fene tudja, mit fognak rádugni utánfutó címén. Az is előírás, hogy a jobb és a bal helyzetjelzőknek, fényszórónak külön biztosítékon kell lennie, hogy ne sötétüljön el egyszerre minden.
Én azt szeretem még, amikor indexelni kezd vagy fékez egy autó és villog összevissza minden, mint valami kínai LED-es karácsonyfadísz, mert testhibás
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jún 25, 2025 /

Űrfellövés

Hamarosan történelem íródik, Kapu Tibor űrfellövése hamarosan megtörténik a NASA-nál!!
Aki szeretné látni, az a tévén a TV2 csatornát kapcsolja be, ahol az űrfellövéssel foglalkozó Hunor különkiadás műsor megy!
(#) nagym6 válasza somitomi hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

Saját féklámpa sem volt autónak biztosíték kiégése után, ebből gondolom nincs külön biztosíték.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

Pedig ezt meg kellene tanulnod, ha vezetni szeretnél...
(#) bbb válasza somitomi hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

S, ha már utánfutó bekötés...

Két megoldás létezik. Régebbi járműveknél ez rendszeresebb, most már remélhetőleg kevésbé - simán rákötik az utánfutó vezetékeit a hátsó izzókra. Igen, mindenféle külön biztosítás nélkül! Ez egyszerű, viszonylag gyors, olcsó és régóta bevett megoldás.
Másik megoldás, mikor valami vezérlőelektronikát használnak. Na ebből is van olyan, amit csak a CAN-re kell dugni előzetesen ki van építve hozzá gyárilag a csatlakozó. Meg persze az a változat is, amelyik a hátsó lámpákról veszi a vezérlőjeleket és annak megfelelően adja ki magából a delejt. Nekem ez utóbbi van, ennek külön be kellett húzni hátra a 12V-ot az akkutól (saját biztosítékkal természetesen), a vezérlőjelek kis vékony vezetékeit meg a lámpákról kapja. A csatlakozó megfelelő pontjaira ezután már úgy adja a tápot, hogy a hátsó lámpáimat nem terheli.

Melyiknek mi az előnye-hátránya? A régi direktbe kötött megoldásnak előnye az egyszerűség és az, hogy a nem teljesen szabványosan kialakított utánfutó vezetékezésre se túl érzékeny. Hátránya, hogy ha van egy rövidzár, az mindent visz. Nekem például így derült ki, hogy az utánfutó "össze-vissza" van bekötve, az én autómnak a helyesen bekötött csatlakozójával nem működött a világítás. Ekkor szétbontottam, s újra kábeleztem az egészet immár megfelelően, azóta nem volt vele gond
A gyárilag kirakott csatlakozónak ugye előnye, hogy csak rádugsz és örülsz A saját vezérlőelektronikások meg nem ütik ki az autó rendszerét egy rossz futó miatt.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2025 / 5

Bár általában zavaró egy egész hozzászólást bemásolni -de most lényeges:
Idézet:
„A lámpák töredékéről tudnám megmondani melyik milyen funkciót lát el.”

Szeretünk mi téged, mint fórumtárst, de ha ez a mondatod igaz, akkor
EGYÁLTALÁN NEM BAJ, hogy nem kaptál jogosítványt.

Mondom ezt azért is, mert e mondat után csalódtam a müszaki rátermettségedben
(#) szs válasza somitomi hozzászólására (») Jún 25, 2025 /

Teherautóknál igen, személyautóknál nem okvetlen volt ez így. Régebbieknél egyáltalán nem.
(#) jani1987 válasza szs hozzászólására (») Jún 26, 2025 /

Inkább nem mondok semmit nehogy a moderátorok lépjenek közbe.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 26, 2025 / 3

Ó, hát mondd úgy, hogy ne kelljen közbelépniök.
(#) Macsek71 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

Beszélgetésetek nyomán előkerült egy emlékem :

Ugye a '80-as években kicsit másképp ment az autók tunningolása, sőt gyakran a javítás is elég kókány volt - a nem mindíg elérhető szabványos - szabályos alkatrészek felhasználása miatt.

Nekünk volt féklámpa-visszajelző a műszerfalon (a mai ABS-hibához hasonló jel) ami folyamatos piros fénnyel jelezte az üzemifék használatát, villogott ha valamelyik izzó kiégett.

A mai világban ez már nem lenne akkora trükk ( talán néhány autó jelzi is az izzóhibákat) de a '80 években gépkocsival-vezetéssel ismerkedő tiniként ez űrtechnikának tűnt .
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Jún 27, 2025 / 1

Igaz nem utánfutó. Lámpa emlék.
Nekünk volt egy Skoda 120 kocsink. A 2000 évekig anyukám használta. Még abba kb. 12 -13 éves gyerekként beszereltem egy harmadik segéd féklámpát, kikönyörögtem egyet az piacról. Olyan menü piros LED-ekből álló csíkot. Nem is gondolkoztam rajta hova kell kötni, a fék lámpához. Működött.
Mondtam anyámnak, ha szerelőhöz kell vinni a kocsit nézesse meg a szerelővel, jó kötöttem-e be a féklámpához. Azt mondta, ő sem csinálta volna jobban.
(#) Jonni válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

Idézet:
„A mai világban ez már nem lenne akkora trükk ( talán néhány autó jelzi is az izzóhibákat)”

Tudok olyan A osztály Merciről ami igen .
(#) bbb válasza Jonni hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

Ahogy rengeteg FIAT is, meg francia járgányok közt is bőven akad olyan. Én is gondolkoztam ilyesmin, de én még analógban gondoltam megcsinálni, üvegszállal, de végül letettem róla
(#) bbb válasza sany hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

Még a punto 1-esemhez sikerült gyári pótféklámpát (gyári dobozban, minden segédanyaggal együtt, ami járt a csomagban) találni bagóért (valami 800Ft körül volt). Nem is voltam rest azonnal megvenni és beszerelni
(#) nagym6 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

Idézet:
„sőt gyakran a javítás is elég kókány volt”
Abban az időben javított autót a pék, suszter, kőműves, azaz mindenki. Talán írtam már, ismerősöm kibetonozta az elrohadt küszöböt, kitöltötte a teljes küszöbteret. Autószerelő haverom nem győzött szaladgálni mindenkihez a rosszul összerakott dolgokat helyrehozni.
(#) jani1987 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 27, 2025 /

A régi háznál a folyosó hosszában félig olyan volt amilyen. Alapozásnak bazalt kavicsot szórtam, vékonyan egy finom réteg agyagos talaj homok helyett. Erre fólia majd a beton.
(#) Rosszmáj válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 27, 2025 / 2

Idézet:
„kibetonozta az elrohadt küszöböt, kitöltötte a teljes küszöbteret”

Egy okból jó volt, lejjebb került a kocsi súlypontja
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2025
Következő: »»   3640 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem