Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   110 / 110
(#) sirbedevir válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Hobbi fémkereső építő vagyok. Egy új fajta Pulzus Indukciós (PI) típusú fémkeresőn kísérletezek, aminek külön vevő és külön adó tekercse is van, ráadásul ezek térbeli elhelyezkedése változik egymáshoz képest.
Ezért a vevőjel amplitúdója eleve kisebb vagy nagyobb attól függően hol helyezkedik el az adótekercshez képest. Ezt akarom áramkörileg kikompenzálni. A gerjesztés idején mérném az amplitúdód, és a lecsengés kb 1000× előerősítését előtte kompenzálnám a most tervezett áramkörrel. Ha a térbeli elhelyezkedés miatt csak 0.5V amplitudójú a gerjesztési jel, akkor 8× erősítés kellene, ha 4V akkor 1×. Ezen erősítenék még utána 1000× az előerősítővel. Így a lecsengésből vett minta a tekercs helyzetétől függetlenűl állandó lenne, csak fém céltárgy esetén jelezne. Egyébként a tekercs helyzet változására is jelezne.

dzu3x5DG.jpg

(#) mateatek válasza sirbedevir hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Azt nem írtad oda, hogy a jelváltozás sebessége lassú, gyakorlatilag olyan gyors (vagy lassú?), mint a lengetés sebessége.
(#) sirbedevir válasza mateatek hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Igen, az amplitúdó változás lassú emberi mozgásnak megfelelő maximum 1V/ másodperc.
(#) wbt válasza sirbedevir hozzászólására (») Júl 2, 2025 /

Csak ötletként, nem mélyedtem el a problémában: Az optocsatolós erősítésszabályozás jónak tűnik, de iszonyat hőfokfüggő (nekünk is egy kompenzáló diódát kellett ráragasztani a tokra anno..) és a linearitása is vacak, nehezen számolható, szór. Talán megoldás lehet (-ne, itt végül is AGC-ről van szó), hogy a visszacsatolásban az erősítő (-) bemenetét egy tranzisztorral GND-re húzod (itt most neminvertáló kapcsolásról beszélek), annak bázisát (talán jobb lenne NFET, 2N7000pl. nagyobb feszültségek a Gate-en, jobban beállítható) előfeszíted, hogy az alap erősítésed valamennyi legyen. (RC-tag). A bejövő nagy negatív tüske (diódán keresztül) kisüti az RC-tagot valamennyire, így a tranzisztor zárni kezd, erre az erősítésed lecsökken (elengedi a GND felé lehúzó ellenállásod). Másik lehetőség, hogy áramvezérelt OPA-t használsz, ősi CA3080-szerűt, ott az erősítés szépen számolható, modellezhető. Szóba jöhet még logaritmikus erősítő is...kb. ennyit ötleteltem 3 KV után korán reggel
(#) sirbedevir válasza wbt hozzászólására (») Júl 2, 2025 /

Köszi, megpróbálom felfogni amit javasoltál!
Jelenleg úgy állok, hogy beindult a H11F1 optofettel is.
(#) sirbedevir válasza sirbedevir hozzászólására (») Júl 2, 2025 /

Az optofet-et az invertáló bementi ellenállásaként kötöttem be, így a fix 100k visszacsatolás mellé párhuzamosan be tudtam dugni kondikat. Egy 1n kondi mellett ilyenné vált a jel:
(sárga a kimenet ami látszólag stabil 5V egyen, a piros a led feszültsége)

kapcsola2.jpg

Következő: »»   110 / 110
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem