Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba

Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 18
(#) Udvari Zsombor válasza tothb50 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /

Nyilván azt se ártana megnézni, hogy mitől forrósodik az a szerencsétlen stabilizátor...
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2022
(#) Uviktor hozzászólása Márc 27, 2022 /

Üdv Mindenkinek,
Hozzám került egy Sherwood XRM-2860 autórádió,aminek ma már csak számomra van eszmei értéke,és szeretném megmenteni.
Sajnos az FM tunere nem működik,teljesen néma és a kereső sem áll meg egyetlen frekvencián sem.
AM tunere viszont üzemképes,tehát biztosan tuner hiba,nem bemenetválasztó,előfok(hangszínszabályzó)vagy végfokozat.
Sajnos nincs gyakorlatom radiótechnikában,szeretnék kérni egy-két kezdő rúgást,amivel elindulhatnék.
Egyenlőre az én tudásommal addig jutottam hogy a három IC tápfesz és föld megvan,és néhány elektrolit kondenzátort már kicseréltem a tuner környékén,finoman megmozdítottam oda-vissza a trimmereket(volt hogy ez már segített).
Az IC-k
DBL1085
DBL1018
TDA1579
Szkópom van de csak 10MHz-ig.
Előte is köszönöm,
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2022
(#) pucuka válasza Uviktor hozzászólására (») Márc 28, 2022 /

Ha a tunerben nincs több integrált alkatrész, akkor a hangoló egység nagy valószínűséggel diszkrét tranzisztoros, két, vagy három tranzisztoros. A szűkre szabott képeidről ez nem derül ki, ahogy a hangolás módja sem. A felsorolt három IC:
DBL1018 FM KF IC, DBL1085 sztereo dekóder, TDA1579 közlekedési információ kapcsoló.
A hangoló rész kimenete 10,7 MHz KF frekvencia, ezt már érzékelheted a 10 MHz -es szkópoddal. Az FM KF IC DBL1018 bemenetén (1, 2 láb) ugyan szimmetrikus, de a test (föld) között is kell tudnod indikálnod a szkóppal. (töltsd le az IC -k adatlapjait) Az IC kimenetén MPX jel van ugyan, de itt már hangfrekit is mérned kell tudni.
Először a hangolórészt kell rendbe tenned, a trimmerek eltekergetése felesleges, és káros tevékenység. A hangoló egység tranzisztorainak a munkaponti feszültségeit kellett volna ellenőrizned, mielőtt bármit hangolásznál, vagy alkatrészt cserélnél volna.
(#) Uviktor válasza pucuka hozzászólására (») Márc 28, 2022 /

Üdv,
Köszönöm szépen a segítséget,amint időm engedi ellenőrzöm.
Az adatlapokat persze letöltöttem már,hiszen ezek nélkül nem is tudnám melyik a tápfesz és föld...
A trimmer tekergetést sem ész nélkül kell elképzelni,tudom hogy káros tevékenység.
Mindössze hajszálnyit mozditom meg ,majd vissza.
Sikerült már így 30-40 éves tunert életre lehelni,és köszöni szépen,azóta is kiváló egészségnek örvend...
Még egyszer köszönöm!
(#) vfd ora hozzászólása Júl 18, 2023 /

Sziasztok!
Van egy Yuegan YG-161US tipusú készülék, aminek a rádió része nem szól!
Szétszedtem, és az IC-énél lévő kvarcot megérintve szólni kezdett.
Összeszereltem, de újra elhalgatott. Újból megérintve megint szól. Mi lehet a baja, és milyen kvarc kellene bele, mert felirat nincs rajta. Sajnos nem sok információ van róla!

S73R1239.JPG

(#) laczika hozzászólása Júl 22, 2025 /

fm csak sistereg

Sziasztok! Van egy japán receiverem ami fm-en csak sistereg. A típus mindegy mert ugyan van rajza, de sajnos a tuner csak egy teglalapként van említve, ami nincs részletezve. Antennára reagál valamennyire, olyankor hangosabb a sistergés. Forgókondenzátorral hangol, nem varicapos. Egy külön tuner modullal bekábelezve szépen szól, a stereo led is kigyullad, tehát a kf hibát kizárnám. A tunerban 2 tranzisztor és egy fet van, ezeket jónak mértem és az ellenállásokat is. Lakkozott tekercseket átforrasztottam, az ellenállásokat is kimértem. Igazából már elfogyott a türelmem, de ha van valakinek ötlete, javaslata azt még megvárnám. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2025
(#) tunerman válasza laczika hozzászólására (») Júl 22, 2025 /

Általában felső keveréssel megy a front end lokál oszcillátora, állitsd 90MHz-re és egy másik FM vevővel 100,7MHz -en nézd meg hogy fogsz-e valamit.
Ha nem, akkor nem jó az oszcillátorod, lehet cserélgetni az alkatrészeit
TJ.
(#) Atis57 válasza laczika hozzászólására (») Júl 22, 2025 /

Szia!
1. A tápfeszek megvannak?Az MW --akármi--- FM kapcsolóval általában megszakitják

2.Az oszcillátora működik?--frekimérő lenne a lgjobb hozzá--de egy másik működő FM vevővel is le lehetne ellenőrizni. Vételi freki +10,7MHz nél sipolni-zajongania kéne.
(#) CHZ válasza laczika hozzászólására (») Júl 23, 2025 /

Tranzistorokon merj feszultsegeket, ha hibas valamelyik, meres kimutatja.
Bemeneti J FET zarlata is elofordul, ez is kimerheto.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2025
(#) laczika válasza tunerman hozzászólására (») Júl 23, 2025 /

Örülök a hozzászólásotoknak, bár nem jutottam előrébb. 12V-ot megkapja a tuner ezt elsőként néztem. Frekvenciamérőm nincs. Annyit észrevettem, hogy a keverő tranzisztor bázisához hozzáérve befogható tisztán 1-2 állomás és a stereo is beáll, bár szerintem helyileg nem jó helyen vannak. Ennek a tranzisztornak a kollektora közvetlenül rá van kötve a kf kimeneti trafóra. Az antennabemenet továbbra is érzéketlen. Ha megszólal a tranzisztoroknak szerintem jónak kell lennie. Valami modulátor probléma lehet ez talán... Fetet is jónak mértem... Ezt a másik rádióval való összehasonlítást hogy kell végezni? Össze kell kötni a tuneroknak az antennabemeneteit egymással?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2025
(#) CHZ válasza laczika hozzászólására (») Júl 24, 2025 /

Hogy merted a fet mukodokepesseget?
(#) CHZ válasza laczika hozzászólására (») Júl 24, 2025 /

Meg az is lehet, hogy OIRT vetelre athangoltak
Ez jol lathato a forgokondi trimmereire forrasztott 22-33 pf kondenzatorok beepitesebol.
(#) laczika válasza CHZ hozzászólására (») Júl 24, 2025 / 1

Van egy kis műszerem ami a méréshatárokat meg az alkatrészt is saját magának detektálja. T7 a neve. A fetre kiírta tegnap hogy n-jfet, de ma már csak 2 diódának látta. Multiméterrel nem mértem rajta se merev rövidzárat, se szakadást. Változott az átvezetés mértéke mérés közben úgyhogy jónak gondoltam. Ma kicseréltem a fetet, és helyre is állt a gép. Az érzékenység és az átfogás is megjött, úgyhogy egy jobb sorsra érdemes gép megmenekült egy időre az enyészettől. Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, tanulságos volt ez az eset. Nagyon sok változós egyenlet tud lenni a javítás...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2025
(#) CHZ válasza laczika hozzászólására (») Júl 25, 2025 /

Ez a gyakran elofordulo hiba, fetek erzekenyek a sztatikus toltodesekre, antenna felol meg is kaphatjak.
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem