Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   611 / 611
(#) steve68 válasza steve68 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Hangforrást csatlakoztatva a bemenetre és külön - külön meghallgatva a két oldalt, az egyiknek jóval erősebb a brummja. De a másik csati teljesen jó. Rátettem a 2x4700µF plusz szűrést, változást nem tapasztaltam. Összegzésként szerintem a búgósabb csatornát kellene tüzetesebben megvizsgálni, holnapra szétszedem és befotózom nyák és beültetési oldalról is.
Azt tudni kell, az IC-ket cseréltem benne, mert nem kapcsolt be a stby-ra. De mondjuk a másik oldal IC-i is cserélve lettek...., de lehet valahol benéztem a fóliát? Meglátjuk.
(#) Dióda válasza steve68 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Ezzel a mikroshop-os nyákkal én is szívóztam annó egy picit.
Talán pont reloop kolléga írta nekem hogy a nyák nem a legjobb és hogy a panelről a két tápszűrő kondit röptessem és tegyek valami kicsi szűrőkondit helyette. Nekem úgy megszűnt a búgása.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Próbálj meg a 2200 µF kondik helyén kisebb kapacitást a búgós csatornánál! Ne legyen 100 µF-nél kevesebb, vagy több mint 470 µF és persze azonos értékűek legyenek.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Ok, úgy lesz. Köszi, majd visszajelzek!
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Jún 17, 2025 /

Kicseréltem, sztem elég jó lett, persze ez rövidzárt bemenetekkel. Holnap kicserélem a másik oldalban is és helyzetjelentést adok.
Illetve arról beszéljünk már, ha egy hangszínt tennék még elé annak a táp, illetve jelvezetékeit hogy kössem, illesszem, hogy onnan se szedjen össze zajt. Köszi
(#) steve68 válasza steve68 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Megcsináltam, tettem rá hangforrást és teljesen elfogadható.
Rátettem egy EQ-t, de azzal picit zajosabb.
Annyit hadd kérdezzek már ennél a kapcsolásnál, a stby/mute funkciók hogy használhatóak. most a két csatlakozót pillanatra rövidrezárva használom és így bekapcsol....kikapcsolni hogyan tudom?
Köszi
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

A stby/mute tüskepárt üzemeltetés közben állandóan össze kell kötnöd, mert idővel kikapcsol. Az egyik tüske a pozitív táp, a másik a bemenet. Ha a bemenetet testre kötöd, akkor némít és készenléti állapotba kerül.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Minden módosítással, illetve kicseréltem jobb minőségű árnyékoltvezetékre a régieket, elmondhatom, hogy tökéletes lett a szerkezet. Köszönöm szépen a segítséget!
(#) david87 hozzászólása Vas, 10:07 /

Erősítő

Sziasztok!
Elővettem a TDA7294 erősítőmet mert ez zajos még mindig és idegesítő. Már mindent ell követtem de sajnos semi se vált be.
Képen a kimeneti zaj látható letekert potival.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:08
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 11:10 /

Szia! A zaj 50 Hz-es jellege földhurokra, vagy árnyékolási hibára utal.
Azért haladjunk csak a jól bevált módszer szerint! Az egyik csatornáról forraszd le a jel és a hozzá tartozó test vezetéket, a helyét pedig kösd át egy minél rövidebb huzallal, azaz készíts bemeneti rövidzárat. Fotózd le mit mutat a szkópon ennek a csatornának a kimenete és a másik csatornáét is, ha ott a zaj csökkent a Vrms 0,04 V-hoz képest.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 11:26 /

Lehet hiba a trafó közép nincs össze köttetéssel a házal?
Most nézem ha a trafó közepét rá viszem a házra akkor meg szűnik a zaj.
A ház be van kötve a hálózati földbe.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 11:36 /

A készülék házát összeköttetésbe kell hoznod az erősítő testpontjával, már csak az a kérdés melyik módszer a legcélravezetőbb.
Elsőként nézd meg a trafó címkéjét, a kettős-szigetelés jele a két egy,másba rajzolt négyzet szerepel-e rajta?
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 11:44 /

Nem látok rajta olyat.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 11:51 /

Annak, hogy az erősítő testet közvetlenül összekösd a készülék fém házával akkor nincs semmi akadálya, ha a jelforrásod nincs rákötve az érintésvédelmi földre. Például asztali számítógéppel ezt nem tehetjük meg, mert az védőföldeléses és földhurok keletkezik.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 12:20 /

Mindjárt ki próbálom mert most a PC le van választva az audió rendszerről nem volt be dugva jack kábel.
az erősítőn össze kötöttem ideglenesen a bemeneti testet a házzal meg szűnt minden zúgás susogás.
(#) david87 válasza david87 hozzászólására (») Vas, 12:43 /

Be dugtam a pc lett egy ilyen zaj képen látható.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 12:50 /

Ez a "digitális" zaj a közös védőföld okozta hurok miatt jut az erősítőbe.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 12:51 /

Ez ellen mit lehet tenni?
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 12:59 /

Most az lenne a jobb, ha az erősítőben megszakítanád a védőföld és a ház összekötését.
Szoktak erre kapcsolót használni, Groundlift elnevezéssel.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 14:07 /

Meg csináltam ezt a kapcsolást amit csináltál a szkóp még 0,01Vrms ír.
még mindig halk szuszogás hallatszik a hangszóróból.
de ha le húzom a jel vezetéket akkor síri csend van.
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:16
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 14:19 /

Az ellenállást a sárga/zöld vezeték megszakításában helyezted el?
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 14:20 /

Igen ott helyeztem el.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 14:29 /

Növeld az ellenállás értékét: 100 Ω - 1k - 10k - akár 1 M-ig, míg a zaj elfogadható szintre nem mérséklődik. A kondi értékét pedig csökkentsd szükség szerint: 47 nF - 10 nF.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 14:30 /

Muszáj teljesítmény ellenállás?
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Vas, 15:04 /

A 10 Ω 5 W arra lehet méretezve, hogy abban a nagyon kis valószínűségű, de nem kizárható esetben mikor a fázis kikerül a készülékházra az erősítő testpontjával egyetemben, akkor leoldja a kismegszakítót.
Nagyobb ellenállás esetén már csak a Fí relében bízhatunk, az ellenállás terhelhetőségéből az válik fontossá, hogy elviselje a hálózati feszültséget. Ez a gyakorlatban 2-3 W-ot jelent.
Az ellenállás növelésével sajnos mérséklődik, illetve elvész a földelés életvédelmi funkciója. A felelősségteljes építő ilyenkor Di boxot iktat be a számítógép és más védőföldeléses eszköz után. Magam is csak ezt ajánlhatom végleges megoldásnak!!!

Vagy két évtizednyi amatőr erősítő építgetés után adtam fel az érintésvédelmi földhurokkal hadakozást. Azóta biztonsági transzformátorokat használok és a kettős szigetelés szabályait betartva alakítom ki a készülékházat úgy mint a gyári szórakoztató-elektronikai eszközök többségénél.
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 16:42 /

Egyenlőre így marad a föld vezetéket a legrövidebb úton vitem el.
Gondolom össze szedte a zajt most mérséklődött.
Következő: »»   611 / 611
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem