Fórum témák
» Több friss téma |
Nem egészen jó, mer a 0,01A=10mA.
Egyébként meg célszerűbb sokszor V-kOhm-mA-ban számolni. Mert 5V/1mA=5k. Gyakorlatiasabb. Vagy ha sok minden van egy képletben, akkor pedig tíz hatványaival.
Azt hittem, az áramkorlát 10mA-el kell számolni.
Elnézést.
Azt írtad, a műszered 1000uA-es. Vagy is 1mA-es. De láttad is, hogy 5V-ról, a 4,7k már kissé túlhajtja. Mert 4,95k kellene. De mivel olyan nincs minden bokorba, így vagy 4,7k, vagy 5,1k.
Mind kettő jó előtétnek, egyébként is beállítható a végkitérés és hogy 4,7V vagy 5,1V lesz a VU teteje, az a kutyát sem érdekli. Amúgy sem lőnek ezzel nyulat. (Ha már a bokornál tartunk.)
Néztem is, hogy a Te 22k-dhoz képest, kevéske az én 500R-m.
De így sem a 0dB-re számoltam, hanem a végkitérésre.
A kijelző műszerek között sokféle végáramú van. Általában 150uA..5mA-ig vannak ilyen kis műszerek. A nagyobb áramúak jobbak, mert azok mechanikusan stabilabbak, csillapításuk sem jelent gondot. 100uA alatti műszereknek kényesebb a csapágya, lifegnek-lafognak egy változó jelre. Az itt nem szerencsés.
Nekem van két Lavo-2-es kézi műszerem, ami szinte zenél, ha 50Hz-es áramot mérek vele. A késélű mutató, szinte felerősíti a rezgéseket.
Értem.
Köszönök minden segítséget. Berakok egy 51k-t.
Szívesen! De nem egy 5.1k-t?
![]() Olyan vagy, mint amikor a statisztikus elmegy vadászni. Kérdezi a felesége, hol a nyúl? Egyet lőttem, elment a bal füle melett. Még egyet lőttem, az meg a jobb füle mellett. Az a nyúl, statisztikailag már halott!!
Na igen, el kell osztani 10-el, de ezt meg az R13 számításánál olvastam.
Valami keveredik nálam.
Na most már én sem tudom alapvetően miről van szó.
![]() Nem a műszer előtét ellenállásáról? Mikor 5V a VU kimeneti jele, és 1mA a műszer végkitérése?
Én sem tudom.
![]() Elvileg az R11-R12-őt számoltuk, a 2-es verziónál. Az R13, az első verziónál volt, de ahhoz volt leírás.
Máskor tedd fel a rajzot (vagy linket) miről van szó. Mert így csak találgatok..
Az előző oldalon van, arra írtam a kezdőkérdést.
Amikor vonalszintű bemenetet adok neki, akkor az R3 100k-t nem kell ültetni, ahogy olvasom. Helyette rövidzár kell?
Na, most melyik kapcsolásról beszélünk? Hol olvasod? Mert így sosem fogom megtudni, miről beszélünk..
![]()
Mint írtam, egy oldallal visszább van és ahhoz tettem fel az első kérdést (dinamic2). A cikkekben olvastam, mert ahhoz találtam leírást (dinamic1).
"R3 ellenállást ekkor nem építjük be. A kivezérlésjelzőt ebben a módban Line kimenettől, 3,5 W / 8 Ohm-os erősítőhöz használhatjuk." A hozzászólás módosítva: Hé, 16:23
Csak a Dinamic 1 teljesen más kapcsolás. Itt invertáló módban működik a fokozat, az erősítést a Au=(P1+R11)/R1 határozza meg. Az R3 csak az offset miatt van, mert alapszabály az lenne, hogy az OPA bemenetein "kinézve" a két bemenet azonos impedanciát lásson. Mivel itt a P1-et állítjuk, ez lehetetlen, így a P1 középértékét tettem a bemenet és a GND felé.
Hmm, nem is néztem meg ennyire.
Csak a 0dB 1kHz-s jutub videónál, kb. -5dB-t mutat. Megörültem, hogy ki kell venni az R3-at.
Az hogy mi mekkora jelet ad ki, elég széles tartományban mozog. De ha nézed a csövet, akkor füllel is hallod, hogy egyik ordít, másik kussol. Nézd a reklámot! Na az majd kiveri a műszernek.
Ha megnézed a rajzot és olvasod amit írtam, akkor az erősítés 1..11 között változtatható.
Ha a kimeneten a "normál nívó" 5V, akkor a bemeneti jel 450mV..5V-ig változhat. De mivel ez csúcsérték, az effektív 316mV..3,5V-ig változhat. Ha kevés, növelheted az R11-et, vagy csökkented az R1-et. Az R1-et 10k-ra lecsökkentheted és a +6dB-t jelent. |
Bejelentkezés
Hirdetés |