Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Szia! TG barátom vett Micsig 12 bites verziót, (most kapásból nem mondom meg melyiket), ő azt mondja nagy minőségi ugrás, megéri a több pénzt.
Ezt most úgy írtad, mintha a barátnőd lenne, "de bocs"
Szóval, kérdésem: hogy raktad ki a monitorra?
A gyári leírásokban is ezt emelik ki elsősorban, hogy a jel zajosságát jelentősen csökkenti a 12 bites mintavétel, ezért is kérdeztem rá. Én két típust találtam(elfogadható árban) az MHO1-100 és az MHO1-200-at, ha esetleg megtudod melyik, kérem írd meg, köszi.
Nagyobb szakmai alázatot, ha kérhetnék...
![]() LAN-ba lehet kötni, és böngészőből eléred a szkópot. Kezelheted, teljes képernyősre kirakhatod a monitoron.
"Ezt most úgy írtad, mintha a barátnőd lenne"
Ha még nem lett volna:
A Siglent SDS814X HD tényleg egy igazán jó szkóp, de azért meglepődtem kicsomagoláskor hogy milyen pici az LCD-je. A másik dolog hogy USB-n nem kommunikál a PC-s programmal. Ehhez Ethernet kell.
Azzal csak jól jártál. Egyébként feltételezem, azért van így, mert FPGA-ból egy gyors és stabil TCP/IP kapcsolatot könnyebb megvalósítani, ill. megvannak a kész kódok, bejáratott utak hozzá, nem kell license vagy külső USB bridge chip, ami többletköltség. Nagyobb laborokban is jól jöhet.
A 7 inch tényleg nem túl sok, nekem még van olyan tabletem spec. feladatra, de ott az egész monitorod... A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:45
Az ethernet szerintem jobb, mintha USB-vel csatlakoztatnád, mert az előbbi trafóval leválasztott, míg az USB nem. Persze ha mondjuk van benne wifi, az mégjobb leválasztást ad
![]()
Úgy rémlik USB-WIFI átalakítóval próbálkoztak páran, de nem támogatja. Ellenben pendrive-ra le lehet menteni kép és egyéb fájl formátumban a mért adatokat.
Neked is ilyen szkópod van?
![]() Na én meg kisebb kijelzőre számítottam, a YouTube videók alapján. ![]() Persze lehetne nagyobb nem azt mondom, de szerintem jól használható. Főleg PC-ről.
Igen. Főleg az FFT-je miatt választottam. Van egy 15 éves OWON-om is, de annak a kijelzője már elkezdődött erodálódni. Joezé készített róla több videót. Egy Rigollal hasonlítgatja össze.
Igen, néztem az ő videóit is, tök jó hogy rakott fel róla.
Attól kicsit féltem, hogy macerás lesz kezelni, mert a videókon úgy tűnt a Rigolnak intuitívabb kezelőfelülete van. De egyáltalán nem macerás, seperc alatt megszoktam, az érintőképernyő hasznosabb mint gondoltam.
Akkor most nagy szakmai alázattal kérdezem:
Miután összekapcsoltad a PC-vel, arról minden funkciót, beállítást tudsz vezérelni, vagy csak a kijelzésre korlátozódik a PC-s kapcsolat?
Mindent tudsz vezérelni. A kijelzőn amit látsz, azokat tudod nyomogatni, mintha a szkóp érintőképernyőjét nyomogatnád. Viszont a szkóp fizikai gombjaihoz nincs külön felület.
Megnéztem az általad csatolt videót és megütötte a fülemet egy megjegyzés "a felharmonikusokból ki lehet számolni a THD-t", mivel írod, hogy neked is ez a típus van, azt szeretném kérdezni, hogy ezt az értéket tényleg nem jelzi/számolja szkóp, vagy csak az alkotó nem tért ki rá részletesen?
Tökéletes, köszönöm. Én már egy kicsit idegenkedem ezektől az érintőképes dolgoktól, ezért tartom fontosnak.
Ja általában én se szeretem. A konyhai mérleg, meg az airfryer is érintőgombos, és ki nem állhatom.
![]() Viszont ezt a Siglentet elég jól lehet kezelni. Ha mégse azt akarja az ember, még mindig ott vannak a fizikai kezelőgombok, azokkal is teljes mértékben elérsz mindent. Vagy rádugsz egy egeret USB-n. Meg ott van ugye a LAN is. Szóval van miből válogatni. Idézet: Sokan mások is, pedig nagy segítség pld.: számértékekkel gyorsan megadni sok mindent, amik ezelőtt forgógombokkal keserves beállítások voltak. Pld.: trigger késleltetési idő, holdoff idő, FFT-nél start-stop, center frekvenciák stb.. „Én már egy kicsit idegenkedem ezektől az érintőképes dolgoktól”
Erre nem lehet radugni tapis hdmi monitort, mint a Rigol megfelelore?
Szerintem nem számolja ki a THD-t vagy én még nem találkoztam ezzel a beállításával.
A srác vagy 10 videót feltett, ezeket is érdemes végignézni. A hozzászólás módosítva: Sze, 7:47
Owon HDS272S-ről mik a gyakorlati tapasztalataitok, véleményetek a megbízhatóságát, pontosságát tekintve?
Nekem a HDS2102S van, feltételezem csak a sávszélességben térnek el. A megadott paramétereket korrekten hozza. Multiméter auto méréshatár váltás lassú, pontossága nincs 4.5 digitnyi, azaz legkisebb helyiérték nem pontos, de a specifikációt teljesíti. Szkóp legérzékenyebb állása 10mV/div, ez 1/10 mérőfejjel 100mV/div lesz, így nem túl érzékeny. Összességében jól használható minden üzemmódban, nem precíz, hanem olcsóbb kategória pontosságát adja. Van mellette komolyabb asztali is, kell is, ez akkusként földfüggetlen, külső mérésekhez használatos. Én elégedett vagyok vele.
A Micsig szkópok nagy részében van wifi, amelyikben meg nincs, abban szoktak menni az USB-s wifi adapterek. A háttérben egy lebutított android fut, tehát ami androidon megy, annak nagy része a Micsig szkópon is megy. De játékból dugtam már bele párféle noname vezték nélküli egeret is, és azokkal is lehetett ügyesen kezelni. A PC-s szoftvere realtime megy, mondjuk így 150km távolságból már nem teljesen, de m ég így is előfordul, hogy Tg barátom mindkét keze foglalt az asztalnál, és én indítom el a mérést a szkópon (mint írtam 150km-ről) és gyakorlatilag minden funkciót tudok vezérelni. Nekem egy régebbi, már nem kapható típus van, de nagyon szeretem, hogy megy akkuról, és PC-ről vezérelve, WiFi-n keresztül, így tökéletes a leválasztás, akár nagyfeszültségű áramkörökben is lehet biztonságosan mérni így.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:07
Ha jó az asztali is, inkább egy Hantek DSO2d10. Árban majdnem ott van, de jobbak a paraméterei, nagyobb a kijelző. DMM nincs, de az biztos van már.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:17
A Siglenthez már próbáltak USB-Wifi átalakítót használni, nekik nem jött össze a Wifi használata. Az egeret támogatja.
Mármint a Siglent SDS814X HD-ről beszélsz gondolom, mert pl. az SDS1x0xX-E-k kezelik a Wi-Fi-t. Elvileg van hozzájuk valami Siglent-re átmatricázott TP-Link, de én egy sima TP-Link-el használom.
Ebben teljesen igazad van, de nem igazán a hagyományos analóg szkópokra gondoltam, azokkal valóban nehezebb volt dolgozni(EMG, HP, Tektronix), de akkor csak ezek voltak. Valamikor 8-10 évvel ezelőtt kényszerből vettem egy PicoScop-ot, mai szemmel elég nevetséges áron. Mivel ennek még kijelzője sincs, csak PC-ről megy USB-n keresztül. Kicsit aggódtam, de nagyon kellemes csalódás volt, mert egy 24"-os monitoron, akkorára lehet nagyítani a jeleket amekkorára akarod. Nagyon sok mérést be lehet állítani, még THD-t is amit egyik hozzászólásomban hiányoltam a Siglent-nél. Csak hát eljárt felette az idő, gondoltam ideje lenne utána nézni valami újabbnak, de ezek a 7"-os kijelzők, a nagy lapát kezeimmel nem tudom hogy férnek meg egymással.
Kicsi a 7 collos kijelző, nehéz pont a kívánt pontot eltalálni, de azért használható. Nekem 10 collos van, ennyi minimum a könnyed tapi munkához szerintem.
Igen. Bár szerintem érdemes kipróbálni több fajta USB-Wifi átalakítóval. Két videót láttam ahol kínlódtak az installálással, sikertelenül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |