Fórum témák
» Több friss téma |
A 112 elnéztétek, mert csak 12µF gyárilag. (400-450V)
Igen, elnézték. Elhozták, én nem tudom honnan jött a 112 amúgyse
Szia,
Szétszedtem a vezetékeket, most így a képen jó helyen vannak a lemezek? A kondenzátor a kettő lemez közé megy? A betáp egyik az u1re, másik az u2es lemezre? Köszönöm
Így, forgásiránynál minkettő lemez elfordul. Vezetékek meg maradnak?
A kondenzátor barna szálát az U1-re kellene kötni nem az U2-Z2 közösítésére.
Így talán érthetőbb lesz.
Köszönöm
Üzemi kondenzátor kapacitásaKedves tagok!Meg tudja valaki mondani, hogy mekkora kondenzátor tartozik az "AZ734B7e17" típusú imi motorhoz? Ez 130W-os, és tudtommal üzemi kondenzátoros. Legalábbis eddig így működött. A segédfázis újra lett tekercselve, és a tekercselő mester szerint 20-22 mikrós kondi megy rá. Ezzel csak az a bajom, hogy ekkora kapacitású kondival fél óra üresjárat után már forró a háza, amit túlzásnak tartok. Köszönöm!
130 W-os mosógépmotorokon 10 µF-os üzemi kondenzátor van. Módosítani lehet a kondenzátor igényt a tekercselés megváltoztatásával. Ügyes szakemberek ki is tudják számolni, mekkorához milyen tekercs kell. Nem hiszem, hogy a mester átszámolva mást tekercselt rá, mint ami eredetileg volt.
De biztos előkerül valaki, aki pontos értéket tud írni. Imi motor indulási áramSziasztok, van egy Imi OZ8827C 1100W/2920-as villanymotorom amit régóta használok (át van alakítva indító kondenzátorosra). A házunknál volt egy kisebb fejlesztés, a régi 1fázis/16A bővítve lett 3f/16A-re.Jelenleg a motort nem tudom elindítani, rögötön leold a megszakító a villanyóra allatt (B16-os). Mielőtt szóltam az EON-nak átvittem a motort a szomszédba, ott is B16-os automata van, minden gond nélkül indult a motor. Tettem hiba bejelentést, kijöttek, megmérték a motor inító áramát és közölték, hogy túl nagy ezért old le az automata. Hiába mondtam, hogy a régi B16-al és a szomszédban is gond nélkül indul nem csináltak semmit (javaslat ha már van 3fázis vegyek olyan motort). Kipróbáltam a motort egy Te..o-s sárga 25m-es hosszabítóval, arról elnidul, de arról azért nem szeretném járatni. Létezik valami megoldás az indulási áram korlátozására? A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:19
Nyomógombbal indítod, vagy relével automatikusan indul?
Akkor meg tudod oldani, hogy sorbakötsz a motorral egy ellenállást, amit felpörgés után egy kézi kapcsolóval rövidre zársz. Nehéz tanácsot adni, mi a legegyszerűbb megoldás. Nemrég hozattam 48 V 3000W-os bojlerfűtő betéteket hasonló célra. Nem olcsó, 6-7ezer darabja, de ha teljesítményellenállást vennél, még drágább. Rezsó, vasaló, 230 V-os bojlerbetét ellenállása túl nagy.
Szia! Kösd át egy másik fázisra a motor áramkörét, mert lehet, hogy azon az áramkörön már van annyi áramfelvétel amihez a motor áramfelvétele már leoldással jár.
Próbáltam, jelenleg azon az 1 fázison csak a motort próbáltam, semmi egyéb fogyasztó nem volt rajta.
Ott ahol próbálni vagy üzemeltetni szeretnéd a motort ott nem megfelelő a vezeték keresztmetszete. A "tesós" sárga hosszabbító pedig (én úgy értesültem) csak 0.75mm2-s. Az ilyen nagy indulási árammal induló motoroknak legalább 2.5mm2 keresztmetszetű vezetékre volna szüksége. Azért oldhat le az automata, mert a motor nem tudja felvenni az automata leoldási határérték ideje alatt az induláshoz szükséges áramot.
Ez a megjegyzés mit jelent úgy összességében? Idézet: A vezetékek is cserélve lettek egészen az órától? A fogyasztási helyeken mindenhol ott van a külön Nulla vezető is azonos keresztmetszettel mint a fázis? „A házunknál volt egy kisebb fejlesztés, a régi 1fázis/16A bővítve lett 3f/16A-re.”
Gyaníthatóan a rendszer ellenállása csökkent a fejlesztés hatására, így a motor nagyobb áramot tud felvenni. Erre enged következtetni az is, hogy a hosszabbítóval már jó. Lehet, hogy az a 0.5 - 1 Ω korlátoz annyit, hogy éppen ne izgassa fel a kismegszakítót.
Nemrég a plombált bakony kismegszakító szerkezete megadta magát és egy leoldás után nem lehetett visszakapcsolni. Az EON-os szerelő felhívta a figyelmemet, hogy eddig jól jártam a bakonnyal, mert amit most szerelt be helyette, kevesebb áramlökésre fog leoldani.
Az új villanyórától 5x10mm2-es kábel lett bekötve a lakáselosztóba, onnan egy kb. 1m hosszú 3x2.5mm2-es vezetékkel kötöttem be egy különálló konnektort a motornak.
Itt mindenki a körülményekben keresi a megoldást, ami megalapozottnak is tűnik ha korábban ment, és a szomszédban is megy (gyanúsan hiányos az információ). De ha ezt egy pillanatra figyelmen kívül hagyjuk, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy az 1,1 kW-os motornak nem kell 16-os automata az elinduláshoz. Az "át van alakítva indítókondenzátorosra" milyen beavatkozást takar pontosan?
Mit hajt ez a motor, mennyire terhelt az indulásakor? A B-s karakterisztika sem ideális, de ha már van 3 fázis, akkor érdemes lehet egy másikról is megpróbálni az indítást, hátha csak egy defektes automatát fogtál ki. Valamint talán a legjobb irány a 3 fázisú motorokra való áttérés. Amióta én ezt megléptem, egyetlen gépindítási gondom sem volt.
A sárga "tesós" hosszabbítóval meg jó volt, mert akkor a kábellel lehetnek gondok!?
Idézet: Akkor meg is volnánk, hogy hol vagy inkább miben kell keresni a hibát. Azt csak Te tudod, hogy a sárga hosszabbítóval honnan vitted a motornak az áramor és ezzel mit kerültél ki, mert: „Kipróbáltam a motort egy Te..o-s sárga 25m-es hosszabítóval, arról elnidul,” Idézet: ez nem mond semmit, pláne azt nem, hogy ez a rész hány méteres szakasz a villanyóra és a lakáselosztó között. „Az új villanyórától 5x10mm2-es kábel lett bekötve a lakáselosztóba”
Nem került ki vele semmit, egyszerűen a hálózat ellenállásást emelte meg vele.
A szonszédnál ugyan mivel vagy miről lett kipróbálva ha ott nem volt probléma az indulással?
Másik, vélhetően nagyobb vonalimedanciával bíró hálózatról.
Ilyen jelenségbe mi is belefutottunk a cégnél egy ponthegesztővel kapcsolatban. Villamos hálózat felújítása (komplett csere) után a C40A sem volt elég, előtte pedig C32A kismegszakítóról ment a masina. Az általam épített transzformátoros bikázógépnek elég volt 1.5 Ω-os ellenállás lágyindítás gyanánt, ennyit pedig régi villamos hálózattal, hosszabbítóval nem olyan nehéz összehozni. Mindezek mellett az is lehetséges "probléma", amiről Hutty írt: Bővebben: Link. A fórum tele van lágyindítási kérdésekkel, nem ismeretlen téma. |
Bejelentkezés
Hirdetés |