Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   650 / 682
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Azért nem akkora rejtelem ezt megoldani, függőleges tengellyel kell beépíteni a lendkereket (ez helykihasználás miatt is célszerű, elfér egy nagy átmérőjű kerék a padló alatt) és akkor a kanyarodás lényegében érzéketlen rá, hiszen a lendkerék forgástengelyével párhuzamosan fordul a jármű. Az utaskomfort szempontjából mondjuk érdekes lehet a giroszkóp hatása a jármű bólintó/orsózó mozgására.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Abban a trolibuszban is függöleges volt a lendkerék tengelye.
(#) proba válasza szs hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Idézet:
„Eszembe jutott a kép, amit a bolond gépészről rajzoltak régen. Összekötött egy villanymotort és egy generátort, és egy nagy kérdőjel volt a feje felett.”

Mikor suliba jártunk ott is volt ilyen szerkezet. Jópár kW-os. Hülyeséget fokozva, a generátor ugyan arra a hálózatra dolgozott, amiről a motor az energiát nyerte.
( És hogy legyen értelme : fázisszög kompenzálás ipari méretekben.)
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2025
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Azon még gondolkozom, hogy miért kell ekkora fordulatszám az anódnak.
Ha én csináltam volna, akkor 3000 fordulat lenne, merthogy pontszerű túlmelegedés ellen az is pont elég...
(#) Macsek71 válasza szs hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Első munkahelyemen volt egy szinkromat feliratot viselő gép.
Motor, lendkerék, generátor +szabályozás .
Feladata volt a 220V 50Hz stabil delej előállítása a műszereinknek.
Bónusz szolgáltatása volt, hogy a pár kW teljesítményt áramkimaradáskor jó percig tudta, (így biztonságosan ki tudtuk kapcsolni a műszereket, ha kellett...)

Igaz a reggeli indítása volt vagy 5-6 perc
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Szept 15, 2025 / 1

Pakson is lendkerék van, reaktoronként hat...
(#) Massawa hozzászólása Szept 15, 2025 / 4

Chip produkcio

Mint ismeretes az amerikai kormány pár éve inditotta a 52 milliárd dolláros programot visszahozni a kontinensre az elektronikai cégeket és föleg a chip gyártást. Az Intel volt az elsö majd jött a taiwani nagyágyú, a TSMC. Mind a ket cég Arizonát választotta az uj gyár helyének a tektonikus stabilitás miatt. A TSMC már tavaly tervezte a gyár beinditását, de ez nem sikerült és ugy néz ki, hogy ez nagyon hosszu agonia lesz.
Az eredeti terv az volt, hogy egy az egyben megépitik a taiwani gyárat, s mint kiderült ez a másik kontinensen nem müködik, söt a jelenlegi helyzet szerint még évtizedek mulva sem fog müködni.
Kb 2 éve a cég és részvényesei ugy döntöttek, hogy nemcsak a gyár minden komponensét Taiwanrol viszik Phoenixbe, hanem a személyzet felét is. Ez sajnos komoly konfliktusokat okozott annyira, hogy ha nem is nyilvánosan, de a helyi szakszervezet megakadályozta uj emberek felvételét.

A minap publikált beszámoloban rengeteg gondot soroltak fel, amik egy része elöre ismert volt ( ezt fájlalják a részvényesek leginkább).

Néhány pont a beszámolobol.

§. A helyi épitkezési vállalatok képtelenek megfelelö munkát végezni. A sok cég egyikének sincs tapasztalata ilyen igényes épitkezéssel ( az épületnek olyan tisztasági és stabilitási kriteriumnak kell megfelelnie ami az USAban ismeretlen, viszint Taiwanon 30 éves tapasztalat van) .
Pl a lézer litografia egy több mint 100 tonnás berendezés, aminek a stabilitása kritikus. Az amerikai cég nem tudta garantálni mert nem messze ( kb 1 km) egy forgalmas autopálya van.
Többek között az is le van irva a beszámoloban, hogy egy ilyen gyár épitése nemcsak a gyárra korlátozodik, hanem a környezetre is meg az fontos infrastrukturára, ami Phoenixben teljesen hiányzik.
§ Ha valaki 1-1ben másol egy meglevö gyárat, akkor mindent a villanykapcsolotol a WCig ugyanolyanra kell épitenie, ami gyakran a helyi szabványokba ütközik
§ amig Taiwan rendelkezik a teljes beszállitoi infrastrukturával, gyakran duplán, ha az egyik nem tudna szállitani Arizonában ennek még alig van nyoma, söt az egész kontinensen nincs egyetlen cég sem aki megfelelö tisztaságu kénsavat tudna szállitani. Igy azt most Taiwanrol hozzák hajóval Los Angelesbe majd onnan teherautoval (600 km) Phoenixbe. Ez kb 1 honapos ut, azaz megnövekednek a raktározási költségek.
§ párhuzamosan az Intellel vagy 40 taiwani cég telepedett Arizonába mintegy 7700 alkalmazottal, hogy ellássa ezeket a cégeket.
§ A légtisztito berendezést a taiwani gyárhoz képest meg kellett duplázni az arizoniai porviharok miatt.
§ Közben meg az igények is megnöttek és már 4 um-s chipeket kell majd gyártani az eredeti 5 um helyett. A beszámolo szerint ez elméletileg a gyár bejáratása után is kétszer olyan drága lesz mint Taiwanban.
(A hiányzo infrastruktura, és a drágább alapanyagok anyagok miatt).

2024ben indult egy probaüzem, amit le is állitottak, mert nem lettek jok az eredmények ( szinte csak taiwani dolgozokkal).

Ami a gyárépités mellékhatása, hogy a sivatag kellös közepén rengeteg extrém tiszta vizre van szükségük. Miután friss vizforrás alig van, igy kénytelenek a gyárban felhasznált minden vizet ujraforgatni extrém tisztaságura alakitani - ha igaz amit irnak 1 m3 vizben 3-4 nem odatartozo atom lehet. Ha ez tényleg sikerül, lehet hogy megoldják az emberiség gondját is a vizzel.

Az arizonai egyetemen megprobálnak szakembereket nevelni, de az ország lakossága elenyészö és a lakosság több mint fele nyugdijas, akik oda költöztek a kényelmesebb nyugdijas élet miatt.

A hiányzo infrastruktura nagyon lassan epül, s közben egyik más cég már tönkre is ment az elhuzodo üzembehelyezés miatt. Ráadásul Taiwanon a helyszüke miatt ezek a külsö cégek szinte közvetlenül a gyárak mellett vannak, söt sok cég terméke egyenesen csövezeteken kerül a TSMC gyárba, mert sok összetevö stabilitása nem engedi meg a hosszabb szállitást. A beszállitok szakemberei is ott vannak a kerités mellett s nem a messze Ázsiába vagy a kontinens másik végén.
Most ugy döntött a helyi kormány, hogy a gyár körüli sivatagot kultiválja, hogy odatelepedhessenek a beszállito cégek, de ez még évtizedekig eltarthat.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Tényleg érdekel, hogy szerinted ebben mi a (műszaki) érdekesség. Mert kb. azt írod le (sokadszorra), hogy egyesek milyen rosszul végzik/végezték a munkájukat.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Pl az, hogy milxen tisztaságu anyagokra van szükség meg milyen munkásokra, de ha ez neked nem érdekesség, akkor ne olvasd el.
(#) compozit válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2025 / 1

Hát nem műszaki érdekesség, viszont alátámasztja az alábbiakat:

"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos." - Albert Einstein - * Más fordításban: "Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség, bár a világegyetemben nem vagyok biztos." (idézi: Jean- François Marmion - A hülyeség pszichológiája,

Nálad ez úgy csapódik le, hogy erre sem gondoltak. Nem technológiát írtál le, hanem sorolod azokat a dolgokat, amikre nem gondoltak.
(#) Bakman válasza compozit hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Valóban nem az (én is ezt írtam), de ha már ez a téma címe, ne legyen már tele pocskondiázásokkal.

Nézd a technologiához hozzátartozik a környezet is - amit sokszor elfelejtenek, mint itt is. Igy hiába épitik oda a csilvili gyárat, ha minden más hiányzik.
És nem biztos, hogy egy uj gyárnak azzal kell foglalkoznia, hogy kiépitse az alapvetö infrastrukturát a törvenyhozo mielött ilyen nagyszabásu terveket indit, szintén tisztázhatta volna, hogy megvannak-e az adottságok.
És nem akkor kellene levegö után kapkodni amikor már ott áll a 40 milliárd dolláros befektetés.
(#) Suba53 válasza proba hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Az az oktatási célt szolgálta, hogy mérni tudjátok a generátort is, meg a motort is. Nálunk is volt hasonló a villamos gépek tanszéken.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 / 1

Azért megnéztem volna a nagy beruházást tervező cégek szakembereinek az arcát, ahogy bámulnak maguk elé a fejüket vakargatva, hogy ezt hogy a fenébe nem vették figyelembe.

Ez sajnos cumi, pedig az USA volt a chipgyártás egyik bölcsője, csak a nagy globalizációban leszoktak a teljességben gondolkozásról.
Viszont ha megvan az akarat, meg a tőke mögötte, akkor biztos megoldják majd.

( Ahogy nálunk is volt magyar narancs, csak elhatározás kellett. )

Az ösztöke megvan. Ha Kína lerohanja Taiwant, és sok-sok évre befagy a legkorszerűbb chip rendszerek exportja, akkor az egy olyan felfordulást okoz a hightech üzletmenetben, ami felboríthat minden jelenlegi állapotot. Kína ténylegesen is átveheti ezen a területen a vezető szerepet.
Bár az egy enyhe pozitívum, hogy a chipgyártás szívét adó legkorszerűbb fotolitografikus gyártó rendszereknek szinte egyedüli szállítója egy holland cég.
(#) sany válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Szerinted már nem vette át?
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Ha Taiwant kínának tekintjük, akkor necces, de a népi Kína maga még messze nem tart ott a mai csúcstechnológiában.
Főleg ha a félvezető technológiákra, kvantum gépekre gondolunk.
Gépgyártásban, vegyiparban, sok helyen már felzárkózott, és elég gyorsan fejlődik.

Tényleg nem érted vagy szándékosan nem akarod érteni?

Írj pl. arról, hogyan készítik a közel vegytiszta vizet és ne arról, hogy már megint rosszul végzik a munkájukat egyesek. Ez érdekes réma lehetne.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Az alap az volt, hogy a taiwani gyár pontos másolatát épitik meg, ami müködik és termel természetesen taiwani munkásokkal, taiwani környezetben.
A kultura meg a mentalitás nem okvetlenül tartozik a tervezö asztalra, meg ugye az USA a korlátlan lehetöségek országa.
Azt meg tudjuk, ha valaki befektetöket csalogat akkor meg a csillagokat is megigéri az égböl.

És többek között pár évtizede azért telepitettek ilyen gyárakat Ázsiába, mert ott jobbak voltak a feltételek. Azaz mindenki tudta az okokat ( már aki ilyen beszámokat olvas), csak ugye erröl nem igen beszéltek, beszélnek
Az ilyen gondokat nem igen lehet pénzzel megoldani. Az biztos, hogy a gyár majd elindul. ( ha közben el nem adják), de már most látják, hogy a chipek drágák lesznek, arra meg majd kitalálnak valamilyen vámot vagy szankciot, hogy piacot csináljanak a hazai chipeknek. Itt csak egy baj van, higy ugyanaz a tulajdonos Arizonában és Taiwanon, ahol már vagy 2 tucat ilyen gyár müködik és termel féláron.

Oh persze ezeket majd a nyilvánosság meg a te orrodra kötik, föleg olyan stádiumban amikor még csak részben müködik a viztisztitás. Ha az valoban sikerül, akkor azon millárdokat lehet majd keresni.
Mint mondtam, ha ez valakit nem erdekel, nem kell olvasnia, söt be sem kell kapcsolodnia a beszélgetesbe. Valoszinü több embert erdekel - föleg manapság - mi mindennel jár az USAba telepiteni egy high tech üzemet.
És nem okvetlenül a müszaki problémák a döntök. ( azokat meg lehet oldani) , de azt nem, hogy Ázsiában egy gyártosorhoz 50-60%-l több embert lehet beültetni, mint az USAban a méretek miatt.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 15, 2025

Kérjük, a beszélgetés ne vegyen politikai irányt!
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Az szerintem igenis érdekes, hogy egy olyan elgondolás, ami szerint egy gyár ikertestvérét felépítve a bolygó túloldalán, milyen más körülményeket teremt, ami miatt az ikertestvér működése mégsem lesz ugyanolyan olajozott, mint az eredeti környezetben.
Én szurkolok az amcsiknak a sikerért, mert régóta látszik, és most már egyre többen felismerik, hogy a globalizáció amellett hogy egy jó dolog, de a kiéleződő versenyhelyzetben, ahol már összecsapnak a gazdasági érdekek, jelenthet hátrányt, és kiszolgáltatottságot is.
Elég csak a ritka földfémek kitermelésének elhanyagolására gondolni a gazdaságilag fejlett országokban. Ami ugye most visszaüt rendesen.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Nyilván összeültek a részvényesek, asztalra tették az állami támogatásokat, a belengetett vámtételeket, az elvárásokat a hazai termelés bővítéséről, és ezt az ikergyár koncepciót tartották jónak, megvalósíthatónak. Minden ilyen óriási volumenű beruházásban vannak kockázatok, előre nem látott tényezők, amik gondokat okozhatnak.
Szerintem várjuk ki a végét, hogy mire jutnak. Aztán ha tíz év múlva kukorica kombájnokat látunk ott betakarítás közben, vagy csilivili high tech ipari komplexumot, akkor lehet levonni a tanulságokat.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Ez a gyár már kb 10 éve épül, akkor még a vámokrol szo sem volt.
Nyilván részvényesek orra elött ott volt mézesmadzag, állami támogatás, lakatlan szüz stabil vidék meg az amerikai piac. ( otthon ilyenröl még álmodni sem lehet). A többi kérdéssel meg csak az épités folyamán szembesültek. Én jártam a vidéken egészen a gyár kapujánál, tudom kb. Hogy milyenek lehetnek a viszonyok. Phoenixben a szomszéd akár 3 orányira van autoval, a szomszéd nagyváros meg akár 5-6 orára és ilyenkor kb 45-50 fok meleg van. A TSMC meg több hatalmas épületböl áll a googlen meg is lehet nézni.
Most éppen arrol megy a vita, hogy mit is jelent egy meglevö gyárt egy másik kontinensen helyi anyagokbol helyi munkásokkal épiteni, ha még a malter meg a tégla sem ugyanolyan, és ez egy nem akármilyen komplexum ami még a levegö páratartalmára is érzékeny.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Megnéztem a műhód képét. Jó nagy gyár, és még alapoznak pár épületet. A napelem parkja is terjedelmes.
Én drukkolok nekik, hogy siker sztori legyen.
Unokáimnak majd szükségük lesz bombázó processzorokra 10-15 év múlva.
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

10 éve?
Ez a COVID után kezdődött.

2020 májusában jelentették be a terveket
2021 áprilisában kezdték építeni
2024 végétől az első Fab nagy kapacitással működik, a másik kettő még épül

Info

Ez szerint a sok sok nehézség ellenére 4 év alatt beindították az első tömeggyártást, nem kis teljesítmény.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik. Már akkor is 2 épület állt. Es éjjel nappal embereket kerestek minden TV csatornán.
En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Idézet:
„En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik.”

Idézet:
„En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel.”

Láthatunk képeket?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Az a Gina tartotta a TVben láttam, aki a Majkimester által berakott oldalon volt. Ugy látszik ö kommunikál a részvényesekkel. 2023ban az ott lako barátom vitt oda megmutatni a gyárat.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2025 /

Lenyűgöző a TSMC sztorija.

sg.hu kis összefoglalója.
Következő: »»   650 / 682
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem