Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   651 / 651
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 11:00 /

Nálad ez úgy csapódik le, hogy erre sem gondoltak. Nem technológiát írtál le, hanem sorolod azokat a dolgokat, amikre nem gondoltak.
(#) Bakman válasza compozit hozzászólására (») Hé, 11:02 /

Valóban nem az (én is ezt írtam), de ha már ez a téma címe, ne legyen már tele pocskondiázásokkal.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 11:16 /

Nézd a technologiához hozzátartozik a környezet is - amit sokszor elfelejtenek, mint itt is. Igy hiába épitik oda a csilvili gyárat, ha minden más hiányzik.
És nem biztos, hogy egy uj gyárnak azzal kell foglalkoznia, hogy kiépitse az alapvetö infrastrukturát a törvenyhozo mielött ilyen nagyszabásu terveket indit, szintén tisztázhatta volna, hogy megvannak-e az adottságok.
És nem akkor kellene levegö után kapkodni amikor már ott áll a 40 milliárd dolláros befektetés.
(#) Suba53 válasza proba hozzászólására (») Hé, 11:31 /

Az az oktatási célt szolgálta, hogy mérni tudjátok a generátort is, meg a motort is. Nálunk is volt hasonló a villamos gépek tanszéken.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 11:52 / 1

Azért megnéztem volna a nagy beruházást tervező cégek szakembereinek az arcát, ahogy bámulnak maguk elé a fejüket vakargatva, hogy ezt hogy a fenébe nem vették figyelembe.

Ez sajnos cumi, pedig az USA volt a chipgyártás egyik bölcsője, csak a nagy globalizációban leszoktak a teljességben gondolkozásról.
Viszont ha megvan az akarat, meg a tőke mögötte, akkor biztos megoldják majd.

( Ahogy nálunk is volt magyar narancs, csak elhatározás kellett. )

Az ösztöke megvan. Ha Kína lerohanja Taiwant, és sok-sok évre befagy a legkorszerűbb chip rendszerek exportja, akkor az egy olyan felfordulást okoz a hightech üzletmenetben, ami felboríthat minden jelenlegi állapotot. Kína ténylegesen is átveheti ezen a területen a vezető szerepet.
Bár az egy enyhe pozitívum, hogy a chipgyártás szívét adó legkorszerűbb fotolitografikus gyártó rendszereknek szinte egyedüli szállítója egy holland cég.
A hozzászólás módosítva: Hé, 11:59
(#) sany válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 11:55 /

Szerinted már nem vette át?
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Hé, 12:03 /

Ha Taiwant kínának tekintjük, akkor necces, de a népi Kína maga még messze nem tart ott a mai csúcstechnológiában.
Főleg ha a félvezető technológiákra, kvantum gépekre gondolunk.
Gépgyártásban, vegyiparban, sok helyen már felzárkózott, és elég gyorsan fejlődik.
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:06
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 12:40 /

Tényleg nem érted vagy szándékosan nem akarod érteni?

Írj pl. arról, hogyan készítik a közel vegytiszta vizet és ne arról, hogy már megint rosszul végzik a munkájukat egyesek. Ez érdekes réma lehetne.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 12:41 /

Az alap az volt, hogy a taiwani gyár pontos másolatát épitik meg, ami müködik és termel természetesen taiwani munkásokkal, taiwani környezetben.
A kultura meg a mentalitás nem okvetlenül tartozik a tervezö asztalra, meg ugye az USA a korlátlan lehetöségek országa.
Azt meg tudjuk, ha valaki befektetöket csalogat akkor meg a csillagokat is megigéri az égböl.

És többek között pár évtizede azért telepitettek ilyen gyárakat Ázsiába, mert ott jobbak voltak a feltételek. Azaz mindenki tudta az okokat ( már aki ilyen beszámokat olvas), csak ugye erröl nem igen beszéltek, beszélnek
Az ilyen gondokat nem igen lehet pénzzel megoldani. Az biztos, hogy a gyár majd elindul. ( ha közben el nem adják), de már most látják, hogy a chipek drágák lesznek, arra meg majd kitalálnak valamilyen vámot vagy szankciot, hogy piacot csináljanak a hazai chipeknek. Itt csak egy baj van, higy ugyanaz a tulajdonos Arizonában és Taiwanon, ahol már vagy 2 tucat ilyen gyár müködik és termel féláron.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 12:48 /

Oh persze ezeket majd a nyilvánosság meg a te orrodra kötik, föleg olyan stádiumban amikor még csak részben müködik a viztisztitás. Ha az valoban sikerül, akkor azon millárdokat lehet majd keresni.
Mint mondtam, ha ez valakit nem erdekel, nem kell olvasnia, söt be sem kell kapcsolodnia a beszélgetesbe. Valoszinü több embert erdekel - föleg manapság - mi mindennel jár az USAba telepiteni egy high tech üzemet.
És nem okvetlenül a müszaki problémák a döntök. ( azokat meg lehet oldani) , de azt nem, hogy Ázsiában egy gyártosorhoz 50-60%-l több embert lehet beültetni, mint az USAban a méretek miatt.
(#) Moderátor hozzászólása Hé, 13:56

Kérjük, a beszélgetés ne vegyen politikai irányt!
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 16:30 /

Az szerintem igenis érdekes, hogy egy olyan elgondolás, ami szerint egy gyár ikertestvérét felépítve a bolygó túloldalán, milyen más körülményeket teremt, ami miatt az ikertestvér működése mégsem lesz ugyanolyan olajozott, mint az eredeti környezetben.
Én szurkolok az amcsiknak a sikerért, mert régóta látszik, és most már egyre többen felismerik, hogy a globalizáció amellett hogy egy jó dolog, de a kiéleződő versenyhelyzetben, ahol már összecsapnak a gazdasági érdekek, jelenthet hátrányt, és kiszolgáltatottságot is.
Elég csak a ritka földfémek kitermelésének elhanyagolására gondolni a gazdaságilag fejlett országokban. Ami ugye most visszaüt rendesen.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 16:45 /

Nyilván összeültek a részvényesek, asztalra tették az állami támogatásokat, a belengetett vámtételeket, az elvárásokat a hazai termelés bővítéséről, és ezt az ikergyár koncepciót tartották jónak, megvalósíthatónak. Minden ilyen óriási volumenű beruházásban vannak kockázatok, előre nem látott tényezők, amik gondokat okozhatnak.
Szerintem várjuk ki a végét, hogy mire jutnak. Aztán ha tíz év múlva kukorica kombájnokat látunk ott betakarítás közben, vagy csilivili high tech ipari komplexumot, akkor lehet levonni a tanulságokat.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 17:31 /

Ez a gyár már kb 10 éve épül, akkor még a vámokrol szo sem volt.
Nyilván részvényesek orra elött ott volt mézesmadzag, állami támogatás, lakatlan szüz stabil vidék meg az amerikai piac. ( otthon ilyenröl még álmodni sem lehet). A többi kérdéssel meg csak az épités folyamán szembesültek. Én jártam a vidéken egészen a gyár kapujánál, tudom kb. Hogy milyenek lehetnek a viszonyok. Phoenixben a szomszéd akár 3 orányira van autoval, a szomszéd nagyváros meg akár 5-6 orára és ilyenkor kb 45-50 fok meleg van. A TSMC meg több hatalmas épületböl áll a googlen meg is lehet nézni.
Most éppen arrol megy a vita, hogy mit is jelent egy meglevö gyárt egy másik kontinensen helyi anyagokbol helyi munkásokkal épiteni, ha még a malter meg a tégla sem ugyanolyan, és ez egy nem akármilyen komplexum ami még a levegö páratartalmára is érzékeny.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 18:14 /

Megnéztem a műhód képét. Jó nagy gyár, és még alapoznak pár épületet. A napelem parkja is terjedelmes.
Én drukkolok nekik, hogy siker sztori legyen.
Unokáimnak majd szükségük lesz bombázó processzorokra 10-15 év múlva.
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 19:58 /

10 éve?
Ez a COVID után kezdődött.

2020 májusában jelentették be a terveket
2021 áprilisában kezdték építeni
2024 végétől az első Fab nagy kapacitással működik, a másik kettő még épül

Info

Ez szerint a sok sok nehézség ellenére 4 év alatt beindították az első tömeggyártást, nem kis teljesítmény.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Hé, 20:09 /

En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik. Már akkor is 2 épület állt. Es éjjel nappal embereket kerestek minden TV csatornán.
En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 20:32 /

Idézet:
„En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik.”

Idézet:
„En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel.”

Láthatunk képeket?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 20:36 /

Az a Gina tartotta a TVben láttam, aki a Majkimester által berakott oldalon volt. Ugy látszik ö kommunikál a részvényesekkel. 2023ban az ott lako barátom vitt oda megmutatni a gyárat.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:40
Következő: »»   651 / 651
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem